NIEUWSOVERZICHT

NSP protesteert tegen afgelasting persmoment Ajax

Het afgelasten van het gebruikelijke persmoment bij Ajax op vrijdag 30 maart heeft het ongenoegen opgeroepen bij veel sportjournalisten. Volgens een bericht van Ajax op Twitter werd mede daartoe besloten omdat het Goede Vrijdag was.

Nieuw Voetbal Inside met andere flitsen

De transfer van het programma Voetbal Inside naar Veronica (Talpa TV) zal vermoedelijk tot een heel andere invulling qua voetbalbeelden leiden. John de Mol, eigenaar van Talpa, gaat er vanuit dat Veronica ook de komende jaren over de uitzendrechten van de Champions League beschikt.

Henk Wageman 1949-2018

‘De onwrikbare journalist die alom werd gerespecteerd’, schreef Jelle Boonstra in De Stentor over Henk Wageman, die dinsdag 27 maart na een langdurige ziekte overleed. Henk Wageman werkte dertig jaar voor De Stentor, en eerder de Zwolse Courant, onder meer als chef sportredactie en chef regioredactie.

Seksuele intimidatie live op tv

Niet alleen in Oostenrijk, zoals vorige week hier bericht, ook in Brazilië hebben vrouwelijke sportverslaggevers de krachten gebundeld in hun strijd tegen seksuele intimidatie. Een groep van 52 verslaggevers zegt dat ze online beledigende berichten hebben ontvangen en zelfs bedreigingen van verkrachtingen.

‘Digitale eeuw’ thema op AIPS-congres

Het jaarlijkse congres van de AIPS wordt van 7 tot en met 10 mei in Brussel gehouden. Het wordt de 81e editie. Het congres zal plaats hebben in hotel La Plaza. Tijdens het congres zal onder meer een forum worden gehouden met als thema ‘Hoe kan sportjournalistiek relevant blijven in de digitale eeuw.’

Ernstig verlies

Iedere organisatie, hoog, laag, stijf, stijlvol, heeft een paar toffe gasten nodig. Mannen (soms vrouwen) met wie je gemakkelijk contact maakt. Van hee, hoe zit dat. NOC*NSF hàd Jeroen Bijl en Charles van Commenee. De een als het rustgevende type op de achtergrond, oud-volleybalinternational, geschikte peer. De ander is een Amsterdammer, veelweter, geen betweter, trainer van olympische atletiekkampioenen, tot bedaren gekomen in sportland Groot-Brittannië.

Op bezoek bij Buf!

Sinds een collega mij wees op het ietwat satirische onderdeel ‘van onze verslaggever Buf ten Napel’ in de Volkskrant is dit één van mijn favoriete rubrieken in de media geworden. Als je even bent weggeweest uit de sport en in een andere hoedanigheid naar de productie kijkt, zie je dat er nog steeds niet altijd wordt afgeweken van de platgetreden paden. Daar is niets aan te doen. Hoort er ook gewoon bij.

Beperkte belangstelling voor hockeytoernooi zonder winnaar

De Euro Hockey League (EHL) beoogt de Champions League van het hockey te zijn. Op kleine schaal vanzelfsprekend. De achtste- en kwartfinales van de elfde editie van dit toernooi, in jargon KO 16 en KO 8, werden tijdens het paasweekeinde in Rotterdam gehouden. In het pinksterweekeinde volgen in Bloemendaal de beslissende duels.

Dick Heuvelman, initiatiefnemer WK wielrennen 2020

Van oudsher bestaat er een hechte band tussen wielrennen en media. Veel klassieke wielerwedstrijden kwamen tot stand op initiatief van kranten en sportbladen. Dick Heuvelman (72), oud-sportjournalist van het Dagblad van het Noorden, houdt de band in stand als initiatiefnemer voor de organisatie van het WK wielrennen 2020 in de provincies Groningen en Drenthe.

De nieuwe regels rond Oranje

Nieuwe bondscoach, nieuwe regels. Vaarwel de losse perspolitiek die ooit door Kees Jansma werd geïntroduceerd. Rond de vriendschappelijke interland Nederland-Engeland werden de nieuwe mediaregels voor het eerst toegepast en de eerste ervaringen zijn met gemengde gevoelens ontvangen. De NSP werd daarin overigens niet gekend.

Alphense Girls!

Door omstandigheden heb ik de afgelopen zomer weinig meegekregen van het Europees kampioenschap voetbal voor vrouwen. Ik weet daarom nog steeds niet goed hoe ik het allemaal moet inschatten. En of al die media-aandacht wel terecht is. Laatst ben ik eens even gaan zitten voor de finale van de Algarve Cup, om met eigen ogen te zien of het wat voorstelde. Helaas voorkwam de stromende regen dat de wedstrijd doorging.

Louis Bovée, journalist en boekenschrijver

Ook als pensionado raakt Louis Bovée (67) niet uitgeschreven. Wekelijks verzorgt hij de sportpagina’s in Max Magazine, het programmablad van Omroep Max. Bovendien verscheen vorige week alweer zijn vijfde boek: ‘De Massasprint’, een bundeling van vijftig verhalen met en over de beste sprinters ooit.

