NIEUWSOVERZICHT

110-0

DOOR HANS KLIPPUS
Ik heb genoten van het WK rugby, en dan vooral van de minuten voor de kick-offs. Dan zag je de mannetjesputters in de kleedkamer, daarna in de spelerstunnel en vervolgens op het veld tijdens de volksliederen. De passie en het fanatisme spatten er vanaf, ook bij de fans op de tribunes, prachtig. Hét toppunt was natuurlijk de aanvoerder van de Ieren, die bij het WK zijn carrière beëindigde, 124 interlands speelde, maar nooit het volkslied meezong omdat hij daar te geëmotioneerd voor was.

Edwin van Zandvoort, clubfotograaf PSV

EDWIN VAN ZANDVOORT, CLUBFOTOGRAAF PSV
,,Een bijzondere foto”, noemt fotograaf Edwin van Zandvoort (54) het. Samen met zijn zoon Aaron (26) is hij als clubfotograaf exclusief voor PSV werkzaam. Zo maakte hij vrijdag 1 november als enige de foto van bondscoach Ronald Koeman met Mohamed Ihattaren in een shirt van Oranje, nieuws dat hij twee dagen geheim moest houden.

Paard en ruiter

Het is onontkoombaar in de dagen van het ontslag van Jaap Stam, als Feyenoord-trainer. De uitdrukking: een goed paard is nog geen goede ruiter. Co Adriaanse zei het ooit als coach van Ajax over Marco van Basten, maar wie de verslagen van die tijd er even bij zoekt, weet dat het niet zo denigrerend was bedoeld als later weergegeven.

Afscheidsboek voor Louis van de Vuurst

Ajax-fotograaf Louis van de Vuurst gaat na een jarenlang dienstverband bij Ajax op 1 december aanstaande met pensioen. De landskampioen biedt hem op dinsdag 12 november een afscheidsreceptie in de Johan Cruijff ArenA.

Sportwebsite kritisch podium in Rusland

In zijn wekelijkse column ’Mockba’ in Het Parool signaleerde Derk Sauer de opvallende rol die de website Sports.ru in Rusland heeft gekregen. ‘Sports.ru is de plek geworden waar lezers hun ongenoegen kunnen uiten en dissidente opinies de ruimte krijgen’, schrijft Sauer.

‘Opstelling naargelang lengte van de penis’

Een gevatte reactie van Imke Wübbenhorst, de eerste vrouwelijke trainer in de Duitse Oberliga (mannen), is uitgeroepen tot ‘voetbal-uitspraak’ van het jaar in Duitsland. ‘Ich bin Profi. Ich stelle nach Schwanzlänge auf’ (‘Ik ben prof, ik maak de opstelling op basis van penislengte’), zei Wübbenhorst in januari van dit jaar.

Duitse publieke omroep grijpt naast tv-rechten EURO 2024

De tv-rechten voor alle 51 wedstrijden van het EK voetbal in 2024 in Duitsland zijn door de UEFA verkocht aan de tv-zenders van Deutsche Telekom. Het is voor het eerst in 60 jaar dat de Duitse publieke zenders ARD en ZDF de rechten van een EK of WK niét in handen hebben gekregen. EURO 2024 wordt gespeeld in tien Duitse steden.

Olympische kwalificatie: makkelijker kan het niet...? 

DOOR LISA DEEN
Tijdens de wereldkampioenschappen turnen in Stuttgart stonden Olympische tickets op het spel voor de Nederlandse turnploegen. De uitslag weten we allemaal: de dames behaalden een teamticket, de heren vielen in de teamwedstrijd buiten de top twaalf en eindigden daarmee met lege handen.

‘Die plaatselijke journalistjes’

‘Die plaatselijke journalistjes’
De telefoon van Leon ten Voorde ontplofte vrijdagavond. De journalist die FC Twente volgt voor het regionale dagblad Tubantia werd er meteen op aangekeken nadat Twente-voetballer Xandro Schenk op FOX Sports had uitgehaald naar ’die plaatselijke journalistjes’. In de studio deed Hans Kraay er een schepje bovenop. ,,Kotsmisselijk word ik van die plaatselijke journalistjes die steeds aan de poten van de trainer zagen”, aldus Kraay.

Marijn de Vries, sportcolumniste in Trouw

Marijn de Vries, sportcolumniste in Trouw
Marijn de Vries, sportcolumniste in Trouw, heeft een pauze van vier maanden ingelast. Over drie weken hoopt ze moeder te worden van een tweede dochter. Een mooi moment voor reflectie, bedacht Marijn de Vries. ,,Steeds vaker voel ik de noodzaak fel te zijn”, schrijft ze, toegespitst op man/vrouw-kwesties in de sport, de sportjournalistiek en de samenleving.

’Scherfvest mee naar het veiligste land ter wereld’    

'SCHERFVEST MEE NAAR HET VEILIGSTE LAND TER WERELD'
     Vijf dagen ronddwalen in Olympisch Tokio en je weet: dit gaat volgend jaar helemaal goedkomen. Nergens krijg je ook maar de minste indruk dat er stress heerst of dat deadlines niet zullen worden gehaald. Neem nu het in aanbouw zijnde zwemstadion, de venue voor alle indoor zwem- en springdisciplines. Met de bouwhelm op het hoofd zie je hoe in het immense zwempaleis de laatste hand wordt gelegd aan de springtorens en bassins.

Laatste fase accreditatieproces Tokio 2020 begint

Weldra begint de NSP in samenspraak met NOC*NSF met de volgende, laatste fase van het accreditatieproces: de tenaamstelling van de Olympische verslaggevers en fotografen. Naar verwachting 73 geaccrediteerde Nederlandse journalisten, fotografen en technici zullen volgend jaar vanuit Tokio verslag doen.

