NIEUWSOVERZICHT

Gio Lippens kandidaat voor AIPS Europa

Onze oud-voorzitter Gio Lippens, gekend sportcommentator en -verslaggever bij de NOS, heeft zich kandidaat gesteld voor een functie in het bestuur van AIPS Europa. Dat gebeurt op verzoek van de NSP. Zijn kandidatuur heeft inmiddels steun gekregen vanuit tal van andere Europese landen.

De deadline kan Willem Vissers niet ongerust maken

Voor de wekelijkse rubriek ‘Achter de schermen van de Volkskrant’ volgde voetbalverslaggever Myrel Morskate vorige week Willem Vissers bij de wedstrijd Ajax – Valencia. Centraal thema daarin: de deadline. Hieronder de uitgebreide weergave op de website van De Volkskrant, vijf keer zo lang als in de gedrukte krant:

Hoofdrol voor schaatsen in nieuw blok Andere Tijden Sport

In een nieuwe serie van ‘Andere Tijden Sport’ (NOS) speelt schaatsen, opnieuw, de belangrijkste rol. Twee van de vier nieuwe afleveringen gaan over schaatsen, alle op NPO1. Op zondag 5 januari 2020 wordt begonnen met Lenie van der Hoorn. In de Elfstedentocht van 1985 kwam zij 47 minuten na winnaar Evert van Benthem binnen als de eerste vrouw.

Utrecht Hooligans, boek over 50 jaar voetbalgeweld

Komend voorjaar verschijnt bij uitgeverij Just Publishers het boek Utrecht Hooligans, volgens de makers ‘een fascinerende inkijk in de geschiedenis van de oudste harde kern van Nederland.’ De auteurs Daniel van Doorn en Evert van der Zouw stellen dat de absolute pioniers van het Nederlandse hooliganisme uit de Domstad komen.

Champions League in Duitsland via Amazon

Internetgigant Amazon heeft in Duitsland een belangrijk pakket mediarechten voor de Champions League in de periode 2021-2024 verworven. Het pakket omvat alle wedstrijden op dinsdag. Deze zullen via de streamingsdienst Prime Video worden uitgezonden.

De mythe is weer mens

DOOR YOERI VAN DEN BUSKEN
De monoloog van Marco van Basten, opgetekend door Edwin Schoon, voerde vorige week meteen de bestsellerlijst aan. Dat was een mooi sluitstuk na een flinke publiciteitsgolf; goed voor het sportboek in het algemeen trouwens ook. Ik had iets meer dan een avond nodig om Basta te lezen. Van Basten vertelt onder meer over zijn innerlijke worstelingen,

In memoriam Berry Brinkhorst

IN MEMORIAM BERRY BRINKHORST
Op donderdag 12 december is Berry Brinkhorst op 56-jarige leeftijd overleden. Hij was werkzaam als bureauredacteur voor Omroep Flevoland. Van 1988 tot 2001 was Berry Brinkhorst sportverslaggever bij Het Parool. Zijn oud-collega Robèrt Misset haalt herinneringen op:

#gesigneerdboek als #ontlezingstegenoffensief van sportschrijvers

Het begon met een tweet van Willem Vissers die ik in de trein las, op weg naar huis na een lezing over doping in Utrecht. De avond bezonk nog, waardoor Johan Cruijff van Auke Kok (in mijn geval zónder inlegvel) aanvankelijk onaangeroerd in de rugtas bleef.

Accreditatie EURO 2020 via Media Pool

De KNVB vraagt aandacht voor de accreditatieprocedure voor het EK voetbal in 2020. Media, freelance-verslaggevers en -fotografen komen uitsluitend in aanmerking voor een accreditatie voor EURO 2020 wanneer zij aangesloten zijn bij de UEFA Media Pool.

Frank Kramer, een toevalstreffersleven

In de kantine van de Rooms-Katholieke Amsterdamse Voetbalvereniging Ignatius College (RKAVIC) is maandagavond 9 december het boek ‘Eeuwig op de vlucht’ van oud-voetballer, presentator, tv-commentator en oud-zanger Frank Kramer ten doop gehouden.

Nieuwe locatie voor bijeenkomst fotografen

Drie sportfotografen nemen ons op woensdag 18 december alvast mee naar een vooruitblik op het mooie, uitdagende sportjaar 2020. Dat gebeurt tijdens een bijeenkomst van Picture This Den Haag, om 19.00 uur in Het Fotolokaal, Zwaardstraat 16 in Scheveningen. Dus niet in het Fotomuseum, zoals vorige week gemeld.

Niet overal gaat het even snel, merkt Stanley Gontha

In een kwart eeuw fotograferen heeft Stanley Gontha tal van technologische ontwikkelingen beleefd. Hij wordt nog steeds geconfronteerd met faciliteiten die hem herinneren aan zijn 14/400 modem in 1996, zo beschrijft hij in onderstaande bijdrage. Soms lijkt de tijd nog stil te staan.

Mees beschrijft ‘kleinkinderen van Cruijff’

MEES BESCHRIJFT 'KLEINKINDEREN VAN CRUIJF'
Heel bescheiden werd deze week een postpakket afgeleverd bij de NSP, afkomstig van De Vliegende Keeper uit het Vlaamse Noorderwijk. Inhoud: een pakbon en een boek met de titel ‘Van Appie tot Ziyech’. Geen ronkend persbericht erbij. Onderaan de cover slechts in bescheiden afmetingen de namen van de auteur (Henk Mees) en de uitgever (Willems Uitgevers).

