NIEUWSOVERZICHT

Minder informatie van clubs over blessures

De clubs in het betaald voetbal worden terughoudender met het verstrekken van informatie over blessures en andere persoonlijke details. Dat gebeurt op advies van de werkgeversorganisatie FBO. De spelers hebben zelf zeggenschap over wat er naar buiten wordt gebracht. Aanleiding is de nieuwe privacywetgeving.

Zomerschema in juli/augustus

Vaste lezers van onze website/nieuwsbrief zullen de komende weken rekening moeten houden met een minder frequente verschijning. Vanwege vakanties vervallen de nieuwsupdates van 24 juli en 7 augustus.

Maurice van Steen, fotograaf op WK voetbal

Zeven stadions deed hij aan, 21 wedstrijden fotografeerde Maurice van Steen namens VI Images op het WK voetbal. Maar op het moment dat Frankrijk met de Wereldbeker stond te jubelen, versperden bobo’s en paraplu’s zijn zicht op de kampioenen. Weg foto.

Méér dan voetbal

Zondag zag ik de veertiende WK-finale voetbal uit mijn leven. Op televisie, net als die betoverende middag uit 1966 toen Helmut Haller, Wolfgang Weber en Uwe Seeler het moesten afleggen tegen Bobby Moore, Geoff Hurst en Martin Peters. Van een WK voetbal wisten we toen nog niet veel in Nederland. In 1938 hadden we voor het laatst meegedaan.

Jeroen Elshoff, verslaggever NOS bij finale WK voetbal

Tien jaar na zijn overgang van Sport1 naar de NOS als voetbalcommentator mag Jeroen Elshoff (41) zondag verslag doen van de finale van het WK voetbal. Hij lost hiermee Frank Snoeks af, die bij de vorige drie WK-toernooien de eindstrijd becommentarieerde.

Alle interlands Oranje bij NOS

De interlands van het Nederlands voetbalelftal zijn de komende vier seizoenen niet langer verspreid over verschillende tv-zenders. Alle Nederlandse rechten liggen tot en met het WK van 2022 in handen van de NOS. In de afgelopen jaren werden de kwalificatie- en vriendschappelijke interlands uitgezonden door de Endemol-kanalen SBS6 of Veronica.

Nooter (NOS) bijt van zich af na kritiek op aandeel vrouwen in media

Op de opiniepagina van Trouw reageerde Maarten Nooter, hoofdredacteur NOS Sport, vorige week op kritiek van Martine Prange, hoogleraar filosofie in Tilburg. ‘Waar blijven de vrouwen?’, schreef Prange eerder in Trouw, wijzend op het aandeel van vrouwen in het WK-programma Studio Rusland (NOS). ‘Haar verhaal bevat een aantal onjuistheden’, reageerde Nooter.

Fresia Cousiño Arias naar FOX Sports

Fresa Cousiño Arias is in het seizoen 2018-2019 een nieuw gezicht bij voetbaluitzendingen van FOX Sports. In het persbericht waarin FOX haar komst aankondigde werd niet gemeld dat zij is aangetrokken als vervangster van Hélène Hendriks, die naar Talpa TV (Veronica) vertrekt.

Mart Smeets op twee fronten actief tijdens Tour

Wie nog altijd Mart Smeets mist in de dagelijkse Tour-talkshow De Avondetappe, kan elders terecht. Op twee verschillende fronten houdt de Tour de France hem in ban. In een vlog op nu.nl/mart geeft hij dagelijks zijn indrukken. Daarnaast werkt Smeets (71) mee aan een podcast, die elke ochtend rond 11.00 uur online komt op de website van NPO Radio 1 en op andere podcast-platforms.

Helden!

Sinds de jaren tachtig hoop ik bij elk WK dat Brazilië wint. Ook in de tijden dat Oranje aan het evenement meedoet. Dat heeft te maken met 1982. Brazilië had destijds een elftal dat alleen maar aanviel. Voor mij het mooiste team dat ik ooit heb gezien, zij het alleen op tv. Ik wil niets afdoen aan Pele en zo, maar dat was eigenlijk een beetje voor mijn tijd.

Eerste WK inline in Nederland in de schaduw van grote evenementen

Als het louter om media-aandacht ging, kon de planning niet beroerder. WK voetbal, de eerste week van Wimbledon, de aanloop naar de Tour de France. Dan kun je niet verwachten dat de al dan niet gevestigde media massaal uitrukken naar de WK inline skaten (speed en freestyle). Ook niet als het evenement voor het eerst in de historie in Nederland, preciezer Heerde en Arnhem, wordt gehouden.

Kwaliteit boven kwantiteit

Een klein jaartje aan het hoofd van een stichting als de NSP is een mooie gelegenheid om de (tussen)balans op te maken. De zomerstop, die voorbereidingen op het nieuwe voetbalseizoen, gesprekken met persvoorlichters, fotografen, sportjournalisten, evenementenorganisatoren en sportchefs leert dat het in de mediawereld nooit meer rustig zal zijn.

