SCHOT VOOR DE BOEG

Regeltjesmoe

Het zal aan mij liggen, maar ik begin intussen nogal regeltjesmoe te worden. En ik heb zomaar de indruk dat meer sportjournalisten daar last van hebben.

Misschien waren ‘we’ daarom met z’n allen niet helemaal scherp toen Max Verstappen zondag in Japan niet/wel/niet/wel(!) wereldkampioen werd. 

Je wilt de sport of de sporter zelf beschouwen, niet continu bezig zijn met welke complexe regel nou in elke situatie precies van toepassing is - en hoe die regel dan geïnterpreteerd moet worden.

Tegelijkertijd weet ik ook wel dat dit te gemakkelijk gezegd is. 

Want ondanks het feit dat de bewuste regel die zondag voor verwarring zorgde, helemaal niet voor deze situatie bedoeld was. 

Daan Smink

Ondanks het feit dat de communicatie van de FIA beroerd was. 

Ondanks het feit dat niet alleen alle journalisten maar óók alle teams dachten dat Verstappen nog géén kampioen was omdat er geen volledige punten zouden worden uitgedeeld. 

Ja, ondanks al die best wel prima excuses, hadden we beter moeten weten.

Want het stond er gewoon, in artikel 6.5; het tussenzinnetje ‘and cannot be resumed’. Maar de race werd wél hervat, dus was het uitdelen van slechts een deel van de punten niet aan de orde.

Dus zoals mijn NU.nl-collega Joost Nederpelt concludeerde toen de verwarring eindelijk voorbij was en Verstappen zijn tweede titelfeestje vierde: ,,We moeten in de spiegel kijken.”

Maar toch. Het was geen toeval dat het hier ging om een spelregel die vorig jaar nog veranderd was (ook iets met een wereldtitelontknoping) en er een situatie ontstond die nooit eerder was voorgekomen. 

Blijkbaar is het vrij moeilijk om het makkelijk te maken. Niet eens zozeer voor ons als journalisten, dat zal de FIA uiteindelijk een zorg zijn, maar vooral voor de fans. Hoe kan je van een sport gaan houden als het op cruciale momenten in het seizoen telkens over de spelregels gaat in plaats van over de sportprestaties? 

En daar staat de Formule 1 helaas niet alleen in. De grootste volkssport heeft hier nog meer last van, sinds de komst van de VAR. Het lijkt bij kleine en grote voetbalwedstrijden de helft van de tijd alleen maar over de VAR te gaan, terwijl die juist bedoeld was om het gezeur over de interpretatie van de regels grotendeels weg te nemen.

Wat dat betreft heb ik meer hoop voor de Formule 1 dan voor het voetbal. Want de almachtige FIFA en de nationale voetbalbonden zullen de VAR nooit meer loslaten en weigeren ook om concessies te doen waarmee hij wél op de juiste manier ingezet kan worden. 

De Formule 1 is zover nog niet afgedwaald. En relevanter nog: de Formule 1 heeft Amerikaanse eigenaren. Reken maar dat die met de vuist op tafel hebben geslagen na het pijnlijke spelregelgezeik in Japan. Want als er één sportland is waar ze goed begrepen hebben dat de spelregels in dienst moeten staan van sport en spektakel in plaats van andersom, dan is het de VS.

Een derde titelontknoping op rij met een rel rond de regels lijkt me daarom uitgesloten. Dan kan het volgend jaar écht alleen over wéér een fenomenale prestatie van Max Verstappen gaan. Je zou het haast vergeten.

DAAN SMINK
Bestuurslid NSP