NIEUWSOVERZICHT

Zeventiende boek Yoeri van den Busken

ZEVENTIENDE BOEK YOERI VAN DEN BUSKEN
Met het zeventiende boek uit zijn omvangrijke bibliografie heeft Yoeri van den Busken een bijzonder onderwerp te pakken: de loopbaan van Piet Schrijvers, gecombineerd met de ziekte van Alzheimer die de markante doelman onlangs heeft overvallen. Van den Busken schreef niet alleen het boek ‘De Beer van de Meer’, maar werkte samen met Leo Oldenburger ook aan de gelijknamige documentaire die afgelopen zondag bij FOX Sports in première ging.

Trouwe verslaggevers

Toen Olav Mol afgelopen zondag in Singapore voor de vijfhonderdste keer en nog even enthousiast verslag deed van een Grand Prix in de Formule 1, dacht ik aan al die trouwe verslaggevers die je in elke sport wel weet te vinden.

Olav Mol, verslaggever Formule 1 op Ziggo Sport

OLAV MOL, VERSLAGGEVER FORMULE 1 OP ZIGGO SPORT
In 28 jaar tijd heeft Olav Mol inmiddels 500 Formule 1-races van tv-commentaar voorzien. Van Monaco 1991 tot Singapore 2019. Zijn loopbaan leidde hem via de NOS (één jaar), RTL, SBS6, opnieuw RTL en Sport1 naar Ziggo Sport. Van Jos Verstappen naar Max Verstappen.

Verbazing over Aad de Mos op persconferentie PSV

De aanwezigheid van Aad de Mos bij een persconferentie van PSV-coach Mark van Bommel riep verbazing op bij zowel aanwezige journalisten als in de tv-voetbaltalkshow Veronica Inside. ,,Aad de Mos heeft niets bij een persconferentie van PSV te zoeken”, stelde Johan Derksen op tv.

Van Hooijdonk laakt samenvatting in Studio Sport

De samenvatting van PSV – Ajax in Studio Sport (NOS) afgelopen zondag ontlokte later op de avond openlijke kritiek bij Pierre van Hooijdonk. Dat deed hij in het NOS-programma Studio Voetbal waarin Van Hooijdonk tot de vaste gasten behoort.

Ton van de Meulenhof doet fotopersbureau over aan DCI Media

Ton van de Meulenhof is gestopt als fotograaf voor het Eindhovens Dagblad. Hij heeft zijn bedrijf, gevestigd in Helmond, overgedragen aan DCI Media in Best. Het fotopersbureau onder de naam Van de Meulenhof leverde 57 jaar lang foto’s aan het Eindhovens Dagblad waaronder ook veel sportfoto’s.

Bayern-voorzitter Hoeness signaleert mediastrijd rond keeper Mannschaft

In Duitsland raakt de discussie over de positie van eerste doelman in het Duitse voetbalelftal ook de rol van de media. Uli Hoeness, scheidend voorzitter van Bayern München, noemt het een campagne van de ‘Westpresse’ en verwijt de ‘Südpresse’ zich daar niet tegen te verweren.

Fotograaf Paul Raats exposeert op Papendal

Directeur Jochem Schellens van Papendal heeft dinsdagmiddag de expositie geopend van fotograaf Paul Raats uit Eindhoven, die sinds 2016 alle vorderingen op weg naar de Olympische Zomerspelen van 2020 heeft gevolgd.

Dumfries knalt fotograaf omver

Vol op de lens. Het schot van PSV-verdediger Denzel Dumfries had zoveel kracht dat fotograaf Broer van den Boom er een gescheurde wenkbrauw, blauw oog en kapotte neus aan overhield. PSV – Vitesse was zaterdagavond al afgelopen toen de 65-jarige fotograaf Wijchen de lens keihard in het gezicht kreeg.

Deadline inzending AIPS Media Awards opgeschort  

Het aantal inzendingen voor de jaarlijkse AIPS Awards valt tot dusver tegen, melden de organisatoren aan de NSP. En dat is jammer, zeker nadat Pim Ras in de vorige editie werd genomineerd en Vincent Riemersma er zelfs met de hoofdprijs (8.000 dollar) vandoor ging. 

Luiten, de ideale ambassadeur

door Natasja Weber
Voor Nederlandse golfliefhebbers was het een prachtige week. Anne van Dam won in Schotland met Team Europa de prestigieuze Solheim Cup door de Verenigde Staten te verslaan. En op het KLM Open in Amsterdam haalden maar liefst zes Nederlanders het weekend: Joost Luiten, Wil Besseling, Rowin Caron, Koen Kouwenaar, Reinier Saxton en Sven Maurits.

Twijfelen mág...toch?

Jeujjj, een column! Lekker zagen, hakken, fikken, vuurwerk, bommen en granaten! Toch? Anders kun je er beter niet aan beginnen in deze tijd? No guts, no glory! Een mening is alles, feiten zijn bijzaak. En vooral een uitgesproken mening is big business. Kijk maar naar Johan, Wilfred en René! 

Ik denk dan altijd stiekem: deze 'fase' waait wel weer over toch? Want een overtreffende trap van 'hoe snel we nu meningen vormen' is er niet? Twijfelen is niet hip en daarom is eerst even zwijgen het alternatief. Tamelijk ouderwets he? Zeker als journalist.

