NIEUWSOVERZICHT

Zomerstop voor NSP-nieuwsbrief en website

De wekelijkse NSP-nieuwsbrief wordt de komende zomerweken niet verzonden en de website tijdelijk niet aangepast. Alleen bij dringende zaken zullen we eventueel de website verversen.

Friese journalist beleeft dol avontuur met St Louis Blues

IJshockeyfanaat Gerard Bos, freelance medewerker van onder meer de Leeuwarder Courant, heeft in de Verenigde Staten een ongekend avontuur beleefd. Dankzij schenkingen van gulle gevers was hij in staat de triomftocht van de St Louis Blues naar de Stanley Cup te volgen.

Bond eist gratis foto’s van fotografen

De Britse basketbalfederatie (BBF) heeft verbazing en verontwaardiging gewekt bij fotografen met de voorwaarde dat accreditaties alleen worden verstrekt wanneer foto’s desgewenst gratis worden afgestaan voor gebruik door de BBF. Ook wil men fotografen verbieden wedstrijdinformatie door te geven.

WK wielrennen media in Italië

De twintigste editie van het WK wielrennen voor mediavertegenwoordigers (m/vr) wordt van 12 tot en met 15 september gehouden in de regio Veneto (Italië). De wedstrijden van het WPCC (World Press Cycling Championships) zijn verdeeld over de steden Treviso, Bassano del Grappa en Marostica.

Expositie foto’s Ewoud Broeksma

Het fotografische werk van Ewoud Broeksma is terug te zien in een expositie in Galerie MooiMan aan de Noorderstationsstraat 40 in Groningen. Broeksma overleed op 14 februari 2019 op 61-jarige leeftijd. Hij maakte vooral naam met naaktfoto’s van sporters.

Vraagtekens bij junioren-WK

Van 27 tot 30 juni vinden in het Hongaarse Gyor de allereerste wereldkampioenschappen turnen voor junioren plaats. Zonder Nederlandse inbreng, maar wel met het Japanse wonderkind Takeru Kitazono, die bij de Youth Olympic Games in Buenos Aires vorig jaar vijf gouden plakken won. Ook in Hongarije is hij de titelfavoriet. Toch vrees ik dat daar straks maar geringe aandacht voor is vanuit de media.

‘Het grootste sportevenement van 2019’

‘Het grootste sportevenement van 2019’
Het WK handboogschieten, dat de afgelopen twee weken in Den Bosch plaats had, werd door zowel NOC*NSF als Rijksoverheid als ‘het grootste topsportevenement van 2019’ in Nederland aangemerkt. De handboogsportbond liet de organisatie over aan sportevenementenbedrijf Team TOC (The Organizing Connection) van Eric Kersten.

Kees Jansma, ex-presentator FOX Sports

Kees Jansma, ex-presentator FOX Sports
Kees Jansma (71) is gestopt met de presentatie van twee praatprogramma’s over voetbal op FOX Sports. Hij blijft verschijnen op het tv-scherm, bij Studio Voetbal van de NOS en in het zaterdagavondprogramma De Eredivisie van FOX. Ook gaat Jansma een boek schrijven, vertelt hij in een groot interview in Volkskrant Magazine.

Heerlijk, zo’n koers in de luwte

Het is niet de belangrijkste wielerronde in de wereld. Zelfs als voorbereidingskoers op de Tour de France moet de Ronde van Zwitserland tegenwoordig deemoedig buigen voor de grote concurrent, het Critérium du Dauphiné. En toch kom ik er elk jaar in juni graag, ook al staan de Zwitsers niet bekend als het allervriendelijkste volk ter wereld en is alles er schreeuwend duur.

Statement Peter Schols

TEKST PETER SCHOLS BEHOREND BIJ FOTO-ESTAFETTE Normaal staat op deze plek een mooie sport/voetbal foto. Ik heb hier al de nodige juweeltjes voorbij zien komen! Ik heb aan de NSP  gevraagd of ik, bij  hoge uitzondering, i.p.v. een foto een statement mag plaatsen. Afgelopen twee jaar, nadat ik 7 jaar als art-redacteur gewerkt had bij de krant, ging ik met heel veel plezier weer fotograferen,

Term ’Leeuwinnen’ taboe voor Trouw

De sportredactie van het dagblad Trouw vermijdt het gebruik van de term ‘Leeuwinnen’ in relatie tot het Nederlands vrouwenvoetbalelftal. In zijn wekelijkse voetbalcolumn legde Henk Hoijtink, chef van de sportredactie, uit waarom. ‘Zie de Oranje-vrouwen als wat ze zijn, bekijk ze als alle sporters in een ploeg. Leeuwinnen?

Europese voetbalduels live op open net

Veronica (onderdeel van Talpa TV) gaat meer voetbalwedstrijden op het open net brengen. Alle Europese kwalificatiewedstrijden van PSV, Feyenoord, AZ en FC Utrecht zullen live door Veronica worden uitgezonden. De wedstrijden van Ajax waarvan Ziggo hoofdsponsor is, komen op het open net van Ziggo Sport.

Zes voetbalboeken in race bij boekverkiezing Helden

In zes van de tien sportboeken die door Helden Magazine zijn geselecteerd voor de verkiezing tot Helden Sportboek van het jaar, gaat het over voetballers en voetbal. Maar net als vorig jaar zijn de twee voetbalboeken die eerder dit jaar bij andere verkiezingen werden uitverkozen niet genomineerd.

