IN DE SPO(®)TLIGHT

‘Vuurdoop in de Tour 2006 was belangrijk voor mijn ontwikkeling’

Hij ontrafelde de dopingpraktijken binnen de wielerploeg van Rabobank en onthulde welke rol het ‘tabernakel’ van verzorger Bertus Fok speelde binnen de systeem-doping van PDM. Als journalist van de Volkskrant belichtte Mark Misérus ook de duistere gangen binnen de FIFA. Na twaalf jaar op de sportredactie gaat hij nu verder in de algemene verslaggeverij.

Mark, nu al uitgekeken op de sportjournalistiek?
,,Nee, integendeel. Ik heb geen hekel aan de sportjournalistiek, ik had die twaalf jaar absoluut niet willen missen, want het is een rijke ervaring die ik nu op een andere redactie inzet. Ik wilde wel het moment vóór blijven dat het te laat zou zijn om deze stap te zetten. Vandaar dat ik nu zelf heb gekozen voor iets nieuws.”

Je kunt terugkijken op spraakmakende projecten.
,,Toen ik in 2006 mijn eerste Tour de France deed, viel ik met mijn neus in de boter. Dat was die geruchtmakende Tour waarin Basso en Ullrich voor de start van hun fiets werden getrokken. Die vuurdoop is belangrijk geweest voor mijn ontwikkeling omdat ik de ideologie van het wielrennen daardoor op een heel andere manier ging bekijken, zeker toen een jaar later Rasmussen door Rabobank uit de Tour werd gezet. Dat was in 2012 een mooie aanleiding voor een reconstructie, vijf jaar later, die ik samen met Marije Randewijk bedacht. Voor dat project ben ik drie maanden vrij gemaakt en hieruit kwam naar voren dat er bij Rabobank veel meer aan de hand was geweest.”

Daarmee kreeg je een rol als onderzoeksjournalist binnen de sportredactie?
,,Doping binnen de Rabo-ploeg was mijn eerste onderzoeksproject. Daarna volgde het PDM-verhaal met de bijzondere rol van Bertus Fok, wat bij sommigen nog meer opzien baarde. Maar ik bleef ook verslag doen. In 2014 ben ik zes weken bij het WK voetbal in Brazilië geweest, mede omdat ik Portugees spreek. Daarna kwam het FIFA-project aan de orde, samen met Willem Feenstra. De kandidatuur van Michael van Praag was een ideale aanleiding om de wereld over te gaan en met eigen ogen te zien waarom FIFA-voorzitter Sepp Blatter zo ontzettend populair was.

Betekent jouw vertrek van de sportredactie nu minder aandacht voor onderzoeksjournalistiek in de sport bij de Volkskrant?
,,Nee, als zich een onderwerp aandient, zal de sportredactie dat heus niet laten liggen. Ik zal ook nog wel iets aanpakken als er iets in mijn netwerk voorbijkomt. Vorige week heb ik nog een reportage gemaakt over kunstgras in het voetbal, een maatschappelijk belangrijk en actueel onderwerp dat bij ons dan ook op pagina 3 is gekomen. Ik denk niet zwart-wit, tussen de redacties moeten geen barrières bestaan.”