Jos van Kuijeren, lid Media Committee FINA

JOS VAN KUIJEREN, LID MEDIA COMMITTEE FINA
Jos van Kuijeren geneert zich niet om te juichen bij Nederlands zwemsucces. Als radioverslaggever de NOS liet hij de luisteraars delen in zijn persoonlijke vreugde bij de gouden medailles van Inge de Bruijn en Pieter van den Hoogenband in Sydney 2000. Nog altijd is hij, op zijn 76ste, actief rond de zwembaan; sinds twee jaar als lid van het Media Committee van de internationale zwemfederatie FINA.

Autosportromantiek op Zandvoort voor de échte racefanaat

AUTOSPORTROMANTIEK OP ZANDVOORT VOOR DE ECHTE RACEFANAAT'
Een Grand Prix met een perskamer van pakweg 100 vierkante meter? De Historic Grand Prix op Zandvoort komt er ditmaal nog mee weg en blijkt afgelopen weekeinde, net als bij andere huidige grote internationale evenementen, ruim voldoende te zijn voor het mediabezoek, maar volgend jaar zal het écht allemaal anders zijn, beseft mediamanager Kees Koning. Tijdens de Formula 1 Heineken Dutch Grand Prix op 3 mei is een andere accommodatie noodzakelijk om de ettelijke honderden mediavertegenwoordigers te ontvangen. Eén ding is zeker, stelt Koning vooruitblikkend: “De winter gaat voorbijvliegen.”

Trouw kondigt ontbreken van verslag aan

Opmerkelijk nootje in dagblad Trouw. Op vrijdag 6 september, op de dag dat de voetbalinterland Duitsland – Nederland, werd gespeeld, kondigde de krant aan dat op zaterdag géén wedstrijdverslag kon worden aangetroffen in de gedrukte krant.

Oudendijk en Schuitemaker nieuwe presentatoren ALLsportsradio

Sportpresentator Mari Carmen Oudendijk en sportcommentator Krijn Schuitemaker gaan op ALLsportsradio het nieuwe programma ‘Sport & Business’ om beurten wekelijks presenteren. Oudendijk en Schuitemaker ontvangen daarin studiogasten die van sport hun ‘business’ hebben gemaakt.

Boeken over Van Basten, Cruijff en Keizer op komst

Met als titel ‘BASTA’ verschijnt begin december een geautoriseerde biografie van Marco van Basten. Auteur is Edwin Schoon, die eerder een boek publiceerde over het Afrikaans voetbal onder de titel ‘De macht van de bal’.

Transfergolf Britse voetbaljournalisten naar The Athletic

Ruim vijftig Britse voetbaljournalisten hebben deze zomer gekozen voor een aanbod van de Amerikaanse sportwebsite The Athletic. ‘Een schokgolf’, werd de vloed aan transfers genoemd in de Britse media.

Langs de Lijn in de nacht

Net als collega-columniste Lisa Deen vorige week blik ik ook nog even terug op de afgelopen zomerperiode. Nee, ik was niet op de Pan & ParaPan American Games in Peru, maar vierde vakantie in Australië. Ja, het gaat sommige zzp’ers voor de wind… Het is niet de bedoeling om mensen hiermee de ogen uit te steken, wel wil ik steken, maar dan de loftrompet over mijn favoriete (radio)programma Langs de Lijn.

Wie bepaalt wat we te zien krijgen?

Historicus Hans Goedkoop haalde afgelopen zondag bij WNL in het kader van zijn nieuwe geschiedenisreeks het voorbeeld aan van een zoenend liefdespaar in een film, dat in de jaren 20 niet mocht worden getoond in de bioscoop. Aanstootgevend! Dus ging er een zwart stukje glas voor de lens en moesten de toeschouwers maar raden wat er verder gaande was. Als de scène voorbij was, kregen de bezoekers weer alles te zien.

Robert Vos, ex-fotograaf, nu jurist

ROBERT VOS, EX-FOTOGRAAF, NU JURIST
Robert Vos, voormalig fotojournalist, is voortaan jurist van professie. In juli voltooide hij aan de Erasmus Universiteit zijn studie in het privaatrecht. Op Villamedia, de website over journalistiek, vertelt Vos over zijn carrièrewending. Robert Vos: ,,Recht is taal, elk woord moet je wikken en wegen. Heerlijk! Ik ben een fotograaf, maar ik hou ook van taal. Recht is het verlengde van journalistiek, waarin alles draait om woorden.”

DEZELFDE VRAGEN? DAAR HEBBEN WE GEEN ZIN IN!

Deze zomer was ik zeven weken lang actief bij de Pan & ParaPan American Games in Lima, Peru. Gedurende die weken deed ik voor de News Service verslag van diverse sporten. In Lima was alles goed geregeld voor de pers: van een sterke internetconnectie in elke venue tot ruime mixed zones en mediabussen. Wat aanwezige pers betreft hadden vooral de Brazilianen groots uitgepakt. En juist daar viel me iets op.

Bankje in stadhuistuin eert Mark Hoogstad

In de tuin van het stadhuis van Rotterdam is op een bankje een plaatje aangebracht dat herinnert aan de vorig jaar overleden journalist Mark Hoogstad. ‘Dit bankje diende als het bureau in zijn kantoor, de stadhuistuin van Rotterdam’, staat in de tekst vermeld. Mark Hoogstad overleed op dinsdag 27 november op 48-jarige leeftijd na een langdurige ziekte.