Anekdotes over ADO vullen boek Jan-Hermen de Bruijn

Jan-Hermen de Bruijn (1954) loopt al een halve eeuw rond bij ADO Den Haag. Hij schreef er over en werkte voor de club. Met anekdotes die hij nooit beschreef, komt De Bruijn nu naar buiten in het boek ‘Goed bewaarde ADO-geheimen’(deel 1).

Boek over kinderjaren topsporters bekroond

De Hotze de Roosprijs die jaarlijks wordt toegekend aan een debuterend kinderboekenschrijver is dit jaar voor Barbara Barend en Marlies van Cleeff (beiden Helden Magazine). In het bekroonde boek ‘Dromen van succes’ komen de kinderjaren, met name in de sport, van 25 Nederlandse topsporters aan bod.

Hype

‘We leven in een hype-maatschappij’, zei Dirk Scheringa elf jaar geleden tegen mij, toen ik tegenover hem zat voor een reportage in Voetbal International over de opmars van AZ. Even los van de rare streken die hij zakelijk heeft uitgehaald: hij bedoelde dit in algemene zin. Sindsdien schieten zijn woorden regelmatig door mijn hoofd.

Omvangrijk peloton volgt Oranje-vrouwen op WK

Omvangrijk peloton volgt Oranje-vrouwen op WK
De populariteit van het Nederlands voetbalvrouwenelftal weerspiegelt zich in een omvangrijk peloton media-volgers bij het WK in Frankrijk. De NOS is als rechthebbend zendgemachtigde aanwezig met een grote crew die niet alleen in actie komt voor de reguliere reportages van NOS Sport. Ook in het Journaal, het Jeugdjournaal en op NOS Stories komen de ‘Leeuwinnen’ aan bod.

The Fabulous Lakers – Ode aan het sportboek

Ik moest even zoeken in mijn bescheiden sportbibliotheek, maar daar stond-ie dan: mijn eerste sportboek. Mijn vader bracht The Fabulous Lakers ergens rond 1974 voor mij mee uit de Verenigde Staten, waar hij als koopvaardij-officier eens in de vijf weken aanmeerde. Het stickertje op de kaft toont aan dat hij de paperback destijds kocht bij Woolworth. Cadeautje voor zijn basketbalmaffe zoon.

Steffan Kok, hoofdredacteur Tennis Magazine

Steffan Kok, hoofdredacteur Tennis Magazine
Tennis Magazine is het enige papieren publiekstijdschrift over tennis in Nederland, los van Centre Court, het vakblad van tennisbond voor tennisleraren en bestuurders. Op Libéma Open in Rosmalen heeft de redactie van Tennis Magazine er een extra taak bij, het dagelijkse Daily News van het toernooi. ,,Een ideale mix met ons magazine”, vindt Steffan Kok, hoofdredacteur van Tennis Magazine.

Doopvader Studio Sport overleden

In 1969 bedacht hij de term Studio Sport. Ed van Opzeeland, dinsdag 4 juni op 91-jarige leeftijd in het ziekenhuis overleden, was naast zijn werk voor het weekblad Revue honkbalverslaggever bij de NOS toen op zijn voorstel het wekelijkse sportprogramma Sport in Beeld een nieuwe naam kreeg.

Waarom laat de impact van nieuws op andere media zich moeilijk raden?

De impact van nieuws op andere media laat zich doorgaans moeilijk raden. De ene actualiteit gaat ‘viral’ en wordt door iedereen opgepakt, de andere tijding wordt nauwelijks opgemerkt en sterft een stille dood. Dat terwijl het onderwerp om aandacht schreeuwt en, gek genoeg, wel in de samenleving iets losmaakt.

Björn Kuipers vaakst gecorrigeerd door VAR volgens boek van Hans Klippus

Björn Kuipers heeft zich dit het seizoen het vaakst van alle voetbalscheidsrechters door de VAR moeten laten corrigeren. ,,Liefst acht keer na de winterstop. In de eerste competitiehelft liepen die scores nauwelijks uiteen”, zegt sportjournalist Hans Klippus, van wie deze week het boek ‘So VAR, so good’ verschijnt.

Marco van Basten naar De Eretribune

Marco van Basten heeft zich als analist verbonden aan FOX Sports. Hij zal met name worden ingezet in het programma De Eretribune op zaterdagavond. In dat programma, gepresenteerd door Jan Joost van Gangelen en Aletha Leidelmeijer, zitten steeds vier gasten aan tafel waarvoor bij toerbeurt de vaste analisten worden ingezet.

Weemoed naar NOS nog niet weg bij Jack van Gelder

Jack van Gelder (68) blijft nog twee jaar langer werkzaam voor Ziggo Sport als presentator en interviewer bij voetbalwedstrijden en als talkshow-host bij Rondo en Peptalk. Hij verlengde zijn contract met twee jaar. Weemoed naar de NOS, waar hij in 2016 vertrok, bekruipt hem nog wel eens.

Pits-ervaringen in boek Jack Plooij

Jack Plooij, pitsreporter bij de Formule 1-race voor Ziggo, heeft zijn ervaringen vastgelegd in het boek ‘Verhalen uit de Pits’. Volgens Plooij gaat het boek verder dan paddock en pits. ,,Er zit een hele wereld omheen: dát wil ik laten zien.” Plooij (58) werkt al jarenlang samen met Olav Mol die het raceverslag doet.

