NIEUWSOVERZICHT

Mededogen

Ook in de sportwereld worden heel mooie dingen gedaan om de Oekraïners te helpen en te ondersteunen. Aan de andere kant was en is er – ook in de media – weinig tot geen mededogen en aandacht voor de Russische sporters, die ineens nergens meer aan mogen meedoen.

Dean Mouhtaropoulos, Internationaal Sportfotograaf van het Jaar

Dean Mouhtaropoulos, Internationaal Sportfotograaf van het Jaar

‘Variatie van sporten spreekt me het meest aan’

Voor de Internationaal Sportfotograaf van het Jaar 2021 ligt de uitvalsbasis in Midden-Brabant. Zijn huwelijk met een Nederlandse vrouw bracht de Australiër Dean Mouhtaropoulos (44), fotograaf voor Getty Images, naar Rijen. Een serie van 30 foto’s op diverse grote evenementen leverde hem de winst op bij Pictures of the Year.  

Door Henk Mees

Oproep tot schorsing Russische en Belarussische AIPS-bestuurders

Sportspress.be en NSP hebben samen met Gio Lippens, bestuurslid van AIPS Europe, het initiatief genomen voor een oproep aan de internationale sportjournalistenfederatie om alle Russische en Belarussische bestuurders voorlopig te schorsen. Die oproep, gericht aan het hoofdbestuur van AIPS en van AIPS Europa, wordt inmiddels ondersteund door zestien Europese zusterorganisaties.

Eerbetoon

Vanmorgen las ik in De Telegraaf dat Jordi Cruijff gepolst zou zijn door Ajax. Toevallig kreeg ik een paar dagen eerder net een mooi stukje tekst van hem onder ogen. Daarmee sloten wij – Noblesse Uitgevers en ik – een uniek boekproject over zijn vader af. Deze uitgave verschijnt eind volgende maand. Jordi leverde het voorwoord. ‘Hij vond het altijd belangrijk dat wij onze passies en dromen volgden’, schrijft hij onder meer.

Willem Vissers over gevolgen van vervroegde zaktijden

WILLEM VISSERS OVER GEVOLGEN VAN VERVROEGDE ZAKTIJDEN

‘Verslag in de papieren krant is heilig voor mij’

Bij diverse dagbladen van uitgever DPG Media is een aanzienlijke vervroeging van de zaktijden voor de gedrukte krant op komst. Met name de actuele sportverslaggeving dreigt hierdoor geraakt te worden. Haalt de Champions League dan nog de krant, hoe moet dat met de Eerste Divisie op vrijdagavond? In boze mails aan de redactie en de leiding van DPG verzette Willem Vissers (de Volkskrant) zich ferm tegen de geplande maatregelen.

De sportverslaggever die nooit zijn wilde haren verloor

Op 23 februari kwam een einde aan het leven van Peter Homan (1945-2022), de kleurrijke Assenaar die eerst de muziek in leek te gaan, maar uiteindelijk decennialang een bekende verschijning was als sportverslaggever in Groningen en Drenthe. In het Dagblad van het Noorden schreef William Pomp zijn herinneringen op aan een dierbare collega.

Dean Mouhtaropoulos POY Sportfotograaf van het Jaar 2021

Getty-fotograaf Dean Moutharopoulos is door Pictures of the Year International (POY) uitgeroepen tot internationaal Sportfotograaf van het Jaar.

Stem Han Hollander klinkt in concert Oorlogselftal

De oorlogservaringen van voetballers krijgen dit voorjaar een podium tijdens een concertreeks in zeven verschillende plaatsen. Op basis van onderzoek door sporthistoricus Jurryt van de Vooren heeft het Nachtlicht Ensemble muziekstukken gecomponeerd. Aan de uitvoeringen werken ook lokale gezelschappen mee.

Leerdam kampioen social media op Winterspelen

Schaatsster Jutta Leerdam was tijdens de Olympische Winterspelen veruit de meest gewilde Nederlandse olympiër op social media. Tijdens de Spelen kreeg ze 438.700 volgers erbij. Ze kwam daarmee op een totaal van 2.8541.00. Dit blijkt uit onderzoek van Bureau Hanze, dat de accounts van alle sporters van TeamNL bijhield.

Kritisch oordeel over mediavrijheid tijdens Winterspelen

De organisatie van buitenlandse correspondenten in China heeft een kritisch oordeel uitgebracht over de werkomstandigheden voor journalisten bij de Olympische Winterspelen in Peking. ,,Er was regelmatig sprake van overheidsbemoeienis”, betoogt de Foreign Correspondents Club of China (FCCC).

Docu laat wel en wee Telstar zien

Het wel en wee van voetbalclub Telstar in het door corona sterk beïnvloede seizoen 2020-2021 is in beeld gebracht in een documentaire. De film met als titel ‘Tussen Vis en Staal’ is bijna anderhalf uur lang en werd donderdag 24 februari door BNNVARA uitgezonden op NPO2.

Sport & Mediaborrel op 28 maart in Rijswijk

Sport & Mediaborrel op 28 maart in Rijswijk

De NSP-jaarprijzen worden op maandag 28 maart uitgereikt tijdens een Sport & Mediaborrel met hapjes en drankjes in het hoofdkantoor van onze partner TOTO/Nederlandse Loterij in Rijswijk. Samen met partners Arko Sports Media en TOTO is de NSP drukdoende met dit evenement, dat in het teken staat van het weerzien van journalisten en fotografen samen met andere relaties in de sportwereld.

