Iets meer afstand bij het vrouwenvoetbal mag best
We laten ons allemaal wel eens voor een karretje spannen. Als we maar geen activisten worden. Dat gevoel bekruipt je soms wel als het om de promotie van het vrouwenvoetbal gaat. Een sport in de kinderschoenen, maar groots omarmd in de media.
Dat werd het afgelopen weekend nog eens bevestigd toen de hele discussie omtrent het beter betalen van de voetbalsters in de eredivisie breed werd uitgemeten. Ik was niet bepaald verrast dat het statement via de NOS naar buitenkwam. Bij onze publieke omroep zijn ze nogal begaan met het vrouwenvoetbal. Vervolgens gooide ESPN - de zender die de eredivisie live op tv brengt - op zondagochtend er een soort van themaochtend vrouwenvoetbal tegenaan. Ook bij ESPN wordt alles breed omarmd. Op de één of andere manier zag ik allerlei vloeiende een-tweetjes tussen belanghebbenden, maar dat kan ook een flink portie onterechte achterdocht zijn uiteraard.
Leon ten Voorde
Feit is wel: de aanvoerder van Oranje en Ajax Sherida Spitse wel erg vaak haar mening geven, zonder dat er een beetje tegengas komt. Iedereen weet dat de voetbalsters er veel voor over moeten hebben, maar het gemak waarmee Spitse constant roept dat clubs wel eventjes vijf ton op tafel kunnen leggen om de salarissen wat op te krikken, verdient best wat nuance. Maar dan moet je wel objectief naar bepaalde zaken kunnen kijken.
Ik stelde onlangs in een podcast wat kritische kanttekeningen en de eerste reactie - anoniem uiteraard - was dat je een vrouwenhater bent. Zo komen we natuurlijk nooit verder in deze discussie. Ik denk dat de voorbije dagen heel wat hockeysters, handbalsters, volleybalsters en waterpolosters met enige verbazing naar de roep van de voetbalsters hebben gekeken. En de aandacht die zij vervolgens kregen bij hun acties. De andere sporters hebben ook alles voor hun sport, maar in de meeste gevallen moeten ze nog contributie betalen om er in de eredivisie bij te horen. De vrouwen uit die sporten zou bijna een moord doen voor een kwart van de media-aandacht die de voetbalsters krijgen, terwijl die sport in Nederland nog in de kinderenschoenen staat.
Het vrouwenvoetbal heeft een enorme potentie, maar de realiteit is ook dat geen enkele club in Nederland winst heeft gemaakt sinds de komst van de eredivisie zeventien jaar geleden. Er moet nog altijd geld bij en de gemiddelde wedstrijden in de eredivisie worden slecht bezocht. Hoeveel mensen zitten er voor de tv als PEC Zwolle tegen Fortuna live is te zien?
Clubs als Excelsior en Telstar steken al enorm hun nek uit, maar nu krijg je het gevoel dat ze zich moeten schamen voor het gegeven dat ze hun speelsters tegen een vorm van onkostenvergoeding laten voetballen. Vijf ton op de begroting van Telstar is meer dan serieus geld. En dan ben je er nog lang niet als club.
Iets meer realisme, iets meer afstand en iets minder activisme mag daarom best als de grootverdiener Spitse weer eens ergens aanschuift.
LEON TEN VOORDE, bestuurslid NSP