Avondsport weg uit Engelse kranten

Zes regionale dagbladen in Engeland, alle onderdeel van uitgeversconcern JPIMedia, gaan hun deadlines voor de gedrukte kranten fors vervroegen. De nieuwe sluitingstijden worden teruggebracht naar tijdstippen tussen 19.15 en 20.15 uur. De actuele verslaggeving van sport op avondwedstrijden zal daardoor worden beperkt tot de online media.

Het is niet allemaal hosanna bij de Leeuwinnen

De oranjegekte is toegeslagen in Nederland. Enkele dagen voor het WK is de belangstelling voor de Leeuwinnen overweldigend. Er zijn WK-liedjes uitgebracht, commerciële partijen hebben de meiden in hun armen gesloten, tv-programma’s raken niet uitgepraat over de opmars van vrouwenvoetbal en ‘Sjaan’, Jackie en Lieke sieren menig cover van kranten en tijdschriften.

Simon Zwartkruis, auteur biografie Memphis Depay

Simon Zwartkruis, auteur biografie Memphis Depay
Vader en moeder, muziek en religie, imago en tatoeages. Én nog veel interessants over zijn voetballeven ook. Niets blijft onbesproken in ‘Heart of a lion’, de biografie van Memphis Depay. Niet alleen Depay, ook zijn begeleiders, vrienden en familie spraken openhartig over het turbulente leven van de pas 25-jarige voetballer. Auteur Simon Zwartkruis ziet in de verte al een deel 2 gloren.

Sportpenning voor oud-fotograaf Hans Willink

Voormalig sportfotograaf Hans Willink (62) heeft op zaterdag 25 mei de Haagse Sportpenning ontvangen. Willink kreeg de gemeentelijke Sportpenning vanwege zijn verdiensten en inzet voor de gehandicaptensport in Den Haag.

Kick & rush zonder Pep

Geert Langendorff maakte vorige week zijn benijdenswaardige debuut in het team van de mediavolgers van Manchester City. De Britse correspondent voor onder meer AD kreeg voor het eerst een uitnodiging om samen met vakbroeders te strijden tegen twee elftallen met stafleden van de Citizens. Een jaarlijks terugkerend fenomeen.

Kraaij verkiest FOX boven trainersbaan

Hans Kraaij junior geeft aan zijn tv-werk voor FOX Sports de voorkeur boven een carrière als voetbaltrainer. Kraaij (59) verlengde zijn contract bij FOX met twee jaar. Vrij recent wees hij de interesse af van onder meer Salomonseilanden en FC Den Bosch. Hij blijft daarnaast actief voor het voetbalpraatprogramma Veronica Inside.

Boycot lokale media kost coach de kop

De Engelse voetbalclub Plymouth Argyle heeft in een verklaring aangegeven dat het ontslag van manager-coach Derek Adams mede is ingegeven door zijn weigering om met de lokale media te spreken. Plymouth Argyle degradeerde eind april uit de League One.

Britse sportcolumnist slikt ontslag na lange juridische strijd

Sportcolumnist CoIin Mafham heeft na een jaar juridische strijd een ontslagregeling geaccepteerd van de Sunday Express. Malfam werkte vijftien jaar voor de Engelse krant. In mei vorig jaar werd hij op non-actief gezet na een omstreden column over de supporters van Liverpool.

UEFA-toernooi trekt weinig media

UEFA-toernooi trekt weinig media
Op de velden van amateurvoetbalvereniging SVG in Tilburg speelde zich afgelopen weekeinde een voetbaltoernooi af in samenwerking met de UEFA. Afgezien van enkele regionale media was de journalistieke belangstelling vanuit Nederland gering voor het allereerste internationale toernooi van Special Olympics voor vrouwen en meisjes met een verstandelijke beperking.

Jan Lammers

Over Formule 1 maakte niemand zich in Nederland druk. Tot ergens in 2015 ene Max Verstappen als jongste aller tijden toetrad tot het elitaire legertje hardrijders op asfalt. Toen werd deze tak van autosport – we schreven ooit nog autorensport - plots van C of D-sport een zaak van de A-categorie.

Maarten Bax, auteur niet-geautoriseerde biografie Wesley Sneijder

Maarten Bax, auteur niet-geautoriseerde biografie Wesley Sneijder
Onder de titel ‘Wesley Sneijder – De Biografie’ verschijnt op 3 juni een boek dat sportjournalist Maarten Bax heeft geschreven op basis van eerdere publicaties en getuigenissen van circa 25 personen over de voetballer. Wesley Sneijder heeft de auteur al laten weten woedend te zijn over deze niet-geautoriseerde biografie.

GEFLIKT

De winst van zanger Duncan Lawrence op het Eurovisie Songfestival deze maand had grote overeenkomsten met Nederlands succes in de sport. Maar er waren ook verschillen, bijvoorbeeld in de verslaggeving. De mannen die het livecommentaar op NPO1 verzorgden, zaten ook in de commissie die het Nederlandse liedje had moeten aanwijzen. Uitstekend gedaan, zou ik zeggen. Maar hoe geloofwaardig is dan je verslag nog?

