IN DE SPO(®)TLIGHT

André Hoogeboom

‘Mijn afstand tot Max is eerder een voordeel’

Het succes van Max Verstappen is ook terug te zien in vijf verschillende boeken die de schappen vullen. Van de (niet geautoriseerde) biografie MAX, geschreven door André Hoogeboom, zijn vanaf 2016 inmiddels 80.000 exemplaren verkocht; in twee verschillende bewerkingen. Zijn boek gaat nu ook de hele wereld over en zal in liefst acht verschillende landen verschijnen. .

Door Henk Mees

Hoe bereik je al die landen, André?

,,Een Engelsman van de website GPupdate benaderde mij met de vraag of hij als agent mijn boek onder de aandacht kon brengen bij Engelse uitgevers. Zo kwam hij uit bij een uitgever die gespecialiseerd is in auto- en motorsport. Die vond mijn boek toch te veel gericht op het Nederlandse publiek. Toen heb ik aangeboden er een internationale tint aan te geven. Zo is het aan het rollen gegaan. In de loop  van dit jaar zal het uitkomen in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië, Canada, de Verenigde Staten en Rusland.”

André Hoogeboom (foto: Ron de Gruyl)

Wat is de internationale tint?

,,Voor de versie van 2021 had ik mijn boek uit 2016 al grondig herschreven, misschien wel voor meer dan de helft. Vooral uit de beginjaren had ik al veel moeten schrappen, bijvoorbeeld om Jackie Stewart, drievoudig wereldkampioen toch, uitgebreid ruimte te kunnen geven. Voor de buitenlandse uitgave ben ik daarin nog verder gegaan, met onder anderen Will Buxton, de bekendste Formule 1-commentator op tv in Engeland, en Peter Windsor, de voormalige manager van Nigel Mansell. Daarvoor zijn wat Nederlandse elementen gesneuveld, Jan Lammers bijvoorbeeld, en ook Olav Mol.”

Waarop heb jij je gebaseerd voor de biografie van Max Verstappen?

,,Ik was dit boek al aan het schrijven voordat Max in 2016 in Barcelona zijn eerste Formule 1 won. Als dagbladjournalist heb ik de Formule 1 jarenlang gevolgd, met name in de tijd van Jos Verstappen. In die periode heb ik veel relaties opgedaan, in Nederland en in het buitenland. Die heb ik opnieuw benaderd. Als je zo lang verslag hebt gedaan van Formule 1, blijf je die sport ook daarna met interesse volgen.”

En dan is het geen handicap de races niet meer ter plekke te volgen?

,,Een handicap? Nee, ik denk eerder een voordeel. Het is toch fijn om afstand te kunnen nemen, wat al moeilijker wordt als je bij elke race op de paddock rondloopt en veel betrokkenen steeds tegen het lijf loopt. Ik denk echt dat ik dit boek zo heb kunnen schrijven omdat ik afstand heb kunnen houden.”

Heeft Max Verstappen nog  pogingen ondernomen dit boek alsnog te verbieden nadat hij eerder een rechtszaak over het portretrecht heeft verloren?

,,Daar wil ik het nu niet meer over hebben. Dat is opgelost.”

Loop je nu binnen met zulke verkoopcijfers en uitgaven in acht andere landen?

,,Het is een leuk extraatje, maar ik kan er heus niet van leven. Er gaat veel af van de boekenprijs voor tussenpersonen en andere afdrachten. Maar dat neemt niet weg dat je dit boek best een succes mag noemen.”