Voor 'Rainbow Warrior' Smeenk gaat homoacceptatie niet snel genoeg

Voor ANP-journalist Thijs Smeenk is er ondanks de symboliek van de World Coming Out Day nog een wereld te winnen. Leuk, de regenboogarmbanden om de bovenarmen van de aanvoerders. En hij prijst ook de inzet van FOX Sports, die afgelopen zondag werkte met plopkappen in regenboogkleuren.

Mart Smeets wees de NBA af

In de VARA Gids onthult Mart Smeets in een lofzang op het NBA-basketbal dat hij in 1983 een aanbieding heeft afgeslagen om in dienst te treden van de Amerikaanse organisatie. Hij werd gevraagd de NBA in Europa te gaan vertegenwoordigen. Smeets (36 jaar destijds) sloeg de aanbieding af. Hij koos voor de NOS.

Stijlboek NRC verbiedt ‘vrouwenvoetbal’

In het aangepaste stijlboek van NRC is vastgelegd dat ‘voetbal voor vrouwen’ de correcte term is voor voetbal als het door vrouwen wordt gespeeld. De term ‘vrouwenvoetbal’ moet in NRC worden vermeden omdat deze suggereert dat mannenvoetbal een andere sport is met andere regels.

Recht van spreken

DOOR YOERI VAN DEN BUSKEN
Toen Louis van Gaal met Ajax de wereld veroverde, schreef ik gedurende zes jaar zijn columns voor De Courant Nieuws van de Dag. Dat ging verder dan een stukje tikken. Hij eiste honderd procent scherpte van mij, elke week. Wanneer hij een precair onderwerp wilde aankaarten – de arbitrage bijvoorbeeld – kon ik geen steken laten vallen. Kritiek moet altijd goed onderbouwd zijn, vond Louis, en anders heb je geen recht van spreken.

Camjo'en... winst?...maar voor wie eigenlijk?

Tuut, tuuuut! Maakt u even ruimte...! Ik ben onderweg naar een klus...met camera, statief, laptop, lampje, microfoon, koptelefoon, opgeladen accu's, SD-kaartjes, m'n iPhone voor live-radio en daar maak ik natuurlijk ook de foto mee die bij het artikel op internet komt. Een feest der herkenning voor collega's bij de regionale omroepen.

Ronald Hoogendoorn, freelance-fotograaf met digitaal magazine

RONALD HOOGENDOORN, FREELANCE-FOTOGRAAF MET DIGITAAL MAGAZINE
Met volle bepakking, inclusief camera’s, volgt fotograaf Ronald Hoogendoorn enkele keren per jaar de ‘challenges’ van de Bas van de Goor Foundation. Hij was er dan ook bij toen de wandelroute naar bedevaartsoord Santiago de Compostella onlangs officieel een alternatieve lus kreeg, een speciaal aangelegd pad van 6 kilometer, genoemd naar voormalig top-volleyballer Bas van de Goor. Het ‘Senda de Bas’.

Alleen wat Olympische hekken omvergeblazen

De schade die de tyfoon Hagibis aan de Olympische arena’s in Tokio heeft toegebracht is te verwaarlozen. Volgens de organisatie zijn er alleen wat hekken rondom wat in aanbouw zijnde tijdelijke voorzieningen omvergeblazen, liet de organisatie dinsdag op de World Press Briefing weten.

Doorgeslagen met seksegelijkheid

door NATASJA WEBER
Het is het mantra van de Olympische Spelen in Tokio: gender equality. Seksegelijkheid. Het IOC haalt alles uit de kast om het aantal vrouwelijke sporters die deelnemen aan ‘Tokio2020’ richting de vijftig procent op te stuwen.

Cameraland blijft verbonden aan NSP/ZC Sportfoto van het Jaar

Cameraland blijft ook in 2020 als hoofdsponsor verbonden aan de NSP Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar. Dat hebben NSP en Cameraland onlangs afgesproken. Daarmee wil de leverancier aan onder meer professionele sportfotografen zijn steun aan de beroepsgroep blijven voortzetten.

Jan van Dongen 1943 – 2019

Jan van Dongen is zaterdag 5 oktober thuis in Roosendaal overleden aan de gevolgen van een hartinfarct. Hij was bijna veertig jaar actief in de sportjournalistiek, met name voor dagblad BN De Stem. Van Dongen is 76 jaar geworden.

ESPN moet Ajax nóg bekender maken in VS

Het Amerikaanse ESPN-concern gaat in de Verenigde Staten meer werk maken van de verspreiding van Ajax-content. Dat betreft onder meer interviews en reportages die Ajax-tv produceert. Ajax en ESPN hebben daartoe een mediapartnership gesloten.

Sport en politiek thema debatmiddag

De relatie tussen sporters en politiek vormt het onderwerp van een sporthistorische themabijeenkomst die zaterdagmiddag 19 oktober in Drachten wordt gehouden door stichting De Sportwereld.

Talpa bereidt dagelijks EK-programma voor

Bij Talpa (Veronica en SBS6) is een dagelijkse versie van Veronica Inside in de maak, die tijdens het EK-voetbal zal worden uitgezonden. Het EK, officieel UEFA EURO 2020, heeft plaats van 12 juni tot en met 12 juli. Wilfred Genee, Johan Derksen en René van der Gijp worden de vaste gezichten van VI Oranje.

