NIEUWSOVERZICHT

Biografie Rob Baan levert KiKa 8.000 euro op

De vorig jaar verschenen biografie van voormalig voetbaltrainer en ex-td Rob Baan (‘Niet slecht voor een CIOS-pikkie’) heeft 8.000 euro ten bate van KiKa opgeleverd. In het boek onthult Baan waarom Feyenoord destijds Zlatan Ibrahimovic liet lopen en de voorkeur gaf aan zijn landgenoot Johan Elmander.

Gemengde ervaringen

Journalisten en fotografen die de buitenlandse trainingsstages van de Nederlandse topclubs volgden, troffen werkomstandigheden die nogal varieerden. In zijn blog op ad.nl ergerde Mikos Gouka (AD) zich over de geringe toegankelijkheid bij Feyenoord. ,,Het wordt almaar gekker”, schreef Gouka vanuit Marbella. Daarentegen hadden Dick Sintenie (Het Parool) en Rik Elfrink (ED) weinig reden tot klagen over respectievelijk Ajax en PSV.

Sport & Media Nieuwjaarsdiner vrijwel uitverkocht

Vrijwel alle tweehonderd beschikbare plaatsen voor het Sport & Media Nieuwjaarsdiner zullen volgende week – maandag 22 januari – bezet zijn. Het jaarfeest wordt gehouden op de Coolste Baan in het Olympisch Stadion in Amsterdam.

En weer gaat het mis bij de KNWU

Prijs de dag niet voordat het avond is… Zelden is zo’n gezegde beter van toepassing geweest dan op het NK veldrijden in het Friese Surhuisterveen. Vele collega’s prezen aanvankelijk de uitstekende werkomstandigheden voor de media, met goede werkomstandigheden, snel internet, een vlotte uitslagendienst en met voor fotografen prima faciliteiten.

Het mediabeleid van een volksclub

Je zult maar de verslaggever zijn die de hartslag van een sportclub vrijwel dagelijks moet registreren. Speler één is geblesseerd, speler twee zit te mokken op de reservebank en wil een transfer, speler drie loopt na een lekkere wedstrijd naast zijn schoenen en speler vier ligt niet lekker in de groep.

‘Lomp, ongenuanceerd en controversieel’

Volgens RTL zijn de grappen van Johan Derksen en René van der Gijp in het tv-programma Voetbal Inside ‘lomp, ongenuanceerd en controversieel’. Dat zei een woordvoerder van RTL na een gesprek met twee sponsors van het programma. RTL en de twee bedrijven, Heineken en Gilette.

Daan de Jong bij Tafeltennisbond

Bij de Nederlandse tafeltennisbond (NTTB) is Daan de Jong in dienst getreden als medewerker communicatie voor negentien uur per week. Daan de Jong combineert zijn nieuwe functie met verslaggeving als freelancer voor sport en regio bij het Brabants Dagblad.

Sport1 vult loze momenten met ‘Sexy Hausfrauen’

Zonder grote uitzendrechten te bezitten, handhaaft de zender Sport1 zich inmiddels al 25 jaar binnen de tv-zenders in Duitsland. In 2017 bereikte Sport1 een marktaandeel van 0,9 procent, hoger dan Eurosport in Duitsland haalt met 0,6 procent.

Goed verhaal!

Ongeveer op deze plek hield collega Daan Smink vorige week een pleidooi voor sporters met een goed verhaal. Die dreigen namelijk te verdwijnen. Eigenlijk zouden we alleen nog sporters aan het woord moeten laten die een goed verhaal te vertellen hebben. Helaas is de tijd dat we ons dat konden veroorloven voorbij.

Hans Heus, fotograaf

Voordat Ajax het alleenrecht kreeg op betaald voetbal in Amsterdam, was er tot 1980 nog FC Amsterdam, voortgekomen uit DWS, Blauw-Wit en De Volewijckers. Als fotograaf bracht Hans Heus (71) de successen én de sfeer van deze kleurrijke club in beeld. Achttien bijzondere foto’s vormen nu drie maanden lang een expositie in café-restaurant Piet de Gruyter in Amsterdam.

Grote drukte verwacht op NSP Jaarfeest

Met minder dan twee weken voor de boeg belooft het NSP Sport & Media Nieuwjaarsdiner op maandag 22 januari 2018 een uitverkocht huis te worden.

Fotograaf Paul Raats over project ‘Tokyo2020’

De Olympische Winterspelen moeten nog komen, maar fotograaf Paul Raats (50) uit Eindhoven kijkt al verder; naar de Zomerspelen van 2020. Voor zijn project ‘Tokyo 2020’ heeft hij al zo’n twintig sporters in Japanse sferen geportretteerd.

Onafhankelijke geest

In de week waarin de recordinternational van Oranje verrassend overstapte naar de Qatarese competitie, keerde een andere voormalige Oranje-vedette al even verrassend terug in de Bundesliga. Net als Wesley Sneijder, die op zijn 33e kiest voor de Qatarese oliemiljoenen van Al Gharafa, heb ik ook Nigel de Jong, die tekende bij FSV Mainz, altijd een erg interessante persoonlijkheid gevonden. Een heel ander type dan Sneijder, maar wel iemand die net als zijn oud-teamgenoot bij Ajax en Oranje doorgaans een goed verhaal te vertellen heeft.