NSP: maak haast met hotelkamers Tokio

Vorige week opeens paniek in de tent. Olympische hotelkamers voor de Spelen van 2020 in Tokio bleken voor 25 mei middernacht (zaterdag aanstaande) geboekt te moeten worden. Sportredacties in den lande moesten in allerijl overleggen om hun logistiek in orde te brengen. Het was velen ontgaan.

Vijftig jaar verschil en toch vrijwel gelijk

Bij het samenstellen van een boek over de Champions League-avonturen van Ajax stuitte auteur Jaap Visser op twee foto’s die een treffende gelijkenis vertonen. De ene foto betreft een actie van Johan Cruijff, uit tegen Real Madrid in 1967. Op de andere foto omspeelt Frenkie de Jong in dezelfde stijl,

Rafael van der Vaart ook analist voor Ziggo Sport

Rafael van der Vaart gaat voor betaalzender Ziggo Sport analyses geven bij wedstrijden in de Engelse en Spaanse voetbalcompetitie. Daarnaast blijft hij als analist verbonden aan de NOS waar hij wordt ingezet bij Studio Voetbal en interlands van het Nederlands elftal.

Politieke steun door journalist verboden

De Vlaamse Omroep VRT heeft Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Koen Van den Heuvel (CD&V) gevraagd te stoppen met verspreiding van verkiezingsfolders waarin de Belgische sportjournalist Ruben Van Gucht figureert.

Alle ’Leeuwinnen’ in één verhaal

ALLE 'LEEUWINNEN' IN EEN VERHAAL
In het zicht van het WK in Frankrijk (7 juni – 7 juli) is van Annemarie Postma een nieuw boek over voetbal voor vrouwen verschenen. Na ‘De Oranje Leeuwinnen’ (2017) ligt nu ’Samen Sterk’ in de schappen. Op haar website kickes.nl vertelt Annemarie Postma wat haar nieuwe boek aan nieuwe elementen te bieden heeft.

De meneer van de krant

Daar stond ik dan. Op een reguliere maandagavond tussen alle gewichtheffers en CrossFitters. Voor mij niets geks, want zelf doe ik ook aan CrossFit. Maar dit keer was ik voor het Noordhollands Dagblad op bezoek bij twee gewichtheffers die mee zouden doen aan het NK voor masters. Het is alweer even geleden, maar toch blijft die bewuste avond er eentje om te onthouden. En eigenlijk kwam dat niet eens door het interview.

Grote behoefte aan fotoregie 

Het grote huldigingsseizoen is bijna achter de rug. De scherven liggen wat de fotografen betreft na een roerige periode voor het oprapen. Steeds vaker voelen zij zich als een ondergeschoven kindje behandeld.  Erwin Spek stuurde me tijdens mijn vakantie een paar ernstige voorbeelden. Stewards die zonder aanleiding politieagent gaan spelen bij de aankomst van de kampioensschaal in Doetinchem.

Fotograaf Geert van Erven over commercieel misbruik foto’s

FOTOGRAAF GEERT VAN ERVEN OVER COMMERCIEEL MISBRUIK FOTO'S
Tot zijn verbazing moest fotograaf Geert van Erven onlangs toezien hoe een bakker in Tilburg goede zaken deed met Willem II-gebakjes, met daarop een afbeelding van een foto door hem gemaakt. ‘Gewoon gevonden op Google’, rechtvaardigde bakker het commerciële gebruik van de foto.

Ajax tart de deadlines

De ontknoping van Ajax tegen Tottenham Hotspur was niet alleen een schok voor fans, spelers en staf. De totale ommekeer in de laatste minuut vergde op de perstribune van de Johan Cruijff ArenA rigoureuze aanpassingen in de krantenverslagen die al gereed stonden om verzonden te worden. ,,Qua deadline was dit m’n moeilijkste wedstrijd ooit”, zei Willem Vissers op volkskrant.nl.

Een hug voor Louis van de Vuurst

De feestelijk afgesloten wedstrijd van Ajax tegen FC Utrecht was voor Louis van de Vuurst zijn laatste wedstrijd in de Johan Cruijff ArenA als huisfotograaf van Ajax. In december gaat hij officieel met pensioen. Vooraf aan de wedstrijd dankte Edwin van der Sar hem met een hug voor zijn inzet. Olaf Kraak legde dat moment vast.

Ajax scoort miljoenen views

Volgens onderzoek van marketingbureau Seeders is het zoekverkeer op Google naar Ajax-gerelateerde zoekwoorden de laatste maanden explosief gestegen. In april werd er bijna 12,5 miljoen keer gezocht op de Amsterdamse club via Google, bijna 9 keer zo veel als aan het begin van het seizoen. Frenkie de Jong is volgens Seeders de populairste speler.

Reclame op tv tijdens VAR-tijd

De VAR biedt nieuwe mogelijkheden voor reclame tijdens de voetbalwedstrijden. In de Financial Times berekent de Britse sportmarketing-expert Tim Crow dat de onderbrekingen honderden miljoenen kunnen opleveren als bedrijven in die tijd logo’s of reclame kunnen laten zien. Becijferd is dat alleen al tijdens het WK voetbal in 2018 circa 27 minuten zendtijd aangewend had kunnen worden hiervoor.

