NIEUWSOVERZICHT

Evert ten Napel verslaggever bij curling-quiz

In de aanloop naar de Olympische Spelen komt curling vanaf 14 januari weer eens tot leven met een winterse tv-quiz. Evert ten Napel (Fox Sports) verzorgt het commentaar bij de curling-prestaties van de Bekende Nederlanders.

Fox Sports meegesleept in FIFA-schandaal

Televisiezender Fox Sports van mediatycoon Rupert Murdoch is meegesleept in de schandalen rond de FIFA.

Varianten van Netflix in sport

Op de website van het magazine Sport & Strategie wordt de vraag opgeworpen of een variant op Netflix ook haalbaar is voor de sportwereld. Als voorbeelden worden DAZN, Eleven Sports en Disney aangehaald. Een handicap daarvoor lijkt vooralsnog de digitale verzending van live-beelden.

Klaas Jan van der Weij, sportfotograaf

Uitgesmeerd over 384 pagina’s telt het boek Sportret van fotograaf Klaas Jan van der Weij circa 250 foto’s. Het is een oeuvre van 30 jaar sportfotografie. ,,De selectie maken voor dit boek, dat was één groot proces van ‘kill your darlings’, een bloedbad vond ik het. Dan kan het gebeuren dat die spraakmakende foto van Cancellara nu ontbreekt”, vertelt Klaas Jan van der Weij (65).

Foppe de Haan – een leven lang voetbaltrainer

Deze week is het boek over Foppe de Haan verschenen, volgens auteur Menno Haanstra “een voetbaltrainer die opgroeide zonder gas, water en licht en die later te maken kreeg met voetballers met horloges van 80.000 euro.”

Sport ethische kwesties aan bod in Eindhoven

Van 26 tot en met 30 november heeft in Eindhoven het congres ‘Play the Game’ plaats. Het is de tiende editie van een internationaal congres, dat wereldwijd bekend staat als belangrijk podium voor sport ethische kwesties. Het wordt voor het eerst in Nederland gehouden, voor de vier keer pas buiten Denemarken. Op de site sportknowhowxl.nl roept sportfilosoof Ivo van Hilvoorde wetenschappers én journalisten op naar Eindhoven te komen.

Terug naar Wassenaar!

Interessant om Rob Jansen de laatste weken weer overal te zien opduiken. Het begon in DWDD. Samen met Michel van Egmond vertelde hij over het boek dat Michel over hem schreef. Deal!

Aanrader

Tien jaar geleden nam ik het vliegtuig naar IJsland, toen nog steenrijk visserseiland in het noorden van Europa, om deelnemend journalist te zijn aan Play the Game. Dat stond al bekend als invloedrijk congres voor sportjournalisten, bestuurders en ander sportvolk.

Beachvolleybal beste tv-sport in Ri0 2016

Beachvolleybal is door het IOC uitverkoren als de best gecoverde sport op tv tijdens de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. Op de tweede en derde plaats volgden de wegwedstrijd(en) bij het wielrennen en het zeilen.

Memoires paardeneigenaar in boek ‘De Verschoppeling’

In de stroom van sportboeken die zoals gebruikelijk aan het eind van het jaar verschijnen, komt ook de paardensport aan bod. Schrijver/journalist André Buurman heeft een biografie geschreven van voormalig paardeneigenaar Cees Ligthart uit Wassenaar.

Meer media-druk van sponsors

De Duitse skischans-springer Severin Freund, winnaar van 18 wereldbekerwedstrijden, ziet het moment naderen dat hij ook tussen twee sprongen door nog selfies moet posten op sociale media. ,,Nu geldt het motto ‘meer geld voor meer clicks’ nog niet, maar dat gaat met zekerheid een keer gebeuren”, zei Freund (29) op een symposium over sport en communicatie in Frankfurt.

JOHAN NEESKENS, WERELDVOETBALLER

Van de hand van auteur Jaap Visser verschijnt woensdag bij Kick Uitgevers het boek Johan Neeskens, Wereldvoetballer, met als ondertitel Het carrièreverhaal van een geliefde kosmopoliet. Het boek heeft het formaat van een ouderwetse lanspeelplaat (30x30cm)

Boek Willem Vissers over Samuel verschenen

Dinsdagmiddag 7 november is het boek ‘Samuel – kroniek van een ongewoon gezin’ van de hand van Volkskrant-journalist Willem Vissers gepresenteerd in Café Czaar in Amsterdam. In Samuel schrijft Vissers op openhartige, ontroerende en soms ook geestige wijze over het reilen en zeilen binnen zijn gezin, dat vaak draait om de zorg voor Samuel.