Gespannen voor een interview

DOOR NATASJA WEBER
Ik betrapte mezelf er onlangs op dat ik een beetje zenuwachtig was voor een interview. Het was toch al heel wat jaren geleden dat ik dat voor het laatst had meegemaakt. Dat moet in 2003 zijn geweest toen ik net kwam kijken op de sportredactie van het Eindhovens Dagblad. Ik mocht toen oud-Wimbledonkampioen Pat Cash interviewen die in Eindhoven was voor het seniorentoernooi Alex Tennis Classics.

In memoriam Ronald ten Brink

IN MEMORIAM RONALD TEN BRINK
‘Cultuurbewaker op de sportredactie van de Volkskrant’ en ‘de beste schaatsverslaggever van het land in zijn tijd’, noemt Bert Wagendorp zijn oud-collega Ronald ten Brink. Op 3 december overleed Ronald ten Brink op 72-jarige leeftijd in zijn geboorteplaats Amsterdam.

Inzending NSP/Zilveren Camera Sportfoto van het jaar 2019

Sportfotografen kunnen hun beste sportfoto’s van het jaar weer inzenden voor de NSP/Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar. De jury voor de beste sportfoto bestaat dit jaar uit Barbara Barend (HELDEN Magazine), Vincent Riemersma (winnaar vorig jaar) en René Bouwman (Telegraaf en penningmeester NSP).

Méér interesse voor AIPS Sport Media Awards

Voor de tweede editie van de AIPS Sport Media Awards heeft de AIPS 1748 inzendingen ontvangen. Dat is 37 procent meer dan vorig jaar. Van alle deelnemers doet 48 procent voor het eerst mee. Journalisten en fotografen uit 125 landen leverden inzendingen voor categorieën Writing, Broadcasting en Photography.

Virgil van Dijk enige Nederlander op AIPS-lijst

Virgil van Dijk is de enige Nederlandse sporter op de kandidatenlijst voor de verkiezing van de beste sporters van het jaar 2019 volgens de AIPS. De internationale bond van sportjournalisten nomineerde voor ‘Vote for the champions’ in vier verschillende categorieën 33 mannen, 19 vrouwen, 14 teams en 9 media-accommodaties.

Woensdag 18 december: PTDH Sport Special

Drie sportfotografen nemen ons op woensdag 18 december alvast mee naar een vooruitblik op het mooie, uitdagende sportjaar 2020. Dat gebeurt tijdens een bijeenkomst van Picture This Den Haag in het Fotomuseum aldaar.

Jan Vos overleden

In Leiden en de Rijn-, Duin- en Bollenstreek deed Jan Vos decennialang voor regionale radiozenders verslag van amateur-voetbalwedstrijden. Vorige week overleed Jan Vos na een kort ziekbed op 76-jarige leeftijd.

De rayonhoofden aan het woord

DE RAYONHOOFDEN AAN HET WOORD
Het Elfstedenbestuur heeft in februari 1996 de kans op een Elfstedentocht laten lopen door ten onrechte de rayonhoofden niet voor een tweede keer bij elkaar te roepen. Oud-voorzitter Henk Kroes trekt hiervoor het boetekleed aan in het boek ‘IJsmeester, mannen achter de schermen van de Elfstedentocht’. Een jaar later kon de Elfstedentocht wel doorgaan, voorlopig voor hat laatst.

Een boek

DOOR HANS KLIPPUS
Wat ik van de Sint en de Kerstman wil hebben? Een boek! De volgende vraag is veel lastiger te beantwoorden. Welk boek? Dat is moeilijk kiezen. Er is met het oog op Sinterklaasavond van deze week en de kerst zo veel leuks en interessants uitgebracht. En dan heb ik het alleen nog maar over publicaties op sportgebied.

Perschefs

Het filmpje met de doorvragende Bert Maalderink van de NOS en de vergeefs onderbrekende Thijs Slegers van het geplaagde PSV zal een hit zijn. Het is veel leuker dan de gemiddelde invuloefening bij een persconferentie na het voetbal.

Henk Hoijtink, afscheid van de sportjournalistiek

HENK HOIJTINK, AFSCHEID VAN DE SPORTJOURNALISTIEK
Henk Hoijtink (58) trekt zich terug als chef-sport van Trouw en uit de dagelijkse praktijk van de sportjournalistiek. Bij Trouw gaat hij verder als eindredacteur. Zijn zaterdagse column over voetbal blijft hij schrijven. Ook van Euro 2020 zal Henk Hoijtink nog verslag doen.

Betaling NSP- en AIPS-kaarten

Marianne Verzijl is namens de NSP drukdoende om iedereen tijdig zijn of haar NSP-kaarten (2020) en AIPS-kaarten (2020-2021) te bezorgen. Ondanks het verstrijken van de betaaltermijn voor freelancers (15 november) heeft lang niet iedereen de nota voldaan.

SAVE THE DATE: NSP Nieuwjaarsdiner 27 januari 2020

Arko Sports Media en NSP leggen op dit ogenblik de laatste hand aan de organisatie van het NSP Sport & Media Nieuwjaarsdiner 2020. Over de locatie hebben we nog geen volledige zekerheid, over de datum wel: zoals gebruikelijk de laatste maandag van januari. Dat is ditmaal maandag 27 januari 2020.