Ten Hag boycot gala De Telegraaf

De verhouding met De Telegraaf is voor Ajax-coach Erik ten Hag zodanig verkoeld dat hij maandag 2 september is weggebleven van het voetbalgala, dat jaarlijks door De Telegraaf wordt georganiseerd. ,,Ik ga niet gezellig doen met mensen die suggestief zijn”, motiveerde Ten Hag zijn besluit.

Kees Jansma adviseur bij ADO

Kees Jansma (72) is door ADO Den Haag aangesteld als adviseur van de nieuwe statutair directeur Mohammed Hamdi. Eerder was Jansma al eens lid van de Raad van Commissarissen van ADO.

‘Beveiliging wassen neus’

'BEVEILIGING WASSEN NEUS'
,,Ouderwets, het leek wel een groot sportevenement zoals dat voor 9 september 2001 nog regelmatig kon worden georganiseerd. Zó weinig beveiliging was er”, zegt NOS-verslaggever Kees Jongkind over het WK judo in Tokio. Het WK voltrok zich in de Nippon Budokan, een arena waarin veel rockconcerten plaats hebben en Anton Geesink in 1964 olympisch goud behaalde.

Abe Mijdam, nieuw bestuurslid NSP

ABE MIJDAM, NIEUW BESTUURSLID NSP
De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) is sinds kort in het bestuur van de NSP vertegenwoordigd door Abe Mijdam (59). Hij is de opvolger van Thomas Bruning. Samen vormen zij de leiding van de NVJ.

DE GROTE VERLIEZER

Hebben we hem met z’n allen te groot gemaakt? Wilden we te graag een driestrijd zien met de twee absolute grootheden van deze tijd? Of wilde hij dat zélf te graag? Toen de klok maandagavond twaalf uur sloeg, was Neymar de grote verliezer van Transfer Deadline Day. Van de gehele transferzomer. En dat paste cynisch genoeg precies goed in het beeld dat inmiddels van de Braziliaan ontstaan is. Van supertalent tot zielepiet. Van dribbelkoning tot verwend kind. Ergens onderweg is het hopeloos misgegaan met Neymar, wiens strapatsen buiten het veld inmiddels meer aandacht trekken dan zijn geweldige voetbaltalent.

Accreditatieproces Tokio vordert

Het accreditatieproces voor de Olympische Spelen in Tokio (2020) nadert dit najaar de eindfase. Dan begint het op naam stellen van de 70 accreditaties die aan Nederlandse journalisten, fotografen en technici zijn toegewezen, de zogenaamde Press by Name-procedure.

Koester de autonomie die je als sportjournalist nog altijd hebt

Gio Lippens werd in de zomer van 2015 de nieuwe voorzitter van de Nederlandse Sport Pers, als opvolger van zijn NOS-collega Arno Vermeulen. Voor Sport Knowhow XL, het informatieplatform voor de zakelijke sportmarkt in Nederland, vormde die wisseling van de wacht vier jaar geleden aanleiding om de wielercommentator van NOS Langs de Lijn te interviewen. Lippens liet zijn licht schijnen over de sportjournalistiek, en in het verlengde de NSP.

Toto en NSP gaan door met kennissessie 

De NSP en Toto gaan in 2020 door met de kennissessies over belangwekkende sportonderwerpen. Beide partijen zijn zeer tevreden over het verloop van het eerste seizoen, waarin uiteenlopende onderwerpen werden uitgediept in het bijzijn van journalisten. 

Clash buiten beeld bij EK hockey?

Is de tv-kijkers bij het EK hockey een dreigend handgemeen tussen bondscoach Max Caldas en international Sander Baart onthouden? Die vraag dringt zich op na een stuk van Steven Kooijman op de website van De Telegraaf over een voorval, vlak voor de dug-out, tijdens de halve finale Nederland – Spanje (3-4).

Mike Snoei en Danny Buijs botsen met media

Mike Snoei moet als de nieuwe trainer van De Graafschap wennen aan de regionale media in Gelderland. In het programma ‘Goede morgen Eredivisie’ op FOX Sports nam hij zowel Omroep Gelderland als het dagblad De Gelderlander op de korrel.

Club-website FC Sion vaart wel bij media-boycot

Christian Constantin, voorzitter-eigenaar van de Zwitsers voetbalclub FC Sion, heeft in het voorjaar een gerenommeerd voetbaljournalist in dienst genomen, die op de website van de club verslag doet van wedstrijden, andere nieuwsfeiten en ook interviews publiceert. Het aantal clicks op de website is sindsdien aanmerkelijk toegenomen.

Spaanse pionier overleden

De sportjournalistiek in Spanje heeft afscheid genomen van Mari Carmen Izquierdo. Zij overleed op 30 juli op 69-jarige leeftijd. In Spanje gold Izquierdo als vrouwelijk pionier in de sportjournalistiek.

CLICKGEILHEID

door Yoeri van den Busken
Voor wie het voetbal een beetje volgt, zijn het weken geweest waarin de woordenschat is aangevuld. Net terug van vakantie werd ik door mijn aimabele oud-collega en feitenfetisjist Michel Abbink meegesleept in een vermakelijke coëfficiëntenpolonaise, want we waren in de zesde en zevende voorronde van de Europese toernooien bezig Moldavië en de Maagdeneilanden in te halen en dat was weer bemoedigend met het oog op de seizoenen 2031/2032. Zoiets.

‘Rij d’r omver’

‘Rij d’r omver’
Bij het EK paardensport in Rotterdam werd de omloop van springruiter Marc Houtzager verstoord door enkele dierenactivisten, die vanaf de tribune het parcours opkwamen. Gekleed in zwarte bikinitop en shorts holde een van hen tussen de hindernissen door, met teksten op haar buik en rug: ‘Stop horse slavery’.

