IN DE SPO(®)TLIGHT

Sander Kleikers, presentator Tour-talkshow op L1

Sneller nog dan NOS, RTL en VRT presenteerde de Limburgse tv-zender L1 dagelijks een talkshow over de Tour de France. ,,Wij waren iedere dag de eerste, met elke dag interessante gasten, 24 dagen achtereen. Daar zijn we heel trots op”, zegt Sander Kleikers, presentator van Tour de L1mbourg.

Hoe lappen jullie ‘m dat, Sander?

,,Dit was alweer de derde editie. Nadat Mart Smeets was gestopt met De Avondetappe zijn wij ermee begonnen. Elke dag begonnen we om kwart voor zes en dan gingen we door tot half zeven. Op diverse dagen viel de finish in onze uitzending. Dat maakte het extra spannend met reacties heet van de naald van onze co-presentator Gert Jakobs en prominente gasten als Jan Janssen, Peter Winnen, Marianne Vos, Steven Rooks, Erik Breukink, Theo de Rooy, Johan Museeuw, Blaudzun, Emile Roemer, Harm Kuipers en veel anderen. Ze wilden allemaal graag komen.”

Sander Kleikers (links) met Erik Breukink, Marijn de Vries en co-presentator Gert Jakobs.

Had L1 ook een eigen verslaggever in de Tour?

,,Onze verslaggever Bas van Mulken heeft met een cameraman de hele Tour in Frankrijk gevolgd. Met de WMT-techniek in een rugzakje waren ze elke dag verzekerd van een stabiele verbinding, ongeacht vanwaar, live in onze uitzending. Bas maakte daarnaast ook reportages voor onze talkshow.”

Loopt L1 hiermee voorop als regionale tv-zender?

,,Ik denk het wel. We profileren ons al jaren als wielerzender. Limburg is populair bij wielertoeristen, we hebben hier grote koersen en we zijn ook aanwezig bij wedstrijden als de Giro en het WK. Er is geen andere regionale zender die zoveel doet aan wielrennen. Als je dan in de kranten vergelijkingen ziet tussen De Avondetappe en Tour du Jour van RTL is het jammer dat Tour de L1mbourg niet is meegenomen daarin.”

Heeft L1 ook iets toe te voegen?

,,Op de eerste plaats waren we iedere dag de eerste met onze eigen talkshow, uren eerder dan Tour du Jour, Vive le Vélo of De Avondetappe. Wij deden dus ook niet aan copy cat. In de interviews en reportages ter plekke zochten we ook steeds de regionale invalshoeken, op de eerste plaats bij Tom Dumoulin en Wout Poels, maar ook bij de andere Limburgers in het Tour-circus. We konden ook elke dag twee minuten uitzenden uit de NOS-reportage.”

Had L1 een streepje voor bij een-op-een-interviews met bijvoorbeeld Tom Dumoulin?

,,De NOS had daarvoor de eerste rechten. Wij hadden het geluk dat Sunweb met Bennie Ceulen een Limburgse perschef heeft. We zijn diverse keren als nummer twee aan de beurt geweest.”

Voor de talkshow trokken jullie de hele provincie door. Een kostbare expeditie?

,,We zaten elke dag op een andere locatie in een andere gemeente, op een dorpsplein of soms gewoon in de wei. Voor de talkshow waren elke dag z’n 25 mensen in touw. Het hele project inclusief radio en online zal z’n 200.000 euro hebben gekost. Ik schat dat 80 procent is gefinancierd door de provincie, de gemeenten waar we te gast waren en enkele grote commerciële partijen.”

Komt er volgend jaar een vierde editie?

,,De provincie heeft al erg enthousiast gereageerd op het programma. Wij zijn opnieuw heel trots. Dan kan een vierde editie niet uitblijven.”

HENK MEES