‘Hollands stormpje in Suzuka’

'HOLLANDS STORMPJE IN SUZUKA'
,,Een Hollands stormpje. Niks spannends, althans in dat deel van Japan waar de Formule 1-race werd gehouden”, vertelt Rik Spekenbrink, verslaggever voor AD en de regionale titels van de Persgroep, over orkaan Hagibis die Japan teisterde. Bij de Formule 1-race in Suzuka, op 380 kilometer van Tokio, was afgelasting van de kwalificatieraces op zaterdag het belangrijkste ongemak.

Govert van Brakel, oud-presentator Langs de Lijn

GOVERT VAN BRAKEL, OUD-PRESENTATOR LANGS DE LIJN
Op 6 november 1919 beleefde Nederland de eerste radio-uitzending. Honderd jaar radio is voor Govert van Brakel aanleiding voor het schrijven van een boek: ’Moet je horen… verhalen en anekdotes uit 100 jaar radio’. Daarin geeft Van Brakel, oud-presentator van onder meer Langs de Lijn, ook sport op de radio veel aandacht.

Voor ons is het sportjaar 2020 in Tokio al begonnen

Rond deze tijd ploffen bij de freelancers onder de NSP-kaarthouders de jaarnota's voor 2020 in de elektronische brievenbus. Vroeger was dat een papierverspillende operatie, nu heeft Marianne Verzijl samen met onze partners Arko Redakto en de Sportaccountant een hele rits documenten handig in een simpele mail verwerkt en verzonden.

‘Italië is moeilijk binnen te komen qua voetbal’ 

Buitenlandse fotografen zijn niet altijd even welkom bij wedstrijden in de Italiaanse voetbalcompetitie. Dat ondervond Gerrit van Keulen onlangs, zoals blijkt uit onderstaand relaas. 

Ex-perschef Dirk Buwalda (74) overleden 

Afgelopen zondagavond is Dirk Buwalda, ruim 40 jaar lang de perschef van Circuit Zandvoort, op 74-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een scooterongeluk. Buwalda -  Bu voor intimi - kwam in zijn geliefde Zandvoort op zijn scooter ten val toen hij moest uitwijken voor een voetganger. 

Scoop van het Jaar ingezonden voor AIPS Awards

Andere Tijden Sport/NOS heeft de documentaire over het verdwenen koffertje met urinestalen van topschaatsers ingezonden als kanshebber voor de AIPS Awards, de wereldwijde prijzen voor de meest in het oog springende sportjournalistieke prestaties van 2018-2019.

Werken op zondag eindigt voortaan vroeger voor Tom Egbers

De zondagen zijn hem te lang geworden. Daarom is Tom Egbers gestopt als de vaste presentator van het NOS-programma Studio Voetbal op de late zondagavond. Tweeënhalve maand nadat hij werd getroffen door een hartinfarct, presenteerde Egbers afgelopen zondag wel opnieuw het eredivisievoetbal in Studio Sport.

De lapzwansen van de atletiek

DOOR HANS KLIPPUS
Het WK atletiek in Qatar is geweest, maar de stoom komt nog steeds uit mijn oren. Wat heb ik me zitten ergeren aan die lege tribunes in de eerste zeven dagen van het toernooi. Het WK atletiek is een van de mooiste sportevenementen op de wereld en behoort ook ter plekke – en niet alleen voor de televisie - veel kijkers te hebben.

Grote kerels, hoe klein ze zich ook voelen

GROTE KERELS, HOE KLEIN ZE ZICH OOK VOELEN
Een groot mondiaal sporttoernooi kun je wel aan Duitsers toevertrouwen, schrijft Marcel Luyckx, die voor onder meer het AD verslag deed van het WK turnen in Stuttgart. Ingeklemd tussen de Mercedes-Benz Arena, thuishaven van 2. (!) Bundesligaclub VfB Stuttgart en het Oktober Volksfest wordt er in de Hanns-Martin Schleyer Halle tien dagen gesprongen, geschroefd en geflikflakt om wereldtitels.

Wolkje

Nog niet zo lang geleden zouden we onze hoop hebben gevestigd op spelers als Calvin Stengs en Teun Koopmeiners, behorend tot de grootste talenten van de Eredivisie. Zouden zij dan degenen zijn die Oranje uit het slop gaan trekken? Maar Oranje is allang herrezen.

Beau Lemmens, van NAC naar De Wereld Draait Door

BEAU LEMMENS, VAN NAC NAAR DWDD
Vanaf haar vierde jaar al is Beau Lemmens (25) supporter van NAC Breda. Twee jaar lang lag haar werk op de communicatie-afdeling van de club, de laatste tijd als persvoorlichter. Nu kiest ze een andere weg, Beau Lemmens gaat bij het tv-programma De Wereld Draait Door aan de slag als redacteur cultuur en media.

Voor 50.000 dollar frisse lucht

VOOR 50.000 DOLLAR AAN FRISSE LUCHT
Het is 1 oktober. Normaliter genieten ‘s werelds beste topatleten rond dit jaargetijde van een welverdiende rust na een slopend zomerseizoen dat start in mei en eindigt in september. Dit atletiekjaar echter niet. De IAAF besloot een aantal jaren terug, toen nog onder de paraplu van de corrupte president Lamine Diack, dat het tweejaarlijks kampioenschap naar Doha in de schatrijke oliestaat Qatar moest worden gehouden.

Wielertalkshow op Eurosport

Op tv-zender Eurosport is Sander Kleikers begonnen met een wekelijkse talkshow over wielrennen. Het praatprogramma met wisselende gasten werd vorige en deze week uitgezonden op maandagavond van 7 tot 8 uur. Later op de avond volgde een herhaling. ,,Als deze twee pilots in de smaak vallen, komen er volgend jaar tijdens het wielerseizoen 23 afleveringen”, licht Kleikers toe.

