IN DE SPO(®)TLIGHT

Ronald Kres over de programmabladen van Oranje

‘Waarom krijgen wij dit niet, vroeg Wijnaldum’ 

Geen publiek, maar er verscheen wel een programmablad bij Nederland - Noorwegen. In 2016 maakte de KNVB een eind aan die traditie (vanaf 1909). Digitale informatie was voldoende, oordeelde de voetbalbond. Verstokte verzamelaars kwamen vervolgens zelf met een alternatief. Freelance-journalist Ronald Kres steekt daarbij een fors handje uit om er een professioneel product van te maken van liefst 60 pagina’s.

door Henk Mees

Wat is jouw rol, Ronald?

,,Ik kende Edwin Prins al langer, een vaste volger van Oranje, die bij al meer dan 300 interlands, uit en thuis, aanwezig is geweest. Hij verzamelt ook programmablaadjes en besloot zelf tot een uitgave nadat de KNVB ermee was opgehouden. Geurt Rozendaal, een Oranje-fan met een groot archief werd er ook bij betrokken en zo konden we tot een volwaardig magazine komen waarvoor ik interviews maak en de eindredactie doe.”

Het team dat verantwoordelijk is voor de programmabladen bij interlands van Oranje. Vanaf links Geurt Rozendaal, Rob Peeters (Voetbaldrukker), Edwin Prins en Ronald Kres.

Dat doen jullie buiten de KNVB om?

,,Wij werken volwaardig samen met de KNVB. In februari 2020 hebben we de stichting Programmaboekje Oranje opgericht en samenwerking gezocht met Voetbaldrukker bv, een bedrijf dat als partner van de Keuken Kampioen Divisie actief is in de productie van programmabladen. Voetbaldrukker doet de advertentiewerving en haalt daar zijn inkomsten uit.”

Cover van het Nederland Noorwegen programmaboekje

Hoe kunnen jullie de verspreiding doen?

,,Voor de wedstrijd tegen Noorwegen hadden we een oplage gepland van 3.000 stuks, gratis verkrijgbaar voor wie geïnteresseerd is. Het liefst gaan we naar een oplage van 20.000 tot 25.000 maar dat is pas haalbaar als de KNVB ook hieraan meewerkt. Doordat er bij Nederland – Noorwegen geen publiek mocht worden toegelaten, moesten we terug naar 750 stuks.”

Voor wie zijn die bedoeld?

,,Voor de mensen die wel aanwezig mochten zijn, mensen van de twee bonden, de media, de spelers en voor iedereen die programma’s verzamelt, die zijn bij onze stichting  te bestellen.”

De spelers verzamelen ook programma’s?

,,Zeker wel. Ik had vorig seizoen een interview met Georginio Wijnaldum toen ik hem zo’n programma liet zien. ‘Waarom krijgen wij dit niet’, zei hij meteen. ‘Bij Liverpool ligt zo’n blad bij elke wedstrijd voor ons klaar in de kleedkamer.’ Wijnaldum zorgde daarmee voor een doorbraak binnen de KNVB. We werden serieus genomen, de KNVB ging er voor zorgen dat ook de spelers voortaan weer een programmablad kregen.”

Wat heeft een programmablad nog te bieden, naast alle aandacht in de kranten, op radio, tv, internet en social media?

,,In elk magazine hebben we interviews, interessante statistieken, historische feitjes en verhalen over vorige interlands tegen de tegenstander van Oranje. We bieden een compleet pakket.”

Wat maakt het programmablad geliefd bij de liefhebbers?

,,Het is onderdeel van de voetbalbeleving, het hoort bij de tradities. Daarom is het ook jammer dat diverse clubs geen programmablad meer uitgeven. In Engeland is zelfs contractueel vastgelegd dat de clubs verplicht zijn bij elke wedstrijd een programma te verspreiden. Alleen in de laagste divisies zijn er nu clubs die zich daaraan mogen onttrekken. Gelukkig zien we nu in Nederland een omgekeerde beweging. Er is een kans dat het bij Ajax terugkeert, het besef begint te komen dat het programmablad er bij hoort, ook bij de KNVB is dat nu aan het landen.”

Als freelance-journalist ben jij toch altijd al betrokken geweest bij het maken van programmabladen en clubmagazines?

,,Klopt. Dat deed ik voor Z-Press. Ik heb ook vijftien jaar als freelancer eindredactie gedaan voor de sportpagina’s van De Telegraaf. Daar is een eind aan gekomen als gevolg van bezuinigingen bij De Telegraaf. Ik zoek nu iets nieuws.”