NIEUWSOVERZICHT

Theo Vincken 1936 – 2019

07-01-2020
THEO VINCKEN 1936-2019
Daags voor Kerstmis is Theo Vincken in zijn woonplaats Venlo overleden. Hij werd 83 jaar. Theo Vincken was ruim 38 jaar actief als journalist, onder meer als sportverslaggever en chef sport bij het Dagblad voor Noord-Limburg, dat later opging in Dagblad De Limburger. In die tijd was hij de vaste volger van voetbalclub VVV.

Drie kwartier wachten

18-12-2019
DRIE KWARTIER WACHTEN
In vrijwel alle sporten zijn ze gemeengoed geworden, ultrasnelle reacties van winnende én verliezende sporters, nog happend naar adem soms. Bij het WK handbal in Japan bleek dat onmogelijk. Ziggo Sport moest ruim drie kwartier wachten op de eerste Nederlandse reacties als wereldkampioenen handbal.

Een oproep aan Virgil van Dijk

18-12-2019
Ik vind ze soms best grappig hoor, die social media-accounts die inhaken op het actuele sportnieuws. Ze brengen veelal opmerkelijke of bizarre feitjes en opvallende quotes van sporters. Vaak met een knipoog. BBC Sporf (https://twitter.com/sporf) bijvoorbeeld, vanzelfsprekend een parodie op BBC Sport. Of The SportBible (https://twitter.com/sportbible).

De mythe is weer mens

17-12-2019
DOOR YOERI VAN DEN BUSKEN
De monoloog van Marco van Basten, opgetekend door Edwin Schoon, voerde vorige week meteen de bestsellerlijst aan. Dat was een mooi sluitstuk na een flinke publiciteitsgolf; goed voor het sportboek in het algemeen trouwens ook. Ik had iets meer dan een avond nodig om Basta te lezen. Van Basten vertelt onder meer over zijn innerlijke worstelingen,

In memoriam Berry Brinkhorst

17-12-2019
IN MEMORIAM BERRY BRINKHORST
Op donderdag 12 december is Berry Brinkhorst op 56-jarige leeftijd overleden. Hij was werkzaam als bureauredacteur voor Omroep Flevoland. Van 1988 tot 2001 was Berry Brinkhorst sportverslaggever bij Het Parool. Zijn oud-collega Robèrt Misset haalt herinneringen op:

#gesigneerdboek als #ontlezingstegenoffensief van sportschrijvers

10-12-2019
Het begon met een tweet van Willem Vissers die ik in de trein las, op weg naar huis na een lezing over doping in Utrecht. De avond bezonk nog, waardoor Johan Cruijff van Auke Kok (in mijn geval zónder inlegvel) aanvankelijk onaangeroerd in de rugtas bleef.

Mees beschrijft ‘kleinkinderen van Cruijff’

10-12-2019
MEES BESCHRIJFT 'KLEINKINDEREN VAN CRUIJF'
Heel bescheiden werd deze week een postpakket afgeleverd bij de NSP, afkomstig van De Vliegende Keeper uit het Vlaamse Noorderwijk. Inhoud: een pakbon en een boek met de titel ‘Van Appie tot Ziyech’. Geen ronkend persbericht erbij. Onderaan de cover slechts in bescheiden afmetingen de namen van de auteur (Henk Mees) en de uitgever (Willems Uitgevers).

Gespannen voor een interview

10-12-2019
DOOR NATASJA WEBER
Ik betrapte mezelf er onlangs op dat ik een beetje zenuwachtig was voor een interview. Het was toch al heel wat jaren geleden dat ik dat voor het laatst had meegemaakt. Dat moet in 2003 zijn geweest toen ik net kwam kijken op de sportredactie van het Eindhovens Dagblad. Ik mocht toen oud-Wimbledonkampioen Pat Cash interviewen die in Eindhoven was voor het seniorentoernooi Alex Tennis Classics.

In memoriam Ronald ten Brink

10-12-2019
IN MEMORIAM RONALD TEN BRINK
‘Cultuurbewaker op de sportredactie van de Volkskrant’ en ‘de beste schaatsverslaggever van het land in zijn tijd’, noemt Bert Wagendorp zijn oud-collega Ronald ten Brink. Op 3 december overleed Ronald ten Brink op 72-jarige leeftijd in zijn geboorteplaats Amsterdam.

De rayonhoofden aan het woord

03-12-2019
DE RAYONHOOFDEN AAN HET WOORD
Het Elfstedenbestuur heeft in februari 1996 de kans op een Elfstedentocht laten lopen door ten onrechte de rayonhoofden niet voor een tweede keer bij elkaar te roepen. Oud-voorzitter Henk Kroes trekt hiervoor het boetekleed aan in het boek ‘IJsmeester, mannen achter de schermen van de Elfstedentocht’. Een jaar later kon de Elfstedentocht wel doorgaan, voorlopig voor hat laatst.

Een boek

03-12-2019
DOOR HANS KLIPPUS
Wat ik van de Sint en de Kerstman wil hebben? Een boek! De volgende vraag is veel lastiger te beantwoorden. Welk boek? Dat is moeilijk kiezen. Er is met het oog op Sinterklaasavond van deze week en de kerst zo veel leuks en interessants uitgebracht. En dan heb ik het alleen nog maar over publicaties op sportgebied.

Perschefs

03-12-2019
Het filmpje met de doorvragende Bert Maalderink van de NOS en de vergeefs onderbrekende Thijs Slegers van het geplaagde PSV zal een hit zijn. Het is veel leuker dan de gemiddelde invuloefening bij een persconferentie na het voetbal.

Henk Hoijtink, afscheid van de sportjournalistiek

03-12-2019
HENK HOIJTINK, AFSCHEID VAN DE SPORTJOURNALISTIEK
Henk Hoijtink (58) trekt zich terug als chef-sport van Trouw en uit de dagelijkse praktijk van de sportjournalistiek. Bij Trouw gaat hij verder als eindredacteur. Zijn zaterdagse column over voetbal blijft hij schrijven. Ook van Euro 2020 zal Henk Hoijtink nog verslag doen.

