Nieuws

Nieuw boek Koen Greven over het Circus Formule 1

De Formule 1 is uitgegroeid tot een sport die in alle delen van de wereld miljoenen fans heeft. Circus Formule 1 leeft als nooit tevoren, stelt NRC-Journalist Koen Greven in zijn gelijknamige boek dat deze cadeaumaand is verschenen.

Hij  beschrijft de ontwikkeling van deze sport, waarin de Nederlander Max Verstappen eenzaam aan de top staat, aan de hand van de 23 races in 2023. Hij duidt verder alles wat een F1- seizoen zo bijzonder maakt. Inclusief alle statistieken van dit seizoen en inclusief spraakmakend fotomateriaal.

De races in de koningsklasse van de autosport worden steeds vaker een internationaal event waar de hele wereld naar kijkt en waar het om meer gaat dan alleen de race zelf. Het is balanceren tussen sport en entertainment, drie tot vier dagen lang.

De cover van het boek van Koen Greven

De sport begeeft zich tussen de sportbeleving van de Amerikanen en de Europeanen in. Aan de ene kant worden tradities in stand gehouden met races op historische plekken als Monaco, Silverstone en Zandvoort, aan de andere kant slaat de koningsklasse nieuwe wegen in met races op circuits in Miami, Las Vegas en Doha. Er zijn optredens van wereldberoemde sterren, vuurwerkshows, invliegende celebrities en circuit worden omgetoverd tot grote circustenten.

Greven citeert een nuchtere Max Verstappen:  ‘We moeten er niet dramatisch over doen. Als je niet van de Formule 1 houdt, kijk er dan niet naar’.

Sportredacteur Greven schreef eerder de boeken Een elftal bondscoaches, Verscheurd Catalonië en Fútbol. Het laatste boek is voorlopig zijn laatste wapenfeit in de sport. Per 1 december stapt hij binnen NRC over naar de redactie Leven met als specialisatie ‘reizen’.

Titel: Circus Formule 1

Auteur: Koen Greven

Uitgeverij: Edicola Sport

160  pagina's  - prijs €22,50