Hoe ‘Dit is een goed stel’ een begrip werd

Hoe ‘Dit is een goed stel’ een begrip werd
Ruim 50 jaar ervaring in de sportjournalistiek is de leidraad in het boek ‘Dit is een goed stel hoor’. Daarin beschrijft Theo Reitsma (1942) de herinneringen aan wat hij zoal beleefde; als 18-jarige leerling-journalist bij Dagblad Kennemerland, als jarenlang verslaggever voor de NOS en als commentator van voetbalwedstrijden tot 2015 voor FOX Sport.

Hidde van Warmerdam, presentator op ad.nl

HIDDE VAN WARMERDAM, PRESENTATOR OP AD.NL
Op ad.nl is Hidde van Warmerdam voor het AD het gezicht van de sportzomer. Momenteel presenteert hij vanuit de Giro het online-programma In het Wiel. Later volgen het WK voetbal voor vrouwen en de Tour de France. In een interview met Dennis Jansen in het AD schetst Van Warmerdam het verloop van zijn loopbaan.

Tussen romantiek en realiteit

‘Een stukje magie is verdwenen’, zei ervaringsdeskundige Marco van Basten in De Kuip over de laatste stappen van Robin van Persie als voetbalprof. Het was bijzonder dat nog tijdens de wedstrijd de spelers van Feyenoord en ADO Den Haag een erehaag voor hem vormden.

Er is nog wel wat te winnen

De schrijvende collega’s zullen het gevoel herkennen. Zo af en toe moet een stukje als dit uit de tenen komen. Niet vanwege een gebrek aan inspiratie, maar juist vanwege een overdaad aan columnwaardige onderwerpen die helaas al volledig zijn uitgemolken. Natuurlijk had ik hier een lofzang willen neerpennen over Mathijs de Ligt, de vroegvolwassen aanvoerder van Ajax. Het was van een zeldzame klasse hoe hij de pijn verbeet na die moeder aller nederlagen tegen Tottenham Hotspur.

Jaap de Groot sportcolumnist in Het Parool

Jaap de Groot (1955), voormalig chef van de sportredactie van De Telegraaf, is voortaan sportcolumnist voor de Amsterdamse krant Het Parool. Bij zijn eerste bijdrage kondigde Het Parool aan dat De Groot wekelijks over sport zal schrijven.

John Bannier stopt bij L1

Met de wedstrijd MVV – NEC eindigde vrijdagavond 4 mei voor John Bannier (73) de verslaggeving voor de Limburgse radiozender L1 Radio. Bannier deed 35 jaar lang verslag van sport op de radio.

Bas den Breejen 1925-2019

Bas den Breejen, een begrip in de tafeltenniswereld van de vorige eeuw, is op 24 april op bijna 94-jarige leeftijd overleden. In de jaren zestig, zeventig en tachtig van de vorige eeuw was Bas den Breejen een van de vaste stemmen in het toenmalige sportprogramma van de NCRV op zaterdagmiddag.

Mediacentrum vernoemd naar journaliste

De organisatie van de marathon van Londen heeft journaliste Vikki Orvice vorige week geëerd door het mediacentrum naar haar te vernoemen. Orvice overleed in februari op 56-jarige leeftijd aan borstkanker. Sinds 2000 was zij atletiek-specialiste voor het dagblad The Sun.

Jack Middelburg ‘herleeft’ op TT-circuit

In een bocht van de oude noordlus van het TT-circuit bij Assen is een uitgestrekte toneelvloer neergelegd, omringd door drie tribunes. In een mengeling van toneel en muziek met motoren wordt hier van 9 tot en met 19 mei een voorstelling opgevoerd over de Nederlandse motorcoureur Jack Middelburg,

Bedreiging media in Londen ‘onacceptabel’ en ‘schandelijk’

Ajax heeft de bedreigingen van supporters tegen de media, vorige week in Londen, onacceptabel’ genoemd. ‘Wij keuren vanzelfsprekend elke vorm van geweld af. Dat geldt ook voor bedreigingen. De harde kern bedreigt journalisten die hun werk willen doen rond onze wedstrijden. Dat is onacceptabel”, reageerde Ajax in een verklaring na de gebeurtenissen

Amateuristisch

Als clubwatcher van de mannen van Oranje-Rood voor het Eindhovens Dagblad volg ik de hockeyers uit en thuis. Bij competitiewedstrijden op vrijdagavond is het altijd spannend: waar kan ik na afloop snel een verhaal tikken? Zoals bij veel kranten ligt de deadline bij het ED op vrijdagavond veel vroeger dan op andere dagen.

Van den Hoogenband vertelt over geldstromen in de sport

VAN DEN HOOGENBAND VERTELT OVER GELDSTROMEN IN DE SPORT Tijdens de tweede kennissessie van NSP en Toto stonden deze week nut en noodzaak van de sportfinanciering in Nederland op het programma. Topman Niels Onkenhout van de Nederlandse Loterij, sporthistoricus Jurryt van de Vooren en Pieter van den Hoogenband gingen in het bijzijn van diverse journalisten in op de manier waarop in ons land geld in top- en breedtesport wordt geïnvesteerd.

Yoeri van den Busken over het voltooide werk van Bert Nederlof

Yoeri van den Busken over het voltooide werk van Bert Nederlof
Bijna acht maanden na zijn overlijden verschijnt binnenkort alsnog een nieuw boek van Bert Nederlof (1946-2018). Hoofdpersoon daarin, met de titel Meesterlijk, is oud-voetballer/advocaat Keje Molenaar. Bijzonder is dat het boek is voltooid door Yoeri van den Busken die daarmee een nadrukkelijke wens van Bert Nederlof honoreerde.

