SCHOT VOOR DE BOEG

Geboren voor de marathon

Ze draagt een blauw shirt met een blauwe windvanger erover en een zwart glimmende hardloopbroek. ,,Een beetje om de sponsors heen filmen hè!", grapt de 75-jarige Bram Wassenaar. Al sinds 2006 verzorgt hij de schema's van marathonloopster Andrea Deelstra. Ja, dat valt op in deze tijd. We filmen eigenlijk nooit meer sporters zonder logo's. 

Je hebt liefhebbers en je hebt échte liefhebbers. ,,Ik denk dat ik hiervoor geboren ben", zegt Deelstra in het interview na haar training van anderhalf uur. Ik kijk op m'n telefoon en zie dat Ziyech na dit seizoen voor 45 miljoen naar Chelsea vertrekt. Deelstra leeft uiterst sober. Ze heeft geen keus. Maar ze klaagt zeker niet. In de marathon van Berlijn raakte ze geblesseerd waardoor ze de Olympische limiet miste. Ze verloor ook meteen haar A-status. Maar ze wil, koste wat het kost, naar Tokio. 

Ondertussen meldt het ANP dat Manchester City voor twee jaar is uitgesloten van Europees voetbal. De club heeft een omzet van ruim 625 miljoen euro maar schijnt gerommeld te hebben met het opgeven van haar sponsorinkomsten. Er hangt hen een boete van 30 miljoen boven het hoofd. 

Deelstra kreeg vooral landelijke aandacht omdat ze onlangs haar huis in de verkoop gooide om haar marathoncarrière voort te kunnen zetten. ,,Zo was het niet bedoeld", zegt ze lachend. ,,Maar het heeft wel weer een sponsor opgeleverd."  Toen ze in 2015 de marathon van Berlijn in 2 uur, 26 minuten en 46 seconden volbracht was er minder aandacht. Het was de vierde Nederlandse tijd ooit. 

Ze legt uit dat het fijn is dat ze nu een vriend heeft en dat ze tegenwoordig de kosten van de boodschappen kunnen delen. ,,Ik ben gewend om naar de goedkoopste producten te zoeken in de supermarkt", zegt ze.  ,,Maar soms zegt hij: we kunnen nu ook een écht merk nemen. Daar moest ik aan wennen."

Na het EK van 2014 in Zurich belandde ze in een rolstoel. Ze had tijdens de marathon een pees in haar voet afgescheurd. Ze dacht onderweg dat het blaren waren.  Ook scheurde ze verschillende voetspieren in. De beloning was de dertiende plaats en een revalidatie van maanden. In 2016 mag ze debuteren op de Spelen in Rio. Ze finisht anoniem op de zestigste plaats. Haar lichaam kon een snelle weeromslag niet goed verteren. En bij haar laatste limietpoging in Berlijn, september vorig jaar, ging het mis omdat er een zenuw in haar lies klem kwam te zitten. Na afloop kon ze haar linkerbeen niet meer heffen. Weg A-status, weg inkomsten en vooralsnog geen startbewijs voor Tokio, maar wel weer maanden revalideren. 

Karin Mulder

Ik weet het. Ze hoeft van niemand te lopen. Medelijden is niet nodig. Een vrouw van 34 jaar met een goed stel hersenen kan gewoon werken en geld verdienen. Manchester City en Ziyech vertegenwoordigen een veel grotere marktwaarde en het mooie is dat Deelstra dat zelf ook begrijpt. Maar wat gun ik het haar dat ze op 1 maart de Olympische limiet alsnog loopt.  En dat na afloop al haar botten en pezen nog heel zijn. Zodat ze op 8 augustus bij de Olympische marathon in Sapporo kan stralen als nooit tevoren.  

KARIN MULDER
Bestuurslid NSP