Geveinsde daadkracht of niet?

Rusland, de paria van de sportwereld. Sinds Rusland Oekraïne is binnengevallen, lijkt het antwoord uit bestuurlijke hoek steeds eensgezinder te worden.

Sportevenementen in Rusland worden geschrapt. Lucratieve sponsorcontracten met de Russische ‘staatsbedrijven’ Gazprom en Aeroflot opgezegd.

Transparantie

Een rel hoort bij het olympisch schaatstoernooi, maar deze keer kwam hij wel uit een heel onverwachte hoek: de eigen website van de Koninklijke Nederlandse Schaatsenrijders Bond, de KNSB. Léon de Kort, nieuwsjager van voorheen AD en De Telegraaf, schreef op de eerste schaatsdag, 5 februari, een stuk over de invloed van de Nederlandse ijswetenschapper Sander van Ginkel op het maken van het olympisch ijs.

'De vlucht naar voren'

'De vlucht naar voren'

Sinds november deden ze onderzoek. De NRC-journalisten Danielle Pinedo, Fabian van der Poll en Steven Verseput spraken met elf vrouwen. Ze bekeken apps met teksten en dickpics. Ook zij werden op zondagavond overvallen door een persbericht waarin Ajax het abrupte vertrek van Marc Overmars meldde. In de krant van zaterdag schetste NRC het verband tussen onderzoek en de bekendmaking door Ajax.

Vallende wielrenners in de prijzen 

Vallende wielrenners vormden dit jaar een inspiratiebron bij de toekenning van de prijzen in de strijd om de NSP/Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar 2021. Ná winnaar Robin van Lonkhuijsen met een foto van mountainbiker Mathieu van der Poel eindigde Petra Huijsmans op de tweede plaats met een foto van de val van Dolf Pemen tijdens de veldrit in Essen, op de grens van Brabant en Vlaanderen.

Nieuwe held

Ik kijk er nu al tegenop. Over een dag of vijf val ik onvermijdelijk in een zwart gat. Geen vette tricks meer van Niek van der Velden bij het ontbijt, geen soevereine races meer van Irene Schouten bij de lunch, geen oerkreten meer van Kjeld Nuis, geen tranen meer van heersende shorttrackvrouwen, geen tranen meer van tegenvallende shorttrackmannen, geen historische prestaties meer van Ireen Wüst, geen gezichten op onweer meer van de achtervolgingsploeg, geen prikkelende én vermakelijke vragen meer van Bert Maalderink.

‘Eerst wist ik niet eens dat het Van der Poel was’

Pas toen Mathieu van der Poel op de grond de pijn lag te verbijten, realiseerde ANP-fotograaf Robin van Lonkhuijsen (43) zich wie hij zo spectaculair in zijn lens had gevangen. Het beeld van de spraakmakende val in de olympische mountainbikerace werd verkozen tot de Sportfoto van het jaar.

In maart uitreiking van de NSP-jaarprijzen

De NSP kijkt deze week samen met partners Arko Sports Media en TOTO/Nederlandse Loterij naar een geschikte datum voor de uitreiking van onze gebruikelijke jaarprijzen. Gestreefd wordt naar een datum in maart, zodat ook de olympische verslaggevers en fotografen na terugkeer uit Beijing aanwezig kunnen zijn.

Terug naar de Spelen van 1972

Jarenlang al verzamelt Rolf Bos alles wat hij kan vinden over de Olympische Spelen van 1972 in München. Onderzoek, talloze boeken, documenten en getuigenissen vormen het materiaal voor zijn boek ‘Een Duitse zomer’.

Biografie Eric Meijers is ook eerbetoon aan Danny van den Broek

Rond de sterfdatum van Danny van den Broek – 7 april – verschijnt de biografie van voetbaltrainer Eric Meijers, die via het tv-programma VI beter bekendheid kreeg met zijn opmerkingen over ‘die kut-keeper’. Danny van den Broek overleed vorig jaar op 63-jarige leeftijd.

Clubliefde vastgelegd in boek ‘Wij Spartanen’

Wat bezielt de voetbalfan? Terwijl de stadions op slot waren vanwege de corona-beperkingen legde Anton Slotboom die vraag voor aan fans, oud-spelers, trainers, clubiconen van Sparta. Hij vroeg wat ze misten, wat hun liefde voor clubs en de sport nog waard was.

Meesterbrein

Wim Jansen droeg een retro-trainingspak van Adidas, zwart met witte strepen, en at rustig een sneetje krentenbrood. Het was nog geen drie maanden na de lancering van zijn biografie Meesterbrein dat ik in Rotterdam weer tegenover hem en zijn gezin zat. Alles voelde vertrouwd. Het enige verschil: ik wist dat we elkaar na deze middag nooit meer zouden zien.

André Hoogeboom

ANDRE HOOGEBOOM

‘Mijn afstand tot Max is eerder een voordeel’

Het succes van Max Verstappen is ook terug te zien in vijf verschillende boeken die de schappen vullen. Van de (niet geautoriseerde) biografie MAX, geschreven door André Hoogeboom, zijn vanaf 2016 inmiddels 80.000 exemplaren verkocht; in twee verschillende bewerkingen. Zijn boek gaat nu ook de hele wereld over en zal in liefst acht verschillende landen verschijnen.

