Nieuws

Gelijkheid… waarom zijn voetbalsters verheven boven hockeysters?

Na een onderbreking van drie weken wordt komend weekend de eredivisie voor voetbalvrouwen hervat. Als de clubs aan de nodige voorzorgsmaatregelen hebben voldaan, staan er vrijdag drie wedstrijden op het programma: ADO Den Haag - VV Alkmaar, FC Twente - sc Heerenveen en PEC Zwolle - Ajax. Zondag om 12.15 uur is de wedstrijd  Excelsior - PSV live te zien op FOX Sports.
 
Voor de speelsters van de acht eredivisieclubs is het natuurlijk heel fijn dat ze - ijs, weder en corona dienende - weer kunnen doen wat ze het liefste willen. Toch blijft het voor mij een raadsel waarom de voetbalvrouwen verheven zijn boven onder meer de hockeyers, basketballers en handballers in hun topcompetities.

Na de nieuwe coronamaatregelen van half oktober kon ik nog wel begrijpen dat het kabinet een uitzondering maakte voor het betaald voetbal. Ten minste, zeker voor de eredivisie; nu mensen thuis moeten blijven is het voetbal op het hoogste niveau voor velen nog het enige lichtpuntje van het weekend. Bij het doorgaan van de eerste divisie kun je al je vraagtekens plaatsen.  

Toen bekend werd dat er voorlopig door alle topcompetities een dikke streep ging behalve door het professionele mannenvoetbal was de verontwaardiging in ons land ongekend. ‘En de vrouwen dan? Waarom worden zij achtergesteld?’, klonk het van links en rechts. Wat volgde was een grote lobby onder aanvoering van enkele (oud-)OranjeLeeuwinnen.

Merel van Dongen, speelster van Atlético Madrid, twitterde: ‘WTF. Hoe leg je uit dat de manneneredivisie doorgaat en de vrouweneredivisie niet? Laat meiden en de rest van de wereld zien dat vrouwen ook volwaardig profvoetballers zijn en kom terug op deze beslissing. Je kunt de Europees kampioen en vice-wereldkampioen niet afdoen als amateurs.’

Ook voormalig Leeuwin en huidig manager vrouwenvoetbal bij Ajax, Daphne Koster, liet zich horen: Ze zei onder meer: ‘Het vrouwenvoetbal is ook een branche die topsporters huisvest. Deze besluitvorming lijkt een terugval in oude denkwijzen.’

SP-leider Lilian Marijnissen deed eveneens een duit in het zakje: ‘Wacht even. Mannen mogen voetballen, vrouwen mogen thuis op de bank kijken. Wat een onzin. Als de betaaldvoetbalcompetities bij de mannen doorgaan, dan ook de eredivisie bij de vrouwen.’

De opmerkingen van deze dames gaan naar mijn mening voorbij aan het feit dat de manneneredivisie en de vrouweneredivisie totaal niet met elkaar te vergelijken zijn. Het zijn twee verschillende werelden. Van Dongen heeft het over vrouwen als volwaardige profvoetballers. Maar hoeveel profvoetballers telt de vrouweneredivisie? Op dit moment beschikken twee clubs over een cao voor vrouwenvoetbal: Ajax en PSV. In de praktijk zijn de speelsters in de eredivisie vooral studenten, parttime werkenden en jonge talenten die nog bij hun ouders wonen.

De verwijzing van Van Dongen naar de Leeuwinnen snijdt ook weinig hout. De 23-koppige Oranje-selectie die vorig jaar knap tweede werd op het WK in Frankrijk telde zes spelers uit de eredivisie die tijdens het WK vooral op de reservebank zaten. De toppers spelen in het buitenland.   

Waarschijnlijk heeft minister Tamara van Ark van Volksgezondheid, Welzijn en

Natasja Weber

Sport hier geen weet van. Na alle ophef wist ze niet hoe snel ze het stopzetten van de vrouweneredivisie moest terugdraaien onder het mom van gelijkheid. ‘Wat voor mannen geldt, geldt ook voor vrouwen’, motiveerde de minister haar opmerkelijke draai.

Tja gelijkheid… waarom zijn de voetbalsters nu opeens verheven boven bijvoorbeeld de hockeysters die al jarenlang aan de wereldtop staan en wél in de Nederlandse competitie spelen? 

NATASJA WEBER