Nieuws

Hoe ‘Dit is een goed stel’ een begrip werd

Ruim 50 jaar ervaring in de sportjournalistiek is de leidraad in het boek ‘Dit is een goed stel hoor’. Daarin beschrijft Theo Reitsma (1942) de herinneringen aan wat hij zoal beleefde; als 18-jarige leerling-journalist bij Dagblad Kennemerland, als jarenlang verslaggever voor de NOS en als commentator van voetbalwedstrijden tot 2015 voor FOX Sport.

Het boek is tevens een kroniek van een halve eeuw Nederlandse sporthistorie. Reitsma schrijft over onder meer Olympische Spelen, over Elfstedentochten, over Mixed Martial Arts, maar vooral toch over voetbal. Jarenlang was hij de belangrijkste verslaggever bij voetbalwedstrijden, in navolging van Herman Kuiphof en als voorganger van Frank Snoeks.

Theo Reitsma (foto: Pim Ras/ HH)

In het boek waarvan de titel herinnert aan het door Oranje gewonnen EK voetbal van 1988 doet Reitsma ook uit de doeken hoe de NOS-equipe destijds kon opereren in Duitsland. Onder hetzelfde dak als Oranje, in het spelershotel. Reitsma beschrijft hoe hij dat idee in december 1987 aan Rinus Michels voorlegde:

‘Na een paar inleidende zinnen was de vraag concreet: kan er straks in Duitsland niet iemand van ons in het hotel zijn? ,,En wie moet dat dan wel zijn?” was het antwoord van Michels waarop ik zonder aarzeling reageerde met ,,die kale.” (Kees Jansma dus). Dat werd gevolgd door: ,,Ik zal er eens over nadenken.”

Kees Jansma kwam niet alleen. In de praktijk trok een ploeg van zes man op met Oranje, van hotel naar hotel, inclusief radioman Ferry de Groot. ‘Het groeide uit tot een succesnummer. Michels groeide uit tot een populaire coach. Martijn Lindenberg (regisseur en producer) was een ruil met hem overeengekomen. Wij van de NOS in het hotel, hij zou daags na de wedstrijden videobanden ter beschikking hebben. Daarvoor reed een taxi direct na de wedstrijd vanuit Hilversum naar de plaats waar Nederland op dat moment verbleef. Martijn Lindenberg verplaatste de equipe altijd voor de officiële delegatie uit. Checkte in hotels in onder de titel ‘KNVB’ en bracht zijn studio in orde. Van daaruit kwam een dagelijks overzicht, met iedere dag een clipje met daaronder een lied dat een hit werd: ,,Nederland, o Nederland, jij bent een kampioen. Wij houden van Oranje, om zijn daden en zijn  doen.” André Hazes scoorde geducht mee. Dat speelde zich dus af rond de voetballers, die ik aan het eind van het toernooi met ‘dit is een goed stel’ de geschiedenis instuurde.”

De aanwezigheid van de NOS-ploeg in het spelershotel werd volgens Reitsma door de spelers op prijs gesteld. Reitsma: ,,Op de avonden zonder wedstrijden zei Michels om tien uur: ‘naar boven.’  Na een half uurtje kreeg het NOS-gezelschap regelmatig bezoek van terugkerende spelers. En dat het dan het nog even gezellig was, wist Michels natuurlijk ook. ’Toen ik na de finale ‘Dit is een goed stel’ zei, roemde ik daarmee de groep die een paar weken bij elkaar was. Kijkend naar de vrolijke stampers met de beker dacht ik met mijn opmerking  voor een prettige afsluiting van mijn dagje werk te zorgen.’

Acht Olympische Spelen volgde The Reitsma als tv-verslaggever, naast negen WK’s voetbal en tal van  andere evenementen. In 2004 werd zijn werk bekroond met een ere-Nipkow schijf. In zijn introductieverhaal in het boek schrijft Reitsma: ‘Blijven hangen in het verleden raad ik niemand aan, maar zo nu en dan eens omkijken kan een genoegen zijn.’

 

HENK MEES