Nieuws

Sifan

Als je in de regionale sportjournalistiek werkt, heb je geregeld het eerste interview met een talent. Daarna volg je met bovenmatige interesse de carrière die zich ontvouwt. We schrijven twaalf jaar geleden als er een achttienjarige op mijn radar komt die zich nooit meer laat overtreffen.
 
Ik ben voor het Eindhovens Dagblad bij de Wedertcross in Valkenswaard. Zoals wel vaker raak ik aan de praat met de Eindhovense trainer Ton van Hoesel. Ik heb er weer een paar, zegt hij wijzend in het bos naar Megersha en Sifan. Hij bedoelt asielzoekers met hardlooptalent. Ik heb in die tijd een aantal keer geschreven over Mohamed Ali, de atleet van Somalische komaf die oppermachtig is in onze regio. Nu heeft hij twee Ethiopische junioren in zijn trainingsgroep. Ton, altijd enthousiast over zijn lopers, raakt al helemaal niet uitgepraat over Sifan. Ik ontdek al snel waarom.
 
Een half jaar later zit ik voor het eerst tegenover Sifan Hassan. Haar Nederlands is dan net goed genoeg om een gesprekje te voeren. ,,Ik hou van hardlopen. Het maakt me weer een beetje gelukkig", zegt de dan statushouder zachtjes. Over haar achtergrond en hoe ze in Nederland is gekomen, vertelt ze dan niet en dat boek heeft ze tot op heden dicht gehouden.

Linda Derksen

Ze wil over haar sport praten. Haar trainer is ervan overtuigd dat ze het ver kan schoppen op de 1500 meter. ,,Snelle tijden lopen is net als winnen belangrijk voor mij. Ik wil dat de mensen mij zo leren kennen", zegt Sifan tijdens haar eerste interview in 2011.
 
Het verbaast me niks dat de eigengereide Sifan een maand later tegen het advies van Ton in aan de start verschijnt van de halve marathon van Eindhoven. Ze houdt zich niet in en wint op deze regenachtige middag in oktober in 1.17 uur. Verkleumd zit ze op het Stadhuisplein tegen een dranghek als ze mij laat optekenen dat ze het gewoon een keer wilde proberen. Sifan doet wat in haar opkomt. Als haar wat later door oud-winnares van de Eindhovense marathon Vivian Ruijters voor de camera wordt gevraagd naar haar hoofddoel, legt ze haar hand op haar bedekte haar. Hoofddoek?
 
Dit meisje kan gruwelijk hard lopen, maar is natuurlijk ook heel makkelijk nog wat aan te praten. Managers zien haar uitslagen ook. Ton zegt bang te zijn dat Sifan zal zwichten voor het snelle geld. Bij stratenlopen kan ze wat verdienen. Een envelop met 100 euro is heel veel geld als al je bezittingen in een paar boodschappentassen passen. En een bon van een sportwinkel is meer dan welkom als je op tweedehands schoenen rent.
 
Sifan weerstaat gelukkig de lokroep van de weg en komt via Honoré Hoedt op Papendal terecht. Vervolgens gaat het keihard. Inmiddels is ze al jaren aangesloten bij het project van Nike in Oregon. Goede sponsordeals. In het bezit van olympische en wereldtitels en van Diamond League-trofeeën. Europees recordhoudster op de baan op de 1500, 3000, 5000 en 10.000 en de halve marathon op de weg (1.05.15). 
 
Op zondag 23 april gaat daar ongetwijfeld nog een toptijd op de klassieke marathon bijkomen. In de straten van Londen is Sifan Hassan onderdeel van een ‘sterrencast’ met tegenspelers als wereldrecordhoudster Brigid Kosgei, olympisch kampioene Peres Jepchirchir, de winnares van vorig jaar in Londen Yalemzerf Yehualaw plus Genzebe Dibaba, Almaz Ayana, Tigist Assefa en Eilish McColgan. Ik sluit niet uit dat ze wederom de hoofdrol voor zich opeist.

 

LINDA DERKSEN