Nieuws

Media ontdekken Healthy Ageing Tour

Een jaar lang bleef de wielerkalender in Nederland nagenoeg leeg. De Healthy Ageing Tour was pas de eerste wedstrijd op de weg sinds het NK in augustus. Groter dan gebruikelijk was daarom de mediabelangstelling voor de driedaagse vrouwenkoers in het noorden van Nederland.

Liefst 94 wielrensters uit twintig landen deden mee aan Healthy Ageing Tour, gedurende drie dagen verspreid over het TT-circuit in Assen, Lauwersoog en het fietsparcours rond de VAM-berg in het Drentse Wijster. Buitenlandse journalisten kwamen er niet op af. Daarentegen waren de Nederlandse media verhoudingsgewijs bij de vijfde editie van dit evenement veel ruimer vertegenwoordigd dan eerder.  

(Foto’s: Karin Mulder)

,,Het was de eerste wedstrijd op de weg sinds het NK, dat hier op de VAM-berg is gehouden met Mathieu van der Poel als winnaar. Misschien dat er daarom nu meer media op afgekomen zijn”, veronderstelt Karin Mulder, die voor RTV Drenthe verslag deed van het driedaagse evenement. Onder meer NOS (Studio Sport), de Volkskrant en Trouw en diverse wielersites deden ruim verslag van de Healthy Ageing Tour, vooral geconcentreerd op de eerste dag.

De Healthy Ageing Tour werd gekenmerkt door slechte weersomstandigheden. (Foto’s: Karin Mulder)

Het wielerevenement wordt georganiseerd door het bedrijf Courage Events van Thijs Rondhuis. In zijn portefeuille zitten ook het NK wielrennen, Olympia’s Tour, Boels Ladies Tour, de Dorpenomloop van Drenthe en de Ronde van Groningen.  ,,Op het TT-circuit kun je gebruik maken van alle faciliteiten die daar permanent beschikbaar zijn met onder meer een grote perszaal. Op Lauwersoog was niks geregeld, zoals van tevoren aangekondigd, op de VAM-berg wel. Daar was het probleem dat het parcours zo afgelegen ligt dat de internetverbindingen nogal eens in gebreke bleven. Daar mag nog wel iets aan gedaan worden als later dit jaar het NK opnieuw rond de VAM-berg wordt verreden”, aldus Karin Mulder.

De Healthy Ageing Tour werd gekenmerkt door slechte weersomstandigheden. (Foto’s: Karin Mulder)

De corona-voorzorgsmaatregelen hielden in dat alle mediavertegenwoordigers zich elke dag moesten laten testen en een vragenlijst invullen. Ook was op alle locaties het dragen van een mondkapje verplicht, zowel binnen als in de buitenlucht. ,,Ook bij het afnemen van interviews voor de camera moest een mondkapje gedragen worden. Dan is wel raar dat op het TT-circuit een gedeputeerde van de provincie Drenthe bij een interview een mondkapje droeg en dat diezelfde gedeputeerde ’s avonds in hetzelfde journaal op RTV Drenthe zonder mondkapje zijn verhaal doet bij een reportage elders over de overkapping van de wielerbaan in Assen”, merkt Karin Mulder op.

Zonder publiek was het simpel om voldoende afstand te houden. Mulder: ,,Het was er zo stil, er was zoveel ruimte in een vrijwel leeg gebied dat het echt doodsaai was in zo’n entourage je werk te moeten doen.”