Turnfest oder Oktoberfest?

DOOR LISA DEEN
Over een paar dagen beginnen de wereldkampioenschappen turnen in het Duitse Stuttgart. Vrijdag 4 oktober barst de strijd om wereldtitels én Olympische (team)tickets los. Een jaar geleden waren de entreekaarten voor dit WK al nagenoeg uitverkocht en alles lijkt erop dat het één groot turnfeest gaat worden in Stuttgart.

Geef mij nog eens zo’n sportweekeinde

Soms zegt één foto/beeld meer dan duizend woorden, maar afgelopen weekeinde kon het wel eens omgekeerd zijn geweest – of nee, én én... De sportliefhebber kwam ogen en oren tekort, afgelopen weekeinde. Een kampioenenparade trok aan kijker en luisteraar voorbij, en ‘s maandags kon alles nog eens rustig worden teruggelezen.

Jeroen Wielaert, oud-verslaggever Radio Tour de France

Jeroen Wielaert, oud-verslaggever Radio Tour de France
De stem van Jeroen Wielaert (63) is niet meer te horen op NPO Radio 1. Jaren eerder al verdwenen zijn kenmerkende reportages uit Radio Tour de France. ,,Na geweldige, maar ook woelige, bezige en dynamische jaren ga ik op een kalme manier weg bij de NOS. Mijn soort kunstreportages waren minder nodig”, zegt hij er zelf over.

Verona van de Leur turnanalist AD 

Voormalig topturnster Verona van de Leur treedt tijdens het WK in Stuttgart (4 t/m 13 oktober) op als analist voor het AD en de regionale dagbladen van de Persgroep.   Haar nieuwe rol werd maandag aangekondigd in een video op de website van het AD, waarin ze spreekt met Arie Boomsma. 

Camjo De Mos

DOOR YOERI VAN DEN BUSKEN
Er was nogal wat te doen over de aanwezigheid - en vooral het optreden van Aad de Mos tijdens de persconferentie voorafgaand aan PSV – Ajax. Daar zat hij, de prijzenpakker van weleer: ontspannen op de tweede rij, met een telefoon in zijn rechterhand om het tafereel op te nemen en tegelijkertijd Mark van Bommel met vragen te bestoken. Het is moderne journalistiek, ze noemen het in jargon ook wel een camjo.

Zeventiende boek Yoeri van den Busken

ZEVENTIENDE BOEK YOERI VAN DEN BUSKEN
Met het zeventiende boek uit zijn omvangrijke bibliografie heeft Yoeri van den Busken een bijzonder onderwerp te pakken: de loopbaan van Piet Schrijvers, gecombineerd met de ziekte van Alzheimer die de markante doelman onlangs heeft overvallen. Van den Busken schreef niet alleen het boek ‘De Beer van de Meer’, maar werkte samen met Leo Oldenburger ook aan de gelijknamige documentaire die afgelopen zondag bij FOX Sports in première ging.

Trouwe verslaggevers

Toen Olav Mol afgelopen zondag in Singapore voor de vijfhonderdste keer en nog even enthousiast verslag deed van een Grand Prix in de Formule 1, dacht ik aan al die trouwe verslaggevers die je in elke sport wel weet te vinden.

Olav Mol, verslaggever Formule 1 op Ziggo Sport

OLAV MOL, VERSLAGGEVER FORMULE 1 OP ZIGGO SPORT
In 28 jaar tijd heeft Olav Mol inmiddels 500 Formule 1-races van tv-commentaar voorzien. Van Monaco 1991 tot Singapore 2019. Zijn loopbaan leidde hem via de NOS (één jaar), RTL, SBS6, opnieuw RTL en Sport1 naar Ziggo Sport. Van Jos Verstappen naar Max Verstappen.

Verbazing over Aad de Mos op persconferentie PSV

De aanwezigheid van Aad de Mos bij een persconferentie van PSV-coach Mark van Bommel riep verbazing op bij zowel aanwezige journalisten als in de tv-voetbaltalkshow Veronica Inside. ,,Aad de Mos heeft niets bij een persconferentie van PSV te zoeken”, stelde Johan Derksen op tv.

Van Hooijdonk laakt samenvatting in Studio Sport

De samenvatting van PSV – Ajax in Studio Sport (NOS) afgelopen zondag ontlokte later op de avond openlijke kritiek bij Pierre van Hooijdonk. Dat deed hij in het NOS-programma Studio Voetbal waarin Van Hooijdonk tot de vaste gasten behoort.

Ton van de Meulenhof doet fotopersbureau over aan DCI Media

Ton van de Meulenhof is gestopt als fotograaf voor het Eindhovens Dagblad. Hij heeft zijn bedrijf, gevestigd in Helmond, overgedragen aan DCI Media in Best. Het fotopersbureau onder de naam Van de Meulenhof leverde 57 jaar lang foto’s aan het Eindhovens Dagblad waaronder ook veel sportfoto’s.

Bayern-voorzitter Hoeness signaleert mediastrijd rond keeper Mannschaft

In Duitsland raakt de discussie over de positie van eerste doelman in het Duitse voetbalelftal ook de rol van de media. Uli Hoeness, scheidend voorzitter van Bayern München, noemt het een campagne van de ‘Westpresse’ en verwijt de ‘Südpresse’ zich daar niet tegen te verweren.