NSP-bijeenkomst over fotobeleid en andere zaken op 16 december

In navolging van vorig jaar roept het bestuur van de NSP alle kaarthouders op voor een bijeenkomst op maandag 16 december om 19.30 uur. De vergadering vindt om financiële redenen niet plaats in het midden van het land, zoals eerder aangekondigd, maar ten kantore van de NSP in het WTC in Den Haag.

DPG Media gaat tarieven freelancers verhogen

De regionale kranten van DPG Media gaan de tarieven voor freelance journalisten en fotografen verhogen. In een mail die volgens de NVJ-website Villamedia binnen de uitgeverij circuleert, zal sprake zijn van een ‘billijke aanpassing’. De verhoging zal lager uitvallen dan het tarief dat volgens de rechtbank met ruim 50 procent moet worden verhoogd.

Ook Van Persie roept op tot actie tegen racisme

Robin van Persie, in januari van dit jaar uitgeroepen tot NSP Sportpersoonlijkheid van het Jaar, is vorige week eveneens geëerd met de Gouden Mossel. Deze ereprijs, uitgereikt door het bij sportjournalisten bekende Rotterdamse restaurant Kaat Mossel, wordt jaarlijks toegekend aan Rotterdammers die zich op bijzondere wijze hebben onderscheiden.

Duitse voetbalbond bereikt op YouTube 150.000 abonnees

Het Duitstalige YouTube-kanaal van de Duitse voetbalbond (DFB) heeft de mijlpaal van 150.000 abonnees bereikt. Sinds de start in maart 2015 zijn meer dan 42 miljoen video-clicks geregistreerd.

Olympische opwarmer

DOOR LISA DEEN
De komende twee weken staat het Ariake Gymnastics Centre in Tokio in het teken van trampolinespringen. Met deze week de WK voor senioren en volgende week de World Age Group Competition wordt de Olympische venue voor het eerst écht getest. Het Ariake Gymnastics Centre is onlangs pas opgeleverd en de wereldtitelstrijd geldt daarom ook als een Test Event voor Tokyo 2020.

Organisatie Davis Cup: dat kan én moet beter

ORGANISATIE DAVIS CUP: DAT KAN EN MOET BETER
Hoge entreeprijzen, lege tribunes en tennis tot soms diep in de nacht. Aan de Davis Cup nieuwe stijl valt nog veel te verbeteren, stelt Hans Schelling, een van de zes Nederlandse mediavertegenwoordigers bij het toernooi in Madrid. De Davis Cup was dit jaar in een nieuw jasje gestoken. In Madrid streden vorige week 18 landen om de Davis Cup. Thuisland Spanje mag zich komend jaar de beste tennisnatie ter wereld noemen.

Jacques Klok, de eerste fotograaf die slachtoffer werd van supportersgeweld

JACQUES KLOK, DE EERSTE FOTOGRAAF DIE SLACHTOFFER WERD VAN SUPPORTERSGEWELD
Méér dan een halve eeuw geleden al was Jacques Klok (1930 – 2019) de eerste fotograaf die, voor zover bekend, het slachtoffer werd van supportersgeweld. Hij werkte meer dan 40 jaar bij het ANP. Op zondag 17 november is Klok op 89-jarige leeftijd overleden. In een artikel uit het voormalige dagblad De Tijd leeft het incident uit 1968 voort.

Zijn klassiekers en etappekoersen nog te redden?

In Hoogeveen woont Femmy van Issum. Ze is inmiddels 79 jaar. Op het sterfbed van haar vader heeft ze plechtig beloofd de Ronde van Drenthe in de benen te houden. Zijn Ronde van Drenthe. Voorzitter Van Issum sjouwt zelf nog met rugnummers, gaat bij sponsors langs en bepaalt het lettertype van de nieuwsbrief. Ze is zo taai als leer. Maar of ze de belofte aan haar vader kan waarmaken?   

Fotobeleid punt van nader overleg met fotografen

Het bestuur van de NSP heeft afgelopen maandag besproken op welke wijze het fotobeleid in relatie tot de NSP-kaart de komende jaren gevoerd moet worden. Immers, er zijn klachten over oneerlijke concurrentie. Bovendien staan de tarieven onder druk.

NVJ peilt bedreigingen in sportjournalistiek

De NVJ inventariseert op dit ogenblik de behoefte aan een of meerdere bijeenkomsten voor sportjournalisten en -fotografen in het kader van de campagne #PersVeilig.

De drie persmusketiers en d’Artagnan

Het heeft iets weg van een lichting Oranjespelers die na een reeks succesjaren afscheid neemt. Of van schaatsers die na een zegetocht langs de internationale ijsbanen nog een paar jaar marathons rijden en het daarna verder voor gezien houden. Ook de sportjournalistiek kent haar coryfeeën en olympische specialisten. Jarenlang kon ik de heren NOC*NSF-watchers – nee, er waren helaas geen vrouwen bij – uittekenen bij mijn spaarzame bezoeken aan Papendal.

Hans van Vliet 1953 – 2019

Voormalig Radio Rijnmond-verslaggever Hans van Vliet is op 66-jarige leeftijd overleden aan longkanker. Hij werd vaak beschouwd als trendsetter in het geven van over-enthousiast commentaar. Voor veel luisteraars was Van Vliet bekend van zijn verslagen, met name van wedstrijden van Feyenoord. Hij overleed in het Franciscus Gasthuis & Vlieland ziekenhuis in Rotterdam.

