Nieuws

De Olympische Spelen die niet doorgingen, tentoonstelling in Nieuwspoort

Sport en politiek ontmoeten elkaar in de foyer van internationaal perscentrum Nieuwspoort in Den Haag waar een kleine tentoonstelling is te zien over de Olympische Spelen die niet doorgingen. Sinds de eerste Olympische Spelen van de moderne tijd in 1896 is dat drie keer gebeurd.

In 1916, 1940 en 1944 verhinderde oorlog ’s werelds grootste sportfeest. De Spelen van 1940 waren toegewezen aan Tokio, dat de organisatie teruggaf wegens de Chinees-Japans oorlog. Helsinki sprong in, maar het Internationaal Olympisch Comité (IOC) besloot het evenement te schrappen. Vier jaar later was het oorlogsgeweld nog niet beëindigd.

Een blik op de tentoonstelling in Nieuwspoort.

De Spelen van 1916 waren toegewezen aan Berlijn. In mei 1915 besloot het IOC dat het evenement niet zou doorgaan. Over de vaderlandse grenzen was het oorlog, Nederland was neutraal. Dat bracht het Nederlandsch Olympisch Comité (NOC) op het idee om eigen Spelen te organiseren. De Spelen van 2016 in Amsterdam waren fake. Alleen Nederlanders mochten meedoen. Eén van de onderdelen was een vijfkamp voor officieren. Bij het schieten was het gebruik van het eigen revolver toegestaan.

Aandacht is er verder voor het curieuze verhaal van bokser Ricus Teters en zwemmer Wim de Vreng voor wie de Spelen van 1956 in Melbourne niet doorgingen. Op eigen gelegenheid en kosten reisden de avontuurlijke vrienden naar Australië. Acht maanden na het vertrek waren ze weer thuis. Teters wordt in juli 91. Wegens de Sovjet-inval in Hongarije trok Nederland zich in 1956 terug. Maar dat besliste het NOC pas op het laatste moment.

Nieuwspoort is alle werkdagen vanaf 09.00 uur geopend; om veiligheidsredenen wordt bezoekers gevraagd identiteitsbewijs te tonen.

GUUS MATER