Fotograaf Paul Raats exposeert op Papendal

Directeur Jochem Schellens van Papendal heeft dinsdagmiddag de expositie geopend van fotograaf Paul Raats uit Eindhoven, die sinds 2016 alle vorderingen op weg naar de Olympische Zomerspelen van 2020 heeft gevolgd.

Dumfries knalt fotograaf omver

Vol op de lens. Het schot van PSV-verdediger Denzel Dumfries had zoveel kracht dat fotograaf Broer van den Boom er een gescheurde wenkbrauw, blauw oog en kapotte neus aan overhield. PSV – Vitesse was zaterdagavond al afgelopen toen de 65-jarige fotograaf Wijchen de lens keihard in het gezicht kreeg.

Deadline inzending AIPS Media Awards opgeschort  

Het aantal inzendingen voor de jaarlijkse AIPS Awards valt tot dusver tegen, melden de organisatoren aan de NSP. En dat is jammer, zeker nadat Pim Ras in de vorige editie werd genomineerd en Vincent Riemersma er zelfs met de hoofdprijs (8.000 dollar) vandoor ging. 

Luiten, de ideale ambassadeur

door Natasja Weber
Voor Nederlandse golfliefhebbers was het een prachtige week. Anne van Dam won in Schotland met Team Europa de prestigieuze Solheim Cup door de Verenigde Staten te verslaan. En op het KLM Open in Amsterdam haalden maar liefst zes Nederlanders het weekend: Joost Luiten, Wil Besseling, Rowin Caron, Koen Kouwenaar, Reinier Saxton en Sven Maurits.

Twijfelen mág...toch?

Jeujjj, een column! Lekker zagen, hakken, fikken, vuurwerk, bommen en granaten! Toch? Anders kun je er beter niet aan beginnen in deze tijd? No guts, no glory! Een mening is alles, feiten zijn bijzaak. En vooral een uitgesproken mening is big business. Kijk maar naar Johan, Wilfred en René! 

Ik denk dan altijd stiekem: deze 'fase' waait wel weer over toch? Want een overtreffende trap van 'hoe snel we nu meningen vormen' is er niet? Twijfelen is niet hip en daarom is eerst even zwijgen het alternatief. Tamelijk ouderwets he? Zeker als journalist.

Jos van Kuijeren, lid Media Committee FINA

JOS VAN KUIJEREN, LID MEDIA COMMITTEE FINA
Jos van Kuijeren geneert zich niet om te juichen bij Nederlands zwemsucces. Als radioverslaggever de NOS liet hij de luisteraars delen in zijn persoonlijke vreugde bij de gouden medailles van Inge de Bruijn en Pieter van den Hoogenband in Sydney 2000. Nog altijd is hij, op zijn 76ste, actief rond de zwembaan; sinds twee jaar als lid van het Media Committee van de internationale zwemfederatie FINA.

Autosportromantiek op Zandvoort voor de échte racefanaat

AUTOSPORTROMANTIEK OP ZANDVOORT VOOR DE ECHTE RACEFANAAT'
Een Grand Prix met een perskamer van pakweg 100 vierkante meter? De Historic Grand Prix op Zandvoort komt er ditmaal nog mee weg en blijkt afgelopen weekeinde, net als bij andere huidige grote internationale evenementen, ruim voldoende te zijn voor het mediabezoek, maar volgend jaar zal het écht allemaal anders zijn, beseft mediamanager Kees Koning. Tijdens de Formula 1 Heineken Dutch Grand Prix op 3 mei is een andere accommodatie noodzakelijk om de ettelijke honderden mediavertegenwoordigers te ontvangen. Eén ding is zeker, stelt Koning vooruitblikkend: “De winter gaat voorbijvliegen.”

Trouw kondigt ontbreken van verslag aan

Opmerkelijk nootje in dagblad Trouw. Op vrijdag 6 september, op de dag dat de voetbalinterland Duitsland – Nederland, werd gespeeld, kondigde de krant aan dat op zaterdag géén wedstrijdverslag kon worden aangetroffen in de gedrukte krant.

Oudendijk en Schuitemaker nieuwe presentatoren ALLsportsradio

Sportpresentator Mari Carmen Oudendijk en sportcommentator Krijn Schuitemaker gaan op ALLsportsradio het nieuwe programma ‘Sport & Business’ om beurten wekelijks presenteren. Oudendijk en Schuitemaker ontvangen daarin studiogasten die van sport hun ‘business’ hebben gemaakt.

Boeken over Van Basten, Cruijff en Keizer op komst

Met als titel ‘BASTA’ verschijnt begin december een geautoriseerde biografie van Marco van Basten. Auteur is Edwin Schoon, die eerder een boek publiceerde over het Afrikaans voetbal onder de titel ‘De macht van de bal’.

Transfergolf Britse voetbaljournalisten naar The Athletic

Ruim vijftig Britse voetbaljournalisten hebben deze zomer gekozen voor een aanbod van de Amerikaanse sportwebsite The Athletic. ‘Een schokgolf’, werd de vloed aan transfers genoemd in de Britse media.

Langs de Lijn in de nacht

Net als collega-columniste Lisa Deen vorige week blik ik ook nog even terug op de afgelopen zomerperiode. Nee, ik was niet op de Pan & ParaPan American Games in Peru, maar vierde vakantie in Australië. Ja, het gaat sommige zzp’ers voor de wind… Het is niet de bedoeling om mensen hiermee de ogen uit te steken, wel wil ik steken, maar dan de loftrompet over mijn favoriete (radio)programma Langs de Lijn.

Wie bepaalt wat we te zien krijgen?