Karin Mulder, nieuw bestuurslid NSP

Karin Mulder, nieuw bestuurslid NSP
Met Karin Mulder (45) zijn de vrouwelijke sportjournalisten weer vertegenwoordigd in het bestuur van de NSP. Ook voelt ze zich daarin afgezant vanuit de regio. ,,Ik wil ook de regionale journalisten laten zien dat de NSP meer doet dan accreditaties uitdelen”, zegt Karin Mulder, die al 23 jaar voor RTV Drenthe werkt.

Frits van Eldik, sportfotograaf

Frits van Eldik, sportfotograaf
In een reeks lezingen over fotografie in het Isala Theater in Capelle aan den IJssel gaat het op donderdag 19 september over sportfotografie. Twee uur lang vertelt fotograaf Frits van Eldik (1969) over zijn werk, vooral ook over zijn belevenissen in de autosport.

Marco Knippen nieuwe NSP-voorzitter

Het bestuur van de NSP heeft in de laatste bestuursvergadering van 1 juli jl. een nieuwe voorzitter gekozen als opvolger van Gio Lippens (NOS), die vier jaar lang onze ambassadeur en de vertegenwoordiger van de beroepsgroep is geweest.

De VAR beheerst de media

De videoscheidsrechter is een niet meer weg te denken fenomeen op de voetbalvelden, in de huiskamers, aan de stamtafel, bij de koffieautomaat én vooral ook in media. Ruim 13.000 berichten turfde onderzoeker Stijn Stortelder van Clipit, een bedrijf dat data in de media bijhoudt, vorig seizoen in kranten en op websites van de meest vooraanstaande voetbalmedia.

Frans van Schoonderwalt en Wim Huybers overleden

Warme woorden vielen er rond het afscheid van Frans van Schoonderwalt, die op 2 juli op 76-jarige leeftijd is overleden. Hij werd geboren in Veldhoven en werkte van 1962 tot 1969 als sportjournalist bij het Eindhovens Dagblad. Vandaar ging hij naar de Volkskrant, waar hij in 2004 met pensioen ging.

VI in één concern met Voetbalprimeur.nl

Voetbal International heeft deze zomer een nieuwe eigenaar gekregen. Het 54 jaar oude weekblad is door WPG Uitgevers verkocht aan Digital Enterprises, een techbedrijf dat onder meer de websites Voetbalprimeur.nl en GPBlog.nl (Formule 1) beheert en actief is in internetmarketing, e-gaming.

‘Cruijff en De Telegraaf, vestzak-broekzak’

Scheiding tussen redactie en commercie? In het boek ‘Cruijff & Johan’ geeft Ferenc van der Vlies een inkijkje hoe Johan Cruijff en De Telegraaf daarmee omgingen. Van der Vlies is mede-eigenaar van sportartikelenmerk Cruyff. In die hoedanigheid had hij ook contact met Johan Cruijff, die hem opdroeg niet alleen in het AD, ook in De Telegraaf te adverteren.

Mediaprijs voor Thibaut Pinot

De Franse wielrenner Thibaut Pinot is door de internationale vereniging van wielerjournalisten (AIJC) uitgeroepen tot de meest media-vriendelijke renner in 2018. Pinot kreeg de prijs uitgereikt tijdens de Tour de France 2019, enkele dagen voordat hij door een spierscheuring in het bovenbeen moest uitvallen.

De zomer van een zwemmende vakkenvuller

door Natasja Weber
Het was de zomer van de megatransfer van Matthijs de Ligt naar Juventus. Het was de zomer van de heroïsche Wimbledonfinale tussen Roger Federer en Novak Djokovic. Het was de zomer van de gele droom van Steven Kruijswijk. Het was de zomer van topvoetballers die zouden vertrekken, maar toch de eredivisie nog een jaar trouw blijven. En het was de zomer van twee Nederlandse topatleten die werden aangehouden met grote hoeveelheden drugs.

Privacy

Bij het WK volleybal 1970 in Bulgarije raakte een Nederlandse international ziek. Hij had een geslachtsziekte, zo bleek later. Al zal de medische begeleider van dat moment, een latere succescoach, noch de bondscoach van dat jaar, een latere NRC-journalist, dat ooit officieel toegeven. De naam van de man bleef ook anoniem. Het was iedereen duidelijk dat dit type ‘blessure’ niet naar buiten mocht komen. Hier gold de bescherming van de privacy van de sporter.

Alleen koning Filip zorgt voor stress

ALLEEN KONING FILIP ZORGT VOOR STRESS
België was in 2005 een hockeydwerg met 15.000 leden. Tegenwoordig zijn dat er bijna vijftigduizend. De mannen – de Red Lions – werden in december wereldkampioen. De eerste wereldkampioen in de Belgische geschiedenis in een olympische sport. Mooi dus dat het EK hockey in Antwerpen wordt gespeeld, een toernooi waar Nederland bij de mannen en vrouwen titelverdediger is.

Europese Spelen, jammer…

Een hele opluchting dat de tweede Europese Spelen (ES) niet, zoals aanvankelijk was bedoeld, in Nederland plaatsvinden. Want wat moet je nou met zo’n evenement? Het is vlees noch vis. Dat zie je ook aan de interesse van onze media.

