SCHOT VOOR DE BOEG

In oorlogsgebied Korea besef je hoe ‘vredig’ de Europese stadions zijn

Tijdens zo’n AIPS-congres in Seoul kom je er ineens achter dat Noord- en Zuid-Korea nog steeds gewoon in oorlog zijn, al wordt er al 70 jaar niet meer gevochten.

Het gebied rond de 38e breedtegraad ligt nog altijd bezaaid met mijnen en de toeristen die van zuid naar noord komen kijken in de gedemilitariseerde zone, wordt ten strengste gemaand van de hekken vandaan te blijven. Daarachter liggen explosieven die zo maar ineens tot ontlading kunnen komen.

Desondanks heerste een week of wat geleden in de Zuid-Koreaanse hoofdstad een vredige sfeer; op wat proeflanceringen van The Rocket Man na heb je geen moment de indruk dat de vele metrostations in de miljoenenstad nog ooit als schuilkelder gebruikt zullen worden.

Op dat congres raakten enkele kritische AIPS-leden (België, Duitsland, Ierland en Nederland) in gesprek met de mediabaas van de UEFA, Thomas Giordano. Aanleiding: de kritische Europese landen vinden dat AIPS Europa niet erg veel doet aan de dagelijkse noden van fotografen, cameramensen en verslaggevers langs de Europese velden. Prompt suggereerde onze Ierse collega Paul Lennon om de op het AIPS-congres aanwezige Giordano (wegens het EK-voetbal 2024 in Duitsland) daarop aan te spreken. Het gevolg was een verhelderende ontmoeting met het hoofd Media & PR van de Europese voetbalbond.

Samen met mijn Belgische collega Rudy Nuyens (sportpress.be), de eerdergenoemde Lennon, de Duitser Mathias Merschhemke (VDS) en ondergetekende gaan we binnenkort dieper in op zaken als veiligheid en toegang tot de spelers.

Want zo vredig als het in het formeel nog in oorlog zijnde Zuid-Korea  was, zo heetgebakerd gaat het eraan toe langs de Europese velden. En niet alleen in de Nederlandse competitie, zo bleek ons in Seoul, maar in vrijwel alle landen is het regelmatig hommeles. Er was dus veel bijval voor ons initiatief om de UEFA (in navolging van de KNVB) nadrukkelijker te betrekken bij veiligheidsvraagstukken. Onze inzet: een duidelijke richtlijn van de Europese voetbalbond om de veiligheid van alle werkenden op en rond het veld te garanderen.

Want de recente clashes bij de duels tussen AZ en West Ham maken duidelijk dat ook onder UEFA-vlag de veiligheid van spelers, hun familie, de stewards alsmede fotografen en cameramensen niet gewaarborgd is. Zoals dat bleek met de pitch invader bij PSV-Sevilla. En zo zijn er nog tal van voorbeelden, zowel in Nederland als in andere Europese landen.

De UEFA is de instantie die de veiligheidseisen opstelt waaraan in stadions moet worden voldaan. Boetes voor de clubs hebben al lang geen effect meer en worden al van tevoren als schadepost ingeboekt.

Indien de huidige veiligheidseisen worden aangescherpt, dam kunnen die wat de NSP en onze zusterorganisaties betreft meteen ook in de nationale competities worden toegepast.     

Daar waar de Korea’s ondanks vijandschap recht tegenover elkaar in vrede kunnen leven, daar kan het in de stadions natuurlijk ook. Het vraagt vooral om daadkracht. En met elke rel en ontsporing neemt de roep om vrede in stadions toe. Iedereen is het gelazer spuugzat.

GERARD DEN ELT

Algemeen secretaris NSP