Belevingsverhalen

BELEVINGSVERHALEN
Mountainbiken wordt in Nederland steeds populairder. Nieuwe fietsmerken en modellen volgen elkaar op. Het aantal routes stijgt flink, het ledental groeit verder en verder. Freelance-journalist Edward Swier schetst de populariteit in een boek met de titel ’Mountainbike in Nederland’.

Het grootste leed en de grootste glimlach

DOOR YOERI VAN DEN BUSKEN
Het komt niet vaak voor dat ik een wedstrijd van het Nederlands elftal laat schieten. Maar afgelopen zaterdag zat ik tussen achthonderd mensen in een tot feeërieke feestzaal omgetoverde sporthal van Only Friends.

John Graat, nieuwe chef sportredactie Trouw

JOHN GRAAT, NIEUWE CHEF SPORTREDACTIE TROUW
Na twaalf jaar keert John Graat (bijna 50) terug in de sportjournalistiek en bij Trouw. ,,Het lijkt wel dat ik een jojo-carrière heb”, zegt John Graat. Hij volgt in januari Henk Hoijtink op als chef van de sportredactie. Hoijtink blijft nog wel zijn wekelijkse voetbalcolumns schrijven en zal ook voor Trouw verslag doen van Euro 2020.

Van Basten in het theater

Van de presentatie van het boek BASTA, de biografie van Marco van Basten, wordt een theater-evenement gemaakt. In Internationaal Theater Amsterdam (voorheen Stadsschouwburg) zullen diverse gasten op 2 december een ode brengen aan Van Basten.

Ruud Verdonck 1946-2019

Voormalig Trouw-journalist is op 2 november op 73-jarige leeftijd overleden. Hij begon in 1969 bij Trouw als kopijloper, een hulpkracht voor de redactie, en kreeg daarna een baan op de sportredactie. Later werd hij onder meer chef van de binnenlandredactie en van het mediakatern. Verdonck was al enige jaren ziek, een maand geleden werd hij onwel.

George Nusmeijer 1950-2019

Bij de Elfstedentocht van 1997 was George Nusmeijer, volgens Tubantia, de eerste fotograaf die het lukte om digitale foto’s nog diezelfde dag in de krant te krijgen. Zondag 3 november overleed Nusmeijer op 69-jarige leeftijd in een hospice in zijn woonplaats Enschede.

‘Sportjournalistiek dekmantel voor onderzoeksjournalistiek in Oost-Europa’

In een vervolg op zijn column over de maatschappelijke rol van sportwebsite Sports.nu in Rusland belichtte Derk Sauer zaterdag 9 november een Roemeense documentaire met sportjournalisten in de hoofdrol.

Op herhaling, 260 kilometer lang

OP HERHALING, 260 KILOMETER LANG
Pim Kiderlen (1868-1931) was de eerste Nederlandse wielrenner die internationaal successen boekte. Sportjournalist Erik van Lakerveld (voor onder meer De Volkskrant en Fiets) brengt Kiderlen tot leven in het boek ‘Wonderwielenaar’. De presentatie daarvan op 22 november gaat gepaard met een rit over 260 kilometer van Leeuwarden naar Rotterdam, Wie fietst er mee?

Met Kromo weet je het nooit

DOOR NATASJA WEBER
Wie moet er volgend jaar in Tokio voor een olympische zwemmedaille zorgen? Deze vraag krijg ik de laatste tijd vaak te horen. Nu de Olympische Spelen dichterbij komen, neemt de belangstelling voor de zwemsport bij het grote publiek langzaamaan toe. Eens in de vier jaar staat zwemmen in Nederland in het brandpunt van de belangstelling; op andere toernooien is er weinig aandacht voor de prestaties van de Nederlandse zwemmers.

Van Bommel en Van Gaal

Communicatie is een essentieel onderdeel van het trainersvak. Daar is Mark van Bommel afgelopen weekend op pijnlijke wijze op gewezen. Dacht hij Jeroen Zoet te beschermen, kreeg de gepasseerde keeper juist nóg meer hoon over zich heen. Want wat was dat een curieuze situatie; Zoet die gepasseerd was als eerste keeper, meereisde naar Tilburg voor de uitwedstrijd tegen Willem II, maar níet op de bank plaatsnam. In plaats daarvan slenterde hij door de catacomben van het stadion en nam hij even later zelfs plaats in de spelersbus. Nog tijdens de wedstrijd.

Louis van de Vuurst, scheidend huisfotograaf van Ajax

LOUIS VAN DE VUURST, SCHEIDEND HUISFOTOGRAAF VAN AJAX
Louis van de Vuurst (66) was buschauffeur toen hij een camera kocht. Dan kon hij zo nodig bij schade aan de bus de omvang daarvan vastleggen. Het bleek de start van een carrière in de fotografie voor Louis van de Vuurst, die als huisfotograaf van Ajax met pensioen is gegaan. Zijn afscheid wordt omlijst met een boek vol et zijn mooiste foto’s.

Dopingschandaal in de maak of broodje-aapverhaal?

Het was niet de veroordeling die de aandacht trok. Natuurlijk, voor 8,5 jaar de cel in voor drugsvervoer was fors, maar gevangenisstraffen voor bepaalde delicten liggen in het buitenland nu eenmaal geregeld hoger dan hier. Zo wordt in Duitsland het invoeren zwaarder aangerekend dan het verkopen, vanuit de gedachte dat door die import het aanbod toeneemt, en lag het vonnis uiteindelijk precies tussen de onder- en bovengrens die bij de Oosterburen wordt gehanteerd: twee tot vijftien jaar.