Proef met nieuw accreditatiesysteem voor voetbalduels

Persvoorlichters van eredivisieclubs en KNVB hebben vorige week woensdag in Amsterdam met de NSP en aanwezige media-vertegenwoordigers overleg gevoerd over het voorbije en komende voetbalseizoen. De opkomst was ondanks de voor sommigen nog lopende vakantieperiode behoorlijk: we waren met circa 28 aanwezigen.

Freek Jansen van VI naar AD

Freek Jansen (36) verruilt per 1 juli Voetbal International (VI) voor het AD. Ook bij zijn nieuwe werkgever gaat hij als verslaggever voornamelijk Ajax volgen. Daniël Dwarswaard, die vier jaar lang voor het AD club-watcher was van Ajax, krijgt op eigen verzoek een rol als algemeen voetbalverslaggever.

VAR thema bij derde kennissessie op 1 augustus 

De KNVB houdt op donderdag 1 augustus op de KNVB Campus in Zeist een kennissessie over de lessen van de VAR na het eerste volledige seizoen. Dat gebeurt in nauwe samenwerking met Toto en NSP. De bijeenkomst is toegankelijk voor alle geïnteresseerde journalisten. 

Wim Kleine overleden

‘Schudden voor gebruik’, was de gekscherende kreet op de redactie als het om Wim Kleine ging, schreef Martin Menger in het Noordhollands Dagblad. Daarin schetste hij de vorige week overleden Kleine als een sportjournalist met een klein hart en grote betrokkenheid. ‘Hij verdedigde fanatiek zijn eigen mening en onafhankelijkheid. Dat was zijn baken’.

Boek over Nouri ‘beste sportboek’ in publieksverkiezing

Het boek ‘Nouri, De belofte’ van auteur Henk Spaan is gekozen tot Helden Sportboek van het Jaar 2019. De verkiezing gebeurde op basis van stemmen die waren uitgebracht op de website van Helden Magazine. ‘Nouri’ kreeg de voorkeur boven ‘Inside’ van Michel van Egmond en Jan Hillenius en ‘Het Beest’ van Thomas Sijtsma over wielrenner Lieuwe Westra.

Nieuwe sport tussen oude kunstwerken

Nieuwe sport tussen oude kunstwerken
Met winnaars als de VS (mannen) en China (vrouwen) was er aan wereldwijde media-aandacht geen gebrek voor de wereldkampioenschappen 3x3 basketbal. En dat kwam de organisatie en de gastheer van het evenement, de stad Amsterdam, uitstekend uit. Basketballen op een vrije worp afstand van de Rembrandts en Van Goghs, dat is nog zelden vertoond, op het EK twee jaar geleden na dan.

Passie

Weinig woorden zijn zo nadrukkelijk aan inflatie onderhevig als passie. Kijk maar eens in de schappen van uw buurtsuper en lees de verpakkingen. Brood is met passie gekneed, olijfolie met passie bereid; je struikelt over de passie. Loop een restaurant binnen dat graag hip wil zijn. Wedden dat het woord passie op de menukaart voorkomt?

Arno Vermeulen, commentator op WK voetbal

ARNO VERMEULEN, COMMENTATOR OP WK VOETBAL
Alle wedstrijden van het WK voetbal voor vrouwen zijn live te volgen bij de NOS, op tv of online. Vanuit de stadions in Frankrijk doen vijf commentatoren verslag, een aantal wedstrijden wordt in de studio van commentaar voorzien. Het zijn allemaal mannenstemmen. ,,Je kunt hiervoor niet hals over kop iemand klaar stomen. Dat levert brokken op”, zegt Arno Vermeulen, chef commentatoren bij de NOS.

Zomerstop voor NSP-nieuwsbrief en website

De wekelijkse NSP-nieuwsbrief wordt de komende zomerweken niet verzonden en de website tijdelijk niet aangepast. Alleen bij dringende zaken zullen we eventueel de website verversen.

Friese journalist beleeft dol avontuur met St Louis Blues

IJshockeyfanaat Gerard Bos, freelance medewerker van onder meer de Leeuwarder Courant, heeft in de Verenigde Staten een ongekend avontuur beleefd. Dankzij schenkingen van gulle gevers was hij in staat de triomftocht van de St Louis Blues naar de Stanley Cup te volgen.

Bond eist gratis foto’s van fotografen

De Britse basketbalfederatie (BBF) heeft verbazing en verontwaardiging gewekt bij fotografen met de voorwaarde dat accreditaties alleen worden verstrekt wanneer foto’s desgewenst gratis worden afgestaan voor gebruik door de BBF. Ook wil men fotografen verbieden wedstrijdinformatie door te geven.

WK wielrennen media in Italië

De twintigste editie van het WK wielrennen voor mediavertegenwoordigers (m/vr) wordt van 12 tot en met 15 september gehouden in de regio Veneto (Italië). De wedstrijden van het WPCC (World Press Cycling Championships) zijn verdeeld over de steden Treviso, Bassano del Grappa en Marostica.

Expositie foto’s Ewoud Broeksma

Het fotografische werk van Ewoud Broeksma is terug te zien in een expositie in Galerie MooiMan aan de Noorderstationsstraat 40 in Groningen. Broeksma overleed op 14 februari 2019 op 61-jarige leeftijd. Hij maakte vooral naam met naaktfoto’s van sporters.