Olympische opwarmer

26-11-2019
DOOR LISA DEEN
De komende twee weken staat het Ariake Gymnastics Centre in Tokio in het teken van trampolinespringen. Met deze week de WK voor senioren en volgende week de World Age Group Competition wordt de Olympische venue voor het eerst écht getest. Het Ariake Gymnastics Centre is onlangs pas opgeleverd en de wereldtitelstrijd geldt daarom ook als een Test Event voor Tokyo 2020.

Organisatie Davis Cup: dat kan én moet beter

26-11-2019
ORGANISATIE DAVIS CUP: DAT KAN EN MOET BETER
Hoge entreeprijzen, lege tribunes en tennis tot soms diep in de nacht. Aan de Davis Cup nieuwe stijl valt nog veel te verbeteren, stelt Hans Schelling, een van de zes Nederlandse mediavertegenwoordigers bij het toernooi in Madrid. De Davis Cup was dit jaar in een nieuw jasje gestoken. In Madrid streden vorige week 18 landen om de Davis Cup. Thuisland Spanje mag zich komend jaar de beste tennisnatie ter wereld noemen.

Jacques Klok, de eerste fotograaf die slachtoffer werd van supportersgeweld

26-11-2019
JACQUES KLOK, DE EERSTE FOTOGRAAF DIE SLACHTOFFER WERD VAN SUPPORTERSGEWELD
Méér dan een halve eeuw geleden al was Jacques Klok (1930 – 2019) de eerste fotograaf die, voor zover bekend, het slachtoffer werd van supportersgeweld. Hij werkte meer dan 40 jaar bij het ANP. Op zondag 17 november is Klok op 89-jarige leeftijd overleden. In een artikel uit het voormalige dagblad De Tijd leeft het incident uit 1968 voort.

Zijn klassiekers en etappekoersen nog te redden?

26-11-2019
In Hoogeveen woont Femmy van Issum. Ze is inmiddels 79 jaar. Op het sterfbed van haar vader heeft ze plechtig beloofd de Ronde van Drenthe in de benen te houden. Zijn Ronde van Drenthe. Voorzitter Van Issum sjouwt zelf nog met rugnummers, gaat bij sponsors langs en bepaalt het lettertype van de nieuwsbrief. Ze is zo taai als leer. Maar of ze de belofte aan haar vader kan waarmaken?   

De drie persmusketiers en d’Artagnan

19-11-2019
Het heeft iets weg van een lichting Oranjespelers die na een reeks succesjaren afscheid neemt. Of van schaatsers die na een zegetocht langs de internationale ijsbanen nog een paar jaar marathons rijden en het daarna verder voor gezien houden. Ook de sportjournalistiek kent haar coryfeeën en olympische specialisten. Jarenlang kon ik de heren NOC*NSF-watchers – nee, er waren helaas geen vrouwen bij – uittekenen bij mijn spaarzame bezoeken aan Papendal.

Belevingsverhalen

19-11-2019
BELEVINGSVERHALEN
Mountainbiken wordt in Nederland steeds populairder. Nieuwe fietsmerken en modellen volgen elkaar op. Het aantal routes stijgt flink, het ledental groeit verder en verder. Freelance-journalist Edward Swier schetst de populariteit in een boek met de titel ’Mountainbike in Nederland’.

Het grootste leed en de grootste glimlach

19-11-2019
DOOR YOERI VAN DEN BUSKEN
Het komt niet vaak voor dat ik een wedstrijd van het Nederlands elftal laat schieten. Maar afgelopen zaterdag zat ik tussen achthonderd mensen in een tot feeërieke feestzaal omgetoverde sporthal van Only Friends.

John Graat, nieuwe chef sportredactie Trouw

19-11-2019
JOHN GRAAT, NIEUWE CHEF SPORTREDACTIE TROUW
Na twaalf jaar keert John Graat (bijna 50) terug in de sportjournalistiek en bij Trouw. ,,Het lijkt wel dat ik een jojo-carrière heb”, zegt John Graat. Hij volgt in januari Henk Hoijtink op als chef van de sportredactie. Hoijtink blijft nog wel zijn wekelijkse voetbalcolumns schrijven en zal ook voor Trouw verslag doen van Euro 2020.

Op herhaling, 260 kilometer lang

12-11-2019
OP HERHALING, 260 KILOMETER LANG
Pim Kiderlen (1868-1931) was de eerste Nederlandse wielrenner die internationaal successen boekte. Sportjournalist Erik van Lakerveld (voor onder meer De Volkskrant en Fiets) brengt Kiderlen tot leven in het boek ‘Wonderwielenaar’. De presentatie daarvan op 22 november gaat gepaard met een rit over 260 kilometer van Leeuwarden naar Rotterdam, Wie fietst er mee?

Met Kromo weet je het nooit

12-11-2019
DOOR NATASJA WEBER
Wie moet er volgend jaar in Tokio voor een olympische zwemmedaille zorgen? Deze vraag krijg ik de laatste tijd vaak te horen. Nu de Olympische Spelen dichterbij komen, neemt de belangstelling voor de zwemsport bij het grote publiek langzaamaan toe. Eens in de vier jaar staat zwemmen in Nederland in het brandpunt van de belangstelling; op andere toernooien is er weinig aandacht voor de prestaties van de Nederlandse zwemmers.

Van Bommel en Van Gaal

12-11-2019
Communicatie is een essentieel onderdeel van het trainersvak. Daar is Mark van Bommel afgelopen weekend op pijnlijke wijze op gewezen. Dacht hij Jeroen Zoet te beschermen, kreeg de gepasseerde keeper juist nóg meer hoon over zich heen. Want wat was dat een curieuze situatie; Zoet die gepasseerd was als eerste keeper, meereisde naar Tilburg voor de uitwedstrijd tegen Willem II, maar níet op de bank plaatsnam. In plaats daarvan slenterde hij door de catacomben van het stadion en nam hij even later zelfs plaats in de spelersbus. Nog tijdens de wedstrijd.

Louis van de Vuurst, scheidend huisfotograaf van Ajax

12-11-2019
LOUIS VAN DE VUURST, SCHEIDEND HUISFOTOGRAAF VAN AJAX
Louis van de Vuurst (66) was buschauffeur toen hij een camera kocht. Dan kon hij zo nodig bij schade aan de bus de omvang daarvan vastleggen. Het bleek de start van een carrière in de fotografie voor Louis van de Vuurst, die als huisfotograaf van Ajax met pensioen is gegaan. Zijn afscheid wordt omlijst met een boek vol et zijn mooiste foto’s.