Door Henk Mees

Wie handbal wilde zien, moest testen

De geringe media-afvaardiging bij het Europees kampioenschap handbal (mannen) in Boedapest raakt er niet over uitgepraat. Herman Nijman blikt terug. Door Herman Nijman

Longlist Zilveren Camera met 46 kandidaten voor diverse prijzen

De Stichting De Zilveren Camera heeft een longlist bekendgemaakt met de genomineerden voor de Zilveren Camera 2021, de NSP/Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar, de Prijs voor Storytelling en de Paul Peters Fotoprijs.

Vier Nederlandse fotografen op longlist jaarprijzen AIPS

Van alle jaarprijzen van de AIPS is deze week de longlist van de fotografen bekendgemaakt. Daarop prijken de namen van vier Nederlandse inzendingen.

KKD wereldwijd op goksites

Voetbalwedstrijden uit de Keuken Kampioen Divisie (KKD) die niét live door ESPN worden uitgezonden, zijn wel te volgen op websites van buitenlandse gokbedrijven. ,,Er zijn deals gemaakt met buitenlandse gokplatforms. Het gaat hierbij om de internationale tv-rechten van de Eerste Divisie”, zegt ESPN-woordvoerder Maarten van Rooijen in NRC.

Formule 1 Encyclopedie voor wat diepgang onder de Verstappenfans

Mischa Bijenhof, sinds jaar en dag zélf een ‘wandelende autosportencyclopedie’, heeft zijn omvangrijke detailkennis van de Formule 1 te boek gesteld. En dat boekwerk komt met de aanzwellende stroom – vaak oppervlakkige - fans van Max Verstappen geen dag te vroeg.

Michel Wuyts gaat verder bij VTM en Het Laatste Nieuws

De Vlaamse sportcommentator Michel Wuyts (65) blijft actief bij wielrenwedstrijden. Hij is per 1 februari aan de slag gegaan bij de commerciële zender TVM en de krant en website van Het Laatste Nieuws, alle onderdeel van DGP Media. Bij de openbare omroep VRT moest Wuyts vanwege verplicht pensioen met tegenzin stoppen met zijn werk.

Niemand mag de ‘bubbel’ verlaten

Niemand mag de ‘bubbel’ verlaten

In de hotels en accommodaties van olympisch Beijing is de bewegingsvrijheid voor  mediavertegenwoordigers groter dan was gevreesd. Daarbuiten mag niemand van de geaccrediteerden zich begeven. De ‘bubbel’ verlaten is onmogelijk. ANP-verslaggever Thijs Smeenk rapporteert.

Door Thijs Smeenk

Berend Botje komt terug, sterker dan ooit

Er was eens een jongen. Hij heet David. Hij is 17 jaar en hij woont in Zuidlaren. Hij is gek op fietsen. Het liefst door de modder. Hij wint dit seizoen zestien van de negentien wedstrijden en rijdt ongeslagen naar de Wereldbeker. Daarom mag hij naar het wereldkampioenschap. Helemaal in Amerika. Net als Berend Botje ooit. Daar is David nog nooit geweest. Spannend dus!

(Niet) jaloers

Toen ik in 2014 als verslaggever naar het WK voetbal in Brazilië ging om Oranje te volgen,   waren al mijn vrienden jaloers. Dat begreep ik goed, want er is weinig mooier dan het op locatie (en zeker díe locatie) coveren van een groot sportevenement waarnaar de hele wereld kijkt. 

Jury Sportfoto van het Jaar heeft eindoordeel geveld

De jury van de NSP/Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar heeft afgelopen week een eindoordeel geveld. In de categorie Sport werd een top 3 samengesteld uit 202 ingezonden foto’s en tevens de beste serie verkozen uit 56 inzendingen. De winnaars blijven tot eind januari bij de bekendmaking geheim.

Boeken over Max Verstappen en bewaarnummers wereldtitel zeer gewild

De boeken over Max Verstappen en zijn eerste wereldtitel in de Formule 1 zijn de afgelopen weken over de toonbanken van de boekwinkels en uit de distributiecentra van uitgevers gevlogen. De afgelopen weken namen de boeken van diverse auteurs prominente plaatsen in op de lijst van 60 bestverkochte boeken, de Bestseller 60.

Leonne Stentler combineert tv-werk met baan bij PSV

Leonne Stentler gaat haar activiteiten als voetbalanaliste op tv combineren met een functie bij PSV. De Eindhovense club heeft de staf vrouwenvoetbal uitgebreid met een nieuwe werkplek, die de 35-jarige oud-international gaat invullen. Stentler wordt bij PSV ingezet voor scouting en talentontwikkeling.

New York Times betaalt 550 miljoen dollar voor The Athletic

Het Amerikaanse digitale sportmagazine The Athletic is voor 550 miljoen dollar door The New York Times overgenomen. The Athletic ging in 2016 van start en heeft nu 1,2 miljoen abonnees. Op de site wordt bericht over meer dan 200 clubs met hun sporters over de gehele wereld.

Belgisch tijdschrift Sport/Voetbalmagazine gaat digitaal verder

Het Belgische tijdschrift Sport/Voetbalmagazine verschijnt niet langer als weekblad. Vanaf 3 februari komt het maandelijks uit. Digitaal blijft Sport/Voetbalmagazine dagelijks nieuws, reportages publiceren op www.sportmagazine.knack.be/sport/.

