NIEUWSOVERZICHT

Sportjournalist ontvoerd in Jemen

In de reeks ontvoeringen, martelingen en liquidaties van journalisten in Jemen is voor het eerst een sportjournalist ontvoerd. Verantwoordelijk daarvoor is een groep Houthi-rebellen.

Jan Janssen mist presentatie

Het was de bedoeling dat voormalig Tourwinnaar Jan Janssen, inmiddels 78 jaar, vorige week persoonlijk een biografie over hem in ontvangst zou nemen. Een valpartij, enkele dagen eerder opgelopen op de racefiets, verhinderde hem aanwezig te zijn bij de presentatie in Zeist, de woonplaats van auteur Fred van Slogteren.

Proost!

Mijn constatering vorige week dat de eerste week van het WK in het teken stond van de sigaar van Maradona staat nog steeds recht overeind. De held van weleer kan nog geen seconde in beeld zijn of iedereen begint er weer over.

Edwin Winkels, schrijver/journalist in Spanje

We kennen hem vooral als sportjournalist van Het Vrije Volk (vroeger) en als de al jarenlange specialist van Studio Sport en AD als het over sport in Spanje gaat. Maar Edwin Winkels noemt zichzelf veel meer schrijver dan journalist. ‘Novelista’ (romanschrijver) luidt dan ook de kop boven een interview in De Volkskrant.

We zitten helemaal in het WK

De start van het WK voetbal was compleet aan me voorbij gegaan. Ver weg in Zwitserland stond mijn hoofd vooral naar wielrennen, naar de laatste voorbereidingskoers op de Tour de France. Met alleen de wielercollega’s van AD en Telegraaf als landgenoten in de perszaal, die net als ik wilden weten hoe de vlag erbij hing bij Mollema, Kruijswijk en Kelderman, een week of drie voor de start van de Ronde.

Eredivisie 8 miljoen duurder voor NOS

Volgens De Telegraaf betaalt de NOS in de komende vier voetbalseizoenen acht miljoen euro per jaar extra om Studio Sport op zondagavond om 19.00 uur te laten beginnen. Rechtenhouder FOX Sports had de samenvattingen van de eredivisiewedstrijden liever om 20.00 uur van start laten gaan op de NOS.

Poëzie-auteur hekelt sportinterviews op tv

In zijn tweede essaybundel ‘Een kreet is de ramp niet’ neemt auteur Tonnus Oosterhoff (in 2012 winnaar van de P.C. Hooftprijs voor zijn poëzie) het tv-interview na een sportwedstrijd op de korrel.

Doping-onderzoeker mijdt WK op advies Duitse minister

Op advies van de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Heiko Maas, blijft tv-journalist Hajo Seppelt (ARD) weg van het WK voetbal in Rusland. Seppelt staat volgens Duitse media in Rusland te boek als staatsvijand. Met zijn documentaire ‘Geheimsache Doping’ legde Seppelt enkele jaren geleden het dopingnetwerk in de Russische sport bloot.

Kerkdienst verdringt Tour-euforie rond Jan Janssen

Wie kan het zich voorstellen? In 1968 doet de NOS-tv (dan nog NTS geheten) voor het eerst live verslag van de Tour de France, vooral omdat met Jan Janssen voor het eerst een Nederlander de eindzege behaalt. De Nederlandse tv-kijker mag maar kort meekijken. Vlak voor de huldiging begint, wordt de reportage afgebroken want vanuit Noordwijkerhout moet een kerkdienst worden uitgezonden.

De sigaar!

Het mooiste ‘shot’ van het WK tot nu toe vond ik toch wel dat van Maradona, die met een grote sigaar in de mond in de VIP-omgeving van het stadion zich zo ongeveer steil achterover liet vallen toen hij zijn landgenoten uit Argentinië weer een kans zag missen tegen IJsland.

Jeroen Kapteijns, WK-verslaggever voor De Telegraaf

Kazan, een miljoenenstad in het oosten van Europees Rusland, is de WK-uitvalsbasis voor Jeroen Kapteijns. Namens De Telegraaf volgt hij vandaar met name het spoor van Australië, mét Bert van Marwijk en consorten. Je hoeveelste grote voetbaltoernooi is dit, Jeroen? ,,Dit is mijn zevende, mijn derde WK, vier keer een EK.”

Brazilië en Ronaldo winnen WK op Instagram’

Met 194 miljoen volgers op Instagram lijkt het team van Brazilië op voorhand al winnaar van het WK voetbal in Rusland, althans waar het om de sociale media gaat. Van de deelnemende voetbalsterren op Instagram leidt Cristiano Ronaldo soeverein met ruim 128 miljoen volgers, gevolgd door Neymar (94 miljoen) en Lionel Messi (92 miljoen).

Bieren met de Ieren

Nu men in Rusland op het punt van beginnen staat gaan mijn gedachten terug naar het eerste WK dat ik ‘live’ mocht meemaken. Dat was in 1990 in Italië. Het was niet om over naar huis te schrijven. Achteraf hadden we net zo goed niet mee kunnen doen, maar dan was ik er ook niet naar toe gegaan. Dat zou dan wel weer jammer zijn geweest.