Collega’s Telegraaf belaagd door supporter, dader opgepakt

Verslaggever Pim Sedee van De Telegraaf en zijn cameraman Thom Schelstraete zijn in Londen belaagd door een hooligan, toen zij rond de wedstrijd Tottenham Hotspur-Ajax reportages maakten.

Duits tv-sportprogramma eerst op internet, later pas op tv

De traditionele sportuitzending ‘Das Aktuelle Sportstudio’, op zaterdagavond laat op de Duitse zender ZDF (Duitsland-2), wordt op 11 mei eerst om 22.00 uur via internet en vanaf 23.30 uur via de tv uitgezonden. De noviteit wordt door ZDF een experiment genoemd.

Vice Sports lanceert podcast

Ook Vice Sports heeft een podcast gelanceerd. Hiermee wil het platform aandacht geven aan subculturen in de sport en nog onbekende verhalen. Voorbeelden zijn de carrière van Tijani Babangida (onder meer ex-VVV, ex-Roda JC en ex- Ajax) tot voetbalbobo, een hooligan met een stadionverbod van 30 jaar en de Nederlandse invloed op het voetbal op de Kaapverdische Eilanden.

Hommage aan huisfotograaf Ajax

Vooruitlopend op zijn afscheid als huisfotograaf van Ajax worden de allermooiste foto’s van Louis van de Vuurst geëxposeerd in de perszaal van de Johan Cruijff ArenA. In november volgt het boek LOUIS, geschreven door Jaap Visser, met zowel foto’s als smakelijke anekdotes uit 33 jaar met Ajax. Louis van de Vuurst werkt sinds 1985 als fotograaf.

Basketbal in oorlogstijd

BASKETBAL IN OORLOGSTIJD
Sporthistoricus Jurryt van der Vooren en Frits Barend (mede-hoofdredacteur van Helden Magazine) presenteren op zaterdag 4 mei in het Olympisch Stadion de jaarlijkse Nationale Sportherdenking. Centraal daarbij staat dit jaar basketbal tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Geniet van Ajax, nu het nog kan

Willem Vissers wijdde maandag, niet verbazingwekkend, zijn column in de Volkskrant aan Ajax en schreef: Heerlijk staat het voetbal in bloei. Het ruikt naar de lente. Doe als Ajax, dat maandag na München, Madrid, Turijn neerstrijkt in de volgende hoofdstad van het wereldvoetbal, Londen.

Sjirk Kuijper, hoofdredacteur Nederlands Dagblad

SJIRK KUIJPER, HOOFDREDACTEUR NEDERLANDS DAGBLAD
Ook het Nederlands Dagblad (ND) besteedt dit seizoen aandacht aan de prestaties van Ajax. Na de 4-1 zege bij Real Madrid haalde voetbal voor het eerst de voorpagina van de 75-jarige christelijke krant. Hoofdredacteur Sjirk Kuijper legde vorige week in de krant verantwoording af. ‘Preek in de kerk is niet minder nieuws dan wekelijkse voetbaluitslagen’.

NSP/TOTO Kennissessie 6 mei

Sportjournaliste Diana Kuip presenteert ook de tweede van drie kennissessies die de NSP samen met Toto organiseert over actuele sportonderwerpen.

Boekje open over de VAR

Een van de wijsheden die ik al snel in mijn journalistieke loopbaan op het hart kreeg gedrukt: ‘Noem veel namen in je verhalen. Dat verkoopt lekker’. Dus daar ga ik: Jansma, Van Gelder, Derksen, Grueter, Kraaij, Vissers, Mossou, Mulder, Snoeks, Van Gangelen, Perez, Van Hooijdonk, Driessen, De Hoog, Van der Gijp, Hoijtink, De Boer, Vermeulen, Zwart…

Een 'perfect ten' zonder perfect te willen zijn

In 2013 waren alle ogen op de Amerikaanse turnster Katelyn Ohashi gericht. Bij de prestigieuze American Cup deed ze wat onmogelijk werd geacht: ze versloeg titelfavoriete Simone Biles. Het Amerikaanse turnen leek een grote ster rijker, tot Ohashi na twee schouderoperaties en een slepende rugblessure tot nader inzicht kwam.

Wekelijkse talkshow Genee en Hendriks op zondagavond

De al eerder aangekondigde wekelijkse talkshow van Wilfred Genee en Hélène Hendriks gaat op zondag 2 juni van start, voorlopig voor de duur van zes weken. Veronica heeft een uur zendtijd geland voor het programma, dat Café Hendriks & Genee gaat heten.

Eric Korver, uitgever-journalist Hockey International

ERIC KORVER, UITGEVER-JOURNALIST HOCKEY INTERNATIONAL
In een tijd dat gedrukte media in het gedrang raken, komt Eric Korver met een nieuw hockeyblad. Samen met bladmanager Ingmar Kuper en fotograaf Frank Uijlenbroek geeft hij Hockey International uit, een variant op hun anderhalf jaar verschenen schaatsblad SkateNL.

Open houding

'Jullie zijn voor de sport enorm belangrijk. Punt.’ Zo benadrukte de nieuwe voorzitter van NOC*NSF, Anneke van Zanen, voorbije woensdag op het kantoor van de NSP te Den Haag het belang dat zij hecht aan de sportpers, van sportfotografen tot sportjournalisten, van tv-makers tot radioverslaggevers.