Dopingschandaal in de maak of broodje-aapverhaal?

05-11-2019
Het was niet de veroordeling die de aandacht trok. Natuurlijk, voor 8,5 jaar de cel in voor drugsvervoer was fors, maar gevangenisstraffen voor bepaalde delicten liggen in het buitenland nu eenmaal geregeld hoger dan hier. Zo wordt in Duitsland het invoeren zwaarder aangerekend dan het verkopen, vanuit de gedachte dat door die import het aanbod toeneemt, en lag het vonnis uiteindelijk precies tussen de onder- en bovengrens die bij de Oosterburen wordt gehanteerd: twee tot vijftien jaar.

Jean-Paul van Gastel brouwt bier

05-11-2019
JEAN-PAUL VAN GASTEL BROUWT BIER
Jean-Paul van Gastel, onlangs op non-actief gezet als assistent-coach bij Feyenoord, brouwt samen met een compagnon een eigen bier. Zomaar een weetje, dat te vinden is op de Voetbal Scheurkalender 2020 die Mark van den Heuvel heeft samengesteld. ,,Zo staan er allerlei feitjes, weetjes en dingetjes in, de meeste op basis van de geboortedatum van een voetballer”, aldus Van den Heuvel.

110-0

05-11-2019
DOOR HANS KLIPPUS
Ik heb genoten van het WK rugby, en dan vooral van de minuten voor de kick-offs. Dan zag je de mannetjesputters in de kleedkamer, daarna in de spelerstunnel en vervolgens op het veld tijdens de volksliederen. De passie en het fanatisme spatten er vanaf, ook bij de fans op de tribunes, prachtig. Hét toppunt was natuurlijk de aanvoerder van de Ieren, die bij het WK zijn carrière beëindigde, 124 interlands speelde, maar nooit het volkslied meezong omdat hij daar te geëmotioneerd voor was.

Edwin van Zandvoort, clubfotograaf PSV

05-11-2019
EDWIN VAN ZANDVOORT, CLUBFOTOGRAAF PSV
,,Een bijzondere foto”, noemt fotograaf Edwin van Zandvoort (54) het. Samen met zijn zoon Aaron (26) is hij als clubfotograaf exclusief voor PSV werkzaam. Zo maakte hij vrijdag 1 november als enige de foto van bondscoach Ronald Koeman met Mohamed Ihattaren in een shirt van Oranje, nieuws dat hij twee dagen geheim moest houden.

Paard en ruiter

29-10-2019
Het is onontkoombaar in de dagen van het ontslag van Jaap Stam, als Feyenoord-trainer. De uitdrukking: een goed paard is nog geen goede ruiter. Co Adriaanse zei het ooit als coach van Ajax over Marco van Basten, maar wie de verslagen van die tijd er even bij zoekt, weet dat het niet zo denigrerend was bedoeld als later weergegeven.

Olympische kwalificatie: makkelijker kan het niet...? 

29-10-2019
DOOR LISA DEEN
Tijdens de wereldkampioenschappen turnen in Stuttgart stonden Olympische tickets op het spel voor de Nederlandse turnploegen. De uitslag weten we allemaal: de dames behaalden een teamticket, de heren vielen in de teamwedstrijd buiten de top twaalf en eindigden daarmee met lege handen.

‘Die plaatselijke journalistjes’

29-10-2019
‘Die plaatselijke journalistjes’
De telefoon van Leon ten Voorde ontplofte vrijdagavond. De journalist die FC Twente volgt voor het regionale dagblad Tubantia werd er meteen op aangekeken nadat Twente-voetballer Xandro Schenk op FOX Sports had uitgehaald naar ’die plaatselijke journalistjes’. In de studio deed Hans Kraay er een schepje bovenop. ,,Kotsmisselijk word ik van die plaatselijke journalistjes die steeds aan de poten van de trainer zagen”, aldus Kraay.

Marijn de Vries, sportcolumniste in Trouw

29-10-2019
Marijn de Vries, sportcolumniste in Trouw
Marijn de Vries, sportcolumniste in Trouw, heeft een pauze van vier maanden ingelast. Over drie weken hoopt ze moeder te worden van een tweede dochter. Een mooi moment voor reflectie, bedacht Marijn de Vries. ,,Steeds vaker voel ik de noodzaak fel te zijn”, schrijft ze, toegespitst op man/vrouw-kwesties in de sport, de sportjournalistiek en de samenleving.

’Scherfvest mee naar het veiligste land ter wereld’    

22-10-2019
'SCHERFVEST MEE NAAR HET VEILIGSTE LAND TER WERELD'
     Vijf dagen ronddwalen in Olympisch Tokio en je weet: dit gaat volgend jaar helemaal goedkomen. Nergens krijg je ook maar de minste indruk dat er stress heerst of dat deadlines niet zullen worden gehaald. Neem nu het in aanbouw zijnde zwemstadion, de venue voor alle indoor zwem- en springdisciplines. Met de bouwhelm op het hoofd zie je hoe in het immense zwempaleis de laatste hand wordt gelegd aan de springtorens en bassins.

Recht van spreken

22-10-2019
DOOR YOERI VAN DEN BUSKEN
Toen Louis van Gaal met Ajax de wereld veroverde, schreef ik gedurende zes jaar zijn columns voor De Courant Nieuws van de Dag. Dat ging verder dan een stukje tikken. Hij eiste honderd procent scherpte van mij, elke week. Wanneer hij een precair onderwerp wilde aankaarten – de arbitrage bijvoorbeeld – kon ik geen steken laten vallen. Kritiek moet altijd goed onderbouwd zijn, vond Louis, en anders heb je geen recht van spreken.

Camjo'en... winst?...maar voor wie eigenlijk?

22-10-2019
Tuut, tuuuut! Maakt u even ruimte...! Ik ben onderweg naar een klus...met camera, statief, laptop, lampje, microfoon, koptelefoon, opgeladen accu's, SD-kaartjes, m'n iPhone voor live-radio en daar maak ik natuurlijk ook de foto mee die bij het artikel op internet komt. Een feest der herkenning voor collega's bij de regionale omroepen.

