Nieuws

Zelden meldingen uit de vuurlinie

Fotografen, cameramensen en ballenjongens (m/v) bevinden zich in de vuurlinie als er in voetbalstadions met vuurwerk, aanstekers, bekers bier of andere voorwerpen wordt gegooid. Zelden komen daarover meldingen binnen bij PersVeilig, het platform dat is opgezet om de positie van mediavertegenwoordigers te versterken tegen geweld en bedreigingen.

Door Henk Mees

,,Sportfotografen komen weinig in beeld bij ons. Daardoor blijft ons beeld daarop achter over de kwetsbaarheid van journalisten en fotografen bij bijvoorbeeld demonstraties, het werken in moeilijke wijken of over bedreigingen online”, zegt Peter ter Velde, projectleider van PersVeilig.

Ter Velde moet in zijn geheugen graven om voorbeelden vanuit de sport op te roepen. Op eigen initiatief heeft PersVeilig tot nu toe evenmin actie ondernomen naar aanleiding van wat de tv laat zien over de risico's in de stadions. ,,Ik kan me wel de melding herinneren van een vrouwelijke sportfotograaf, die bij een wedstrijd van Feyenoord was uitgescholden, uitgemaakt voor van alles wat lelijk en kwetsend is. Eerlijk gezegd, worden we zelden benaderd over wat er in de voetbalstadions gebeurt. Dat is jammer, want we kunnen echt iets betekenen” 

PSV-voetballer Xavi Simons gooit tijdens het duel met Ajax een beker bier weg. (Foto: Maurice van Steen / ANP)

PersVeilig werd in 2019 opgezet, onder meer ook om slachtoffers bij te staan bij juridische claims. Ook de NSP bracht het initiatief ruim onder de aandacht bij de leden. ,Onze naamsbekendheid is erg hoog, maar een verklaring voor het achterblijven van meldingen vanuit de sport kan ik niet geven, Het zou fijn zijn om rechtstreeks te horen wat er speelt in de stadions”, aldus Ter Velde.

Trainingen zijn een veel ingezet middel door PersVeilig om mediamensen te wapenen tegen ongewenste bejegeningen. Ter Velde: ,,Zo hebben we bijvoorbeeld een anti-agressietraining verzorgd bij NOS Sport. Ook weet ik dat mensen vanuit de sport zich hebben aangesloten bij een training die we hebben gegeven voor mensen van Dagblad van het Noorden en Omroep Friesland.

Bij de trainingen zet PersVeilig ook een psycholoog  in. ,,Doorgaans worden we hiervoor gevraagd door media-organisaties. Ik zou het wel aardig vinden om een specifieke training op te zetten voor sportfotografen en cameramensen. Dan krijgen we ook beter zicht op ervaringen vanuit de sporthoek. . Als hiervoor belangstelling bestaat, zullen we graag een training hiervoor opzetten of beleid gaan maken voor deze groep.” 

NASCHRIFT NSP

De NSP betreurt het dat zo weinig melding wordt gedaan van agressie en bedreiging door sportfotografen en - journalisten. In de stadions, maar zeker ook online heeft menige clubwatcher, fotograaf en journalist het zwaar te verduren door veelal anonieme bedreigingen. Zie bijvoorbeeld de reacties op onze tweet https://twitter.com/Sportpers1/status/1645876627782631424

Behalve veel steun ook een reeks ergerlijke reacties.

Het bovenstaande brengt ons ertoe om Peter ter Velde uit te nodigen om eens aan de achterlijn van een voetbalwedstrijd te komen staan.

 

Gerard den Elt, algemeen secretaris NSP