Vraagtekens bij junioren-WK

Van 27 tot 30 juni vinden in het Hongaarse Gyor de allereerste wereldkampioenschappen turnen voor junioren plaats. Zonder Nederlandse inbreng, maar wel met het Japanse wonderkind Takeru Kitazono, die bij de Youth Olympic Games in Buenos Aires vorig jaar vijf gouden plakken won. Ook in Hongarije is hij de titelfavoriet. Toch vrees ik dat daar straks maar geringe aandacht voor is vanuit de media.

‘Het grootste sportevenement van 2019’

‘Het grootste sportevenement van 2019’
Het WK handboogschieten, dat de afgelopen twee weken in Den Bosch plaats had, werd door zowel NOC*NSF als Rijksoverheid als ‘het grootste topsportevenement van 2019’ in Nederland aangemerkt. De handboogsportbond liet de organisatie over aan sportevenementenbedrijf Team TOC (The Organizing Connection) van Eric Kersten.

Kees Jansma, ex-presentator FOX Sports

Kees Jansma, ex-presentator FOX Sports
Kees Jansma (71) is gestopt met de presentatie van twee praatprogramma’s over voetbal op FOX Sports. Hij blijft verschijnen op het tv-scherm, bij Studio Voetbal van de NOS en in het zaterdagavondprogramma De Eredivisie van FOX. Ook gaat Jansma een boek schrijven, vertelt hij in een groot interview in Volkskrant Magazine.

Heerlijk, zo’n koers in de luwte

Het is niet de belangrijkste wielerronde in de wereld. Zelfs als voorbereidingskoers op de Tour de France moet de Ronde van Zwitserland tegenwoordig deemoedig buigen voor de grote concurrent, het Critérium du Dauphiné. En toch kom ik er elk jaar in juni graag, ook al staan de Zwitsers niet bekend als het allervriendelijkste volk ter wereld en is alles er schreeuwend duur.

Statement Peter Schols

TEKST PETER SCHOLS BEHOREND BIJ FOTO-ESTAFETTE Normaal staat op deze plek een mooie sport/voetbal foto. Ik heb hier al de nodige juweeltjes voorbij zien komen! Ik heb aan de NSP  gevraagd of ik, bij  hoge uitzondering, i.p.v. een foto een statement mag plaatsen. Afgelopen twee jaar, nadat ik 7 jaar als art-redacteur gewerkt had bij de krant, ging ik met heel veel plezier weer fotograferen,

Term ’Leeuwinnen’ taboe voor Trouw

De sportredactie van het dagblad Trouw vermijdt het gebruik van de term ‘Leeuwinnen’ in relatie tot het Nederlands vrouwenvoetbalelftal. In zijn wekelijkse voetbalcolumn legde Henk Hoijtink, chef van de sportredactie, uit waarom. ‘Zie de Oranje-vrouwen als wat ze zijn, bekijk ze als alle sporters in een ploeg. Leeuwinnen?

Europese voetbalduels live op open net

Veronica (onderdeel van Talpa TV) gaat meer voetbalwedstrijden op het open net brengen. Alle Europese kwalificatiewedstrijden van PSV, Feyenoord, AZ en FC Utrecht zullen live door Veronica worden uitgezonden. De wedstrijden van Ajax waarvan Ziggo hoofdsponsor is, komen op het open net van Ziggo Sport.

Zes voetbalboeken in race bij boekverkiezing Helden

In zes van de tien sportboeken die door Helden Magazine zijn geselecteerd voor de verkiezing tot Helden Sportboek van het jaar, gaat het over voetballers en voetbal. Maar net als vorig jaar zijn de twee voetbalboeken die eerder dit jaar bij andere verkiezingen werden uitverkozen niet genomineerd.

Anekdotes over ADO vullen boek Jan-Hermen de Bruijn

Jan-Hermen de Bruijn (1954) loopt al een halve eeuw rond bij ADO Den Haag. Hij schreef er over en werkte voor de club. Met anekdotes die hij nooit beschreef, komt De Bruijn nu naar buiten in het boek ‘Goed bewaarde ADO-geheimen’(deel 1).

Boek over kinderjaren topsporters bekroond

De Hotze de Roosprijs die jaarlijks wordt toegekend aan een debuterend kinderboekenschrijver is dit jaar voor Barbara Barend en Marlies van Cleeff (beiden Helden Magazine). In het bekroonde boek ‘Dromen van succes’ komen de kinderjaren, met name in de sport, van 25 Nederlandse topsporters aan bod.

Hype

‘We leven in een hype-maatschappij’, zei Dirk Scheringa elf jaar geleden tegen mij, toen ik tegenover hem zat voor een reportage in Voetbal International over de opmars van AZ. Even los van de rare streken die hij zakelijk heeft uitgehaald: hij bedoelde dit in algemene zin. Sindsdien schieten zijn woorden regelmatig door mijn hoofd.

Omvangrijk peloton volgt Oranje-vrouwen op WK

Omvangrijk peloton volgt Oranje-vrouwen op WK
De populariteit van het Nederlands voetbalvrouwenelftal weerspiegelt zich in een omvangrijk peloton media-volgers bij het WK in Frankrijk. De NOS is als rechthebbend zendgemachtigde aanwezig met een grote crew die niet alleen in actie komt voor de reguliere reportages van NOS Sport. Ook in het Journaal, het Jeugdjournaal en op NOS Stories komen de ‘Leeuwinnen’ aan bod.

