SCHOT VOOR DE BOEG

Perskamer in de openlucht, het is even wennen

De eerste speelronde in de Eredivisie is achter de rug en laten we zeggen…. het is niet onopgemerkt gebleven. Ten eerste was er een vervelend akkefietje tussen ondergetekende en een fotograaf.

Ik heb er op de Facebook-pagina Mixed Zone al het nodige over gezegd en heb onderstreept dat hij geen kwade bedoelingen heeft gehad. Als algemeen secretaris van de NSP, belast met het bestrijden van valse perskaarten die we regelmatig krijgen voorgelegd door de clubs, kunnen we gebruik hiervan in welke vorm dan ook nooit goedkeuren. Ik hoop dat iedereen dat begrijpt – het zijn de beunhazen die ieders ergernis oproepen, nietwaar?

Dat gezegd hebbend gooien we er wat mij betreft zand over.

Ik had nu natuurlijk lafjes een veilig onderwerp (Robben?) kunnen kiezen voor dit Schot voor de Boeg, maar ik ben gelukkig niet bang aangelegd.

Op Facebook was de NSP de Kop van Jut. Een van de fotografen plaatste bij zijn foto van het stadion na het duel RKC - Vitesse de volgende tekst: ,,De perskamer van RKC voor fotografen heeft een open dak, we moeten namelijk buiten blijven zitten, geeft vandaag niks, lekker weertje, maar dit moet ook als het regent, tja, dat zijn de regels, zeggen ze. Weer een nederlaag voor Betaald Voetbal in Nederland. NSP, wat doen we er aan? RKC Waalwijk MIXED ZONE.”

Uitleg over de bijzondere omstandigheden rond corona, met tal van beperkingen als gevolg voor de clubs, de bezoekers (niet zingen) en de fotografen (soms geen perskamer en voor journalisten soms geen Mixed Zone) maakte geen indruk. Alsof er geen batterij regels voor de vergunning van zo’n evenement aan vast hangen, zoals looproutes, afgescheiden zones en wat al niet. Bij overtreding zijn de sancties niet gering. kan het stadion worden gesloten en is de club vervolgens – waarschijnlijk – failliet.

Kijk maar eens naar de restaurants die her en der worden gesloten als de regels niet worden nageleefd. Op al die protocollen, opgesteld door diverse overheden en gezondheidsinstanties, heeft de NSP NUL invloed. En de clubs al evenmin.

Toch is daarvoor helaas weinig begrip en is de NSP de gebeten hond. Lees maar: ,,Dank voor dit heldere antwoord, we weten nu in ieder geval zeker dat de NSP niet voor ons strijdt, het hoofd buigt voor de clubs, niet de discussie over individuele maatregelen wil aangaan en ons, in dit geval letterlijk, in de kou laat staan.”

Of neem de reactie van zijn collega: ,,Ik dacht dat de NSP gezamenlijke afspraken had gemaakt met de clubs uit de ere- en eerste divisie, althans zo werd het gezegd. Nu blijkt dus dat onder het mom van corona de clubs zelf kunnen doen wat ze willen. Lekker verschuilen onder corona........ Wij moeten toch gvd ons werk kunnen doen?”

Wat ik er uit Waalwijk van begrijp is dat er onder meer lunchpakketten en algemene toiletten beschikbaar waren, maar dat het stadion vanwege alle beperkingen helaas te klein is om voor fotografen een werkruimte te openen. In sommige stadions lukt dat wel, in andere niet. Dus moet je voortdurend improviseren, een belangrijke eigenschap van de (foto-)journalist.

Wat ik uit Zwolle, Waalwijk en elders langs de velden hoor is dat de emoties ook tussen fotografen onderling in enkele gevallen hoog opliepen en dat soms stewards en vrijwilligers het moesten ontgelden. In een van de andere speelstadions beklaagde een perschef zich over het voortdurende gemekker en gemopper, vooral achter zijn rug om. Hij had nota bene met veel pijn en moeite een werkkamer voor de fotografen kunnen regelen.

Zulke geluiden doen de beroepsgroep geen goed. Het is makkelijk en eenvoudig om af te geven op de NSP, op ondergetekende (dat mag hoor!), op de clubs en hun personeel, die om volstrekt begrijpelijke redenen bijvoorbeeld fotografen rond de spelersbus weghouden, uit vrees voor besmetting. De cijfers lopen op, iedereen is voorzichtig om zijn of haar broodwinning te behouden. Dat geldt voor clubs, spelers en ook fotografen zouden zich dat moeten realiseren, de goeden uiteraard niet te na gesproken! Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan.

Het is daarom aan te raden een koel hoofd te houden. In stadions met een open dak gaat dat vast wel lukken. Maar laat een ding gezegd zijn: de NSP laat fotografen niet in de kou staan.

GERARD DEN ELT