Wouter Bouwman, radiomaker en finalist ‘Slimste mens’

Wouter Bouwman, radiomaker en finalist ‘Slimste mens’

‘Ik heb laten zien wat ik kan’

Met het radiosportprogramma BVSC is ook Wouter Bouwman (tijdelijk?) uit de ether verdwenen, bij ‘De Slimste mens’ blijft hij deze week nog wel in beeld. Bouwman (31) drong door de finaleweek en dat bleek voor velen een verrassing. ,,Dat jij zóveel weet, dat je de finale haalt van zo’n programma, dat hadden ze niet verwacht van iemand uit de sportjournalistiek. Heel veel van dat soort reacties kreeg ik. Typisch hè, hoe er gedacht wordt”, vindt Bouwman. door Henk Mees

Arigato. Domo arigato

Arigato. Domo arigato

Aan de honderdste editie van het tijdschrift Sport & Strategie is een bijzondere bijlage toegevoegd. Zestien pagina’s met herinneringen, ervaringen en beschouwingen van John Volkers en HansVandeweghe. Voor Volkers waren de Olympische Spelen in Tokio zijn laatste als journalist van de Volkskrant. Hij heeft de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Hieronder zijn terugblik op Tokyo 2020. door John Volkers

Gestuntel

Leuk, die vrolijke verhalen over de Afrika Cup in onze praatprogramma’s en kranten, maar eigenlijk is het toernooi in Kameroen ronduit bedroevend. Het voetbal is niet om aan het gluren en ook in de 33e editie van het evenement worden er organisatorische blunders gemaakt waar elke Nederlandse club zich op zijn pupillentoernooi (vergeef me de ouderwetse benaming) voor zou schamen.

Voetbalcultuur

Ik was vanmorgen wakker geworden met de Elfstedentocht, die precies 25 jaar geleden voor het laatst werd gereden. Je kon er ook niet omheen in de kranten, op tv en de sociale media. Herman van der Zandt had er speciaal een Mart Smeets-trui voor aangetrokken en we mochten ons lekker wentelen in weemoed.

Van Gaal wil in film laten zien wie hij ‘echt’ is

Vanaf half april gaat in de bioscopen een film draaien met Louis van Gaal als hoofdpersoon. Filmmaker Geertjan Lassche heeft hiervoor drie jaar lang Van Gaal gevolgd. Volgens de bondscoach van het Nederlands voetbalelftal laat hij in de film zien wie hij echt is. De titel is nog niet bekend gemaakt.

Prijs voor verslag Léon Haan bij olympische race Sifan Hassan

Het tv-verslag door NOS-commentator Léon Haan van de olympisch gouden medaillerace op de 10.000 meter van hardloopster Sifan Hassan is bekroond met de Theo Koomen Award.

Jacques Nieuwlaat combineert tv-verslag darts met diverse andere activiteiten

Jacques Nieuwlaat zal ook bij de nieuwe tv-rechtenhebber Viaplay verslag doen van darts. Nieuwlaat laat zich voor de zogeheten tv-toernooien steeds inhuren. Voor RTL7 volgde hij de laatste jaren het WK darts in Londen vanuit een commentaar-cel in Hilversum. Hij is nog nooit aanwezig geweest bij een WK in Londen.

Afscheid in België met shirt van Feyenoord

Met onder meer een shirt van Feyenoord, met op de achterzijde zijn naam en rugnummer 12, nam Frank Raes dinsdag 28 december afscheid als presentator van de Vlaamse voetbaltalkshow ‘Extra Time’. Sinds de start van het programma, dertien jaar geleden, was hij 434 keer presentator.

Vaste rol voor verslaggevers VI in VI Vandaag

Verslaggevers van Voetbal International krijgen een vaste rol in VI Vandaag, het nieuwe programma van Johan Derksen, Wilfred Genee en René van der Gijp. In het AD en de regiotitels van DPG Media bevestigde Freek Jansen namens de hoofdredactie van VI de samenwerking.

Ruim 250 inzendingen voor de Zilveren Camera

De jury van de Zilveren Camera buigt zich dezer dagen over de beste beelden die de fotografen in 2021 hebben vastgelegd. In de categorie Sport waren ruim 250 inzendingen, onderverdeeld in de categorieën enkel (202 foto’s) en serie (56).

Coronabom in Londen

CORONABOM IN LONDEN 

Max van der Put (Brabants Dagblad) deed samen met camjo Pim Bruijnzeels verslag van het WK darts in Londen voor AD, de regiotitels van DPG Media en daartoe behorende HLN en VTM in België. Vooraf, tijdens en na de trip ging het vooral over corona.

door Max van der Put 

We zijn al twee dagen thuis na ons bezoek aan het WK darts in Londen als we een mailtje van de organisatie krijgen. Twee geaccrediteerde journalisten die in de periode van 27-30 december aanwezig waren bij het evenement, hebben op 1 januari een positieve coronatest-uitslag gekregen.

Een stukje over ‘een vervelend gesprek’

,,Wat een vervelend gesprek zeg.’’ Tom Dumoulin zegt het eind december ergens halverwege het interview met AD-verslaggever Daan Hakkenberg en Thijs Zonneveld. De wielrenner wordt doorgezaagd over het wielerjaar 2021, het jaar waarin hij besloot te stoppen om vervolgens weer op de fiets te stappen en Olympisch zilver te winnen.

