IN DE SPO(®)TLIGHT

Raymond Kerckhoffs, coronagevangene

Het coronavirus leidde op donderdag 27 februari tot het afbreken van de Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten. Twee stafleden van de ploeg UAE Emirates bleken besmet. Raymond Kerckhoffs, de enige Nederlandse journalist in Abu Dhabi, moest dagenlang als coronagevangene in of rond zijn hotel blijven. Dinsdag mocht hij naar huis.

Raymond, hoe heb jij die quarantaine ervaren?

,,De wielerronde was op zondag al begonnen. Ik kwam pas op donderdag aan. Ik ging er heen omdat ik daar een interviewafspraak had met Chris Froome. Toen ik hem op donderdag in zijn hotel belde, was er nog niets aan de hand. ‘Kom vanavond om acht uur’, zei hij. Gelukkig maar, denk ik achteraf. Ik heb hem een half uur kunnen spreken. Om half tien ’s avonds besloten de lokale autoriteten dat niemand zijn hotel nog mocht verlaten. Ik was net op tijd bij Froome geweest.”

Hoe ging het verder?

,,In de nacht kwamen er berichten binnen op mijn telefoon waaruit bleek dat de laatste twee etappes waren afgelast. De drie hotels met renners, begeleiders, organisatie en journalisten werden direct van de buitenwereld afgesloten.”

Raymond Kerckhoffs met mondkapje op in Abu Dhabi

Over hoeveel mensen praat je dan?

,,Zo’n zeshonderd, heb ik begrepen. Daar zat ook een grote tv-ploeg bij van zeker 25 mensen van NEP The Netherlands. Die waren door de organisatie ingehuurd voor de totale tv-coverage van de ronde.”

Hoe breng je die dagen door?

,,Ik heb dagen opgesloten gezeten op mijn hotelkamer in Crowne Plaza. Daar zaten geen ploegen. De eerste dag heb ik voortdurend journalisten te woord gestaan, ik denk wel een man of het 25. Ik heb mijn verhaal ook gedaan in het journaal op de Belgische tv. Daarnaast heb je vanaf je kamer veel contact met collega- journalisten die in andere hotels zitten. Je wisselt vooral ervaringen uit, maar het wemelt ook van de geruchten en van zogenaamde berichten wat er gaat gebeuren.”

Werd je ook op de hoogte gehouden door de organisatie?

,,Ja, maar de organisatie was toch afhankelijk van informatie door de lokale autoriteiten. Soms kwam er ineens een bericht binnen dat je je moest melden in de lobby van het hotel.  Dan moest je een kopie van jet paspoort en boardingpass mailen, dan leek het er op dat er een doorbraak is. Maar dan hoorde je uiteindelijk toch weer dat je langer moest wachten. Zo heb ik al een keer zes uur achtereen in de lobby doorgebracht. Gelukkig kreeg je wel toestemming op het terras van het hotel te komen Daar had je eindelijk frisse lucht.”

Ben je getest?

,,Zeker, maar het gekke is bijvoorbeeld dat de Italiaan Jacupo Guarneri van de Franse ploeg Groupama meteen weg mocht terwijl de rest van de ploeg moest blijven. Ook de ploeg van Jumbo-Visma mocht op zondagmorgen weg. Gek, want renners van alle ploegen hadden op vrijdag gezamenlijk in de gym, aan het zwembad, in het restaurant en zelfs in de sauna gezeten. In het beleid van de lokale autoriteiten zat geen enkele lijn. Dat was het frustrerende.”

Voor wie werk je nu, na je vertrek bij De Telegraaf?

,,Ik werk nu als freelancer. Op 1 april eindigt mijn dienstverband met De Telegraaf formeel. Ik doe wat projecten, ik heb mijn sites waarop ik schrijf: cyclingopinions.nl en cyclingopinions.com. Want ik wil wel in beeld blijven als journalist.”

HENK MEES