IN DE SPO(®)TLIGHT

Yves Kummer, producer van documentaire over matchfixing

‘Niemand in Hilversum wilde deze docu uitzenden’’

 

Het was een ‘oefeninterland’ die nergens voor telde. Bahrein tegen Togo, in september 2010. Uitslag 3-0, officieel geregistreerd bij de FIFA. Het duel stonk naar matchfixing. De Nederlandse oud-rugbyinternational Yves Kummer zocht het uit, samen met een team en zo kwam een documentaire tot stand die op de vijfde plaats eindigde bij de AIPS Media Awards.

Door Henk Mees

Yves, wat bracht jou ertoe hierin te duiken?

,,Als voorzitter van de belangen van Europese topsporters, EU Athletes, zaten wij in een overleg met Interpol over matchfixing, een groeiend probleem in de sport. Daar kregen we de tip over deze wedstrijd. Met onder anderen Thomas Ruigrok, Koen van Nol en Jasper Faber ben ik erin gedoken. We hebben Patrick Oberli ingeschakeld, een Zwitserse onderzoeksjournalist, omdat die gespecialiseerd is in matchfixing en veel contacten heeft.”

Cameraman Jasper Faber maakt opnamen van ‘matchfixer’ ’Wilson Perumal

Die wedstrijd was al tien jaar eerder gespeeld, wat kon je er nog mee?

,,Het bleek dat de wedstrijd in zijn geheel op video was opgenomen, maar dat er nog maar tien minuten aan beelden over was. We ontdekten al snel dat er veel mis was, zo absurd dat het nodig moest worden onderzocht.”

Vertel…

,,In de pers leek het of het ging over een fake-elftal, dat daarna verdwenen was. Het bleek dat de oud-bondscoach Bana met een stel amateurs die helemaal niet fit waren, was afgereisd naar Bahrein. Ze droegen zelfs shirts van het verkeerde merk. Ze konden helemaal niet als nationaal team naar Bahrein zijn gegaan want het echte nationale team van Togo speelde op hetzelfde moment in Botswana. Ze hadden gewoon een nep-team over laten komen.”

Yves Kummer

Konden jullie op getuigen terugvallen?

,,We hadden wedstrijdbeelden die al veel duidelijk maakten. Voor de getuigenissen konden we terecht bij onder anderen Chris Eaton, die namens de FIFA onderzoek naar matchfixing heeft gedaan en bij Wilson Raj Perumal, een man uit Singapore die is veroordeeld wegens matchfixing en nu in Hongarije woont. Football4you, het bedrijf van Perumal, stond op een zwarte lijst maar werd toch ingehuurd door de voetbalbond van Bahrein. Perumal beschikte ook over briefpapier van de bond. Ook spelers van het nep-elftal van Togo hebben we kunnen spreken.”

Wat bleek?

,,Het werd wel duidelijk dat iedereen in het complot zat, dat het een nep-wedstrijd was geweest, bedoeld voor de gokindustrie. Er was heel veel geld ingezet op een 3-0 overwinning voor Bahrein. In de tweede helft is er nog maar zeven minuten zuivere speeltijd geweest, telkens weer legde de scheidsrechter de wedstrijd stil, anders was het 13-0 geworden.”

Wie zaten er allemaal in het complot?

,,De scheidsrechter op de eerste plaats. Bana de coach was ook op de hoogte maar ook de minister van sport in Togo moet ervan geweten hebben. Anders krijg je geen visum om af te reizen. De spelers op het wedstrijdformulier waren anderen dan vooraf aangegeven. Het bleek dat Perumal ook beschikte over papier van de voetbalbond van Bahrein waarmee hij de uitnodiging aan Togo had kunnen sturen. De Oostenrijkse coaches van Bahrein wisten van niets, die konden alleen maar concluderen dat die wedstrijd zonde van de tijd was geweest. Als je de documentaire hebt gezien, blijft er alleen maar verbazing over.”

De voorzitter van de voetbalbond van Bahrein is tevens vicevoorzitter van de FIFA. Is er door de FIFA nog onderzoek gedaan naar die wedstrijd?

,,Op geen enkele manier, dat maakt het alleen nog meer verdacht, zeker omdat het de meest bizarre interland moet zijn die ooit is gespeeld.  De FIFA heeft Bana, de coach van Togo, voor het leven geschorst, zonder onderzoek te hebben gedaan. “

Wat was jouw rol bij het maken van de documentaire?

,,Noem mij maar de producer. Ik heb een consultancybedrijf, maar ik ben adhd’er, zoveel dingen als ik tegelijk wil opnemen.”

Waar is de documentaire uitgezonden?

,,We zijn eerst bij alle omroeporganisaties in Hilversum langs geweest. Niemand had interesse. Will Moerer van Ziggo Sport wilde de docu wel meteen uitzenden. Inmiddels is de film al in een hoop landen te zien geweest, op tv en op festivals. We hebben al 14 awards gewonnen.”

Wat is het volgende soortgelijke project?

,,We zijn nu bezig om iets uit de transfermarkt in beeld te brengen. Ik denk dat daar ook wel iets bijzonders uitkomt. Dat kan nog wel een jaar duren.”