IN DE SPO(®)TLIGHT

Yoeri van den Busken, auteur biografie Wim Jansen   

‘Wim Jansen wilde nooit een boegbeeld zijn’ 

In de reeks voetbalbiografieën ontbrak tot nu toe een boek over Wim Jansen, de stille kracht van Oranje en Feyenoord in de gloriejaren zeventig. Met als titel ‘Meesterbrein’ beschrijft Yoeri van den Busken nu het levensverhaal, de carrière én de voetbalvisie van Jansen, die donderdag 28 oktober 75 jaar wordt. Het schrijfproces kreeg een wending toen bij Jansen dementie werd geconstateerd.

door Henk Mees

Yoeri, waarom nu pas een boek over Wim Jansen?
,,Wim heeft zichzelf altijd op de achtergrond geplaatst. Bij Feyenoord is er niets naar hem vernoemd. Hij wilde zelfs nooit erelid worden, vond dat allemaal onzin, te veel eer. Hij wilde nooit een boegbeeld zijn. Maar voor veel Feyenoorders en de fans van Celtic is hij voor eeuwig een held.”

Yoeri van den Busken (inks) met Wim Jansen (midden) en Jan Boskamp (rechts).

Hoe heb je hem kunnen overtuigen hieraan mee te werken?
,,Ik ben geen schrijver die mikt op een boek zoals ze zijn verschenen over René van der Gijp of Fernando Ricksen. Ik ga liever voor een onderwerp, zoals ik onder anderen de carrières van Piet Schrijvers en Jan Jongbloed heb gevolgd. In dit geval kreeg ik de tip dat Wim Jansen zijn voetbalvisie heel graag wil laten voortleven in een boek.”

De cover van het boek ‘Meesterbrein’.

Hoe ben je te werk gegaan?

,,Toen ik met hem een kopje koffie zat te drinken, zo’n twee jaar geleden nu, liet Wim weten dat hij een boek in gedachten had op basis van zijn aantekeningen. In tegenstelling tot Johan Cruijff had hij alles vastgelegd, orders vol A4-tjes met aantekeningen en duizenden steekwoorden. Dat kon in boekvorm nooit goed uitpakken, daar heb ik hem van kunnen overtuigen, al kostte dat wel moeite.”

Waar ben je op uitgekomen?

,,Het is een combinatievorm geworden. Glenn van der Kraan, die bij Feyenoord nauw heeft samengewerkt met Wim Jansen en sinds vorig jaar Head of coaching is bij de jeugdafdeling van Manchester City, heeft de voetbalvisie vertaald in een onderdeel van het boek. Daarnaast schets ik het levensverhaal van Wim en wat hij zoal  in zijn carrière als speler en coach heeft beleefd. Interviews met negen mensen in het boek vormen een apart onderdeel, gevlochten door het hele boek heen. Ook daarin zie je de voetbalvisie terug die Wim deelde met Johan Cruijff. Twee zielen één gedachte wat voetbal betreft.”

Wie zijn die negen? 
,,Rinus Israel en Jan Boskamp kennen hem als medespeler. Peter Bosz, Alfred Schreuder en Henri Larsson hebben hem als trainer meegemaakt. Daarnaast vertellen Murdo MacLeod, assistent van Wim bij Celtic, Robin van Persie, Sjaak Troost en Glenn van der Kraan over hem.“

Ik mis Willem van Hanegem. 
,,Toen Wim technisch directeur was van Feyenoord en Willem de coach, zijn ze in botsing gekomen. Sindsdien is hun relatie minder hecht, ze geven elkaar nog wel een hand. Misschien was het daarom wel goed om nu voor anderen te kiezen als Rinus Israel en Jan Boskamp.” 

Komen er ook critici aan het woord?
,,Je kunt bijna niemand vinden die kritisch is op Wim Jansen. Hij is altijd vriendelijk en bescheiden gebleven, heeft nooit iemand willen beschadigen. Wat hem kwalijk is genomen, onder meer door Johan Derksen in VI, is dat Wim in moeilijke tijden bij Feyenoord nooit zijn verantwoordelijkheid heeft genomen. Maar zo zit hij niet in elkaar.”

Hoe ver was je gevorderd toen zich beginnende dementie openbaarde?
,,Op het moment dat ik aan het schrijven begon, een jaar geleden of zo, was het nog niet zo ver. Gaandeweg merkte ik wel dat hij steeds vaker in herhaling viel. Ik herkende wat ik bij mijn vader heb meegemaakt. Ik heb nog wel een aantal dingen kunnen doornemen met Wim, maar ik heb toen toch besloten tot een aangepaste vorm in drie onderdelen. Zo blijft dan wel bijvoorbeeld zijn periode bij SVV als technisch directeur, met kampioenschap en promotie naar de eredivisie onderbelicht. In het totale verhaal over zijn voetbalvisie is dat minder relevant.”

Staan er nog ‘onthullingen’ in het boek , naast de bekendmaking dat Wim Jansen aan Alzheimer lijdt?
,,Als je dat nieuws mag noemen, blijkt het voor Schotse journalisten opmerkelijk dat hij uitlegt waarom hij wegging bij Celtic nadat die club met hem als coach kampioen was geworden. Ik ben al door diverse Schotse journalisten gebeld. We zijn nu ook bezig met een Engelstalige versie.”