Tarieven freelancers moeten fors omhoog

De kantonrechter in Amsterdam heeft in twee gevallen bepaald dat twee regionale kranten van de DPG Media (voorheen De Persgroep) hun tarieven voor fotografen en freelance-journalisten met ruim 50 tot 60 procent moeten verhogen.

#PersVeilig: doe altijd aangifte van bedreiging!

In Amsterdam is maandag 4 november de permanente campagne PersVeilig gelanceerd. Dit initiatief van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), het Genootschap van Hoofdredacteuren, politie en Openbaar Ministerie moet een halt toeroepen aan de toenemende agressie jegens journalisten, fotografen en

Twee golfpersprijzen

Golfjournalist/fotograaf Bert van der Toorn en de website golf.nl hebben in twee verschillende categorieën de jaarlijkse golfpersprijs van de Nederlandse Vereniging van Golfspelende Journalisten(NVGJ) gewonnen. Van der Toorn zegevierde in de categorie Tekst, de website ontving de prijs in de categorie Beeld & Geluid.

RadioFreak Award voor Sebastiaan Timmerman

NOS-verslaggever Sebastiaan Timmerman heeft de RadioFreak Award 2019 voor Beste Radioverslaggever in de wacht gesleept. Joris Kreugel (EenVandaag) en Martijn de Rijk (BNR Nieuwsradio) werden tweede en derde.

Theo Vaessen 1942-2019

Voormalig sportjournalist Theo Vaessen is zondag 3 november op 77-jarige leeftijd overleden. Vaessen was al geruime tijd ziek. Hij werkte ruim veertig jaar voor het Limburgs Dagblad en De Limburger.

Glossy van 352 pagina’s over rugby

Met een glossy van liefst 352 pagina’s over rugby hoopt Bart Wierenga aan een reeks met soortgelijke boeken over andere sporten te zijn begonnen. De uitgave met de titel ‘Legacy Rugby’ balanceert op het snijvlak van kunstfotografie, literatuur en rugby. Medewerkers zijn onder anderen Peter Heerschop, Tommy Wieringa, Bert Wagendorp en Hans Brian. De portretfoto’s zijn van Bastiaan Woudt.

Jean-Paul van Gastel brouwt bier

JEAN-PAUL VAN GASTEL BROUWT BIER
Jean-Paul van Gastel, onlangs op non-actief gezet als assistent-coach bij Feyenoord, brouwt samen met een compagnon een eigen bier. Zomaar een weetje, dat te vinden is op de Voetbal Scheurkalender 2020 die Mark van den Heuvel heeft samengesteld. ,,Zo staan er allerlei feitjes, weetjes en dingetjes in, de meeste op basis van de geboortedatum van een voetballer”, aldus Van den Heuvel.

110-0

DOOR HANS KLIPPUS
Ik heb genoten van het WK rugby, en dan vooral van de minuten voor de kick-offs. Dan zag je de mannetjesputters in de kleedkamer, daarna in de spelerstunnel en vervolgens op het veld tijdens de volksliederen. De passie en het fanatisme spatten er vanaf, ook bij de fans op de tribunes, prachtig. Hét toppunt was natuurlijk de aanvoerder van de Ieren, die bij het WK zijn carrière beëindigde, 124 interlands speelde, maar nooit het volkslied meezong omdat hij daar te geëmotioneerd voor was.

Edwin van Zandvoort, clubfotograaf PSV

EDWIN VAN ZANDVOORT, CLUBFOTOGRAAF PSV
,,Een bijzondere foto”, noemt fotograaf Edwin van Zandvoort (54) het. Samen met zijn zoon Aaron (26) is hij als clubfotograaf exclusief voor PSV werkzaam. Zo maakte hij vrijdag 1 november als enige de foto van bondscoach Ronald Koeman met Mohamed Ihattaren in een shirt van Oranje, nieuws dat hij twee dagen geheim moest houden.

Paard en ruiter

Het is onontkoombaar in de dagen van het ontslag van Jaap Stam, als Feyenoord-trainer. De uitdrukking: een goed paard is nog geen goede ruiter. Co Adriaanse zei het ooit als coach van Ajax over Marco van Basten, maar wie de verslagen van die tijd er even bij zoekt, weet dat het niet zo denigrerend was bedoeld als later weergegeven.

Afscheidsboek voor Louis van de Vuurst

Ajax-fotograaf Louis van de Vuurst gaat na een jarenlang dienstverband bij Ajax op 1 december aanstaande met pensioen. De landskampioen biedt hem op dinsdag 12 november een afscheidsreceptie in de Johan Cruijff ArenA.

Sportwebsite kritisch podium in Rusland

In zijn wekelijkse column ’Mockba’ in Het Parool signaleerde Derk Sauer de opvallende rol die de website Sports.ru in Rusland heeft gekregen. ‘Sports.ru is de plek geworden waar lezers hun ongenoegen kunnen uiten en dissidente opinies de ruimte krijgen’, schrijft Sauer.

‘Opstelling naargelang lengte van de penis’

Een gevatte reactie van Imke Wübbenhorst, de eerste vrouwelijke trainer in de Duitse Oberliga (mannen), is uitgeroepen tot ‘voetbal-uitspraak’ van het jaar in Duitsland. ‘Ich bin Profi. Ich stelle nach Schwanzlänge auf’ (‘Ik ben prof, ik maak de opstelling op basis van penislengte’), zei Wübbenhorst in januari van dit jaar.