Olav Mol, commentator Formule 1-races

OLAV MOL, COMMENTATOR FORMULE 1-RACES

‘Ik heb mijn outlets nog voor mijn commentaar’

Voor wie de stem van Olav Mol niet wil missen bij de beelden van de Formule 1-races in 2022, is een oplossing in de maak. ,,We zijn bezig met een app waarmee je mijn commentaar via Grand Prix Radio kunt synchroniseren met de beelden op tv of op de smartphone”, kondigt Olav Mol aan in De Telegraaf. Met Grand Prix Radio verzekerde Mol zich eerder al van de radiorechten op internet.

Wiel Verheesen 1939 – 2021

,,Een levensgenieter met een enorme gunfactor, die zich niet gek liet maken, die de stress van de journalistiek van zich af kon schudden.” Zo omschrijft Raymond Kerckhoffs zijn leermeester Wiel Verheesen, die vrijdag 17 december na een ziekbed in een hospice in Kerkrade overleed.

Sportjournalisten botsen tegen een ‘rubberen’ Chinese Muur op

Vrijwel alle sportjournalisten wereldwijd botsen tegen een ‘rubberen’ Chinese Muur op in de voorbereiding op de Winterspelen in Beijing. Dat bleek dinsdagmorgen tijdens een videovergadering van de AIPS, onze wereldwijde koepelorganisatie.

Tennisonderscheiding voor fotograaf Henk Koster

Fotograaf Henk Koster is door de tennisbond KNLTB geëerd met het bondsonderscheidingsteken. Volgens de KNLTB moet de onderscheiding worden gezien als waardering voor de manier waarop Henk Koster met zijn foto’s de tennissport al jarenlang promoot.

Wout van Aert en Nina Derwael winnaars op Belgisch Sportgala

Wielrenner Wout van Aert is zondagavond tijdens het Belgisch Sportgala voor het tweede jaar op rij verkozen tot Sportman van het Jaar. Bij de vrouwen ging de prijs naar turnster Nina Derwael. De Belgische sportmensen van het jaar worden verkozen door onze collega’s aangesloten bij onze zusterorganisatie Sportspress.be.

Kandidaten gezocht voor twee van de vijf NSP-jaarprijzen

Langzaam druppelen de eerste inzendingen voor onze jaarprijzen binnen, maar om nou te zeggen dat het storm loopt? Nou nee! Wel zijn er drie kandidaten voor de Scoop van het Jaar aangedragen.

AIPS-kaarthouders kunnen nog een week stemmen op atleten van het jaar

AIPS-kaarthouders kunnen deze week voor het laatst stemmen op de wereldwijde Sportman en Sportvrouw van het Jaar namens de sportjournalisten. Onder de reeks kandidaten bevinden zich ook de Nederlanders Sifan Hassan en Max Verstappen.

Kromowidjojo blijft ondoorgrondelijk

Ze debuteerde 16 jaar geleden op een internationaal zwemtoernooi bij de senioren. Ze zwemt op de WK kortebaan met ploeggenoten die destijds nog in de luiers zaten. Ze heeft alles gewonnen wat er te winnen valt. En nog altijd brandt het vuurtje hevig, toch? Dat is de grote vraag.

Ranomi Kromowidjojo (31) heeft een besluit over haar zwemtoekomst uitgesteld tot na de kerstdagen. Tot die tijd houdt ze haar kaarten stevig tegen de borst. 

Weggestopt op pagina 36

WEGGESTOPT OP PAGINA 36 

Handbal is een kleine sport. Dat is wel duidelijk geworden tijdens het wereldkampioenschap voor vrouwen, dat deze maand in vier kleine Spaanse steden werd gehouden.

door Herman Nijman

Een toernooi in coronatijd met horten en stoten, in de Spaanse sportkranten kreeg het WK handbal hooguit een stukje kreeg op pagina 36, boven de advertentie. In ieder geval pas na al het nieuws over FC Barcelona en Real Madrid.

Theo Reitsma, auteur boek 'Van hier tot Tokio - turnsport in verwarring’

THEO REITSMA, AUTEUR BOEK 'VAN HIER TOT TOKIO - TURNSPORT IN VERWARRING'

‘Pure verbazing over turnaffaire’

Hij is al geruime tijd met pensioen, maar zijn journalistieke nieuwsgierigheid blijft Theo Reitsma (79) prikkelen. De berichtgeving over affaires in de Nederlandse turnwereld maakte de liefde voor schrijvende journalistiek los bij Reitsma, die vooral bekend werd als tv-commentator bij voetbal, atletiek en honkbal. Voor het boek ‘Van hier tot Tokio – turnsport in verwarring’ werkte Theo Reitsma samen met oud-turncoach Rietje Bijlholt.

door Henk Mees

Sportpandemie

(De)missionair premier Mark Rutte feliciteerde de eerste Nederlandse wereldkampioen in de Formule 1 na de ‘fenomenale prestatie’ op een ‘historische dag’ van autocoureur Max Verstappen. Superlatieven, en de gebruikelijke koninklijke ontvangst op Paleis Noordeinde met de al even gangbare lintjesregen, waren er nadat Nederland op de Olympische Zomerspelen in Tokio voor een medaillerecord tekende: 36 plakken, waaronder 10 gouden. Sportief succes wakkert nu eenmaal chauvinisme aan en politici pikken dan maar wat graag een graantje mee.

