SCHOT VOOR DE BOEG

De sportieve broer van de MacBook Pro tikt tegen de deadline

Jaren geleden raakte ik op een feestje in gesprek met een collega die het later tot hoofdredacteur van een regionaal dagblad zou schoppen. In een geanimeerd gesprek zei ze er vast van overtuigd te zijn dat we rond dit tijdsgewricht te maken zouden krijgen met de robotisering van de journalistiek.

Studies in de VS en proeven bij Amerikaanse kranten wezen volgens haar uit dat de simpele, elementaire berichtgeving van lieverlee zou worden overgenomen door computers, gerobotiseerde tikkers die simpele politie- en sportberichten konden maken. Met de puntenmakers, de starting five en het scoreverloop op een rijtje kan de sportieve broer van de MacBook Pro feilloos een bericht over de titelstrijd in de NBA maken, dat was het idee.  

Haar stelling: stop een aantal basisfeiten in de computer en er komt een keurig bericht uitrollen, dat alleen nog een correctie behoeft om te worden doorgezonden naar een website, krant of naar de spraakcomputer, want die zal onderhand toch ook wel de nieuwslezer op de radio hebben vervangen?

Dat gesprek van een jaar of acht geleden kwam plotseling weer bij mij bovendrijven toen ik vorige week het persbericht las van Ard Boer, productmanager Sport bij de NDC mediagroep. Zie voor een toelichting ook In The Spo®tlight.

Volgens hem doen het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant bij de start van het nieuwe voetbalseizoen verslag van álle amateurwedstrijden in de regio. Coaches moeten de leveranciers worden van al die berichten over de 60.000 wedstrijden die er in Noord-Nederland jaarlijks gespeeld worden door jong en oud.

Om van al deze wedstrijden verslag te kunnen doen, worden uitslagen, rangen en standen automatisch met een tekstrobot omgezet in een artikel. Ook foto’s van deze redactiehulpen zijn welkom.

Sander Warmerdam, hoofdredacteur van de Leeuwarder Courant, zegt in het persbericht te “willen laten zien dat elke wedstrijd voor ons nieuws is”.

Zijn sportjournalisten krijgen dankzij de tekstrobot de handen vrij om te “doen waar ze echt goed in zijn, achtergrondverhalen maken waar een robot de komende 100 jaar nog niet bij in de buurt komt”.

Het is een interessant experiment, ik zal het niet ontkennen. Geboren in net loodtijdperk heb ik veel innovaties met achterdocht bekeken en vaak ben ik na de scepsis een verwoed gebruiker geworden. Van de Infotec en de Hellfax via de Tandy en de akoestische coupler naar heerlijk draadloos werken op de tribune en appen en chatten met de collega’s ter redactie, er zitten heel veel technologische sprongetjes tussen.

Maar als romanticus moet ik wel terugdenken aan die noeste zondagavonden, waarop bij vele krantenredacties werd gebuffeld als in een kolenmijn om al die sportkopij op tijd en (vrijwel) vlekkeloos in de kolommen te krijgen, óók die amateurwedstrijdjes op troosteloze achterafvelden. Dat waren ‘robots’ die vlees en bloed tussen de – ook waar – vele clichés verwerkten. Maar goed, na de thee werden de bordjes verhangen en tapten de gasten uit een ander vaatje. De tekstrobot betreedt het veld en ja – dan krijg je toch een heel andere wedstrijd.

 

GERARD DEN ELT
Algemeen secretaris NSP