Duitse publieke omroep grijpt naast tv-rechten EURO 2024

De tv-rechten voor alle 51 wedstrijden van het EK voetbal in 2024 in Duitsland zijn door de UEFA verkocht aan de tv-zenders van Deutsche Telekom. Het is voor het eerst in 60 jaar dat de Duitse publieke zenders ARD en ZDF de rechten van een EK of WK niét in handen hebben gekregen. EURO 2024 wordt gespeeld in tien Duitse steden.

Olympische kwalificatie: makkelijker kan het niet...? 

DOOR LISA DEEN
Tijdens de wereldkampioenschappen turnen in Stuttgart stonden Olympische tickets op het spel voor de Nederlandse turnploegen. De uitslag weten we allemaal: de dames behaalden een teamticket, de heren vielen in de teamwedstrijd buiten de top twaalf en eindigden daarmee met lege handen.

‘Die plaatselijke journalistjes’

‘Die plaatselijke journalistjes’
De telefoon van Leon ten Voorde ontplofte vrijdagavond. De journalist die FC Twente volgt voor het regionale dagblad Tubantia werd er meteen op aangekeken nadat Twente-voetballer Xandro Schenk op FOX Sports had uitgehaald naar ’die plaatselijke journalistjes’. In de studio deed Hans Kraay er een schepje bovenop. ,,Kotsmisselijk word ik van die plaatselijke journalistjes die steeds aan de poten van de trainer zagen”, aldus Kraay.

Marijn de Vries, sportcolumniste in Trouw

Marijn de Vries, sportcolumniste in Trouw
Marijn de Vries, sportcolumniste in Trouw, heeft een pauze van vier maanden ingelast. Over drie weken hoopt ze moeder te worden van een tweede dochter. Een mooi moment voor reflectie, bedacht Marijn de Vries. ,,Steeds vaker voel ik de noodzaak fel te zijn”, schrijft ze, toegespitst op man/vrouw-kwesties in de sport, de sportjournalistiek en de samenleving.

’Scherfvest mee naar het veiligste land ter wereld’    

'SCHERFVEST MEE NAAR HET VEILIGSTE LAND TER WERELD'
     Vijf dagen ronddwalen in Olympisch Tokio en je weet: dit gaat volgend jaar helemaal goedkomen. Nergens krijg je ook maar de minste indruk dat er stress heerst of dat deadlines niet zullen worden gehaald. Neem nu het in aanbouw zijnde zwemstadion, de venue voor alle indoor zwem- en springdisciplines. Met de bouwhelm op het hoofd zie je hoe in het immense zwempaleis de laatste hand wordt gelegd aan de springtorens en bassins.

Laatste fase accreditatieproces Tokio 2020 begint

Weldra begint de NSP in samenspraak met NOC*NSF met de volgende, laatste fase van het accreditatieproces: de tenaamstelling van de Olympische verslaggevers en fotografen. Naar verwachting 73 geaccrediteerde Nederlandse journalisten, fotografen en technici zullen volgend jaar vanuit Tokio verslag doen.

Voor 'Rainbow Warrior' Smeenk gaat homoacceptatie niet snel genoeg

Voor ANP-journalist Thijs Smeenk is er ondanks de symboliek van de World Coming Out Day nog een wereld te winnen. Leuk, de regenboogarmbanden om de bovenarmen van de aanvoerders. En hij prijst ook de inzet van FOX Sports, die afgelopen zondag werkte met plopkappen in regenboogkleuren.

Mart Smeets wees de NBA af

In de VARA Gids onthult Mart Smeets in een lofzang op het NBA-basketbal dat hij in 1983 een aanbieding heeft afgeslagen om in dienst te treden van de Amerikaanse organisatie. Hij werd gevraagd de NBA in Europa te gaan vertegenwoordigen. Smeets (36 jaar destijds) sloeg de aanbieding af. Hij koos voor de NOS.

Stijlboek NRC verbiedt ‘vrouwenvoetbal’

In het aangepaste stijlboek van NRC is vastgelegd dat ‘voetbal voor vrouwen’ de correcte term is voor voetbal als het door vrouwen wordt gespeeld. De term ‘vrouwenvoetbal’ moet in NRC worden vermeden omdat deze suggereert dat mannenvoetbal een andere sport is met andere regels.

Recht van spreken

DOOR YOERI VAN DEN BUSKEN
Toen Louis van Gaal met Ajax de wereld veroverde, schreef ik gedurende zes jaar zijn columns voor De Courant Nieuws van de Dag. Dat ging verder dan een stukje tikken. Hij eiste honderd procent scherpte van mij, elke week. Wanneer hij een precair onderwerp wilde aankaarten – de arbitrage bijvoorbeeld – kon ik geen steken laten vallen. Kritiek moet altijd goed onderbouwd zijn, vond Louis, en anders heb je geen recht van spreken.

Camjo'en... winst?...maar voor wie eigenlijk?

Tuut, tuuuut! Maakt u even ruimte...! Ik ben onderweg naar een klus...met camera, statief, laptop, lampje, microfoon, koptelefoon, opgeladen accu's, SD-kaartjes, m'n iPhone voor live-radio en daar maak ik natuurlijk ook de foto mee die bij het artikel op internet komt. Een feest der herkenning voor collega's bij de regionale omroepen.