Ronald Hoogendoorn, freelance-fotograaf met digitaal magazine

22-10-2019
RONALD HOOGENDOORN, FREELANCE-FOTOGRAAF MET DIGITAAL MAGAZINE
Met volle bepakking, inclusief camera’s, volgt fotograaf Ronald Hoogendoorn enkele keren per jaar de ‘challenges’ van de Bas van de Goor Foundation. Hij was er dan ook bij toen de wandelroute naar bedevaartsoord Santiago de Compostella onlangs officieel een alternatieve lus kreeg, een speciaal aangelegd pad van 6 kilometer, genoemd naar voormalig top-volleyballer Bas van de Goor. Het ‘Senda de Bas’.

Doorgeslagen met seksegelijkheid

15-10-2019
door NATASJA WEBER
Het is het mantra van de Olympische Spelen in Tokio: gender equality. Seksegelijkheid. Het IOC haalt alles uit de kast om het aantal vrouwelijke sporters die deelnemen aan ‘Tokio2020’ richting de vijftig procent op te stuwen.

‘Hollands stormpje in Suzuka’

15-10-2019
'HOLLANDS STORMPJE IN SUZUKA'
,,Een Hollands stormpje. Niks spannends, althans in dat deel van Japan waar de Formule 1-race werd gehouden”, vertelt Rik Spekenbrink, verslaggever voor AD en de regionale titels van de Persgroep, over orkaan Hagibis die Japan teisterde. Bij de Formule 1-race in Suzuka, op 380 kilometer van Tokio, was afgelasting van de kwalificatieraces op zaterdag het belangrijkste ongemak.

Govert van Brakel, oud-presentator Langs de Lijn

15-10-2019
GOVERT VAN BRAKEL, OUD-PRESENTATOR LANGS DE LIJN
Op 6 november 1919 beleefde Nederland de eerste radio-uitzending. Honderd jaar radio is voor Govert van Brakel aanleiding voor het schrijven van een boek: ’Moet je horen… verhalen en anekdotes uit 100 jaar radio’. Daarin geeft Van Brakel, oud-presentator van onder meer Langs de Lijn, ook sport op de radio veel aandacht.

Voor ons is het sportjaar 2020 in Tokio al begonnen

15-10-2019
Rond deze tijd ploffen bij de freelancers onder de NSP-kaarthouders de jaarnota's voor 2020 in de elektronische brievenbus. Vroeger was dat een papierverspillende operatie, nu heeft Marianne Verzijl samen met onze partners Arko Redakto en de Sportaccountant een hele rits documenten handig in een simpele mail verwerkt en verzonden.

De lapzwansen van de atletiek

08-10-2019
DOOR HANS KLIPPUS
Het WK atletiek in Qatar is geweest, maar de stoom komt nog steeds uit mijn oren. Wat heb ik me zitten ergeren aan die lege tribunes in de eerste zeven dagen van het toernooi. Het WK atletiek is een van de mooiste sportevenementen op de wereld en behoort ook ter plekke – en niet alleen voor de televisie - veel kijkers te hebben.

Grote kerels, hoe klein ze zich ook voelen

08-10-2019
GROTE KERELS, HOE KLEIN ZE ZICH OOK VOELEN
Een groot mondiaal sporttoernooi kun je wel aan Duitsers toevertrouwen, schrijft Marcel Luyckx, die voor onder meer het AD verslag deed van het WK turnen in Stuttgart. Ingeklemd tussen de Mercedes-Benz Arena, thuishaven van 2. (!) Bundesligaclub VfB Stuttgart en het Oktober Volksfest wordt er in de Hanns-Martin Schleyer Halle tien dagen gesprongen, geschroefd en geflikflakt om wereldtitels.

Wolkje

08-10-2019
Nog niet zo lang geleden zouden we onze hoop hebben gevestigd op spelers als Calvin Stengs en Teun Koopmeiners, behorend tot de grootste talenten van de Eredivisie. Zouden zij dan degenen zijn die Oranje uit het slop gaan trekken? Maar Oranje is allang herrezen.

Beau Lemmens, van NAC naar De Wereld Draait Door

08-10-2019
BEAU LEMMENS, VAN NAC NAAR DWDD
Vanaf haar vierde jaar al is Beau Lemmens (25) supporter van NAC Breda. Twee jaar lang lag haar werk op de communicatie-afdeling van de club, de laatste tijd als persvoorlichter. Nu kiest ze een andere weg, Beau Lemmens gaat bij het tv-programma De Wereld Draait Door aan de slag als redacteur cultuur en media.

Voor 50.000 dollar frisse lucht

01-10-2019
VOOR 50.000 DOLLAR AAN FRISSE LUCHT
Het is 1 oktober. Normaliter genieten ‘s werelds beste topatleten rond dit jaargetijde van een welverdiende rust na een slopend zomerseizoen dat start in mei en eindigt in september. Dit atletiekjaar echter niet. De IAAF besloot een aantal jaren terug, toen nog onder de paraplu van de corrupte president Lamine Diack, dat het tweejaarlijks kampioenschap naar Doha in de schatrijke oliestaat Qatar moest worden gehouden.

Turnfest oder Oktoberfest?

01-10-2019
DOOR LISA DEEN
Over een paar dagen beginnen de wereldkampioenschappen turnen in het Duitse Stuttgart. Vrijdag 4 oktober barst de strijd om wereldtitels én Olympische (team)tickets los. Een jaar geleden waren de entreekaarten voor dit WK al nagenoeg uitverkocht en alles lijkt erop dat het één groot turnfeest gaat worden in Stuttgart.

Geef mij nog eens zo’n sportweekeinde

01-10-2019
Soms zegt één foto/beeld meer dan duizend woorden, maar afgelopen weekeinde kon het wel eens omgekeerd zijn geweest – of nee, én én... De sportliefhebber kwam ogen en oren tekort, afgelopen weekeinde. Een kampioenenparade trok aan kijker en luisteraar voorbij, en ‘s maandags kon alles nog eens rustig worden teruggelezen.

Jeroen Wielaert, oud-verslaggever Radio Tour de France

01-10-2019
Jeroen Wielaert, oud-verslaggever Radio Tour de France
De stem van Jeroen Wielaert (63) is niet meer te horen op NPO Radio 1. Jaren eerder al verdwenen zijn kenmerkende reportages uit Radio Tour de France. ,,Na geweldige, maar ook woelige, bezige en dynamische jaren ga ik op een kalme manier weg bij de NOS. Mijn soort kunstreportages waren minder nodig”, zegt hij er zelf over.