Iedereen wordt gevolgd in Qatar

IEDEREEN WORDT GEVOLGD IN QATAR

Qatar, over een jaar gastland van het WK voetbal, kent een covid-app waarmee iedereen de hele dag gevolgd kan worden. ,,Zo kunnen ze precies weten, op elk moment van de dag, waar je bent. Je bent verplicht je mobiele telefoon de hele dag aan te hebben staan. Bij elk gebouw, hotel, stadion of metro moet je die app laten zien”, vertelt de verslaggever van de Volkskrant. door Henk Mees

 

GROSSIER IN PODCASTS

FC Afkicken afficheert zich als ‘Hét ‘voetbalkanaal van Nederland’. Internet live-shows, gevuld met praten over voetbal, vormden de start in 2015. Intussen zijn daar ook diverse podcasts. Een verdere uitbreiding en ontwikkeling van de huidige podcasts komt er in 2022 aan, kondigt oprichter/eigenaar Neal Petersen aan.

NSP getroffen door DDoS-aanval

Regelmatige bezoekers en aanvragers van accreditaties zullen gemerkt hebben dat onze website de afgelopen dagen slecht of in het geheel niet bereikbaar was.

Kom met suggesties voor twee van de vijf NSP-jaarprijzen

Het jaar 2021 loopt op zijn eind en dat betekent dat ook de diverse jury’s voor onze jaarprijzen weer actief worden om de diverse kandidaten te selecteren.

Geheel nieuwe opstelling voor Formule 1-races op Nederlandse tv

De televisie-uitzendingen van de Formule 1 krijgen in Nederland volgend jaar een geheel nieuw gezicht. Van de huidige crew keert (vrijwel) niemand terug, alleen Tom Coronel wordt genoemd als een van de mogelijke analisten in de studio vaan streamingsdienst Viaplay.

Audiotour met foto’s Frits van Eldik op expositie in Breda

De voormalige gevangenis De Koepel in Breda is ingericht voor een tijdelijke expositie onder de naam Vleugels to the Max. De expositie, georganiseerd door Red Bull Nederland, loopt van 4 tot en met 11 december en geeft een beeld van de carrière van Max Verstappen.

‘Persoonlijke redenen’

Soms zijn er zaken in de sport waar je geen vinger achter krijgt. Of mag krijgen. Een van de drie keepsters van de nationale handbalploeg, Rinka Duijndam, stapt daags voor het begin van het WK in Spanje op en vertrekt ‘om persoonlijke redenen’ naar huis. Zoiets heet opmerkelijk en als er dan geen enkele tip van de sluier wordt opgetild, dan wakkert dat de journalistieke speurzin aan.

Halfdood

Natuurlijk is het appels en peren vergelijken en meningen verschillen nu eenmaal, maar ik verbaas me toch hooglijk over de naam van Rico Verhoeven op de shortlist van de verkiezing van Sportman van het jaar. Niet eens omdat hij ‘wereldkampioen’ is van een besloten organisatie en niet van een officiële internationale federatie. En ook niet omdat hij in drie jaar tijd maar twee titelgevechten heeft gehad.

Vluchten naar Winterspelen China vragen om geduld

De Nederlandse media-afvaardiging naar de Winterspelen in Beijing, bestaande uit circa 100 vertegenwoordigers, moet nog even geduld oefenen voor het boeken van een vlucht naar de Chinese hoofdstad.

Álle 769 medaillewinnaars in één boek

Liefst 12,5 jaar werk stak Steven Snijders erin. Het resultaat is terug te zien in het boek Van Rome 1960 tot Tokio 2020. Uitgesmeerd over 544 pagina’s staan daarin naast verhalen over ontwikkeling en historie van de Paralympics álle 769 Nederlandse medaillewinnaars onder enkele duizenden deelnemers in ruim zestig jaar.

Uitreiking jaarprijzen even op de lange baan

De NSP heeft samen met partners Arko Sports Media en TOTO/Nederlandse Loterij de uitreiking van de jaarprijzen voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Veel sport in Top 25 van Villamedia

In een Top 25 van de ‘allerrijkste journalisten van Nederland’ ruimt het media-magazine Villamedia veel plaats in voor journalisten met sporen in de sportjournalistiek. Liefst 9 van de 25 hebben een verleden of zijn actief in de sportverslaggeving. Villamedia liet zich bij de samenstelling inspireren door de Quote 500 en baseert zich op onder meer gegevens uit de Kamer van Koophandel.

VI Vandaag elke avond een uur

De nieuwe dagelijkse talkshow met Wilfred Genee, Johan Derksen en René van der Gijp krijgt de naam VI Vandaag. Het programma zal vanaf januari van maandag tot en met vrijdag van 21.30 uur tot 22.30 uur worden uitgezonden op SBS6.

Roeifoto’s in panoramadimensie

Roeifoto’s van 60 centimeter breed vullen het derde boek van fotograaf Merijn Soeters. Het boek met een nieuwe selectie van zijn beste roeifoto’s draagt de titel ‘The Big Picture’. ,,Ik wilde mijn beelden zo groot mogelijk laten zien. Wanneer je het boek openslaat, ben je even mee op trainingskamp in Italië, of je zit in een regenbui aan de Bosbaan.

