IN DE SPO(®)TLIGHT

Govert van Brakel, oud-presentator Langs de Lijn

Op 6 november 1919 beleefde Nederland de eerste radio-uitzending. Honderd jaar radio is voor Govert van Brakel aanleiding voor het schrijven van een boek: ’Moet je horen… verhalen en anekdotes uit 100 jaar radio’. Daarin geeft Van Brakel, oud-presentator van onder meer Langs de Lijn, ook sport op de radio veel aandacht.

Een kleine negen jaar na de start van de radio was op 11 maart 1928 voor het eerst een rechtstreeks verslag te horen van een voetbalwedstrijd. Voor de AVRO deed Han Hollander verslag van de interland Nederland – België.  Zonder Han Hollander zou een boek over honderd jaar radio niet compleet zijn.

Sport op radio wordt door Govert van Brakel ook belicht aan de hand van onder meer Olympische Spelen en Elfstedentochten. Van Brakel (69) werkte 42 jaar voor de radio. Door een toeval kwam hij bij de radio terecht. Na zijn diensttijd werkte Van Brakel als persvoorlichter op het ministerie van Onderwijs. Omdat een voetbalverslaggever van het programma NCRV Sportshow op zaterdagmiddag ziek was, werd hij in 1976 gevraagd in te vallen. Het bleek de start van een lange carrière. Zes jaar later volgde hij Heinze Bakker op als presentator.

In de jaren tachtig was Van Brakel enige tijd hoofd Gevarieerde en Culturele Programma’s van de NCRV. In 1991 maakte hij de overstap naar de NOS en werd presentator van de zondagmiddaguitzending van Langs de Lijn en onder meer Met het oog op morgen.  Van 1995 tot 2009 presenteerde hij het Radio 1 Journaal en in 2010 volgde de presentatie van De Perstribune op Radio 1 voor Omroep MAX. Met zijn radioactiviteiten is Van Brakel in 2018 gestopt.

cover boek: 'Moet je horen ... verhalen en anekdotes uit 100 jaar radio'

„M’n hele radiocarrière is me komen aanwaaien. Ik ben vaak gevraagd. Ik vond alles leuk om te doen. Ik genoot van de Haagse politiek, als algemeen verslaggever, als sportverslaggever, als presentator in de studio. Alleen sociaaleconomische onderwerpen lagen mij minder”, vertelt Govert van Brakel op www.spreekbuis.nl

In tientallen jaren radio is veel veranderd, constateert Van Brakel. „Gesprekken worden nu ontzéttend voorgekauwd. Dat voorbereiden van een interview is het werk van bureauredacteuren. Die zitten er ook niet voor niks en doen dat heel nauwgezet. Maar ik vond het toch vooral leuk om te kunnen improviseren als er onverwacht iets gebeurde. Heerlijk. Het echte werk.”

Zijn ervaringen in de sportjournalistiek vormden een belangrijke basis voor Govert van Brakel, vertelt hij op spreekbuis.nl: „Bij onverwachte dingen moét je improviseren. Dat kon ik goed, dankzij mijn archiefkennis maar ook door mijn ervaring in de sportverslaggeverij. Daar moet je altijd improviseren. Bouwen op je eigen woordenschat, vertellen wat je ziet. Dat heb ik in de sport echt geleerd. Gewoon verhalen vertellen over wat je ziet en wat er gebeurt. Live.”

Het boek ‘Moet je horen… verhalen en anekdotes uit 100 jaar radio’ wordt uitgegeven door Uitgeverij Edicola.

(Bron: www.spreekbuis.nl