Camjo De Mos

24-09-2019
DOOR YOERI VAN DEN BUSKEN
Er was nogal wat te doen over de aanwezigheid - en vooral het optreden van Aad de Mos tijdens de persconferentie voorafgaand aan PSV – Ajax. Daar zat hij, de prijzenpakker van weleer: ontspannen op de tweede rij, met een telefoon in zijn rechterhand om het tafereel op te nemen en tegelijkertijd Mark van Bommel met vragen te bestoken. Het is moderne journalistiek, ze noemen het in jargon ook wel een camjo.

Zeventiende boek Yoeri van den Busken

24-09-2019
ZEVENTIENDE BOEK YOERI VAN DEN BUSKEN
Met het zeventiende boek uit zijn omvangrijke bibliografie heeft Yoeri van den Busken een bijzonder onderwerp te pakken: de loopbaan van Piet Schrijvers, gecombineerd met de ziekte van Alzheimer die de markante doelman onlangs heeft overvallen. Van den Busken schreef niet alleen het boek ‘De Beer van de Meer’, maar werkte samen met Leo Oldenburger ook aan de gelijknamige documentaire die afgelopen zondag bij FOX Sports in première ging.

Trouwe verslaggevers

24-09-2019
Toen Olav Mol afgelopen zondag in Singapore voor de vijfhonderdste keer en nog even enthousiast verslag deed van een Grand Prix in de Formule 1, dacht ik aan al die trouwe verslaggevers die je in elke sport wel weet te vinden.

Olav Mol, verslaggever Formule 1 op Ziggo Sport

24-09-2019
OLAV MOL, VERSLAGGEVER FORMULE 1 OP ZIGGO SPORT
In 28 jaar tijd heeft Olav Mol inmiddels 500 Formule 1-races van tv-commentaar voorzien. Van Monaco 1991 tot Singapore 2019. Zijn loopbaan leidde hem via de NOS (één jaar), RTL, SBS6, opnieuw RTL en Sport1 naar Ziggo Sport. Van Jos Verstappen naar Max Verstappen.

Luiten, de ideale ambassadeur

17-09-2019
door Natasja Weber
Voor Nederlandse golfliefhebbers was het een prachtige week. Anne van Dam won in Schotland met Team Europa de prestigieuze Solheim Cup door de Verenigde Staten te verslaan. En op het KLM Open in Amsterdam haalden maar liefst zes Nederlanders het weekend: Joost Luiten, Wil Besseling, Rowin Caron, Koen Kouwenaar, Reinier Saxton en Sven Maurits.

Twijfelen mág...toch?

17-09-2019
Jeujjj, een column! Lekker zagen, hakken, fikken, vuurwerk, bommen en granaten! Toch? Anders kun je er beter niet aan beginnen in deze tijd? No guts, no glory! Een mening is alles, feiten zijn bijzaak. En vooral een uitgesproken mening is big business. Kijk maar naar Johan, Wilfred en René! 

Ik denk dan altijd stiekem: deze 'fase' waait wel weer over toch? Want een overtreffende trap van 'hoe snel we nu meningen vormen' is er niet? Twijfelen is niet hip en daarom is eerst even zwijgen het alternatief. Tamelijk ouderwets he? Zeker als journalist.

Jos van Kuijeren, lid Media Committee FINA

17-09-2019
JOS VAN KUIJEREN, LID MEDIA COMMITTEE FINA
Jos van Kuijeren geneert zich niet om te juichen bij Nederlands zwemsucces. Als radioverslaggever de NOS liet hij de luisteraars delen in zijn persoonlijke vreugde bij de gouden medailles van Inge de Bruijn en Pieter van den Hoogenband in Sydney 2000. Nog altijd is hij, op zijn 76ste, actief rond de zwembaan; sinds twee jaar als lid van het Media Committee van de internationale zwemfederatie FINA.

Autosportromantiek op Zandvoort voor de échte racefanaat

10-09-2019
AUTOSPORTROMANTIEK OP ZANDVOORT VOOR DE ECHTE RACEFANAAT'
Een Grand Prix met een perskamer van pakweg 100 vierkante meter? De Historic Grand Prix op Zandvoort komt er ditmaal nog mee weg en blijkt afgelopen weekeinde, net als bij andere huidige grote internationale evenementen, ruim voldoende te zijn voor het mediabezoek, maar volgend jaar zal het écht allemaal anders zijn, beseft mediamanager Kees Koning. Tijdens de Formula 1 Heineken Dutch Grand Prix op 3 mei is een andere accommodatie noodzakelijk om de ettelijke honderden mediavertegenwoordigers te ontvangen. Eén ding is zeker, stelt Koning vooruitblikkend: “De winter gaat voorbijvliegen.”

Langs de Lijn in de nacht

10-09-2019
Net als collega-columniste Lisa Deen vorige week blik ik ook nog even terug op de afgelopen zomerperiode. Nee, ik was niet op de Pan & ParaPan American Games in Peru, maar vierde vakantie in Australië. Ja, het gaat sommige zzp’ers voor de wind… Het is niet de bedoeling om mensen hiermee de ogen uit te steken, wel wil ik steken, maar dan de loftrompet over mijn favoriete (radio)programma Langs de Lijn.

Wie bepaalt wat we te zien krijgen?

10-09-2019
Historicus Hans Goedkoop haalde afgelopen zondag bij WNL in het kader van zijn nieuwe geschiedenisreeks het voorbeeld aan van een zoenend liefdespaar in een film, dat in de jaren 20 niet mocht worden getoond in de bioscoop. Aanstootgevend! Dus ging er een zwart stukje glas voor de lens en moesten de toeschouwers maar raden wat er verder gaande was. Als de scène voorbij was, kregen de bezoekers weer alles te zien.

Robert Vos, ex-fotograaf, nu jurist

10-09-2019
ROBERT VOS, EX-FOTOGRAAF, NU JURIST
Robert Vos, voormalig fotojournalist, is voortaan jurist van professie. In juli voltooide hij aan de Erasmus Universiteit zijn studie in het privaatrecht. Op Villamedia, de website over journalistiek, vertelt Vos over zijn carrièrewending. Robert Vos: ,,Recht is taal, elk woord moet je wikken en wegen. Heerlijk! Ik ben een fotograaf, maar ik hou ook van taal. Recht is het verlengde van journalistiek, waarin alles draait om woorden.”