The Fabulous Lakers – Ode aan het sportboek

Ik moest even zoeken in mijn bescheiden sportbibliotheek, maar daar stond-ie dan: mijn eerste sportboek. Mijn vader bracht The Fabulous Lakers ergens rond 1974 voor mij mee uit de Verenigde Staten, waar hij als koopvaardij-officier eens in de vijf weken aanmeerde. Het stickertje op de kaft toont aan dat hij de paperback destijds kocht bij Woolworth. Cadeautje voor zijn basketbalmaffe zoon.

Steffan Kok, hoofdredacteur Tennis Magazine

Steffan Kok, hoofdredacteur Tennis Magazine
Tennis Magazine is het enige papieren publiekstijdschrift over tennis in Nederland, los van Centre Court, het vakblad van tennisbond voor tennisleraren en bestuurders. Op Libéma Open in Rosmalen heeft de redactie van Tennis Magazine er een extra taak bij, het dagelijkse Daily News van het toernooi. ,,Een ideale mix met ons magazine”, vindt Steffan Kok, hoofdredacteur van Tennis Magazine.

Doopvader Studio Sport overleden

In 1969 bedacht hij de term Studio Sport. Ed van Opzeeland, dinsdag 4 juni op 91-jarige leeftijd in het ziekenhuis overleden, was naast zijn werk voor het weekblad Revue honkbalverslaggever bij de NOS toen op zijn voorstel het wekelijkse sportprogramma Sport in Beeld een nieuwe naam kreeg.

Waarom laat de impact van nieuws op andere media zich moeilijk raden?

De impact van nieuws op andere media laat zich doorgaans moeilijk raden. De ene actualiteit gaat ‘viral’ en wordt door iedereen opgepakt, de andere tijding wordt nauwelijks opgemerkt en sterft een stille dood. Dat terwijl het onderwerp om aandacht schreeuwt en, gek genoeg, wel in de samenleving iets losmaakt.

Björn Kuipers vaakst gecorrigeerd door VAR volgens boek van Hans Klippus

Björn Kuipers heeft zich dit het seizoen het vaakst van alle voetbalscheidsrechters door de VAR moeten laten corrigeren. ,,Liefst acht keer na de winterstop. In de eerste competitiehelft liepen die scores nauwelijks uiteen”, zegt sportjournalist Hans Klippus, van wie deze week het boek ‘So VAR, so good’ verschijnt.

Marco van Basten naar De Eretribune

Marco van Basten heeft zich als analist verbonden aan FOX Sports. Hij zal met name worden ingezet in het programma De Eretribune op zaterdagavond. In dat programma, gepresenteerd door Jan Joost van Gangelen en Aletha Leidelmeijer, zitten steeds vier gasten aan tafel waarvoor bij toerbeurt de vaste analisten worden ingezet.

Weemoed naar NOS nog niet weg bij Jack van Gelder

Jack van Gelder (68) blijft nog twee jaar langer werkzaam voor Ziggo Sport als presentator en interviewer bij voetbalwedstrijden en als talkshow-host bij Rondo en Peptalk. Hij verlengde zijn contract met twee jaar. Weemoed naar de NOS, waar hij in 2016 vertrok, bekruipt hem nog wel eens.

Pits-ervaringen in boek Jack Plooij

Jack Plooij, pitsreporter bij de Formule 1-race voor Ziggo, heeft zijn ervaringen vastgelegd in het boek ‘Verhalen uit de Pits’. Volgens Plooij gaat het boek verder dan paddock en pits. ,,Er zit een hele wereld omheen: dát wil ik laten zien.” Plooij (58) werkt al jarenlang samen met Olav Mol die het raceverslag doet.

Avondsport weg uit Engelse kranten

Zes regionale dagbladen in Engeland, alle onderdeel van uitgeversconcern JPIMedia, gaan hun deadlines voor de gedrukte kranten fors vervroegen. De nieuwe sluitingstijden worden teruggebracht naar tijdstippen tussen 19.15 en 20.15 uur. De actuele verslaggeving van sport op avondwedstrijden zal daardoor worden beperkt tot de online media.

Het is niet allemaal hosanna bij de Leeuwinnen

De oranjegekte is toegeslagen in Nederland. Enkele dagen voor het WK is de belangstelling voor de Leeuwinnen overweldigend. Er zijn WK-liedjes uitgebracht, commerciële partijen hebben de meiden in hun armen gesloten, tv-programma’s raken niet uitgepraat over de opmars van vrouwenvoetbal en ‘Sjaan’, Jackie en Lieke sieren menig cover van kranten en tijdschriften.

Simon Zwartkruis, auteur biografie Memphis Depay

Simon Zwartkruis, auteur biografie Memphis Depay
Vader en moeder, muziek en religie, imago en tatoeages. Én nog veel interessants over zijn voetballeven ook. Niets blijft onbesproken in ‘Heart of a lion’, de biografie van Memphis Depay. Niet alleen Depay, ook zijn begeleiders, vrienden en familie spraken openhartig over het turbulente leven van de pas 25-jarige voetballer. Auteur Simon Zwartkruis ziet in de verte al een deel 2 gloren.

Sportpenning voor oud-fotograaf Hans Willink

Voormalig sportfotograaf Hans Willink (62) heeft op zaterdag 25 mei de Haagse Sportpenning ontvangen. Willink kreeg de gemeentelijke Sportpenning vanwege zijn verdiensten en inzet voor de gehandicaptensport in Den Haag.

Kick & rush zonder Pep

Geert Langendorff maakte vorige week zijn benijdenswaardige debuut in het team van de mediavolgers van Manchester City. De Britse correspondent voor onder meer AD kreeg voor het eerst een uitnodiging om samen met vakbroeders te strijden tegen twee elftallen met stafleden van de Citizens. Een jaarlijks terugkerend fenomeen.

