SCHOT VOOR DE BOEG

FC Hollywood en de grondwet

We moesten het nieuws even op ons laten inwerken, bij ons op de redactie. Zoals dat vermoedelijk het geval was op alle sportredacties die Bayern München een beetje volgen. En dat zijn er nogal wat.

De beleidsmakers van de Duitse ‘Rekordmeister’ hadden vrijdag een persconferentie belegd om eens stevig uit te halen. Meer dan dat zelfs; om hun woede over een groot onrecht met de hele wereld te delen. De strekking: De spelers van Bayern München waren schandalig behandeld door de media. Méér dan respectloos. Dat was zo ernstig dat er dus een speciale persconferentie werd ingelast om duidelijk te maken dat de roemruchte club dit niet langer pikte.

Daar zaten ze aan tafel, de clubbazen Uli Hoeness, Karl-Heinz Rummenigge en Hasan Salihamidzic. De verbetenheid was van hun gezichten af te lezen.

,,Wat we de afgelopen tijd hebben moeten lezen, heeft niks meer te maken met de prestaties”, zei Rummenigge. ,,Het was een afrekening met individuele spelers. Journalisten kunnen een mail van onze advocaat verwachten als ze onjuiste berichten verspreiden.”

Bij Axel Springer, uitgever van onder meer Bild en Die Welt, waren zelfs al twee officiële klachten ingediend door Bayern.

,,Ik heb er geen woorden voor wat ik over Manuel Neuer heb moeten lezen", had Rummenigge verder onder meer gezegd, zonder toe te voegen wat dan precies.

Slechts een paar keer werd hij iets concreter, toen hij zei dat het spel van Mats Hummels en Jérôme Boateng was neergezet als ‘oudemannenvoetbal’. En toen hij het opnam voor Arjen Robben en Franck Ribéry: ,,Ik wil jullie er aan herinneren dat zij allebei alles hebben gewonnen. Het debat over hun leeftijd is respectloos."

Rummenigge ging nog even door en haalde er zelfs het wetboek bij: ,,Ik wil jullie herinneren aan artikel 1 van de Grondwet: de waardigheid van een mens is onaantastbaar.” Maar juist toen je dacht: en nu komt het, was de persconferentie afgelopen.

Shit, dacht ik. We hebben iets gemist. Er moest in de (Duitse) media een buitenproportionele, schandelijke hetze zijn gevoerd tegen Bayern München. Spelers waren persoonlijk kapot geschreven. Hun familie was erbij gehaald. Er waren insinuaties geweest over banden met de onderwereld. Zaken die zo pijnlijk en onwaar waren dat Rummenigge ze niet concreet wenste te benoemen op die persconferentie, om zijn spelers in bescherming te nemen. En iedereen had ze toch wel gelezen.

Dus ik speurde de Duitse media af om te zoeken naar wat Bayern nou écht had gebracht tot het beleggen van deze bizarre persconferentie. En ik vond… niets. Want er was niets. Behalve dan verslagen en analyses van de tegenvallende prestaties van Bayern München (dat op dat moment vier duels op rij niet had gewonnen) en het Duitse elftal, dat met een aantal Bayern-spelers in de basis een historische 3-0 nederlaag had geleden tegen Oranje. Ja, er was kritiek op Bayern en op individuele Bayern-spelers. Maar daar was gezien de prestaties (feiten!) dus alle aanleiding toe. En om de term ‘oudemannenvoetbal’ nou als mensonterend weg te zetten… alsjeblieft zeg. Wát een lange tenen. Zelfs het gevreesde Bild had ik regelmatig feller en ongenuanceerder van leer zien trekken.

Nu past deze potsierlijke persconferentie natuurlijk uitstekend bij een club met de bijnaam FC Hollywood, maar het is te makkelijk om even om deze zaak te grinniken en vervolgens de schouders op te halen.

Want stond niet juist Bayern München al jarenlang bekend als een club die zeer toegankelijk is voor de pers? En als het ‘open’ Bayern al totaal overtrokken reageert op reguliere kritiek, hoe gaan andere clubs hier dan mee om? In een tijd bovendien dat het mode is om de pers als vijand neer te zetten. Een tijd waarin veel clubs al elke kans aangrijpen om de muur tussen hen en de pers verder te verhogen. Gaan we dit soort toestanden ook zien in Nederland? Je kunt het je niet voorstellen. Maar wat Bayern hier liet zien, had ik me ook niet kunnen voorstellen.

Wat dat betreft was het wel zo prettig dat clubpresident Hoeness nog in dezelfde persconferentie onbedoeld maar haarfijn liet zien hoe hypocriet en ongeloofwaardig deze actie was. Rummenigge had amper naar de grondwet en de waardigheid van de mens verwezen, of Hoeness haalde uit naar ex-Bayern-speler Juan Bernat.

Bayern had de Spanjaard volgens Hoeness afgelopen zomer naar Paris Saint-Germain laten vertrekken nadat Bernat in zijn eentje bijna verantwoordelijk was geweest voor de Champions League-uitschakeling van de club. Hij had destijds, in Hoeness woorden, ‘Scheissdreck’ gespeeld tegen Sevilla.

Daar kwam de aap uit de mouw: de grondwet hoef je alleen toe te passen als je het hebt over spelers van Bayern. Wisten we dat ook weer.

DAAN SMINK
Bestuurslid NSP