In de perszaal is de strijd minder verhit

In de perszaal is de strijd minder verhit

Nu de wereldtitel Formule 1 voor Max Verstappen dichterbij komt, groeit het legertje Nederlandse mediavertegenwoordigers. In de perszaal gniffelen Nederlandse en Britse journalisten gezamenlijk om de beslissingen van de FIA, rapporteert Arjan Schouten van AD Sportwereld.

Door Arjan Schouten

Hup Jeffrey! 

Als ik met een foto van Jeffrey Herlings zonder crossmotor de straat opga, hoeveel mensen zullen The Bullet uit Oploo dan herkennen? Nederland houdt niet zo van gemotoriseerde sporten... op Max na....

Toch heeft Herlings inmiddels zes wereldtitels in z'n kontzak. Eentje uit z'n jeugd in de 85cc klasse, drie in de MX2 en sinds twee weken is hij tweevoudig wereldkampioen in de koningsklasse: de MXGP

Afscheid

Dit had een stukje kunnen worden over de WK-kwalificatie van het Nederlands elftal en het vooruitzicht op een jaar vol verhalen die niets met voetbal te maken hebben en alles met politiek, terwijl peperdure autootjes wekenlang door zandbakken scheuren en iedereen dat kennelijk wél oké vindt.

Ronald Kres over de programmabladen van Oranje

Ronald Kres over de programmabladen van Oranje

‘Waarom krijgen wij dit niet, vroeg Wijnaldum’ 

Geen publiek, maar er verscheen wel een programmablad bij Nederland - Noorwegen. In 2016 maakte de KNVB een eind aan die traditie (vanaf 1909). Digitale informatie was voldoende, oordeelde de voetbalbond. Verstokte verzamelaars kwamen vervolgens zelf met een alternatief. Freelance-journalist Ronald Kres steekt daarbij een fors handje uit om er een professioneel product van te maken van liefst 60 pagina’s.

GOAL! gaat op in PANNA!

GOAL, een magazine voor de voetbaljeugd van 7 tot 14 jaar, is opgegaan in PANNA!, dat op dezelfde doelgroep mikt. De redactie van GOAL! (drie mensen) is opgeheven en niet meegegaan naar PANNA! dat dezelfde redactie en uitgever kent als het magazine ELF Voetbal.

Tabbers haakt af bij Swimming League

Marcel Tabbers, freelance zwemjournalist uit Santpoort-Noord, dacht een vliegende start te maken in de wereld van het perschefschap, maar nog voor de ISL, de International Swimming League, van start is gegaan in Eindhoven is aan zijn media-sturende werk voor die organisatie alweer een einde gekomen.

Minder inzendingen AIPS Media Awards

Voor de vierde editie van de AIPS Media Awards zijn ruim 1700 producties uit 133 landen aangemeld. Vorig jaar ontving de jury 1871 inzendingen uit 129 landen. Dat betekende toen een record-deelname.

Recordaantal films op Sport Film Festival Rotterdam

Het Sport Film Festival Rotterdam heeft voor zijn komende editie (7 tot en met 10 december) een recordaantal van 62 sportfilms geselecteerd. Het evenement bestaat dit jaar uit een vierdaags online filmfestival en één fysiek evenement in het Rotterdamse filmtheater LantarenVenster, waar de internationale award show wordt gehouden

Golfperspijs voor Harmen de Jong en Jan van Galen

Fotograaf Harmen de Jong en columnist Jan van Galen hebben de Golfpersprijs 2021 gewonnen in de respectievelijke categorieën 'beeld en geluid' en 'tekst'. Jan van Galen werd door de vakjury gekozen op basis van zijn serie columns 'De Senior Golfer' op www.golf.nl.

Veel goede wil op de VAM-berg

Veel goede wil op de VAM-berg

Een trailer met twee verdiepingen plus een tent, aanvankelijk nog zonder verwarming. Ziedaar het perscentrum bij het EK veldrijden rond de VAM-berg, een 48 meter hoge asfaltbelt in het weidse land van Drenthe. Circa vijftig mediavertegenwoordigers maakten gebruik van de faciliteiten, het omvangrijke peloton NOS-medewerkers niet meegeteld.

Eén man stal de show tijdens de GP van Mexico

Ik heb me zondagavond om één man kostelijk vermaakt tijdens de legendarische Formule 1-race in Mexico. Wat een ongelooflijke show gaf hij weg in het Autódromo Hermanos Rodriguez. Niet alleen 100.000 uitzinnige Mexicanen op de tribunes maar ook miljoenen tv-kijkers werden op hun wenken bediend.

Edward Jorna, auteur boek ‘Bravo Heerenveen’

‘Clubhistorie, maar dan heel anders’

Clubwatcher wil hij niet genoemd worden, maar Edward Jorna (52) volgt sc Heerenveen al zo lang dat zijn persoonlijke herinneringen een alternatieve biografie van de Friese club opleverden. De journalist van het Friesch Dagblad bundelde 84 columns die hij rond het 100-jarig bestaan schreef in het boek Bravo Heerenveen.

door Henk Mees

Bullshitbingo

Er is geen lol meer aan om dezer dagen de bingokaart met trefwoorden rond het supportersgeweld en het voetbalvandalisme te vullen. Je zult maar minister van Justitie en Veiligheid zijn. Wat moet-ie anders dan roepen wat al zijn voorgangers al deden?