Gedrang aan de finish

GEDRANG AAN DE FINISH
Mathieu van der Poel was zondag nauwelijks als winnaar de finishlijn van de Amstel Gold Race gepasseerd of hij ging neer. Afgepeigerd, verbaasd en dolgelukkig. On hem heen werd hij ingesloten door enkele tientallen fotografen, cameramensen en verslaggevers van radio en tv. ,,Heel veel tv, heel veel camera’s”, signaleerde Marcel van Hoorn, die samen met Bas Czerzwinski als fotograaf voor het ANP in touw was.

Diana Kuip presenteert kennissessie over sportfinanciering op 6 mei

Sportjournaliste Diana Kuip presenteert ook de tweede van drie kennissessies die de NSP samen met Toto organiseert over actuele sportonderwerpen.

De man met de gele kaart zal het nooit meer doen

Zondag was een wat ouder heerschap pontificaal in beeld tijdens het duel PSV - De Graafschap. Een man die – gezien zijn voorkomen – tot redelijke welstand was gekomen. Bij een incident op het veld haalde hij een gele kaart uit het borstzakje van zijn moderne jack om zijn ongenoegen te etaleren over gebeurtenissen op het veld. Welke zestiger gaat naar een sportwedstrijd en neemt een gele kaart mee?

Finale Korfbal League ditmaal uitstekend geregeld

Op deze plek hebben we vorig jaar veel kritiek gehad op de organisatie van de finale van de Korfbal League, het jaarlijkse hoogtepunt van het korfbalseizoen in een kolkend Ziggo Dome.

Reconstructie WK 2014 bekroond als beste sportboek

Het boek ‘De hand van Van Gaal’ is bekroond met de Nico Scheepmaker Beker, de prijs voor het ‘beste sportboek van 2018’. Auteur van het boek is NRC-journalist Hugo Logtenberg, die bij het politiek discussieprogramma Buitenhof als een van de presentatoren de opvolger is van Paul Witteman.

Levchenko inspiratiebron SportFilm Award 2019

De sportdocumentaire Becoming LEV van JaJa Film Productions heeft tijdens het SportFilmFestival Rotterdam de SportFilm Award gewonnen, de prijs voor de beste sportfilm van Rotterdamse bodem gemaakt.  Jamillah van der Hulst, Thomas Roos en oud-schaatser Conrad Alleblas maakten de film.

Eerbetoon voor Wilfried de Jong

Tijdens het SportFilmFestival Rotterdam werd Wilfried de Jong gehonoreerd met de Award FICTS Guirlande d’Honneur. De onderscheiding is aan Wilfried de Jong toegekend omdat hij als ambassadeur van het evenement sport en cultuur bij elkaar brengt.

De Speld doet ook aan sport

De satirische website De Speld kent sinds kort een speciale sporteditie: De Speld Sport. Het nieuwe platform zegt ‘lucht te willen blazen in de sportwereld die zichzelf soms iets te serieus neemt’.

Aparte prijzen voor jongeren bij AIPS Sport Media Awards

De tweede editie van de AIPS Sport Media Awards kent enkele nieuwe categorieën. Vanaf 16 april kunnen maximaal twee inzendingen per persoon worden aangeleverd op voorwaarde dat ze zijn gemaakt tussen 18 september 2018 en 7 oktober 2019.

Rolmodel

Best veel mensen vinden Hirving Lozano een irritant ventje. Er zijn ook mensen die hem erg goed vinden. Het is maar voor wie je bent. Hypocrisie zit zo diepgeworteld in het voetbal dat het af en toe gewoon komisch is. Lozano komt bijvoorbeeld uit Mexico, waar ze sinds 2014 Arjen Robben en gelijk ook maar de rest van Nederland verketteren vanwege een handig uitgelokte penalty. En die stuurden ons dus een duikelaar van het ergste soort.

Langeleegte krijgt weer een podium

LANGELEEGTE KRIJGT WEER EEN PODIUM
De herinneringen aan de voormalige profvoetbalclub Veendam keren terug in een opera. Dick Heuvelman, voormalig sportjournalist bij het Nieuwsblad (dan wel Dagblad) van het Noorden, noemt zich de ‘geestelijke vader’ van de voetbalopera ‘Veendammer Wind’, die op vijf avonden van 28 juni tot en met 5 juli in het intact gebleven stadion De Langeleegte wordt opgevoerd.

Eline van Suchtelen, triatlon als hobby

Eline van Suchtelen, triatlon als hobby
‘Word ook triatleet’, riep Eline van Suchtelen (32), sportredacteur bij Trouw, onlangs de lezers van haar krant op. ‘Voor een heel fit lijf en sloten serotonine (gelukshormoon)’, voegde ze eraan toe. ,,Het blijft een hobby, het werk is belangrijker”, benadrukt Eline van Suchtelen, die volgens haar trainingsschema wekelijks 11,5 uur in de weer is.

Pieter van den Hoogenband bij kennissessie sportfinanciering

Chef de mission en Olympisch kampioen Pieter van den Hoogenband is een van de sprekers op de tweede kennissessie die de NSP in samenwerking met de Toto belegt. Dat gebeurt op maandagmiddag 6 mei (14.30-18.00 uur) in het hoofdkantoor van de Nederlandse Loterij in Rijswijk

Expositie mooiste sportfoto’s tijdens Sportfilmfestival Rotterdam

De winnende en genomineerde foto’s van de NSP/Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar 2018 worden vanaf woensdag 10 april tentoongesteld op het Sportfilmfestival Rotterdam. De officiële opening van de exposite gebeurt op donderdagavond 11 april om 18.30 uur.

