IN DE SPO(®)TLIGHT

Edward Jorna, auteur boek ‘Bravo Heerenveen’

Edward Jorna, auteur boek ‘Bravo Heerenveen’

Clubwatcher wil hij niet genoemd worden, maar Edward Jorna (52) volgt sc Heerenveen al zo lang dat zijn persoonlijke herinneringen een alternatieve biografie van de Friese club opleverden. De journalist van het Friesch Dagblad bundelde 84 columns die hij rond het 100-jarig bestaan schreef in het boek Bravo Heerenveen.

door Henk Mees

Edward Jorna in het stadion van sc Heerenveen. (Foto’s: Mustafa Gumussu)

Waar ligt de basis voor dit boek, Edward?

,,Zo’n jaar of vijf geleden kwam het idee, op een moment dat het honderdjarig bestaan van Heerenveen in 2020 eraan zat te komen. In oktober 2019 ben ik ermee begonnen, tot mei 2021, elke week op woensdag. Aan een groot historisch naslagwerk wilde ik niet beginnen. Zo’n stoeptegel was al in de maak. Als je de clubhistorie anders wilt benaderen, moet je dat ook meteen heel anders doen, vond ik.”

Hoe ben je te werk gegaan?

,,Ik noem het ‘lieve verhaaltjes’, ze zijn niet bedoeld om personen te kwetsen. Als je met mensen over sc Heerenveen praat, komen de verhalen vanzelf los. Van de ene anekdote kom je weer tot een ander verhaal. Die verhalen heb ik verweven met mijn eigen herinneringen, uit mijn jeugd, als supporter, van wat mijn vader me heeft verteld en wat ik de laatste 25 jaar als journalist heb beleefd. De columns zijn niet geschreven om ze in een boek samen te brengen. Dat idee kwam later van uitgeverij Louise.”

Op de cover van het boek staat Eddy Bosman, clubicoon in de jaren zeventig en tachtig.

Zo ontstaat dan toch een boek met ook aandacht voor de gastvrouw van de perskamer, de chauffeur van de spelersbus, de huisfotograaf. Allemaal personages waar clubwatchers mee te maken hebben bij een club als Heerenveen.

,,Noem mij alsjeblieft geen clubwatcher. Bij het Friesch Dagblad wisselen wij met twee of drie verslaggevers de wedstrijden van Heerenveen af.  Bij een training zijn we nooit aanwezig. Daarvoor is onze sportredactie simpelweg te klein.”

Soortgelijke verhalen zoals jij ze beschrijft, moeten bij elke club op te tekenen zijn.

,,Overal leeft het verleden voort, bij elke club lopen mensen rond die nooit een plek in de krant krijgen, maar met zijn allen wel kleur geven aan de historie van de club. Zo schrijft het boek zich vanzelf.”

Supporter en journalist, hoe gaat dat samen?

,,Sinds 1977 kom ik bij Heerenveen, ik was acht jaar toen ik aan de hand van mijn vader meeging. Dat verandert wel wanneer je als journalist binnenkomt en je plotseling naast de idolen uit je jeugd staat. Als journalist is het toch makkelijker schrijven over een club die je al zo lang volgt. Ik kan genoeg afstand nemen. Ik maak er ook geen geheim van dat de supporters van Heerenveen lang niet meer zo verwend worden als 15 tot 20 jaar geleden.”

Hoe zijn de reacties?

,,Hoe de verkoop loopt, weet ik niet, het boek is pas uit. Het is uitgegeven in een oplage van 800 stuks. Toen de columns in de krant verschenen, kreeg ik meteen reacties. Een van de columns ging over het beste elftal van Heerenveen ooit. Daarop volgde de suggestie om een elftal met de cult-voetballers van de club samen te stellen. Zulke reacties werken aanmoedigend.”