Nieuws

NSP teleurgesteld in aanklager KNVB rond incident Weghorst

Het bestuur van de stichting Nederlandse Sport Pers is teleurgesteld over het besluit van de aanklager betaald voetbal van de KNVB om het tuchtrechtelijk vooronderzoek naar het wangedrag van Wout Weghorst jegens een cameraman te seponeren.

De NSP had de aanklager per brief gevraagd om normstellend op te treden in verband met het uitdelen van een klap naar de camera van een cameraman, na afloop van het duel Ajax-FC Twente op 18 mei jl.

De actie na de laatste competitiewedstrijd van Ajax tegen FC Twente ging destijds viral. Weghorst vervulde een hoofdrol in die wedstrijd, maar had na afloop geen zin in om in beeld te komen. Hij sloeg de camera van zich af, waardoor de cameraman zijn evenwicht verloor. Na afloop toonde de aanvaller tijdens interviews bij ESPN en NOS niet of nauwelijks berouw. Sindsdien bleef het stil.

De cameraman die de klap moest incasseren, bediende op dat moment een steadicam. Voor de niet-kenners: de camera rust dan niet op de schouder, maar hangt vóór het lichaam in een zelf-balancerend systeem. Het voordeel daarvan is dat het videobeeld altijd zeer stabiel blijft, ook als de cameraman ermee loopt. Het nadeel is het flinke gewicht: zo’n systeem kan totaal wel 40 kilo wegen. Daar zit ook een risico. Bij een plotseling ernstige verstoring van de balans kan de vering gevaarlijk terugslaan en de cameraman ten val brengen, met mogelijk ernstig letsel tot gevolg.

De stilte na de klap heeft het bestuur van NSP ertoe gebracht vragen te stellen aan de aanklager, aangezien deze al eerder had besloten dat geen verdere actie noodzakelijk was.

Na een belrondje kreeg het bestuur van de NSP stellig de indruk dat het incident in de doofpot was gestopt. Dat stoort ons bijzonder. Had Wout Weghorst zijn agressie tegen een grensrechter gericht, een steward of een supporter, dan was er ongetwijfeld een nationale rel ontstaan. Hoorden we ditmaal niets omdat het ‘slechts’ een cameraman is? Muzikant Joost Klein werd ooit weggestuurd bij het Songfestival na een vermeende klap tegen een camera. Dat incident heeft nooit iemand kunnen zien. Nu heeft heel Nederland een bekende profvoetballer zien uithalen naar een cameraman. En dat zou dan getolereerd worden?

Na overleg met diverse betrokkenen heeft het bestuur van de NSP een brief gestuurd naar de aanklager KNVB. Antwoord bleef aanvankelijk uit. Uiteindelijk startte de aanklager alsnog een tuchtrechtelijk vooronderzoek, met het dringende verzoek aan de NSP om dit buiten de publiciteit te houden vanwege de aanstaande interlandperiode. Dat verzoek heeft de NSP gerespecteerd. Op 3 juli, meer dan zes weken na het incident, volgde het antwoord van de aanklager:

“Op basis van de ontvangen verklaringen van onder meer de heer Weghorst en AJAX heeft de aanklager besloten dit vooronderzoek te seponeren. De aanklager is mede tot deze beslissing gekomen vanwege de inspanningen die zijn verricht om spijt te betuigen en persoonlijk excuus aan te bieden.”

Het bestuur van NSP is teleurgesteld in de uitspraak. Onze beroepsgroep staat te zeer onder druk om grensoverschrijdend gedrag richting journalisten onbesproken te laten. In 2024 zijn opnieuw meer journalisten lastiggevallen dan in de jaren ervoor. In totaal kwamen 249 meldingen binnen bij PersVeilig; alleen in het Coronajaar 2021 lag dat cijfer hoger. Uiteraard is het toe te juichen als Ajax/Weghorst persoonlijk excuses aanbieden. Maar dat gebeurt achter de schermen, en helpt de beeldvorming niet.

Wat de NSP ook betreurt is het uitblijven van jurisprudentie. Als bewaker van normen en waarden in het voetbal laat de aanklager KNVB een uitgelezen kans liggen om de media, net als andere partijen rondom het voetbal, in bescherming te nemen. Door niet in te grijpen, zou het beeld kunnen ontstaan dat men kennelijk zonder gevolgen tegen camera’s mag slaan. En daarin schuilt een extra gevaar. Wout Weghorst heeft als profvoetballer een voorbeeldfunctie. Het moet klip en klaar zijn dat je te allen tijde van beeldmakers moet afblijven. Dat geldt ook, en misschien wel juist voor profvoetballers.

Het bestuur van de NSP

Link naar het incident: https://nos.nl/l/2567811