Nieuws

Olympische kwalificatie: makkelijker kan het niet...? 

Tijdens de wereldkampioenschappen turnen in Stuttgart stonden Olympische tickets op het spel voor de Nederlandse turnploegen. De uitslag weten we allemaal: de dames behaalden een teamticket, de heren vielen in de teamwedstrijd buiten de top twaalf en eindigden daarmee met lege handen. Alleen Bart Deurloo sleepte door zijn meerkampuitslag een individueel ticket (op naam) in de wacht. 

Toch zijn er nog (extra) kansen voor diverse turn(st)ers, onder wie Epke Zonderland, maar ook regerend Olympisch ringenkampioen Eleftherios Petrounias uit Griekenland. Voor hem, en vele andere toestelspecialisten zoals bijvoorbeeld Zonderland, wacht daarom een andere (lange) route via de World Cups.

Lisa Deen

Het klinkt allemaal zo makkelijk: toestelspecialisten die aan het einde van de wereldbekercyclus eerste staan op een toestel, verdienen een Olympisch ticket. Maar dingen die makkelijk lijken, zijn het in theorie nooit. En dat is precies het geval bij die Olympische kwalificatieregels van de internationale gymnastiekfederatie FIG. 

Er zitten namelijk allerlei haken en ogen aan de Olympische kwalificatieprocedure. Zo kan je bijvoorbeeld alleen een ticket via de wereldbekers veroveren als je niet in het team zat dat zich tijdens de WK plaatste voor de Spelen. 

Het was zo makkelijk geweest: 'gewoon' een team naar de Spelen. Zo simpel is het voor de Nederlandse dames wel, maar bij de heren niet.

En dus werd het een heet avondje in Stuttgart, op maandag 7 oktober. Minuten nadat duidelijk was geworden dat de heren geen top-twaalf klassering en dus geen Olympisch ticket hadden behaald, moesten de extra regels bekeken worden. Hoe zat het dan met die individuele kansen voor bijvoorbeeld Epke Zonderland en Casimir Schmidt? Hebben ze überhaupt nog een kans? 

Jazeker. Turners van een WK-team dat zich niet plaatste voor de Spelen, mogen namelijk nog een individuele route aangaan. Hun (eerder behaalde) wereldbekerpunten blijven staan. Resultaten van turners die tijdens de WK een ticket behaalden, worden uit de wereldbekerklassementen geschrapt. 

Simpel is het allemaal nog niet. Hoewel Zonderland momenteel eerste staat, is zijn Olympisch ticket nog helemaal niet zeker. Er volgen immers nog vier wereldbekers. Mochten turners 'gelijk' staan, dan wordt er gekeken naar de hoogste scores. Kortom: die eerste plaats is nog geen garantie. Ook de scores tellen. Epke Zonderland zal dus aan de bak moeten. Via de wereldbekers op de toestellen is er overigens maar één ticket beschikbaar voor elk land. 

Ook voor meerkampers - zoals Nederlands kampioen Casimir Schmidt - zijn er nog kansen. De top twee turners (van turners die nog niet geplaatst zijn voor de Spelen) van de EK verdienen immers een individueel ticket. 

In theorie een mogelijkheid, maar de FIG zou de FIG niet zijn om het weer (extra) moeilijk te maken. Landen die al geplaatst zijn kunnen bij de EK ineens met 'nieuwe' sporters opduiken. En omdat die dan weer geen hebben uitgemaakt van het team dat zich tijdens het WK voor de Spelen plaatste, zijn er mogelijkheden om een individueel ticket te verdienen. 

Uiteindelijk kunnen er dus zes tot zelfs zeven sporters per land op de Spelen verschijnen, door alle mogelijke 'extra' routes. Voor sommige landen, zoals bijvoorbeeld Amerika of Rusland, kan het zelfs zo zijn dat ze een team hebben en daarnaast nog individuele turn(st)ers. Lekker dan. Zie je 'je team' straks goud winnen, maar zit je zelf als 'individual' op de tribune toe te kijken. Niet heel logisch, maar wel zoals het kan gaan. Die individuele sporters moeten zelfs een ander turnpak dragen tijdens de Spelen. 

Moraal van het verhaal.... De Olympische kwalificatieprocedure is wel eens makkelijker geweest en het lijkt mij dat dat ook zo zou moeten zijn. Het grootste probleem tijdens deze Olympische cyclus is dat deze kwalificatieregels voor en door zowel de sporters, coaches als bonden bijna niet uit te leggen vallen. 

En laten we eerlijk zijn.... Als zij het zelfs al niet kunnen, hoe leggen wij het in de krant of op televisie dan uit aan een reguliere sportfan die graag naar de oefeningen van bijvoorbeeld Epke kijkt? Schiet mij maar lek. 

Die Olympische kwalificatieregels in Jip en Janneke taal... daar is bijna geen beginnen aan. Maar toch staan we de komende periode voor de uitdaging. Te beginnen in het Duitse Cottbus, eind november dit jaar.

En dus zal het Nederlandse journaille ze weer blijven volgen. De uitleg zullen we ook zo goed mogelijk proberen te geven. Wordt vervolgd. 

 

LISA DEEN