Nieuws

‘Tof om mee te maken’

Geavanceerde camera’s hadden ze niet nodig, Twan Spierts en Ronald Sträter hadden aan hun mobiele telefoon genoeg om dagelijks op Omroep Brabant (tv, radio en online) verslag te doen van de Dakar Rally in Saoedi-Arabië. ,,De internetdekking was in bijna alle bivaks goed in orde. Meestal lagen die bivaks dicht bij de bewoonde wereld. We hebben alles met de telefoon kunnen versturen”, vertelt Twan Spierts.

Omroep Brabant in de woestijn. Links Twan Spierts, rechts Ronald Sträter.

Samen met Ronald Sträter volgde Spierts dit jaar voor de derde keer op rij de woestijnrally. Na elf edities in Zuid-Amerika voltrok de ooit in Afrika gelanceerde rally zich dit jaar voor het eerst in Saoedi-Arabië.

,,Wil je wel naar zo’n land toe, was voor ons de vraag vooraf? Kun je daar onbeperkt werken? Bij die vragen hebben we echt wel even stilgestaan. Het is ons alleszins meegevallen”, constateert Spierts. ,,De Dakar Rally was een van de eerste grote sportevenementen in Saoedi-Arabië. Dat land kon zich daardoor geen pr-fiasco veroorloven. Wij hebben ook niets gemerkt van beperkingen van de overheid of de organisatie. Onze vrijheid is geen moment aangetast.”

Het duo van Omroep Brabant concentreerde zich in Saoedi-Arabië op verslaggeving van de rally en de ervaringen van de Brabantse deelnemers. ,,Met Brabantse deelnemers en monteurs kom je op een totaal van ruim vijftig.  Ik schat méér dan uit alle andere provincies bij elkaar”, aldus Spierts. ,,We hebben ons vooral gericht op de menselijke verhalen achter de wedstrijd. Van de wedstrijden mochten we van ASO, het bedrijf dat ook de Tour de France organiseert, geen opnamen maken. Die rechten lagen voor Nederland bij RTL. Die beelden konden we ook niet gebruiken.”

RTL volgde de rally voor auto’s, vrachtwagens, quads en motoren met een equipe van zeven man. Naast RTL en Omroep Brabant was de website rallymaniacs.com (3 man) in Saoedi-Arabië aanwezig. Rallymaniacs produceerde behalve nieuws ook persberichten voor de diverse Nederlandse teams.

Ronald Sträter interviewt vrachtwagencoureur Michiel Becx. De camera wordt bediend door Twan Spierts.

Van de kranten die dagelijks verslag deden van de rally was niemand aanwezig in de rally. ,,Alle coureurs zijn via hun mobiele telefoons makkelijk bereikbaar. Met de persberichten van de teams, inclusief quotes, kunnen de kranten vrij gemakkelijk hun verslagen maken,” schetst Twan Spierts de dagelijkse verslaggeving in kranten en via persbureaus.  

Het duo van Omroep Brabant werd tijdens de rally geconfronteerd met een ernstig ongeluk van motorcoureur Edwin Straver, voor wiens leven wordt gevreesd. ,,Twee dagen voor dat ongeval hebben we nog met hem zitten eten. Dan grijpt je dat extra hard aan. Toen we hoorden wat er gebeurd was, zijn we daar zo journalistiek mogelijk mee omgegaan. Omdat hij geen team om zich heen had, hebben we gekozen voor reacties van andere coureurs. Zijn familie die de laatste dagen ook aanwezig was, hebben we met rust gelaten”, vertelt Twan Spierts.  

Voor het derde jaar op rij was Ronald Sträter zijn metgezel bij de rally. ,,We werken niet in de traditionele rolverdeling van verslaggever en cameraman. We zijn allebei gewend als verslaggever in je eentje te werken. Af en toe hebben we ons opgesplitst, bij andere items werkten we samen aan een item.”

,,We hadden tentjes mee, daardoor konden we flexibel blijven en in het bivak slapen, dat  daarvoor na elke etappe beschikbaar was. Soms kozen we voor een hotel”, aldus Spierts, die als freelancer voor onder meer Omroep Brabant werkzaam is. Zijn collega Ronald Sträter is in dienst van Omroep Brabant, een publieke (gesubsidieerde) zender.

Spierts: ,,We proberen het steeds zo goedkoop mogelijk te runnen. Ik doe het ook niet voor het geld. Het is gewoon een tof evenement om elk jaar mee te maken en daar verslag van te doen. Ik krijg voor een werkdag tijdens de Dakar Rally net zoveel betaald als voor een normale werkdag in Nederland, alleen is het in Saoedi-Arabië wel harder én langer werken.”

HENK MEES