Ronald Hoogendoorn, freelance-fotograaf met digitaal magazine

RONALD HOOGENDOORN, FREELANCE-FOTOGRAAF MET DIGITAAL MAGAZINE
Met volle bepakking, inclusief camera’s, volgt fotograaf Ronald Hoogendoorn enkele keren per jaar de ‘challenges’ van de Bas van de Goor Foundation. Hij was er dan ook bij toen de wandelroute naar bedevaartsoord Santiago de Compostella onlangs officieel een alternatieve lus kreeg, een speciaal aangelegd pad van 6 kilometer, genoemd naar voormalig top-volleyballer Bas van de Goor. Het ‘Senda de Bas’.

Alleen wat Olympische hekken omvergeblazen

De schade die de tyfoon Hagibis aan de Olympische arena’s in Tokio heeft toegebracht is te verwaarlozen. Volgens de organisatie zijn er alleen wat hekken rondom wat in aanbouw zijnde tijdelijke voorzieningen omvergeblazen, liet de organisatie dinsdag op de World Press Briefing weten.

Doorgeslagen met seksegelijkheid

door NATASJA WEBER
Het is het mantra van de Olympische Spelen in Tokio: gender equality. Seksegelijkheid. Het IOC haalt alles uit de kast om het aantal vrouwelijke sporters die deelnemen aan ‘Tokio2020’ richting de vijftig procent op te stuwen.

Cameraland blijft verbonden aan NSP/ZC Sportfoto van het Jaar

Cameraland blijft ook in 2020 als hoofdsponsor verbonden aan de NSP Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar. Dat hebben NSP en Cameraland onlangs afgesproken. Daarmee wil de leverancier aan onder meer professionele sportfotografen zijn steun aan de beroepsgroep blijven voortzetten.

Jan van Dongen 1943 – 2019

Jan van Dongen is zaterdag 5 oktober thuis in Roosendaal overleden aan de gevolgen van een hartinfarct. Hij was bijna veertig jaar actief in de sportjournalistiek, met name voor dagblad BN De Stem. Van Dongen is 76 jaar geworden.

ESPN moet Ajax nóg bekender maken in VS

Het Amerikaanse ESPN-concern gaat in de Verenigde Staten meer werk maken van de verspreiding van Ajax-content. Dat betreft onder meer interviews en reportages die Ajax-tv produceert. Ajax en ESPN hebben daartoe een mediapartnership gesloten.

Sport en politiek thema debatmiddag

De relatie tussen sporters en politiek vormt het onderwerp van een sporthistorische themabijeenkomst die zaterdagmiddag 19 oktober in Drachten wordt gehouden door stichting De Sportwereld.

Talpa bereidt dagelijks EK-programma voor

Bij Talpa (Veronica en SBS6) is een dagelijkse versie van Veronica Inside in de maak, die tijdens het EK-voetbal zal worden uitgezonden. Het EK, officieel UEFA EURO 2020, heeft plaats van 12 juni tot en met 12 juli. Wilfred Genee, Johan Derksen en René van der Gijp worden de vaste gezichten van VI Oranje.

‘Hollands stormpje in Suzuka’

'HOLLANDS STORMPJE IN SUZUKA'
,,Een Hollands stormpje. Niks spannends, althans in dat deel van Japan waar de Formule 1-race werd gehouden”, vertelt Rik Spekenbrink, verslaggever voor AD en de regionale titels van de Persgroep, over orkaan Hagibis die Japan teisterde. Bij de Formule 1-race in Suzuka, op 380 kilometer van Tokio, was afgelasting van de kwalificatieraces op zaterdag het belangrijkste ongemak.

Govert van Brakel, oud-presentator Langs de Lijn

GOVERT VAN BRAKEL, OUD-PRESENTATOR LANGS DE LIJN
Op 6 november 1919 beleefde Nederland de eerste radio-uitzending. Honderd jaar radio is voor Govert van Brakel aanleiding voor het schrijven van een boek: ’Moet je horen… verhalen en anekdotes uit 100 jaar radio’. Daarin geeft Van Brakel, oud-presentator van onder meer Langs de Lijn, ook sport op de radio veel aandacht.

Voor ons is het sportjaar 2020 in Tokio al begonnen

Rond deze tijd ploffen bij de freelancers onder de NSP-kaarthouders de jaarnota's voor 2020 in de elektronische brievenbus. Vroeger was dat een papierverspillende operatie, nu heeft Marianne Verzijl samen met onze partners Arko Redakto en de Sportaccountant een hele rits documenten handig in een simpele mail verwerkt en verzonden.

‘Italië is moeilijk binnen te komen qua voetbal’ 

Buitenlandse fotografen zijn niet altijd even welkom bij wedstrijden in de Italiaanse voetbalcompetitie. Dat ondervond Gerrit van Keulen onlangs, zoals blijkt uit onderstaand relaas. 

Ex-perschef Dirk Buwalda (74) overleden 

Afgelopen zondagavond is Dirk Buwalda, ruim 40 jaar lang de perschef van Circuit Zandvoort, op 74-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een scooterongeluk. Buwalda -  Bu voor intimi - kwam in zijn geliefde Zandvoort op zijn scooter ten val toen hij moest uitwijken voor een voetganger. 

Scoop van het Jaar ingezonden voor AIPS Awards

Andere Tijden Sport/NOS heeft de documentaire over het verdwenen koffertje met urinestalen van topschaatsers ingezonden als kanshebber voor de AIPS Awards, de wereldwijde prijzen voor de meest in het oog springende sportjournalistieke prestaties van 2018-2019.