De perskaart als heilige graal

Elke week vallen er wel enkele verzoeken om een NSP- of een AIPS-kaart bij ons in de elektronische brievenbus. Het zijn meestal would-be journalisten en fotografen die denken dat Marianne Verzijl en ondergetekende Gekke Gerritje zijn die het wereldje niet kennen. Een simpele wedervraag om ondersteunende verklaringen van twee opdrachtgevers plus het bewijs dat tenminste de helft van iemands inkomsten wordt behaald uit (sport)journalistieke werkzaamheden, is meestal voldoende om de bijklussende hobbyïsten af te schrikken.

Nico Scheepmaker Beker voor Wagendorp en JW Roy

Journalist/columnist/schrijver Bert Wagendorp (de Volkskrant) en liedjesschrijver/muzikant JW (Jan Willem) Roy hebben de Nico Scheepmaker Beker gewonnen, de prijs voor het beste sportboek van 2017.

Biografie Drenthe ‘beste voetbalboek’

‘Royston’, de biografie van Royston Drenthe, is bij een verkiezing van voetbalmagazine Staantribune uitgeroepen tot Voetbalboek van 2017. Schrijver is Hugo Verkley. Voor deze publieksprijs werden achtduizend stemmen uitgebracht. Het boek was eveneens genomineerd voor de Nico Scheepmaker Beker.

Boek Mühren & Thijssen genomineerd in Britse verkiezing

De Britse verse van ‘Het geheim van Ipswich’, geschreven door Tom van Hulsen, behoort tot de twaalf genomineerde boeken voor de verkiezing tot ‘Football Book of the Year’ in Groot-Brittannië. De voetbalboeken-verkiezing is een van de tien categorieën van de Sports Book Awards Ceremony, die op 7 juni wordt gehouden op Lord’s Cricket Ground in Londen.

Lengte verplicht Van Gangelen tot wijdbeense houding

Vanwege zijn lengte van 2 meter moet tv-presentator Jan Joost van Gangelen (FOX Sports) voor interviews een wijdbeense houding aannemen. In de Volkskrant legt hij uit waarom: ,,Dat ben ik ooit gaan doen omdat ik na een interview met Wesley Sneijder zijn hoofd helemaal onderin zag. Het zag er heel gek uit, zoals hij naar mij omhoog keek.

NVJ heropent verbouwd verenigingskantoor

In het bijzijn van tientallen journalisten en medewerkers van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) is maandag 26 maart het verbouwde verenigingskantoor in Amsterdam heropend.

Willem in theater

Willem van Hanegem claimt dat het bekendste citaat van Johan Cruijff hem toebehoort. ‘Elk nadeel heeft zijn voordeel’, zoiets zou al door Van Hanegem in 1970 zijn gezegd toen Feyenoord bij de Europa Cup-halve finale tegen Legia Warschau in Polen met een zwaar bemodderd veld werd geconfronteerd. Van Hanegem onthulde dat maandagavond 19 maart bij de presentatie van een nieuw boek met verhalen van en over hem: ‘Willem van Hanegem – Buitenkant links’.

Biografie paardeneigenaar bekroond

Ooit had voormalig paardeneigenaar Cees Ligthart 52 paarden lopen op renbaan Duindigt in Wassenaar. In enkele jaren tijd joeg hij er 10 miljoen euro doorheen. Het levensverhaal van Ligthart werd door André Buurman opgetekend in het boek ‘De Verschoppeling’, dat onlangs is bekroond met de publieksprijs van de verkiezing Boekgoud in de categorie biografieën.

Nog geen 20 procent vrouwen in media bij Spelen

Terugkijkend op de Olympische Winterspelen heeft de media-afdeling van het IOC een overzicht verstrekt van de media-accreditaties in Zuid-Korea. De mediavertegenwoordigers waren afkomstig uit vijftig landen. De organisaties met rechten voor tv en radio, zoals NOS en BBC, tellen hierin niet mee.

Vrouwelijke sportjournalisten Oostenrijk vormen platform

Voor vrouwelijke sportjournalisten in Oostenrijk is een vereniging opgericht: ‘Wir Frauen im Sport’. Televisie-journaliste Elisabeth Auer en tijdschrift-journaliste Nina Strasser hebben daartoe het initiatief genomen na het uitwisselen van eigen ervaringen. Ook vrouwelijke media-woordvoerders in de sport zijn welkom bij hun organisatie.

Uitgave boek Wüst blijft onzeker

Het blijft onzeker of de in november uitgestelde autobiografie van Ireen Wüst nog zal verschijnen. In een interview met Volkskrant Magazine houdt Marieke Derksen van uitgeverij Voetbal Inside zich op de vlakte. De presentatie van het boek, getiteld ‘Ireen Wüst’, werd in november op het laatste moment uitgesteld.

Samenvattingen drie jaar langer bij NOS

Ruim een jaar voordat het huidige contract afloopt, heeft de NOS zich al verzekerd van de uitzendrechten op de samenvattingen van de eredivisie tot en met medio 2022. Het nieuwe driejarige contract omvat ook de live-verslaggeving op de radio bij NOS Langs de Lijn.

Jan Woessink 1951-2018

In verpleeghuis Den Ooiman in Doetinchem is woensdag 14 maart Jan Woessink overleden. Hij was al langere tijd ziek en werd 67 jaar. Woessink was jarenlang verslaggever van voornamelijk motorsportwedstrijden voor regionale omroepen, Studio Sport en Eurosport.