IN DE SPO(®)TLIGHT

Geert van Erven, fotograaf én eigenaar softwarebedrijf

‘Ik word aan twee kanten geraakt’

 

Als fotograaf wordt ook Geert van Erven hard geraakt nu er al vijf weken niet wordt gevoetbald. Extra  klappen krijgt hij nog eens met een eigen bedrijf, dat gespecialiseerd is in software voor festivals. ,,Ik begin er mentaal door heen te raken”, zegt de 54-jarige fotograaf uit Tilburg, die samen met Toin Damen onder meer als clubfotograaf voor Willem II actief is.

Geert, leg eerst eens uit hoe jouw agenda als fotograaf eruit ziet?

,,De wedstrijd van Willem II bepaalt mijn agenda. Normaal gesproken begin ik komend seizoen aan mijn 25ste jaar als clubfotograaf. Naast Willem II fotografeer ik op vrijdagavond een wedstrijd in de Keuken Kampioen Divisie en komt er op zaterdag of zondag een andere wedstrijd uit de eredivisie bij. Dat werk doe ik voor Soccrates en Getty. Daarvoor ga ik ook doordeweeks naar internationale wedstrijden, laatst nog naar Olympique Lyon en PSG. Daarnaast doe ik ook familieportretten en  bruiloften, maar die zijn ook weggevallen omdat je niet zomaar nog ergens binnen kunt komen.”

En naast het fotograferen?

Geert van Erven

,,Dan heb ik ook nog een softwarebedrijf met zeven medewerkers. We maken software voor toeleveranciers van grote evenementen en festivals zoals Paaspop en het Eurovisie Songfestival, maar ook voor de LED-reclameborden in de eredivisie. Dat zijn nou net de branches die helemaal zijn stilgevallen en waar het nu toptijd had moeten zijn. Ik word dus aan twee kanten geraakt.”

Wat hebben jullie nu voor werk?

,,Af en toe komt er wel een verzoek binnen om een foto te maken. En er wordt ook wel een beroep op mijn archief gedaan, vorige week nog door de BBC. Daar zijn ze bezig met een docu over Virgil van Dijk. Ze zochten foto’s uit zijn jeugdjaren bij Willem II. Dat gold ook voor de vorige week uitgezonden documentaire over Van Dijk en Frenkie de Jong op FOX Sports. Maar mijn archief levert echt niet zoveel op dat ik daar mijn wekelijkse boodschappen van kan doen.”  

Wat blijft er nog te doen dan?

,,Het is wel een mooie gelegenheid om je archief op orde te brengen. Zo heb ik het nu technisch helemaal opnieuw opgezet omdat ik naar een ander server ben gegaan. Daardoor kunnen mijn klanten nu makkelijker foto’s bestellen. Dan houdt het wel zo’n beetje op. In deze lockdown kun je dan wel de leegte op straat fotograferen, maar dat beeld ken je na twee weken wel.”

Kun je nog andere software ontwikkelen nu?

,,Nee, dat is absoluut onmogelijk. We maken een totaal ERP-pakket voor één specifieke branche. Het klinkt tegenstrijdig, maar het is nog nooit zo druk geweest bij ons. Nu onze klanten in de evenementenbranche binnen zitten, pakken ze juist alles aan om intern alles op orde te brengen. Dus ook de automatisering. Dat zorgt voor nog meer service en support bij onze helpdesk. Het is topdrukte, met echter 0,00 euro omzet. De klanten hebben recht op support. Daarvoor hebben ze al in het verleden betaald. Daar staat nu dus niets tegenover. Onze omzet is echt van de ene op de andere dag voor 100 procent weggevallen.”

Je kunt toch wel wat opvangen met de regelingen die zijn getroffen?

,,Ja, maar ik kom zelf niet eens in aanmerking voor die tegemoetkoming van 4.000 euro omdat mijn inkomsten als fotograaf bij een bv met een andere code binnenkomen. Iedereen kent mij als fotograaf, maar nu even niet. Gek toch, want normaal komt een groot deel van mijn omzet uit fotografie. En van de vergoeding voor de loonkosten van het personeel blijft door allerlei berekeningen minder dan de helft over. Ik zelf krijg nu geen vergoeding uit mijn softwarebedrijf omdat ik mij daarvoor laat uitbetalen op basis van een management fee. Zo zie je dat aan veel regelingen haken en ogen kleven.”

Valt het nog op te vangen?

,,Ik heb altijd gezegd dat mijn grootste angst is dat ik failliet ga en dat ik mijn mensen met gezinnen niet kan betalen. Om dat te voorkomen heb ik gelukkig een buffer opgebouwd. Maar ik lig er af en toe toch wakker van en om me heen hoor ik wel wat fotografen in paniek raken. Ik moet maar zien hoe ik mijn personeel kan blijven betalen. Ja, ik begin er af en toe ook mentaal doorheen te raken.”

HENK MEES