Historicus Hans Goedkoop haalde afgelopen zondag bij WNL in het kader van zijn nieuwe geschiedenisreeks het voorbeeld aan van een zoenend liefdespaar in een film, dat in de jaren 20 niet mocht worden getoond in de bioscoop. Aanstootgevend! Dus ging er een zwart stukje glas voor de lens en moesten de toeschouwers maar raden wat er verder gaande was. Als de scène voorbij was, kregen de bezoekers weer alles te zien.

Robert Vos, ex-fotograaf, nu jurist

ROBERT VOS, EX-FOTOGRAAF, NU JURIST
Robert Vos, voormalig fotojournalist, is voortaan jurist van professie. In juli voltooide hij aan de Erasmus Universiteit zijn studie in het privaatrecht. Op Villamedia, de website over journalistiek, vertelt Vos over zijn carrièrewending. Robert Vos: ,,Recht is taal, elk woord moet je wikken en wegen. Heerlijk! Ik ben een fotograaf, maar ik hou ook van taal. Recht is het verlengde van journalistiek, waarin alles draait om woorden.”

DEZELFDE VRAGEN? DAAR HEBBEN WE GEEN ZIN IN!

Deze zomer was ik zeven weken lang actief bij de Pan & ParaPan American Games in Lima, Peru. Gedurende die weken deed ik voor de News Service verslag van diverse sporten. In Lima was alles goed geregeld voor de pers: van een sterke internetconnectie in elke venue tot ruime mixed zones en mediabussen. Wat aanwezige pers betreft hadden vooral de Brazilianen groots uitgepakt. En juist daar viel me iets op.

Bankje in stadhuistuin eert Mark Hoogstad

In de tuin van het stadhuis van Rotterdam is op een bankje een plaatje aangebracht dat herinnert aan de vorig jaar overleden journalist Mark Hoogstad. ‘Dit bankje diende als het bureau in zijn kantoor, de stadhuistuin van Rotterdam’, staat in de tekst vermeld. Mark Hoogstad overleed op dinsdag 27 november op 48-jarige leeftijd na een langdurige ziekte.

Ten Hag boycot gala De Telegraaf

De verhouding met De Telegraaf is voor Ajax-coach Erik ten Hag zodanig verkoeld dat hij maandag 2 september is weggebleven van het voetbalgala, dat jaarlijks door De Telegraaf wordt georganiseerd. ,,Ik ga niet gezellig doen met mensen die suggestief zijn”, motiveerde Ten Hag zijn besluit.

Kees Jansma adviseur bij ADO

Kees Jansma (72) is door ADO Den Haag aangesteld als adviseur van de nieuwe statutair directeur Mohammed Hamdi. Eerder was Jansma al eens lid van de Raad van Commissarissen van ADO.

‘Beveiliging wassen neus’

'BEVEILIGING WASSEN NEUS'
,,Ouderwets, het leek wel een groot sportevenement zoals dat voor 9 september 2001 nog regelmatig kon worden georganiseerd. Zó weinig beveiliging was er”, zegt NOS-verslaggever Kees Jongkind over het WK judo in Tokio. Het WK voltrok zich in de Nippon Budokan, een arena waarin veel rockconcerten plaats hebben en Anton Geesink in 1964 olympisch goud behaalde.

Abe Mijdam, nieuw bestuurslid NSP

ABE MIJDAM, NIEUW BESTUURSLID NSP
De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) is sinds kort in het bestuur van de NSP vertegenwoordigd door Abe Mijdam (59). Hij is de opvolger van Thomas Bruning. Samen vormen zij de leiding van de NVJ.

DE GROTE VERLIEZER

Hebben we hem met z’n allen te groot gemaakt? Wilden we te graag een driestrijd zien met de twee absolute grootheden van deze tijd? Of wilde hij dat zélf te graag? Toen de klok maandagavond twaalf uur sloeg, was Neymar de grote verliezer van Transfer Deadline Day. Van de gehele transferzomer. En dat paste cynisch genoeg precies goed in het beeld dat inmiddels van de Braziliaan ontstaan is. Van supertalent tot zielepiet. Van dribbelkoning tot verwend kind. Ergens onderweg is het hopeloos misgegaan met Neymar, wiens strapatsen buiten het veld inmiddels meer aandacht trekken dan zijn geweldige voetbaltalent.

Accreditatieproces Tokio vordert

Het accreditatieproces voor de Olympische Spelen in Tokio (2020) nadert dit najaar de eindfase. Dan begint het op naam stellen van de 70 accreditaties die aan Nederlandse journalisten, fotografen en technici zijn toegewezen, de zogenaamde Press by Name-procedure.

Koester de autonomie die je als sportjournalist nog altijd hebt

Gio Lippens werd in de zomer van 2015 de nieuwe voorzitter van de Nederlandse Sport Pers, als opvolger van zijn NOS-collega Arno Vermeulen. Voor Sport Knowhow XL, het informatieplatform voor de zakelijke sportmarkt in Nederland, vormde die wisseling van de wacht vier jaar geleden aanleiding om de wielercommentator van NOS Langs de Lijn te interviewen. Lippens liet zijn licht schijnen over de sportjournalistiek, en in het verlengde de NSP.

Toto en NSP gaan door met kennissessie 

De NSP en Toto gaan in 2020 door met de kennissessies over belangwekkende sportonderwerpen. Beide partijen zijn zeer tevreden over het verloop van het eerste seizoen, waarin uiteenlopende onderwerpen werden uitgediept in het bijzijn van journalisten. 

Clash buiten beeld bij EK hockey?