Specialisten

Vorige week ontspon zich op Mixed Zone, de Facebookpagina van de Nederlandse Sport Pers, een kleine doch fijne discussie over de sportjournalistiek in vergeten sporten. We waren het overigens vooral met elkaar eens. Ja, we doen van alles en nog wat over voetbal, wielrennen, Formule 1 (afgekort Max) en schaatsen, maar de andere sporten komen er in de journalistiek bekaaid af.

WK met 19 Nederlanders van gedrukte media

Op het WK voetbal in Rusland zijn zeven Nederlandse media met 13 schrijvende journalisten vertegenwoordigd. Daarnaast volgen zes Nederlandse fotografen de WK-wedstrijden. Naast rechtenhouder NOS sturen ook andere tv-zenders verslaggevers en cameramensen naar Rusland.

Hélène Hendriks naar Veronica

Hélène Hendriks (37) verruilt FOX Sports voor Veronica, een zender van Talpa TV (John de Mol). De presentatrice, zowel in de studio als op het veld, gaat op Veronica op Champions League-avonden afwisselen met Wilfred Genee.

Amazon koopt live-rechten 20 duels Premier League

Het online handelshuis Amazon zorgt voor een doorbraak in het Engelse voetbal. Amazon heeft exclusief de uitzendrechten verworven voor 20 wedstrijden in de Premier League op doordeweekse dagen vanaf het seizoen 2019/2020. Het contract loopt drie jaar.

Ook dit jaar ‘Tour du Jour’ op RTL7

Op tv-zender RTL7 zal ook dit jaar tijdens de Tour de France het programma ‘’Tour du Jour’ worden uitgezonden. Het programma komt net als vorig jaar op 24 avonden uit een restaurant aan de Haven in Breda. De gemeente Breda betaalt hiervoor 125.000 euro met als toezegging dat er dagelijks stadsbeelden en items met burgemeester Depla en regionale oud-renners worden uitgezonden.

Handbalmannen in schaduw van vrouwen

Het Nederlands vrouwen-handbalteam trekt volle hallen, flinke kijkcijfers op Ziggo, goed gevulde perstribunes. Anders ligt dat bij het mannenteam; qua publieke belangstelling, qua media-aandacht. Circa 1250 toeschouwers werden er zaterdag 9 juni geteld in Sportcentrum Maaspoort in Den Bosch bij de verrassende EK-zege van het mannenteam op de Europese topper Zweden.

Wilfred Genee, tv-presentator

Wat hem overkomt, wat er ook over hem wordt gezegd of geschreven, tv-presentator Wilfred Genee raakt niet gauw van streek. ,,Dit is de absurde wereld waarin ik leef. Ik ben niet anders gewend”, zegt Genee in het AD en de regionale kranten van de Persgroep.

Happy kids!

Het zal jullie waarschijnlijk niet zijn ontgaan dat ik al enige weken stijf sta van de stress. Dat komt omdat de selectietrainingen zijn begonnen. Bij het hockeyende deel van mijn kinderen is de stress inmiddels voorbij en omgeslagen in blinde woede. Die ga ik natuurlijk binnenkort afreageren op de mensen van de selectiecommissie. Breek me de bek niet open.

WK voetbal vijftig uur per week bij NOS

Vanaf 14 juni beginnen de uitzendingen bij de NOS van het WK voetbal dagelijks om 13.15 uur. Inclusief voorbeschouwingen, analyses, de talkshow Studio Rusland en het NOS Sportjournaal gaan de uitzendingen in de poulefase door tot kort voor 23.00 uur. Gemiddeld betekent dat circa vijftig uur per week. Het WK eindigt op 15 juli.

WK-hotel Marokko taboe voor Volkskrant-verslaggever

Volkskrant-verslaggever Hassan Bahara is tijdens het WK voetbal niet welkom in het hotel dat als uitvalsbasis voor de spelers van Marokko fungeert. Bahara kreeg donderdag 31 mei bericht dat zijn hotelreservering in opdracht van de Russische regering was ingetrokken.

Winnaars ontbreken bij boekverkiezing Helden

Tien sportboeken zijn door Helden Magazine geselecteerd voor de verkiezing tot Helden Sportboek van het jaar. Het betreft een publieksprijs. Eerder dit jaar werden al de Nico Scheepmaker Beker toegekend (een juryprijs) en hield magazine Staantribune een publieksverkiezing voor het beste voetbalboek van 2017.

Vol huis, behalve de perstribune

Donderdagavond 31 mei speelden de Nederlandse volleybalsters in Apeldoorn tegen Brazilië en dat was vroeger, zo sprak opa, een garantie voor een vol huis. Inderdaad zat het stadion Omnisport behoorlijk vol, meer dan vierduizend toeschouwers, maar de belangstelling van de Nederlands sportpers voor de nummer vier en acht van de wereld was bepaald dramatisch te noemen.