DEZELFDE VRAGEN? DAAR HEBBEN WE GEEN ZIN IN!

03-09-2019
Deze zomer was ik zeven weken lang actief bij de Pan & ParaPan American Games in Lima, Peru. Gedurende die weken deed ik voor de News Service verslag van diverse sporten. In Lima was alles goed geregeld voor de pers: van een sterke internetconnectie in elke venue tot ruime mixed zones en mediabussen. Wat aanwezige pers betreft hadden vooral de Brazilianen groots uitgepakt. En juist daar viel me iets op.

‘Beveiliging wassen neus’

03-09-2019
'BEVEILIGING WASSEN NEUS'
,,Ouderwets, het leek wel een groot sportevenement zoals dat voor 9 september 2001 nog regelmatig kon worden georganiseerd. Zó weinig beveiliging was er”, zegt NOS-verslaggever Kees Jongkind over het WK judo in Tokio. Het WK voltrok zich in de Nippon Budokan, een arena waarin veel rockconcerten plaats hebben en Anton Geesink in 1964 olympisch goud behaalde.

Abe Mijdam, nieuw bestuurslid NSP

03-09-2019
ABE MIJDAM, NIEUW BESTUURSLID NSP
De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) is sinds kort in het bestuur van de NSP vertegenwoordigd door Abe Mijdam (59). Hij is de opvolger van Thomas Bruning. Samen vormen zij de leiding van de NVJ.

DE GROTE VERLIEZER

03-09-2019
Hebben we hem met z’n allen te groot gemaakt? Wilden we te graag een driestrijd zien met de twee absolute grootheden van deze tijd? Of wilde hij dat zélf te graag? Toen de klok maandagavond twaalf uur sloeg, was Neymar de grote verliezer van Transfer Deadline Day. Van de gehele transferzomer. En dat paste cynisch genoeg precies goed in het beeld dat inmiddels van de Braziliaan ontstaan is. Van supertalent tot zielepiet. Van dribbelkoning tot verwend kind. Ergens onderweg is het hopeloos misgegaan met Neymar, wiens strapatsen buiten het veld inmiddels meer aandacht trekken dan zijn geweldige voetbaltalent.

Koester de autonomie die je als sportjournalist nog altijd hebt

27-08-2019
Gio Lippens werd in de zomer van 2015 de nieuwe voorzitter van de Nederlandse Sport Pers, als opvolger van zijn NOS-collega Arno Vermeulen. Voor Sport Knowhow XL, het informatieplatform voor de zakelijke sportmarkt in Nederland, vormde die wisseling van de wacht vier jaar geleden aanleiding om de wielercommentator van NOS Langs de Lijn te interviewen. Lippens liet zijn licht schijnen over de sportjournalistiek, en in het verlengde de NSP.

CLICKGEILHEID

27-08-2019
door Yoeri van den Busken
Voor wie het voetbal een beetje volgt, zijn het weken geweest waarin de woordenschat is aangevuld. Net terug van vakantie werd ik door mijn aimabele oud-collega en feitenfetisjist Michel Abbink meegesleept in een vermakelijke coëfficiëntenpolonaise, want we waren in de zesde en zevende voorronde van de Europese toernooien bezig Moldavië en de Maagdeneilanden in te halen en dat was weer bemoedigend met het oog op de seizoenen 2031/2032. Zoiets.

‘Rij d’r omver’

27-08-2019
‘Rij d’r omver’
Bij het EK paardensport in Rotterdam werd de omloop van springruiter Marc Houtzager verstoord door enkele dierenactivisten, die vanaf de tribune het parcours opkwamen. Gekleed in zwarte bikinitop en shorts holde een van hen tussen de hindernissen door, met teksten op haar buik en rug: ‘Stop horse slavery’.

Karin Mulder, nieuw bestuurslid NSP

27-08-2019
Karin Mulder, nieuw bestuurslid NSP
Met Karin Mulder (45) zijn de vrouwelijke sportjournalisten weer vertegenwoordigd in het bestuur van de NSP. Ook voelt ze zich daarin afgezant vanuit de regio. ,,Ik wil ook de regionale journalisten laten zien dat de NSP meer doet dan accreditaties uitdelen”, zegt Karin Mulder, die al 23 jaar voor RTV Drenthe werkt.

Frits van Eldik, sportfotograaf

20-08-2019
Frits van Eldik, sportfotograaf
In een reeks lezingen over fotografie in het Isala Theater in Capelle aan den IJssel gaat het op donderdag 19 september over sportfotografie. Twee uur lang vertelt fotograaf Frits van Eldik (1969) over zijn werk, vooral ook over zijn belevenissen in de autosport.

De zomer van een zwemmende vakkenvuller

20-08-2019
door Natasja Weber
Het was de zomer van de megatransfer van Matthijs de Ligt naar Juventus. Het was de zomer van de heroïsche Wimbledonfinale tussen Roger Federer en Novak Djokovic. Het was de zomer van de gele droom van Steven Kruijswijk. Het was de zomer van topvoetballers die zouden vertrekken, maar toch de eredivisie nog een jaar trouw blijven. En het was de zomer van twee Nederlandse topatleten die werden aangehouden met grote hoeveelheden drugs.

Privacy

20-08-2019
Bij het WK volleybal 1970 in Bulgarije raakte een Nederlandse international ziek. Hij had een geslachtsziekte, zo bleek later. Al zal de medische begeleider van dat moment, een latere succescoach, noch de bondscoach van dat jaar, een latere NRC-journalist, dat ooit officieel toegeven. De naam van de man bleef ook anoniem. Het was iedereen duidelijk dat dit type ‘blessure’ niet naar buiten mocht komen. Hier gold de bescherming van de privacy van de sporter.

Alleen koning Filip zorgt voor stress

20-08-2019
ALLEEN KONING FILIP ZORGT VOOR STRESS
België was in 2005 een hockeydwerg met 15.000 leden. Tegenwoordig zijn dat er bijna vijftigduizend. De mannen – de Red Lions – werden in december wereldkampioen. De eerste wereldkampioen in de Belgische geschiedenis in een olympische sport. Mooi dus dat het EK hockey in Antwerpen wordt gespeeld, een toernooi waar Nederland bij de mannen en vrouwen titelverdediger is.

