IN DE SPO(®)TLIGHT

Andy Zuidema, huisfotograaf FC Groningen

‘Fotograferen van sport en concerten lijkt veel op elkaar’

 

,,Ik ben meer een creatieve vogel, geen echte beeldbank-fotograaf”, zegt Andy Zuidema (1984). Hij is voortaan als huisfotograaf verbonden aan FC Groningen. Het werk voor de persbureaus (ANP, Hollandse Hoogte, Pro Shots) ligt achter hem. Met concertfotografie gaat hij wel door. Wat hem daarbij inspireert is vanaf 20 november te zien op een expositie met foto’s van The Rolling Stones en zijn boek Just My Imagination.

Andy, waarom die switch van persbureau naar huisfotograaf?
,,Ik was wel klaar met het gedoe bij het werken voor een persbureau. Vanaf 2005 ben ik actief als sportfotograaf, tot vorige week voor Pro Shots. Nu richt ik me op FC Groningen. De corona-tijd zette me aan het denken. Om me heen zag ik dingen gebeuren die me ergerden, hoe persbureaus in de gaten hielden wie als fotograaf toegang kreeg. Ik gun iedereen alles, maar dat gaat kennelijk niet meer op. Ik mocht bijvoorbeeld geen foto’s van concerten aan het ANP leveren, hoewel ik freelancer ben en voor Pro Shots alleen sportfoto’s maakte.”

Hoelang werk je al als fotograaf?
,,In 2005 is het begonnen met fotograferen voor de supportersvereniging van FC Groningen. Ik heb veel opgestoken van Yamandu Roos, Klaas Jan van der Weij en Edwin Nikkels. Het begon als een hobby, nu leef ik ervan.”

Wat verwacht FC Groningen van jou als huisfotograaf?  
,,De club wilde meer creativiteit in de beelden van FC Groningen, minder beeldbankfotografie. Ik doe nu alle wedstrijden, de reclamecampagnes, de spelersportretten, zeg maar alles wat er in beeld en op print verschijnt van FC Groningen.”

Hoe onderscheidend zijn jouw foto’s?   
,,Van de spelerspresentaties maak ik complete shoots. Ik wil verder gaan dan de foto van  een nieuwe speler die in het stadion zijn duimpje omhoog steekt. Wat past het best bij een speler, vraag ik me af bij zo’n shoot. Bijvoorbeeld, toen Alessio Da Cruz hier kwam, ben ik met hem door de binnenstad van Groningen getrokken, dat kon ook makkelijk later op de avond omdat de stad vanwege corona nogal verlaten was. Zo kun je een foto wat sfeer mee geven die past bij een straatvoetballer.”

Hoe ben je in de concertfotografie gerold?
,,Dat is begonnen in De Oosterpoort in Groningen. Ik heb een masterclass muziekfotografie gevolgd en inmiddels heb ik gefotografeerd  bij concerten in Engeland, China en de Verenigde Staten, onder meer bij Coldplay, Ed Sheeran, Pink, The Stones.  Het management van Queen huurt mij steeds in.”

Wat is het verschil tussen sport- en concertfotografie?
,,Wat mij betreft lijken ze heel veel op elkaar, vooral omdat ik altijd op actie ben gericht. Meestal mag je bij een concert alleen bij de eerste drie nummers fotograferen. Het komt voor, bijvoorbeeld bij Coldplay dat je een beveiliger naast je krijgt die je na drie nummers wel duidelijk maakt dat het tijd is.”

Is het bij concertfotografie gemakkelijker om een accreditatie te krijgen?
,,Fotografen in de muziekwereld die aantonen voor een site te werken met veel views, komen al snel binnen. Het mag best wat strenger in dat opzicht. Ik pleit al jaren voor een soort NSP in de culturele sector.”

Fotografeer je naast voetbal nog andere sporten?
,,Momenteel is het in de sport alleen voetbal voor mij. Ik ben nu aan het bekijken welke kant ik verder op wil in de sport, welke sporten het best passen bij mijn fotografie.”

 

HENK MEES