Nieuws

Fotograferen in de goot en een fantastisch ‘onthaal’, een dagje ‘Vlaanderen’

Kom eens bij de Ronde van Vlaanderen kijken, nodigde perschef Guy Vermeiren van Flanders Classics ondergetekende op een winterdag in Hoogerheide uit. Hij wilde maar zeggen: leuk zo'n internationale veldrit, maar de Hoogmis is pas écht het summum als het gaat om Het Grote Eendaagse Werk. Niet alleen voor de mannen en vrouwen op de fiets, maar eveneens voor het journaille. Want nabij de Brabantse Wal waren enkele tientallen journalisten en fotografen aan het werk, bij de Ronde meer dan 350!

'Onthaal' voor de media in Antwerpen.

En dat hij gelijk heeft. Al bij het vertrek op de Grote Markt in Antwerpen is de grote verwachting van de Vlaamse wielerliefhebbers tastbaar. Opzij van de Markt worden de media met veel égards onthaald. Perspassen, doorlaatbewijzen en routeboeken worden met veel waardering voor de media verstrekt. Hier voelen journalisten, fotografen en vertegenwoordigers van andere mediadisciplines zich zeer welkom. In de ontvangstruimte in de vroege uren ook volop chocolade- en puddingbroodjes alsmede koffie en thee, om zo de broodnodige bodem te leggen voor een lange wielerdag door het Vlaamse land. “Hier leeft het wielrennen als nergens anders”, becommentarieert Klaas Jan van der Weij, alvorens zijn plan te trekken richting de Paterberg. Daar zal hij later op de dag – liggend in goot langs de weg – de latere winnaar Mathieu van der Poel op zijn Weijeriaans fotograferen. Er is – zo laten de collega's hem al voor vertrek telefonisch weten – niet meer in de buurt van deze scherprechter in de RVV te komen. Dan hebben ze buiten KJ gerekend. Met zijn doorlaatbewijs slaagt hij erin de Paterberg van de andere zijde te benaderen, tegen de rijroute in. De groen-gele sticker met het opschrift PASSAGE boezemt de dienstdoende vrijwilligers veel ontzag in. Van der Weij mag zo ver als mogelijk doorrijden, want de Ronde is heilig en daarmee ook de media die het jaarlijkse nationale eerbetoon aan het cyclisme schatplichtig zijn.

Dat de sticker PASSAGE wonderen doet, ondervind ik even later zelf. Voor de koers uit worden alle blokkades meteen uit de weg geruimd. Het parcours is er voor alle betrokkenen met de juiste papieren, goedmoedig laten de Rijkswachters en de vele, vele vrijwilligers alle volgers passeren. Langs het parcours veel vlaggen met de Leeuw van Vlaanderen, als teken van trots op het Monument dan wel als verkapte politieke uiting. Het maakt op deze dag van de jaarlijkse volksprocessie geen moer uit. De Ronde is de Ronde.

Ook in finishplaats Oudenaarde is er weer  die eerbiedige ontvangst. Het hek voor de parkeerplaats, op amper 100 meter van het perscentrum, wordt met een fraaie zwier weggehaald om de eerste volgers toe te laten.   

De perszaal (NL) in Oudenaarde. Foto's Uwe Unscharf.

In de perszaal in Oudenaarde (er zijn er eigenlijk twee, één voor de Frans en één voor de Nederlandstalige journalisten) is het ondertussen voor de schrijvende collega's meer dan uitstekend geregeld. Het ‘onthaal’ is voortreffelijk, met een lunchpakket met drie broodjes van hoog culinair niveau voor iedere volger. Een beamer maakt het koersverloop voor alle aanwezigen zichtbaar, vele journalisten hebben oortjes in om informatie van elders te vergaren.

Vermeiren meldt dat er 25 tv-stations live verslag doen van de Ronde, alsmede acht radiostations. Aan de finish staan straks 41 fotografen opgelijnd. “En ik ken ze allemaal bij naam”, zegt hij, om aan te geven dat charlatans en gelukszoekers er bij hem niet in komen. Nog eens 10 fotografen mogen de koers vanaf de motor vastleggen, onder wie Leon van Bon.

“Er is zelfs een journalist uit Nieuw-Zeeland", meldt Vermeiren om de reikwijdte van de Ronde van Vlaanderen aan te geven.

Met ingang van 2025 zwaait Flanders Classics ook de scepter over de Amstel Gold Race. Dat is een vertrouwenwekkend vooruitzicht! Want zoals Leo van Vliet het op de website van de AGR zegt: “In al die jaren is het organiseren van een wielerwedstrijd ingewikkelder geworden. Flanders Classics heeft zich bewezen als een kwalitatieve organisator. Even belangrijk is dat ze dezelfde passie voor fietsen delen.”

Gerard den Elt , algemeen secretaris NSP