Is de tv-kijkers bij het EK hockey een dreigend handgemeen tussen bondscoach Max Caldas en international Sander Baart onthouden? Die vraag dringt zich op na een stuk van Steven Kooijman op de website van De Telegraaf over een voorval, vlak voor de dug-out, tijdens de halve finale Nederland – Spanje (3-4).

Mike Snoei en Danny Buijs botsen met media

Mike Snoei moet als de nieuwe trainer van De Graafschap wennen aan de regionale media in Gelderland. In het programma ‘Goede morgen Eredivisie’ op FOX Sports nam hij zowel Omroep Gelderland als het dagblad De Gelderlander op de korrel.

Club-website FC Sion vaart wel bij media-boycot

Christian Constantin, voorzitter-eigenaar van de Zwitsers voetbalclub FC Sion, heeft in het voorjaar een gerenommeerd voetbaljournalist in dienst genomen, die op de website van de club verslag doet van wedstrijden, andere nieuwsfeiten en ook interviews publiceert. Het aantal clicks op de website is sindsdien aanmerkelijk toegenomen.

Spaanse pionier overleden

De sportjournalistiek in Spanje heeft afscheid genomen van Mari Carmen Izquierdo. Zij overleed op 30 juli op 69-jarige leeftijd. In Spanje gold Izquierdo als vrouwelijk pionier in de sportjournalistiek.

CLICKGEILHEID

door Yoeri van den Busken
Voor wie het voetbal een beetje volgt, zijn het weken geweest waarin de woordenschat is aangevuld. Net terug van vakantie werd ik door mijn aimabele oud-collega en feitenfetisjist Michel Abbink meegesleept in een vermakelijke coëfficiëntenpolonaise, want we waren in de zesde en zevende voorronde van de Europese toernooien bezig Moldavië en de Maagdeneilanden in te halen en dat was weer bemoedigend met het oog op de seizoenen 2031/2032. Zoiets.

‘Rij d’r omver’

‘Rij d’r omver’
Bij het EK paardensport in Rotterdam werd de omloop van springruiter Marc Houtzager verstoord door enkele dierenactivisten, die vanaf de tribune het parcours opkwamen. Gekleed in zwarte bikinitop en shorts holde een van hen tussen de hindernissen door, met teksten op haar buik en rug: ‘Stop horse slavery’.

Karin Mulder, nieuw bestuurslid NSP

Karin Mulder, nieuw bestuurslid NSP
Met Karin Mulder (45) zijn de vrouwelijke sportjournalisten weer vertegenwoordigd in het bestuur van de NSP. Ook voelt ze zich daarin afgezant vanuit de regio. ,,Ik wil ook de regionale journalisten laten zien dat de NSP meer doet dan accreditaties uitdelen”, zegt Karin Mulder, die al 23 jaar voor RTV Drenthe werkt.

Frits van Eldik, sportfotograaf

Frits van Eldik, sportfotograaf
In een reeks lezingen over fotografie in het Isala Theater in Capelle aan den IJssel gaat het op donderdag 19 september over sportfotografie. Twee uur lang vertelt fotograaf Frits van Eldik (1969) over zijn werk, vooral ook over zijn belevenissen in de autosport.

Marco Knippen nieuwe NSP-voorzitter

Het bestuur van de NSP heeft in de laatste bestuursvergadering van 1 juli jl. een nieuwe voorzitter gekozen als opvolger van Gio Lippens (NOS), die vier jaar lang onze ambassadeur en de vertegenwoordiger van de beroepsgroep is geweest.

De VAR beheerst de media

De videoscheidsrechter is een niet meer weg te denken fenomeen op de voetbalvelden, in de huiskamers, aan de stamtafel, bij de koffieautomaat én vooral ook in media. Ruim 13.000 berichten turfde onderzoeker Stijn Stortelder van Clipit, een bedrijf dat data in de media bijhoudt, vorig seizoen in kranten en op websites van de meest vooraanstaande voetbalmedia.

Frans van Schoonderwalt en Wim Huybers overleden

Warme woorden vielen er rond het afscheid van Frans van Schoonderwalt, die op 2 juli op 76-jarige leeftijd is overleden. Hij werd geboren in Veldhoven en werkte van 1962 tot 1969 als sportjournalist bij het Eindhovens Dagblad. Vandaar ging hij naar de Volkskrant, waar hij in 2004 met pensioen ging.

VI in één concern met Voetbalprimeur.nl

Voetbal International heeft deze zomer een nieuwe eigenaar gekregen. Het 54 jaar oude weekblad is door WPG Uitgevers verkocht aan Digital Enterprises, een techbedrijf dat onder meer de websites Voetbalprimeur.nl en GPBlog.nl (Formule 1) beheert en actief is in internetmarketing, e-gaming.

‘Cruijff en De Telegraaf, vestzak-broekzak’

Scheiding tussen redactie en commercie? In het boek ‘Cruijff & Johan’ geeft Ferenc van der Vlies een inkijkje hoe Johan Cruijff en De Telegraaf daarmee omgingen. Van der Vlies is mede-eigenaar van sportartikelenmerk Cruyff. In die hoedanigheid had hij ook contact met Johan Cruijff, die hem opdroeg niet alleen in het AD, ook in De Telegraaf te adverteren.

Mediaprijs voor Thibaut Pinot

De Franse wielrenner Thibaut Pinot is door de internationale vereniging van wielerjournalisten (AIJC) uitgeroepen tot de meest media-vriendelijke renner in 2018. Pinot kreeg de prijs uitgereikt tijdens de Tour de France 2019, enkele dagen voordat hij door een spierscheuring in het bovenbeen moest uitvallen.