Europese Spelen, jammer…

25-06-2019
Een hele opluchting dat de tweede Europese Spelen (ES) niet, zoals aanvankelijk was bedoeld, in Nederland plaatsvinden. Want wat moet je nou met zo’n evenement? Het is vlees noch vis. Dat zie je ook aan de interesse van onze media.

Nieuwe sport tussen oude kunstwerken

25-06-2019
Nieuwe sport tussen oude kunstwerken
Met winnaars als de VS (mannen) en China (vrouwen) was er aan wereldwijde media-aandacht geen gebrek voor de wereldkampioenschappen 3x3 basketbal. En dat kwam de organisatie en de gastheer van het evenement, de stad Amsterdam, uitstekend uit. Basketballen op een vrije worp afstand van de Rembrandts en Van Goghs, dat is nog zelden vertoond, op het EK twee jaar geleden na dan.

Passie

25-06-2019
Weinig woorden zijn zo nadrukkelijk aan inflatie onderhevig als passie. Kijk maar eens in de schappen van uw buurtsuper en lees de verpakkingen. Brood is met passie gekneed, olijfolie met passie bereid; je struikelt over de passie. Loop een restaurant binnen dat graag hip wil zijn. Wedden dat het woord passie op de menukaart voorkomt?

Arno Vermeulen, commentator op WK voetbal

25-06-2019
ARNO VERMEULEN, COMMENTATOR OP WK VOETBAL
Alle wedstrijden van het WK voetbal voor vrouwen zijn live te volgen bij de NOS, op tv of online. Vanuit de stadions in Frankrijk doen vijf commentatoren verslag, een aantal wedstrijden wordt in de studio van commentaar voorzien. Het zijn allemaal mannenstemmen. ,,Je kunt hiervoor niet hals over kop iemand klaar stomen. Dat levert brokken op”, zegt Arno Vermeulen, chef commentatoren bij de NOS.

Vraagtekens bij junioren-WK

18-06-2019
Van 27 tot 30 juni vinden in het Hongaarse Gyor de allereerste wereldkampioenschappen turnen voor junioren plaats. Zonder Nederlandse inbreng, maar wel met het Japanse wonderkind Takeru Kitazono, die bij de Youth Olympic Games in Buenos Aires vorig jaar vijf gouden plakken won. Ook in Hongarije is hij de titelfavoriet. Toch vrees ik dat daar straks maar geringe aandacht voor is vanuit de media.

‘Het grootste sportevenement van 2019’

18-06-2019
‘Het grootste sportevenement van 2019’
Het WK handboogschieten, dat de afgelopen twee weken in Den Bosch plaats had, werd door zowel NOC*NSF als Rijksoverheid als ‘het grootste topsportevenement van 2019’ in Nederland aangemerkt. De handboogsportbond liet de organisatie over aan sportevenementenbedrijf Team TOC (The Organizing Connection) van Eric Kersten.

Kees Jansma, ex-presentator FOX Sports

18-06-2019
Kees Jansma, ex-presentator FOX Sports
Kees Jansma (71) is gestopt met de presentatie van twee praatprogramma’s over voetbal op FOX Sports. Hij blijft verschijnen op het tv-scherm, bij Studio Voetbal van de NOS en in het zaterdagavondprogramma De Eredivisie van FOX. Ook gaat Jansma een boek schrijven, vertelt hij in een groot interview in Volkskrant Magazine.

Heerlijk, zo’n koers in de luwte

18-06-2019
Het is niet de belangrijkste wielerronde in de wereld. Zelfs als voorbereidingskoers op de Tour de France moet de Ronde van Zwitserland tegenwoordig deemoedig buigen voor de grote concurrent, het Critérium du Dauphiné. En toch kom ik er elk jaar in juni graag, ook al staan de Zwitsers niet bekend als het allervriendelijkste volk ter wereld en is alles er schreeuwend duur.

Hype

11-06-2019
‘We leven in een hype-maatschappij’, zei Dirk Scheringa elf jaar geleden tegen mij, toen ik tegenover hem zat voor een reportage in Voetbal International over de opmars van AZ. Even los van de rare streken die hij zakelijk heeft uitgehaald: hij bedoelde dit in algemene zin. Sindsdien schieten zijn woorden regelmatig door mijn hoofd.

Omvangrijk peloton volgt Oranje-vrouwen op WK

11-06-2019
Omvangrijk peloton volgt Oranje-vrouwen op WK
De populariteit van het Nederlands voetbalvrouwenelftal weerspiegelt zich in een omvangrijk peloton media-volgers bij het WK in Frankrijk. De NOS is als rechthebbend zendgemachtigde aanwezig met een grote crew die niet alleen in actie komt voor de reguliere reportages van NOS Sport. Ook in het Journaal, het Jeugdjournaal en op NOS Stories komen de ‘Leeuwinnen’ aan bod.

The Fabulous Lakers – Ode aan het sportboek

11-06-2019
Ik moest even zoeken in mijn bescheiden sportbibliotheek, maar daar stond-ie dan: mijn eerste sportboek. Mijn vader bracht The Fabulous Lakers ergens rond 1974 voor mij mee uit de Verenigde Staten, waar hij als koopvaardij-officier eens in de vijf weken aanmeerde. Het stickertje op de kaft toont aan dat hij de paperback destijds kocht bij Woolworth. Cadeautje voor zijn basketbalmaffe zoon.

Steffan Kok, hoofdredacteur Tennis Magazine

11-06-2019
Steffan Kok, hoofdredacteur Tennis Magazine
Tennis Magazine is het enige papieren publiekstijdschrift over tennis in Nederland, los van Centre Court, het vakblad van tennisbond voor tennisleraren en bestuurders. Op Libéma Open in Rosmalen heeft de redactie van Tennis Magazine er een extra taak bij, het dagelijkse Daily News van het toernooi. ,,Een ideale mix met ons magazine”, vindt Steffan Kok, hoofdredacteur van Tennis Magazine.

Waarom laat de impact van nieuws op andere media zich moeilijk raden?

