IN DE SPO(®)TLIGHT

Eric Korver, uitgever-journalist Hockey International

In een tijd dat gedrukte media in het gedrang raken, komt Eric Korver met een nieuw hockeyblad. Samen met bladmanager Ingmar Kuper en fotograaf Frank Uijlenbroek geeft hij Hockey International uit, een variant op hun anderhalf jaar verschenen schaatsblad SkateNL.

Is er nog interesse voor een nieuw papieren magazine, Eric?

,,Wij denken dus van wel. En de eerste reacties vanuit de hockeywereld wijzen al daarop. De eerste reacties komen neer op ‘Hier zaten we op te wachten’ en ‘Dit hadden we nodig’.

Verschijnt er dan nog niets anders op dit gebied?

,,Er zijn wel wat hockeybladen, vooral regionaal, maar niet in een frequentie die recht doet aan de omvang van het hockey in Nederland.”

Hoe vaak verschijnt jullie blad?

,,Het eerste nummer is afgelopen weekeinde in de clubhuizen terecht gekomen. Dit seizoen komen er drie edities, elke vier weken één. Vanaf volgend seizoen willen we die frequentie aanhouden?

In de clubhuizen, zeg je. Niet bij abonnees?

,,Met Korver & Kuper Media werken we niet met abonnees. We hanteren dezelfde formule als met SkateNL, dat we ook samen uitgeven. Daar hebben we een oplage van 25.000 stuks, die gratis worden verspreid op de ijsbanen. Een soortgelijk uitgangpunt, dan met de distributie via de clubhuizen, is voor Hockey International ons uitgangspunt.”

Waaruit bestaat dan jullie opbrengst?

,,Puur uit advertentie-inkomsten. Op die manier werken we ook met SkateNL?

De titel Hockey International staat haaks op die van SkateNL, internationaal tegenover nationaal.

,,Dat is zo ontstaan omdat we met Hockey International niet hetzelfde gedoe willen als met SkateNL. Er bestaat al een website hockey.nl. Toen we Skate.NL begonnen onder de naam schaatsen.nl leidde dat tot discussie met de schaatsbond en de website schaatsen.nl. Daarom is die naam gewijzigd en hebben we nu voor een heel andere naam voor het hockeyblad gekozen.”

Eric Korver

De titel suggereert veel aandacht voor het internationale hockey.

,,We zoeken het vooral in de verdieping, in achtergrondverhalen en interviews, niet in uitslagen en standenlijsten. In het nu verschenen nummer is er aandacht voor de ontwikkelingen van Pro League en EHL, maar de interviews zijn met mensen uit het Nederlandse hockey. We hebben een ruim interview met Eva de Goede die is gekozen tot beste hockeyster van de wereld, er staat een interview in met Dennis Warmerdam bij wie anderhalf jaar geleden kanker in een arm is geconstateerd, Willemijn Bos is geïnterviewd en Siegfried Aikman interviewen over zijn bondscoachschap in Japan.”

Staan er nog bijzondere rubrieken of columns in?

,,Rubrieken hebben het nadeel dat je daarin consistent moet zijn. Columns staan er ook niet in, maar die willen we wel gaan brengen.”

Wie schrijven en fotograferen er voor Hockey International?

,,Professionele fotografen als Frank Uijlenbroek, die ook een van de initiatiefnemers is, en Koen Suyk werken al mee. Rijcko Treep heeft redactionele bijdragen verzorgd, maar de redactie willen we nog wel verder uitbreiden met gekwalificeerde journalisten.”

HENK MEES