Inzendingen voor sportfoto 2017 tot eind december

Voor de jaarlijkse verkiezing van de sportfoto van het jaar 2017 kunnen fotografen tot 31 december hun tien mooiste sportfoto’s inzenden. Dat kan alleen via ’wetransfer’ naar het mailadres info@nsp.nl

Verrassend vertrek Frank Woestenburg bij Telesport

Hoewel hij reeds geaccrediteerd was voor de Winterspelen in Pyeongchang, heeft Frank Woestenburg (46) tot verrassing van vele collega’s zijn vertrek bij De Telegraaf aangekondigd.

’VI bereikt dagelijks 300.000 lezers’

In zijn wekelijkse column in Voetbal International (VI) heeft Christiaan Ruesink, hoofdredacteur van VI, afgerekend met berichten dat VI te koop staat. ‘Dat is onzin: wij zijn niet te koop. Beter gezegd, niet meer”, schrijft Ruesink.

Schaatsseizoen 45: op naar de 50!

Traditioneel lagen ze er weer bij de openingswedstrijd van het schaatsseizoen in Thialf: de handboeken voor de verknochte cijferaars en statistici in de schaatswereld. Hedman Bijlsma, Nol Terwindt en Karel Verbeek presenteerden daar tijdens de KPN NK Afstanden hun 45e editie van Schaatsseizoen.

Wekelijkse sportfoto via estafette

Elke week staat er onderaan de NSP-site een prachtige actuele sportfoto. Vanaf volgende week willen we het op een iets andere manier gaan doen. We maken er een ‘foto-estafette’ van, waarbij iedereen aan de beurt kan komen.

Docu-serie over Holland Heineken House

De 25-jarige historie van het Holland Heineken House (HHH) is thema voor een driedelige documentaireserie, die begin 2018 zal worden uitgezonden. Het HHH zal tijdens de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea opnieuw plek bieden aan een perscentrum. Het is de veertiende keer dat een dergelijk ontmoetingspunt wordt ingericht.

Joop Holthausen, auteur Kampioen Wilskracht Hennie Kuiper

Met veel loftuitingen is vorige week het boek ‘Hennie Kuiper Kampioen Wilskracht’ ontvangen, een imposant (foto)boek gemaakt door onder anderen voormalig (wieler)verslaggever Joop Holthausen (72). De breed georiënteerde journalist, die onder meer werkte voor Het Parool, Trouw en De Tijd, zegt verbaasd te zijn over de vele positieve reacties.

De voetbalfeiten van een hockeyvader

Aardig verhaal laatst op de opiniepagina van de Volkskrant. Onder de titel ‘Voetbal moet op de schop naar Duits voorbeeld’ schreef wetenschapsjournalist Michiel van Nieuwstadt een inleiding over zijn onlangs verschenen boek ‘Succesvol sporten.’

China

Ik heb aan – zeg maar – mijn bemoeienissen met de verkoop van ADO aan een Chinees bedrijf - een flink aantal Chinese vrienden en bekenden overgehouden. Het duurde dan ook niet lang voordat ik na de prachtige goal van Aron Meijers tegen Feyenoord ‘app-jes’ en ‘We Chat-jes’ vanuit China binnen kreeg.

Nog één keer dan: De Grote Vier!

 Een paar weken geleden was Dik van der Meulen bij ons op bezoek. Dik geniet als schrijver de nodige bekendheid. Zo won hij bijvoorbeeld met zijn biografie over Multatuli ooit de AKO Literatuurprijs.

Diana Bogaards, Dutch Media Manager Volvo Ocean Race

De eerste etappe zit er al op voor de Volvo Ocean Race 2017-2018, de zeilrace langs elf plaatsen op zes verschillende continenten. Diana Bogaards, de media-manager voor Nederland, was bij de start in Alicante. Acht maanden lang, tot de finish eind juni in Scheveningen, regelt zij de media-contacten vanuit Nederland.

Het grote opleuken begint te jeuken

Geen idee meer wanneer de gekte is begonnen. Waren het de handballers die van een internationaal titeltoernooi af wilden uit vrees voor een flinke strop? Of was het de schaatsbond die in het enige schaatsmaffe land ter wereld geen kans zag om zonder verlies een wereldbekerwedstrijd in Thialf te houden, en dus een World Cup teruggaf aan de ISU?