Kraaij verkiest FOX boven trainersbaan

Hans Kraaij junior geeft aan zijn tv-werk voor FOX Sports de voorkeur boven een carrière als voetbaltrainer. Kraaij (59) verlengde zijn contract bij FOX met twee jaar. Vrij recent wees hij de interesse af van onder meer Salomonseilanden en FC Den Bosch. Hij blijft daarnaast actief voor het voetbalpraatprogramma Veronica Inside.

Boycot lokale media kost coach de kop

De Engelse voetbalclub Plymouth Argyle heeft in een verklaring aangegeven dat het ontslag van manager-coach Derek Adams mede is ingegeven door zijn weigering om met de lokale media te spreken. Plymouth Argyle degradeerde eind april uit de League One.

Britse sportcolumnist slikt ontslag na lange juridische strijd

Sportcolumnist CoIin Mafham heeft na een jaar juridische strijd een ontslagregeling geaccepteerd van de Sunday Express. Malfam werkte vijftien jaar voor de Engelse krant. In mei vorig jaar werd hij op non-actief gezet na een omstreden column over de supporters van Liverpool.

UEFA-toernooi trekt weinig media

UEFA-toernooi trekt weinig media
Op de velden van amateurvoetbalvereniging SVG in Tilburg speelde zich afgelopen weekeinde een voetbaltoernooi af in samenwerking met de UEFA. Afgezien van enkele regionale media was de journalistieke belangstelling vanuit Nederland gering voor het allereerste internationale toernooi van Special Olympics voor vrouwen en meisjes met een verstandelijke beperking.

Jan Lammers

Over Formule 1 maakte niemand zich in Nederland druk. Tot ergens in 2015 ene Max Verstappen als jongste aller tijden toetrad tot het elitaire legertje hardrijders op asfalt. Toen werd deze tak van autosport – we schreven ooit nog autorensport - plots van C of D-sport een zaak van de A-categorie.

Maarten Bax, auteur niet-geautoriseerde biografie Wesley Sneijder

Maarten Bax, auteur niet-geautoriseerde biografie Wesley Sneijder
Onder de titel ‘Wesley Sneijder – De Biografie’ verschijnt op 3 juni een boek dat sportjournalist Maarten Bax heeft geschreven op basis van eerdere publicaties en getuigenissen van circa 25 personen over de voetballer. Wesley Sneijder heeft de auteur al laten weten woedend te zijn over deze niet-geautoriseerde biografie.

GEFLIKT

De winst van zanger Duncan Lawrence op het Eurovisie Songfestival deze maand had grote overeenkomsten met Nederlands succes in de sport. Maar er waren ook verschillen, bijvoorbeeld in de verslaggeving. De mannen die het livecommentaar op NPO1 verzorgden, zaten ook in de commissie die het Nederlandse liedje had moeten aanwijzen. Uitstekend gedaan, zou ik zeggen. Maar hoe geloofwaardig is dan je verslag nog?

NSP: maak haast met hotelkamers Tokio

Vorige week opeens paniek in de tent. Olympische hotelkamers voor de Spelen van 2020 in Tokio bleken voor 25 mei middernacht (zaterdag aanstaande) geboekt te moeten worden. Sportredacties in den lande moesten in allerijl overleggen om hun logistiek in orde te brengen. Het was velen ontgaan.

Vijftig jaar verschil en toch vrijwel gelijk

Bij het samenstellen van een boek over de Champions League-avonturen van Ajax stuitte auteur Jaap Visser op twee foto’s die een treffende gelijkenis vertonen. De ene foto betreft een actie van Johan Cruijff, uit tegen Real Madrid in 1967. Op de andere foto omspeelt Frenkie de Jong in dezelfde stijl,

Rafael van der Vaart ook analist voor Ziggo Sport

Rafael van der Vaart gaat voor betaalzender Ziggo Sport analyses geven bij wedstrijden in de Engelse en Spaanse voetbalcompetitie. Daarnaast blijft hij als analist verbonden aan de NOS waar hij wordt ingezet bij Studio Voetbal en interlands van het Nederlands elftal.

Politieke steun door journalist verboden

De Vlaamse Omroep VRT heeft Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Koen Van den Heuvel (CD&V) gevraagd te stoppen met verspreiding van verkiezingsfolders waarin de Belgische sportjournalist Ruben Van Gucht figureert.

Alle ’Leeuwinnen’ in één verhaal

ALLE 'LEEUWINNEN' IN EEN VERHAAL
In het zicht van het WK in Frankrijk (7 juni – 7 juli) is van Annemarie Postma een nieuw boek over voetbal voor vrouwen verschenen. Na ‘De Oranje Leeuwinnen’ (2017) ligt nu ’Samen Sterk’ in de schappen. Op haar website kickes.nl vertelt Annemarie Postma wat haar nieuwe boek aan nieuwe elementen te bieden heeft.

De meneer van de krant

Daar stond ik dan. Op een reguliere maandagavond tussen alle gewichtheffers en CrossFitters. Voor mij niets geks, want zelf doe ik ook aan CrossFit. Maar dit keer was ik voor het Noordhollands Dagblad op bezoek bij twee gewichtheffers die mee zouden doen aan het NK voor masters. Het is alweer even geleden, maar toch blijft die bewuste avond er eentje om te onthouden. En eigenlijk kwam dat niet eens door het interview.