SCHOT VOOR DE BOEG

Brits en Duits schrikbeeld voor sportfotografen

De herstart van de Bundesliga was voor collega-sportfotografen daar al geen pretje en nu denken de Britten er in de Premier League nog eens een all-time low aan te kunnen toevoegen.

Als we het rumoer aan de andere kant van de Noordzee goed beluisteren, zijn ze in de Premier League van plan slechts twee onafhankelijk fotografen voor de media per duel toe te laten. Eentje mínder nog dan de drie waarmee de Duitse media en sportfotografen het qua beeldverslag van de duels in de Bundesliga moeten doen. In poolverband, ook dat nog.

Vorige week hielden de Britse collega’s hun protest nog netjes toen de National Union of Journalists (NUJ) en de British Press Photographers Association (BPPA) de Premier League vroegen het aantal fotografen bij de herstart ‘nog eens te overdenken.’

Dat aantal zou zijn genoemd in het Project Restart van de Premier League, maar bestuurders van het voetbalbolwerk zouden het niet nodig hebben gevonden om overleg te voeren met de vertegenwoordigers van sportfotografen.

Het aantal van twee fotografen steekt vanzelfsprekend schraal af bij dat wat nodig is om een goed, breed, boeiend en gevarieerd beeldverslag in de nationale en (vooral) internationale media te krijgen.

De Britse organisaties van fotografen en journalisten zeggen dat er gewoonlijk minstens 23 fotografen rond het veld zitten bij een Premier League-duel - zo niet meer. Dan is twee wel heel erg mager voor een beroepsgroep die overal ter wereld zwaar getroffen is door de gevolgen van Covid-19. Want reken maar dat de twee grootste persbureaus het fotowerk mogen doen en de kleine zelfstandigen (weer) het nakijken hebben. Qua wet der grote getallen en bereik in relatie tot de vermeende besmettingsrisico’s misschien begrijpelijk, maar gezien de recente ervaringen en de grote financiële nood ook rampzalig voor zowel de sportfotografen als voor de het voetbal.

Volstrekt ontoereikend, noemen de Britse collega’s dat terecht. ,,Het is best mogelijk om meer sportfotografen veilig te laten werken”, stellen zij.

De Britse collega’s voeren tevens aan dat het om het eigenbelang van het voetbal en de Premier League zelf gaat. Want wat als al die sportfotografen financieel omvallen en wat anders gaan doen? Wie maken dan nog die iconische beelden die het voetbal zijn heroïek meegeven?

Gelukkig kwam de bondarts van de KNVB, Edwin Goedhart, vorige week met goed nieuws. Profvoetballers lopen volgens hem geen verhoogd risico om met corona besmet te worden, als op 1 september de competitie wordt hervat.

Dat leidde hij af aan de hand van de analyses van 482 wedstrijden in de eredivisie.

Goedhart zegt dat er geen reden is om aan te nemen dat op het voetbalveld de besmettingskans enorm toeneemt. ,,Ik denk dat er bij voetbal als contactsport misschien wel minder contact is dan iedereen dacht. Als je de al gebruikelijke maatregelen hanteert - niet komen als je ziek bent en goed afstand houden in het kleedkamergebied of daaromheen – is het een veilige sport”, zei hij in het AD.

Daar komt bij dat studies aangeven dat de besmettingskansen in de openlucht verwaarloosbaar zijn, zolang voldoende afstand tot ballenjongens en collega-fotografen wordt gehouden.

De bevindingen van Goedhart zijn ook een goed argument om – met een goed wederzijds begrip voor risico’s en beperkingen – met open vizier de mogelijkheden voor sportfotografen in de Nederlandse voetbalstadions te bespreken. (Video: Edwin Goedhart https://www.youtube.com/watch?v=7iC5XW_0LjY )

Gelukkig heeft de KNVB de NSP vorige week bijgepraat over de te maken af- en overwegingen, mogelijkheden, voorwaarden en beperkingen voor de Nederlandse media, zoals deze worden meegenomen richting ‘Den Haag’ in het protocol voor een veilige opstart van de competitie.

Gerard den Elt

Alles bevindt zich nog in de voorfase en er is nog niets vastgelegd. Maar de Duitse en Engelse aanpak van de sportfotografie? Dat zou de doodsteek voor de bedrijfstak zijn.

GERARD DEN ELT
Algemeen secretaris NSP