Nieuws

KNVB belooft strenge aanpak vuurwerk, maar of dat fotografen helpt?

Na de bekerfinale op 22 april tussen Feyenoord en AZ en de lotgevallen van fotografen als Olaf Kraak (ANP), Ronald Bonestroo en Stanley Gontha (ProShots) vroeg de NSP de KNVB om een harde aanpak van vuurwerk in de stadions. Volgens de NSP was ‘een belangrijke grens overschreden.’

Bij die wedstrijd werden Kraak en Bonestroo samen met andere collega’s bekogeld met Cobra’s 6. De computer van Gontha werd getroffen door een beker bier waarna muis en toetsenbord niet meer functioneerden. Gevolg: schade aan lijf (Kraak, Bonestroo) en goed (Gontha), die nooit vergoed is en niet te verhalen valt op de daders.

Bengaals vuur in het AZ-vak. (Foto Ronald Bonestroo)

Zes maanden na die brief kondigde de KNVB afgelopen weekeinde ferme maatregelen aan. De voetbalbond heeft afspraken gemaakt met de politie, het Openbaar Ministerie, burgemeester en het ministerie van Justitie en Veiligheid om vuurwerk uit de stadions te weren.

Er wordt campagne gevoerd en de straffen worden verzwaard.

Jan Bluyssen, manager competitiezaken Betaald Voetbal bij de KNVB, zei zaterdag 3 november in het Radio 1 Journaal (NOS) dat overtredingen van het vuurwerkverbod voortaan via het strafrecht worden aangepakt en zullen leiden tot landelijke stadionverboden.

Bij het afsteken of gooien van vuurwerk in een stadion is volgens Bluyssen de gang naar de rechter in het vervolg de standaard.

,,We staan voor gastvrij, toegankelijk en veilig voetbal”, aldus Bluyssen in het Radio 1 Journaal. ,,Daar hoort vuurwerk niet bij. Vuurwerk is gewoon gevaarlijk. Het wordt steeds zwaarder en het aantal incidenten neemt toe. Het is wachten op de eerste dode."

Vuurwerk op het veld tijdens de bekerfinale, vlakbij AZ-doelman Bizot. (Foto Ronald Bonestroo)

De NSP wees in de brief aan de KNVB in april al op gevaarlijke situaties voor fotografen, cameramensen, stewards, ballenjongens en anderen met een taak rond het veld.

Zoals tijdens de strijd om de Johan Cruijff Schaal toen er zelfs een brandje ontstond na het afsteken van Bengaals vuur. Of zoals tijdens de laatste bekerfinale, toen uit het vak van AZ Cobra’s en rookbommen in de richting van het veld werden gegooid.

Een van die zware vuurwerkbommen ontplofte in de onmiddellijke nabijheid van Olaf Kraak en Ronald Bonestroo. De laatste deed geen aangifte, maar loopt tot op de dag van vandaag met een fluittoon in zijn oren.

Kraak deed wel aangifte. ,,Dit vuurwerk was gewoon gevaarlijk, het ging alle perken te buiten. Ik heb daar echt niet veilig gezeten”, zei Kraak destijds.

Vorige maand kreeg hij een brief van de politie. Het onderzoek naar zijn aangifte had niets opgeleverd. Het dossier werd gesloten. En dat met camera’s in stadions die alle gedragingen van supporters en – vooral – bommengooiers zouden moeten kunnen zien.

Verzoeken tot schadevergoeding van Gontha en Kraak bij de KNVB zijn afgewezen. De ANP-fotograaf hield dagenlang last van suizende oren en heeft tot op de dag van vandaag last van hinder in een lawaaiige omgeving. ,,Mijn oren zijn gevoeliger geworden bij herrie zoals in stadions’’, aldus Kraak. ,,Die knal heeft mijn oren duidelijk niet beter gemaakt. Als ik nu thuiskom na een klus in een stadion, heb ik een rotgevoel.’’

Hij vraagt zich terecht of hoe al dat vuurwerk überhaupt in stadions terecht komt en waarom de controles niet deugen. Op internet zijn die trucs makkelijk terug te vinden. Vuurwerk wordt in de onderbroek gestopt, rookkaarsen langs de benen vastgeplakt. En vrouwen blijken door stewards minder scherp te worden gecontroleerd.

Dat het politieonderzoek niets heeft opgeleverd, verbaast Kraak niets. Supporters zijn vindingrijk als het erom gaat uit beeld te blijven. Met capuchons op en het werpen vanachter een haag van supporters blijf je redelijkerwijs ongezien.

Zo lang controle op vuurwerk en opsporing van daders niet worden verbeterd, zitten fotografen en al die anderen nog altijd vogelvrij langs de lijn. Ondanks alles goede bedoelingen en ferme taal.

GERARD DEN ELT
Algemeen secretaris NSP