De zomer van een zwemmende vakkenvuller

door Natasja Weber
Het was de zomer van de megatransfer van Matthijs de Ligt naar Juventus. Het was de zomer van de heroïsche Wimbledonfinale tussen Roger Federer en Novak Djokovic. Het was de zomer van de gele droom van Steven Kruijswijk. Het was de zomer van topvoetballers die zouden vertrekken, maar toch de eredivisie nog een jaar trouw blijven. En het was de zomer van twee Nederlandse topatleten die werden aangehouden met grote hoeveelheden drugs.

Privacy

Bij het WK volleybal 1970 in Bulgarije raakte een Nederlandse international ziek. Hij had een geslachtsziekte, zo bleek later. Al zal de medische begeleider van dat moment, een latere succescoach, noch de bondscoach van dat jaar, een latere NRC-journalist, dat ooit officieel toegeven. De naam van de man bleef ook anoniem. Het was iedereen duidelijk dat dit type ‘blessure’ niet naar buiten mocht komen. Hier gold de bescherming van de privacy van de sporter.

Alleen koning Filip zorgt voor stress

ALLEEN KONING FILIP ZORGT VOOR STRESS
België was in 2005 een hockeydwerg met 15.000 leden. Tegenwoordig zijn dat er bijna vijftigduizend. De mannen – de Red Lions – werden in december wereldkampioen. De eerste wereldkampioen in de Belgische geschiedenis in een olympische sport. Mooi dus dat het EK hockey in Antwerpen wordt gespeeld, een toernooi waar Nederland bij de mannen en vrouwen titelverdediger is.

Europese Spelen, jammer…

Een hele opluchting dat de tweede Europese Spelen (ES) niet, zoals aanvankelijk was bedoeld, in Nederland plaatsvinden. Want wat moet je nou met zo’n evenement? Het is vlees noch vis. Dat zie je ook aan de interesse van onze media.

Proef met nieuw accreditatiesysteem voor voetbalduels

Persvoorlichters van eredivisieclubs en KNVB hebben vorige week woensdag in Amsterdam met de NSP en aanwezige media-vertegenwoordigers overleg gevoerd over het voorbije en komende voetbalseizoen. De opkomst was ondanks de voor sommigen nog lopende vakantieperiode behoorlijk: we waren met circa 28 aanwezigen.

Freek Jansen van VI naar AD

Freek Jansen (36) verruilt per 1 juli Voetbal International (VI) voor het AD. Ook bij zijn nieuwe werkgever gaat hij als verslaggever voornamelijk Ajax volgen. Daniël Dwarswaard, die vier jaar lang voor het AD club-watcher was van Ajax, krijgt op eigen verzoek een rol als algemeen voetbalverslaggever.

VAR thema bij derde kennissessie op 1 augustus 

De KNVB houdt op donderdag 1 augustus op de KNVB Campus in Zeist een kennissessie over de lessen van de VAR na het eerste volledige seizoen. Dat gebeurt in nauwe samenwerking met Toto en NSP. De bijeenkomst is toegankelijk voor alle geïnteresseerde journalisten. 

Wim Kleine overleden

‘Schudden voor gebruik’, was de gekscherende kreet op de redactie als het om Wim Kleine ging, schreef Martin Menger in het Noordhollands Dagblad. Daarin schetste hij de vorige week overleden Kleine als een sportjournalist met een klein hart en grote betrokkenheid. ‘Hij verdedigde fanatiek zijn eigen mening en onafhankelijkheid. Dat was zijn baken’.

Boek over Nouri ‘beste sportboek’ in publieksverkiezing

Het boek ‘Nouri, De belofte’ van auteur Henk Spaan is gekozen tot Helden Sportboek van het Jaar 2019. De verkiezing gebeurde op basis van stemmen die waren uitgebracht op de website van Helden Magazine. ‘Nouri’ kreeg de voorkeur boven ‘Inside’ van Michel van Egmond en Jan Hillenius en ‘Het Beest’ van Thomas Sijtsma over wielrenner Lieuwe Westra.

Nieuwe sport tussen oude kunstwerken

Nieuwe sport tussen oude kunstwerken
Met winnaars als de VS (mannen) en China (vrouwen) was er aan wereldwijde media-aandacht geen gebrek voor de wereldkampioenschappen 3x3 basketbal. En dat kwam de organisatie en de gastheer van het evenement, de stad Amsterdam, uitstekend uit. Basketballen op een vrije worp afstand van de Rembrandts en Van Goghs, dat is nog zelden vertoond, op het EK twee jaar geleden na dan.

Passie

Weinig woorden zijn zo nadrukkelijk aan inflatie onderhevig als passie. Kijk maar eens in de schappen van uw buurtsuper en lees de verpakkingen. Brood is met passie gekneed, olijfolie met passie bereid; je struikelt over de passie. Loop een restaurant binnen dat graag hip wil zijn. Wedden dat het woord passie op de menukaart voorkomt?

Arno Vermeulen, commentator op WK voetbal

ARNO VERMEULEN, COMMENTATOR OP WK VOETBAL
Alle wedstrijden van het WK voetbal voor vrouwen zijn live te volgen bij de NOS, op tv of online. Vanuit de stadions in Frankrijk doen vijf commentatoren verslag, een aantal wedstrijden wordt in de studio van commentaar voorzien. Het zijn allemaal mannenstemmen. ,,Je kunt hiervoor niet hals over kop iemand klaar stomen. Dat levert brokken op”, zegt Arno Vermeulen, chef commentatoren bij de NOS.