Werken op zondag eindigt voortaan vroeger voor Tom Egbers

De zondagen zijn hem te lang geworden. Daarom is Tom Egbers gestopt als de vaste presentator van het NOS-programma Studio Voetbal op de late zondagavond. Tweeënhalve maand nadat hij werd getroffen door een hartinfarct, presenteerde Egbers afgelopen zondag wel opnieuw het eredivisievoetbal in Studio Sport.

De lapzwansen van de atletiek

DOOR HANS KLIPPUS
Het WK atletiek in Qatar is geweest, maar de stoom komt nog steeds uit mijn oren. Wat heb ik me zitten ergeren aan die lege tribunes in de eerste zeven dagen van het toernooi. Het WK atletiek is een van de mooiste sportevenementen op de wereld en behoort ook ter plekke – en niet alleen voor de televisie - veel kijkers te hebben.

Grote kerels, hoe klein ze zich ook voelen

GROTE KERELS, HOE KLEIN ZE ZICH OOK VOELEN
Een groot mondiaal sporttoernooi kun je wel aan Duitsers toevertrouwen, schrijft Marcel Luyckx, die voor onder meer het AD verslag deed van het WK turnen in Stuttgart. Ingeklemd tussen de Mercedes-Benz Arena, thuishaven van 2. (!) Bundesligaclub VfB Stuttgart en het Oktober Volksfest wordt er in de Hanns-Martin Schleyer Halle tien dagen gesprongen, geschroefd en geflikflakt om wereldtitels.

Wolkje

Nog niet zo lang geleden zouden we onze hoop hebben gevestigd op spelers als Calvin Stengs en Teun Koopmeiners, behorend tot de grootste talenten van de Eredivisie. Zouden zij dan degenen zijn die Oranje uit het slop gaan trekken? Maar Oranje is allang herrezen.

Beau Lemmens, van NAC naar De Wereld Draait Door

BEAU LEMMENS, VAN NAC NAAR DWDD
Vanaf haar vierde jaar al is Beau Lemmens (25) supporter van NAC Breda. Twee jaar lang lag haar werk op de communicatie-afdeling van de club, de laatste tijd als persvoorlichter. Nu kiest ze een andere weg, Beau Lemmens gaat bij het tv-programma De Wereld Draait Door aan de slag als redacteur cultuur en media.

Voor 50.000 dollar frisse lucht

VOOR 50.000 DOLLAR AAN FRISSE LUCHT
Het is 1 oktober. Normaliter genieten ‘s werelds beste topatleten rond dit jaargetijde van een welverdiende rust na een slopend zomerseizoen dat start in mei en eindigt in september. Dit atletiekjaar echter niet. De IAAF besloot een aantal jaren terug, toen nog onder de paraplu van de corrupte president Lamine Diack, dat het tweejaarlijks kampioenschap naar Doha in de schatrijke oliestaat Qatar moest worden gehouden.

Wielertalkshow op Eurosport

Op tv-zender Eurosport is Sander Kleikers begonnen met een wekelijkse talkshow over wielrennen. Het praatprogramma met wisselende gasten werd vorige en deze week uitgezonden op maandagavond van 7 tot 8 uur. Later op de avond volgde een herhaling. ,,Als deze twee pilots in de smaak vallen, komen er volgend jaar tijdens het wielerseizoen 23 afleveringen”, licht Kleikers toe.

Turnfest oder Oktoberfest?

DOOR LISA DEEN
Over een paar dagen beginnen de wereldkampioenschappen turnen in het Duitse Stuttgart. Vrijdag 4 oktober barst de strijd om wereldtitels én Olympische (team)tickets los. Een jaar geleden waren de entreekaarten voor dit WK al nagenoeg uitverkocht en alles lijkt erop dat het één groot turnfeest gaat worden in Stuttgart.

Geef mij nog eens zo’n sportweekeinde

Soms zegt één foto/beeld meer dan duizend woorden, maar afgelopen weekeinde kon het wel eens omgekeerd zijn geweest – of nee, én én... De sportliefhebber kwam ogen en oren tekort, afgelopen weekeinde. Een kampioenenparade trok aan kijker en luisteraar voorbij, en ‘s maandags kon alles nog eens rustig worden teruggelezen.

Jeroen Wielaert, oud-verslaggever Radio Tour de France

Jeroen Wielaert, oud-verslaggever Radio Tour de France
De stem van Jeroen Wielaert (63) is niet meer te horen op NPO Radio 1. Jaren eerder al verdwenen zijn kenmerkende reportages uit Radio Tour de France. ,,Na geweldige, maar ook woelige, bezige en dynamische jaren ga ik op een kalme manier weg bij de NOS. Mijn soort kunstreportages waren minder nodig”, zegt hij er zelf over.

Verona van de Leur turnanalist AD 

Voormalig topturnster Verona van de Leur treedt tijdens het WK in Stuttgart (4 t/m 13 oktober) op als analist voor het AD en de regionale dagbladen van de Persgroep.   Haar nieuwe rol werd maandag aangekondigd in een video op de website van het AD, waarin ze spreekt met Arie Boomsma. 

Camjo De Mos

DOOR YOERI VAN DEN BUSKEN
Er was nogal wat te doen over de aanwezigheid - en vooral het optreden van Aad de Mos tijdens de persconferentie voorafgaand aan PSV – Ajax. Daar zat hij, de prijzenpakker van weleer: ontspannen op de tweede rij, met een telefoon in zijn rechterhand om het tafereel op te nemen en tegelijkertijd Mark van Bommel met vragen te bestoken. Het is moderne journalistiek, ze noemen het in jargon ook wel een camjo.