Blijf respectvol, Max

Toegegeven. Het was weer een knap staaltje tactisch vernuft dat Max Verstappen zondag liet zien. Hij deed wat eigenlijk niet voor mogelijk was gehouden: winnen op de Red Bull Ring, het thuiscircuit in het Oostenrijkse Spielberg. En dat terwijl de relatief korte en snelle Alpen-baan zich beter leent voor de Mercedessen en Ferrari’s, die met krachtiger motoren zijn uitgerust dan de RB14.

Vruchtbaar overleg met eredivisieclubs

De NSP heeft vorige week rond de tafel gezeten met de persvoorlichters van de eredivisieclubs, de KNVB en de ECV. Daarbij waren ook collega's van enkele betrokken media aanwezig. De bijeenkomst in de Race Village van de Volvo Ocean Race in Scheveningen, waar we te gast waren van TIG Sports, stond in het teken van enkele knelpunten in het vorige seizoen.

Spot over Colombia in Studio Rusland valt slecht

In Colombia is een opname uit het NOS-programma Studio Rusland massaal bekeken, vooral uit boosheid. Het betreft reacties van co-presentator Hugo Borst en de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb in de studio op beelden van de grote supportersschare van Colombia op het WK voetbal.

Alternatieve WK-invalshoeken op podcast

Wie tijdens het WK voetbal iets anders wil dan NOS of RTL, kan ook een beroep doen op de podcast ‘Neutrale kijkers’. Volgens de podcast-makers Yordi Yamali (31) en Peter Buurman luisteren er dagelijks zo'n vierduizend mensen en is de podcast al tweemaal live opgenomen in een volle zaal van De Balie in Amsterdam. 

Aangifte wegens belediging tv-verslaggeefster

Tegen twee personen die op sociale media gereageerd hebben op de WK-verslaggeving op tv door Claudia Neumann is door de Duitse zender ZDF een strafklacht ingediend bij Justitie. Volgens ZDF gaat het in deze gevallen om ‘extreem denigrerende uitingen’ als belediging en de oproep tot strafrechtelijke misdaden.

Michael Boogerd elke avond in Tour du Jour

In de talkshow ‘Tour du Jour’ zal oud-wielrenner Michael Boogerd dagelijks de vaste secondant zijn van presentator Bart Nolles. Als wisselende tafelgasten zijn wielrenner Stef Clement, ex-renner Maarten Tjallingii alsmede Erik Dijkstra, Frank Evenblij en Eric Corton vastgelegd.

De dolfijnen van Port E!

Zaterdagavond flitsten de beelden ineens weer voorbij bij de NOS. Dallas 1994, de kwartfinale. Branco schoot met zijn linkerbeen vol dynamiet de vrije trap langs De Goey, 3-2. Ik had er als kenner van het Braziliaanse voetbal destijds nog zo voor gewaarschuwd.

TT Circuit zorgt goed voor media

Bij de TT van Assen biedt het perscentrum plaats aan 300 journalisten en fotografen van kranten, tijdschriften en een toenemend aantal websites dat zich specifiek op motorsport richt. Ongeveer een derde van de plaatsen wordt tijdens de TT bezet door Nederlandse landelijke, regionale en digitale media. Daarnaast zijn er de commentaarhokjes voor radio en tv en is er een tv-compound.

Joost van der Werf, winnend documentairemaker

Twee documentaires moet elke eredivisieclub jaarlijks laten maken. Het budget komt van FOX Sports. Tientallen ‘docs’ zijn er zo al gemaakt én uitgezonden. De docu ‘Gálactico in Tilburg’ van Joost van der Werf, over de Spaanse Willem II-voetballer Fran Sol, werd tot de beste van afgelopen seizoen uitgeroepen.

Lachen om de VAR

Geen sport waar je zo lekker oneindig over kunt discussiëren als voetbal. Zeker tijdens een WK. En zéker wanneer de Video Assistent Referee (VAR) wordt ingezet, voor het eerst op een WK. Het Nederlands elftal is er niet bij in Rusland, maar de VAR blijkt zowaar een meer dan waardig vervanger als onderwerp van nationale discussie. Ik beleef daar veel plezier aan – niet in de laatste plaats omdat het, godzijdank, een tijdelijke discussie is en geen eeuwige.

Onderzoek naar diversiteit in sportverslaggeving

Geven doorgaans witte journalisten in de diverse voetbalwereld een scheef beeld van de werkelijkheid? En is daardoor in de sportjournalistiek sprake van maatschappelijke vooroordelen op het gebied van etniciteit?

Voorzitter atletiekunie wil af van term ‘vrouwenvoetbal’

Eric van der Burg, voorzitter van de atletiekunie (KNAU), wil dat de term vrouwenvoetbal niet langer wordt gehanteerd door sporters en in de media. ‘We hebben ook geen vrouwenzwemmen of vrouwenhockey. Het is gewoon zwemmen, hockey en dus ook voetbal’, twitterde Van der Burg.

Bart Nolles presenteert Tour du Jour

Bart Nolles (36) is de nieuwe presentator van de dagelijkse wielertalkshow Tour du Jour (RTL). Hij komt in de plaats van Wilfred Genee, die naar Veronica vertrekt. Tijdens de eerste fase van het WK voetbal deed hij vanuit Rusland verslag voor VI Oranje Blijft Thuis.