‘Steviger aanpakken!’ Een variant op ‘Keihard’, maar we zien het door de vingers en kruisen hem aan. De politici schreeuwen om het hardst dat het nu ‘eindelijk eens afgelopen’ moet zijn, roepen ook om meer ‘stadionverboden’ en een ‘meldplicht’.

In het zicht van de finish mag Pim Bijl genieten

In het zicht van de finish mag Pim Bijl genieten

De Marathon Rotterdam beheerste de voorbije periode het leven van AD-sportverslaggever Pim Bijl. Gisteren slaagde hij in een persoonlijke opdracht om onder de 2 uur en 30 minuten te finishen. In het AD deed hij daarvan verslag.

door Pim Bijl

Koninklijke onderscheiding Mario Kadiks bij afscheid als organisator Marathon Rotterdam

Mario Kadiks heeft zondag met de succesrijk verlopen 40ste editie van de NN Marathon Rotterdam afscheid genomen als organisator van het evenement. De Belgische winnaar Bashir Abdi schonk hem bij zijn vertrek een Europees en parcoursrecord, de snelste tijd ooit in Nederland gelopen.

Bas Barkman, biograaf van Rinus Michels, overleden

Bas Barkman is donderdag 21 oktober plotseling overleden. Hij zou binnenkort 63 jaar zijn geworden. Bas Barkman schreef jarenlang als freelancer voor diverse media over sport en sporters. In 2011 verscheen van zijn hand na drie jaar werk de biografie van Rinus Michels.

Verslaggever in Abu Dhabi vastgezet na gelekte uitspraken

Een tv-verslaggever van de zender Abu Dhabi Sports Channel is vastgezet omdat hij volgens de aanklager van het Openbaar Ministerie ‘haatzaaiende uitlatingen’ heeft uitgelokt. Dat zou gebeurd zijn rond de WK-wedstrijd tussen de Verenigde Arabische Emiraten en Irak (2-2).

Edwin Struis komt met Haarlem-kalender

Edwin Struis, freelance-journalist voor onder meer Trouw, heeft samen met zijn broer Michael een scheurkalender samengesteld, gewijd aan de voetbalclub HFC Haarlem. De HFC Haarlem Scheurkalender 2022 haalt herinneringen op aan de tijd dat Haarlem betaald voetbal speelde totdat het op 25 januari 2010 failliet ging.

Crowdfunding maakt docu Yakubu mogelijk

Wat is er gebeurd met oud-voetballer Abukari Yakubu, die vier jaar geleden op 35-jarige leeftijd overleed in een ziekenhuis in Ghana? Documentairemaker Gerdo Vlastuin ging het na in gesprekken met oud-ploeggenoten van Yakubu die van 1999 tot 2009 uitgroeide tot een cultfiguur bij Ajax en Vitesse.

Waanzin

Ik heb vorige week een nacht wakker gelegen. Mijn zoon van 19 was met drie vrienden vier dagen in Lissabon en appte me dat ze kaarten voor Benfica - Bayern hadden kunnen kopen. ‘Wat leuk!’, stuurde ik terug.

‘Wim Jansen wilde nooit een boegbeeld zijn’ 

In de reeks voetbalbiografieën ontbrak tot nu toe een boek over Wim Jansen, de stille kracht van Oranje en Feyenoord in de gloriejaren zeventig. Met als titel ‘Meesterbrein’ beschrijft Yoeri van den Busken nu het levensverhaal, de carrière én de voetbalvisie van Jansen, die donderdag 28 oktober 75 jaar wordt. Het schrijfproces kreeg een wending toen bij Jansen dementie werd geconstateerd.     

Onderzoeksjournalistiek in de sport scoort

Onderzoeksjournalistiek in de sport is aan een opmars bezig: een niet geheel toevallige ontwikkeling, gezien de behoefte van vele consumenten aan verdieping in tijden van nepnieuws. Aangezien ook de sportwereld niet verschoond blijft van doping, corruptie, matchfixing, (seksueel) grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik, dient het ook in prioritering een doel.

Persoonlijkheid

Op een hobbelige toendra in Peru zag ik hem voor het eerst voetballen. Het was februari 2000, de jonge linkermiddenvelder van Ajax zou die week zeventien worden. Hij sprak netjes met twee woorden en kreeg tijdens een jeugdtoernooi een ridicule rode kaart. ‘Goed leermoment’, zei zijn trainer John van ’t Schip. Uiteraard ging het over de ‘wetten van het internationale voetbal’. Twee maanden later debuteerde Rafael van der Vaart in het eerste.

Bierdouches lopen de spuigaten uit, KNVB zegt toe te zullen optreden

De NSP heeft een reeks voorbeelden en klachten verzameld van het gooien van bier., muntjes, aanstekers en vuurwerk naar spelers, ballenjongens en …. fotografen. Aanleiding tot het verzamelen van de klachten zijn de recent zeer in aantal toegenomen ‘bierdouches’, waarbij nogal wat fotografen in de vuurlinie raakten.

NSP werkt negatief eigen vermogen grotendeels weg

Het bestuur van de NSP heeft dinsdag 12 oktober vergaderd over de jaarcijfers over 2020 en de resultaten over de eerste negen maanden van 2021. Het jaar 2020 is met een positief resultaat afgesloten en naar het zich laat aanzien zal in 2021 een negatief eigen vermogen vanuit het verleden grotendeels en mogelijk geheel zijn weggewerkt, verwacht onze accountant Bas Stolwijk.