Nieuws

‘Zandvoort perfect, naar wat er mogelijk was’

‘Zandvoort perfect, naar wat er mogelijk was’

Bij de terugkeer van de Grand Prix op het circuit van Zandvoort klopten de organisatoren zich vol trots op de borst, opgetogen vooral over de complimenten die ze van buitenlandse mediavertegenwoordigers ontvingen. Tot dat koor behoort ook Georges De Coster, een 59-jarige Vlaming die al 39 jaar als freelancer Formule 1-races fotografeert.

door Henk Mees

,,Alles klopte”, jubelt Georges De Coster over de faciliteiten bij de Grand Prix in Zandvoort. ,,Rekening houdend met de logistieke beperkingen die een kustplaats als Zandvoort kent, was het perfect geregeld, op alle terreinen van het woord. Alles klopte. Nederland kan fier zijn op dit evenement. Zandvoort moet behouden blijven. Zo denk ik er niet alleen over, hetzelfde hoorde ik ook van mijn collega’s uit Brazilië, Italië, Frankrijk en Duitsland.”

Georges De Coster, al 39 jaar fotograaf van Formule 1-races.

Vooraf had De Coster nog aangehikt tegen de ligging van het circuit en de mogelijkheden om gunstig te kunnen parkeren. ,,Waar in godsnaam konden we parkeren, vroeg ik me af. Daar was ik echt bang voor. Maar nergens werden we opgehouden door files. Vanaf mijn parkeerplaats bracht een busje ons in zes minuten naar het circuit. Na de race kregen we met slechts 300 meter vertraagd verkeer te maken. Alles verliep soepel.”

Ook tijdens en rond de race was er volgens De Coster prima te werken ,,De FIA doet zijn uiterste best om ons tegemoet te komen. Gelukkig kan dat weer. Vorig jaar mocht vanwege de covid-maatregelen alleen persbureau Getty foto’s schieten.“

Georges De Coster reist de hele wereld af voorde Formule 1. De teller staat inmiddels op 450 races. Helemaal bovenaan staat Zandvoort niét voor hem, hoe luid de Nederlandse organisatoren ook spraken van een ‘nieuwe benchmark’ voor de Formule 1.  ,,De meest perfecte Grand Prix is Australië. Oostenrijk staat bij mij ook hoger genoteerd, met het voordeel in de bergen alle ruimte te hebben daar voor toeschouwers, media en de sponsors. Daar heeft Dietrich Mateschitz, de grote man van Red Bull echt alles voor elkaar.’”

De Coster legde zijn  ervaringen in Zandvoort voor aan de organisator van Spa-Francorchamps. ,,Spijtig dat jullie niet in Zandvoort zijn komen kijken, daar hadden jullie iets van kunnen leren, heb ik hem gezegd. Maar die man zit helemaal in zak en as. Die zit met het grote probleem hoe hij zijn klanten nog tevreden kan stellen na die race van vorige maand die geen race is geworden door de regen.”

Ook voor Georges De Coster is Max Verstappen een Nederlander, ook al is hij in Hasselt geboren, heeft hij nooit in Nederland gewoond en bezit zijn moeder de Belgische nationaliteit. De Coster: ,,Een tijdje heeft bij ons in België de gedachte geleefd dat Max een Belg is. Die fase is voorbij. Dat leefde vooral bij de niet-incrowd. Max is doodsimpel een Nederlander, net als Lance Stroll en Lando Norris een Belgische moeder hebben. Zo hebben we toch drie halve Belgen in de Formule 1.”