Bijzinnetjes irriteren Jillert Anema

Schaatscoach Jillert Anema stoort zich aan bijzinnetjes die in de schrijvende pers worden toegevoegd aan zijn uitspraken. ,,Ik verwijt de sportpers ondeskundigheid”, zei hij ook op NPO Radio in gesprek met interviewer Tijs van de Brink.

Wielerjournalisten eren Tom Dumoulin

Tom Dumoulin is door de internationale vereniging van wielrenjournalisten (AIJC) uitgeroepen tot meest media-vriendelijke renner in 2017. Hij volgt de Colombiaan Esteban Chaves op. Een jaar eerder ging de prijs naar de wielerploeg van Giant (met Dumoulin), die nu onder de naam Sunweb rijdt. De prijs werd uitgereikt door Raymond Kerckhoffs (Telegraaf), die voorzitter is van de AIJC.

Onderzoeksjournalist onthult lijntjes tussen media en FIFA

Op zijn eigen blog kondigt de Canadese onderzoeksjournalist Declan Hill aan in een nieuw boek te onthullen welke sportjournalisten en media in diverse landen er aan hebben bijgedragen de corruptie binnen de FIFA te verzwijgen.

De Kreet van Joop

Dat Eurlings een vechtersbaasje is weten we nu wel. Maar op grond van welke sportieve overweging is hij eigenlijk ooit gekandideerd als IOC-lid? (Copyright: Joop Niezen)

DELA Beach Open laat zon binnen schijnen

Het lijkt natuurlijk gekkenwerk, beachvolleyballen in de winter bij temperaturen rond het vriespunt en veel regen en wind. Maar zet er een dak overheen, hang lichten op, zet de muziek aan, stort de Haagse Sportcampus Zuiderpark vol met zand en zie hoe het spelletje ook in de winter zijn oude, vertrouwde en dynamische dimensie krijgt.

Anton!

Toen de affaire Camiel Eurlings losbarstte had ik mij even terug getrokken in de Lutte, voor een welverdiende vakantie. Althans ik vond dat ik het wel had verdiend. Dat het volk eiste dat het IOC-lid zijn excuses moest aanbieden ging daar langs me heen.

De rauwe kracht van het OKT

Ik was er eigenlijk wel een beetje klaar mee, met dat langebaanschaatsen. Teveel gedoe met cijfertjes achter de komma, weinig avontuur met al die wereldbekerwedstrijden in overkapte buitenlandse arena’s zonder publiek, een groot gebrek aan concurrenten uit serieuze sportlanden. Nee, folklore heb ik het nooit durven noemen, daarvoor ben ik te verkikkerd op het veldrijden, het equivalent van het schaatsen bij onze zuiderburen. Ik hoor de jij-bak al aankomen. Maar toen kwam het OKT. Het Olympisch Kwalificatie Toernooi.

Radioverslag Feyenoord-titel bekroond

De prijs voor het mooiste sportverslag op radio of tv in 2017 is toegekend aan het duo Sinclair Bischop en Dennis van Eersel van Radio Rijnmond. Zij werden voor hun verslaggeving bij het landskampioenschap van Feyenoord onderscheiden met de Theo Koomen Award.

46 kandidaten voor fotojaarprijs

Precies 46 fotojournalisten dingen met hun werk mee naar de prijs voor de Sportfoto van het Jaar 2017. De inzendtermijn is met ingang van heden gesloten, de jury gaat nu naarstig op zoek naar de tien markantste beelden van het voorbije sportjaar. Daaruit wordt de prijswinnende sportfoto gekozen.

Sponsors tillen niet zwaar aan ‘homofobie’ Voetbal Inside

Drie sponsors hebben bij RTL hun bezwaren geuit tegen ‘homofobe’ opmerkingen in het tv-programma Voetbal Inside. De sponsors Amstel Bier en voelbalgokspel Toto willen niet zover gaan om zich terug te trekken. Gilette Europa keurt de ‘grappen’ af, zonder zich uit te laten over enige consequentie.

KNWU belooft beterschap na uitglijder

Het was geen visitekaartje voor het wielrennen, dat NK Baanwielrennen in de dagen tussen Kerst en Oud en Nieuw in Alkmaar. Fotograaf Davy Rietbergen maakte een treffende foto van de “perskamer”, met daarop twee tafels en drie stoelen, geen internet, een gordijn, slechts drie stroompunten, geen deelnemerslijsten en geen aanspreekpunt voor de media.

Jeroen Huis in ’t Veld over website Formule 1

Circa anderhalf miljoen unieke bezoekers, alleen al in Nederland, doen volgens initiatiefnemer Jeroen Huis ín ’t Veld maandelijks de formule 1-website www.GPUpdate.net aan. Met de overname door het Amerikaanse Motorsport.com neemt Huis ín ’t Veld afscheid van zijn geesteskind. Met SportStadion.nl blijft hij nadrukkelijk bij de Formule 1 betrokken.