Vijf boeken op shortlist Nico Scheepmaker Beker

Uit een aanbod van 49 inzendingen uit Nederland en Vlaanderen zijn vijf boeken genomineerd voor de Nico Scheepmaker Beker, de prijs voor het beste sportboek van het jaar, De verkiezing wordt dit jaar voor de vijftiende keer gehouden. De winnaar wordt op 13 april tijdens het Sportfilmfestival Rotterdam (SFFR) bekend gemaakt.

Johan Derksen rekent op snelle rentree

Johan Derksen verwacht vrijdag 12 april terug te keren bij Veronica Inside. Derksen, al jarenlang hét gezicht van het tv-programma, liep vorige week bij een val thuis botbreuken in het gezicht, een gebroken arm en een hersenschudding op.

Leo Verheul komt met thriller

Journalist Leo Verheul presenteert op 12 april bij boekhandel Donner in Rotterdam zijn boek Weekendbenen. Michel van Egmond neemt het eerste exemplaar in ontvangst en houdt een korte toespraak.

‘Dit bleef mij altijd al intrigeren’

'DIT BLEEF MIJ ALTIJD AL INTRIGEREN'
Als kind al hoorde Peter van der Meeren spannende verhalen over een voetbalwedstrijd in Sneek in 1944, in herinnering gebleven door een razzia van de Duitse bezetters waarbij 21 mannen werden opgepakt. Op 21 mei, precies 75 jaar na dato, presenteert de sportverslaggever van de Leeuwarder Courant een lijvig boek vol met getuigenissen van die gebeurtenis. ,,Het is wat uit de hand gelopen”, vertelt Peter van der Meeren over zijn zoektocht die in 2015 serieuze vormen aannam. ,,Het is een onderwerp dat mij altijd al intrigeerde, maar waar nauwelijks over geschreven is, terwijl de ooggetuigen en nabestaanden er wel steeds over zijn blijven vertellen.”

Topzwemmers veel te lang onder water

Eindelijk kwamen de Nederlandse topzwemmers afgelopen week weer eens in een wedstrijd in actie. Ranomi Kromowidjojo stond tijdens de Swim Cup in Den Haag voor het eerst in 2019 in haar wedstrijdpak op het startblok. Haar laatste race dateerde van 16 december 2018 op de wereldkampioenschappen kortebaan in China.

Daan Germans, hoofdredacteur Ajax Media

DAAN GERMANS, HOOFDREDACTEUR AJAX MEDIA
Op een totaal van 356 fte’s (71 spelers en 285 overige personeelsleden) zijn bij Ajax 30 mensen werkzaam binnen Ajax Media. Hoofdredacteur Daan Germans vertelde maandag 8 april op NPO Radio 1 dat zijn afdeling vooral gericht is op social media. Facebook, YouTube, Instagram en Twitter zijn de belangrijkste communicatiekanalen geworden voor Ajax. ,,Twee derde van onze volgers op Facebook komt uit het buitenland. Op Instagram en Twitter is dat meer dan de helft.

Een dooie vis

Als er al een prijs bestond voor het weggeven van het mooiste sportinterview, dan zou ik het wel weten. Dan zou de Deense wielrenster Cecilie Uttrup Ludwig mijn nominatie alvast ontvangen voor de onderscheiding van dit jaar. En meteen ook die van volgend jaar, en van alle komende jaren. Vooruit, ook die van vorig jaar, maar daarover straks meer.

Slaapmutsje

Wat hebben we toch een prachtig beroep. In de sport is het nooit saai. Spannende wedstrijden, grote kampioenen en bijzondere verhalen achter de sportmensen, van wie we vaak niet eens weet hebben. Gelukkig is er Andere Tijden Sport, wat mij betreft in een veel te lage frequentie, maar ook in het buitenland maken ze af en toe ware pareltjes.

VTBL bepaalt gezicht van FourFourTo

De Nederlandse editie van het Britse voetbalmagazine FourFourTwo verschijnt voortaan onder de titel VTBL – powered by FourFour Two. Daarmee geeft de wekelijkse voetbaltalkshow VTBL (op RTL7) gestalte aan de nauwe samenwerking met FourFourTwo.

Transfer Jan Mulder naar commerciële omroep VTM

Jan Mulder verhuist als tv-voetbalanalist binnen België van de Vlaamse publieke omroep VRT naar de commerciële zender VTM. Ook Marc Degryse (oud-voetballer van onder andere PSV) verruilt de VRT voor VTM. Drie jaar geleden verliet Jan Mulder NOS om in België aan de slag te kunnen gaan.

Richard Thannhauser overleden

Na een lang ziekbed is vrijdag 29 maart Richard Thannhauser op 57-jarige leeftijd overleden. Thannhauser was 23 jaar werkzaam in de sportjournalistiek, onder meer voor de Apeldoornsche Courant en de PZC waar hij chef van de sportredactie was. Daarna was hij van 2002 tot 2013 werkzaam voor Go Ahead Eagles als perschef en coördinator algemene zaken en media.