04-06-2019
De impact van nieuws op andere media laat zich doorgaans moeilijk raden. De ene actualiteit gaat ‘viral’ en wordt door iedereen opgepakt, de andere tijding wordt nauwelijks opgemerkt en sterft een stille dood. Dat terwijl het onderwerp om aandacht schreeuwt en, gek genoeg, wel in de samenleving iets losmaakt.

Björn Kuipers vaakst gecorrigeerd door VAR volgens boek van Hans Klippus

04-06-2019
Björn Kuipers heeft zich dit het seizoen het vaakst van alle voetbalscheidsrechters door de VAR moeten laten corrigeren. ,,Liefst acht keer na de winterstop. In de eerste competitiehelft liepen die scores nauwelijks uiteen”, zegt sportjournalist Hans Klippus, van wie deze week het boek ‘So VAR, so good’ verschijnt.

Het is niet allemaal hosanna bij de Leeuwinnen

04-06-2019
De oranjegekte is toegeslagen in Nederland. Enkele dagen voor het WK is de belangstelling voor de Leeuwinnen overweldigend. Er zijn WK-liedjes uitgebracht, commerciële partijen hebben de meiden in hun armen gesloten, tv-programma’s raken niet uitgepraat over de opmars van vrouwenvoetbal en ‘Sjaan’, Jackie en Lieke sieren menig cover van kranten en tijdschriften.

Simon Zwartkruis, auteur biografie Memphis Depay

04-06-2019
Simon Zwartkruis, auteur biografie Memphis Depay
Vader en moeder, muziek en religie, imago en tatoeages. Én nog veel interessants over zijn voetballeven ook. Niets blijft onbesproken in ‘Heart of a lion’, de biografie van Memphis Depay. Niet alleen Depay, ook zijn begeleiders, vrienden en familie spraken openhartig over het turbulente leven van de pas 25-jarige voetballer. Auteur Simon Zwartkruis ziet in de verte al een deel 2 gloren.

UEFA-toernooi trekt weinig media

28-05-2019
UEFA-toernooi trekt weinig media
Op de velden van amateurvoetbalvereniging SVG in Tilburg speelde zich afgelopen weekeinde een voetbaltoernooi af in samenwerking met de UEFA. Afgezien van enkele regionale media was de journalistieke belangstelling vanuit Nederland gering voor het allereerste internationale toernooi van Special Olympics voor vrouwen en meisjes met een verstandelijke beperking.

Jan Lammers

28-05-2019
Over Formule 1 maakte niemand zich in Nederland druk. Tot ergens in 2015 ene Max Verstappen als jongste aller tijden toetrad tot het elitaire legertje hardrijders op asfalt. Toen werd deze tak van autosport – we schreven ooit nog autorensport - plots van C of D-sport een zaak van de A-categorie.

Maarten Bax, auteur niet-geautoriseerde biografie Wesley Sneijder

28-05-2019
Maarten Bax, auteur niet-geautoriseerde biografie Wesley Sneijder
Onder de titel ‘Wesley Sneijder – De Biografie’ verschijnt op 3 juni een boek dat sportjournalist Maarten Bax heeft geschreven op basis van eerdere publicaties en getuigenissen van circa 25 personen over de voetballer. Wesley Sneijder heeft de auteur al laten weten woedend te zijn over deze niet-geautoriseerde biografie.

GEFLIKT

28-05-2019
De winst van zanger Duncan Lawrence op het Eurovisie Songfestival deze maand had grote overeenkomsten met Nederlands succes in de sport. Maar er waren ook verschillen, bijvoorbeeld in de verslaggeving. De mannen die het livecommentaar op NPO1 verzorgden, zaten ook in de commissie die het Nederlandse liedje had moeten aanwijzen. Uitstekend gedaan, zou ik zeggen. Maar hoe geloofwaardig is dan je verslag nog?

Alle ’Leeuwinnen’ in één verhaal

21-05-2019
ALLE 'LEEUWINNEN' IN EEN VERHAAL
In het zicht van het WK in Frankrijk (7 juni – 7 juli) is van Annemarie Postma een nieuw boek over voetbal voor vrouwen verschenen. Na ‘De Oranje Leeuwinnen’ (2017) ligt nu ’Samen Sterk’ in de schappen. Op haar website kickes.nl vertelt Annemarie Postma wat haar nieuwe boek aan nieuwe elementen te bieden heeft.

De meneer van de krant

21-05-2019
Daar stond ik dan. Op een reguliere maandagavond tussen alle gewichtheffers en CrossFitters. Voor mij niets geks, want zelf doe ik ook aan CrossFit. Maar dit keer was ik voor het Noordhollands Dagblad op bezoek bij twee gewichtheffers die mee zouden doen aan het NK voor masters. Het is alweer even geleden, maar toch blijft die bewuste avond er eentje om te onthouden. En eigenlijk kwam dat niet eens door het interview.

Grote behoefte aan fotoregie 

21-05-2019
Het grote huldigingsseizoen is bijna achter de rug. De scherven liggen wat de fotografen betreft na een roerige periode voor het oprapen. Steeds vaker voelen zij zich als een ondergeschoven kindje behandeld.  Erwin Spek stuurde me tijdens mijn vakantie een paar ernstige voorbeelden. Stewards die zonder aanleiding politieagent gaan spelen bij de aankomst van de kampioensschaal in Doetinchem.

Fotograaf Geert van Erven over commercieel misbruik foto’s

21-05-2019
FOTOGRAAF GEERT VAN ERVEN OVER COMMERCIEEL MISBRUIK FOTO'S
Tot zijn verbazing moest fotograaf Geert van Erven onlangs toezien hoe een bakker in Tilburg goede zaken deed met Willem II-gebakjes, met daarop een afbeelding van een foto door hem gemaakt. ‘Gewoon gevonden op Google’, rechtvaardigde bakker het commerciële gebruik van de foto.

Hoe ‘Dit is een goed stel’ een begrip werd

14-05-2019
Hoe ‘Dit is een goed stel’ een begrip werd
Ruim 50 jaar ervaring in de sportjournalistiek is de leidraad in het boek ‘Dit is een goed stel hoor’. Daarin beschrijft Theo Reitsma (1942) de herinneringen aan wat hij zoal beleefde; als 18-jarige leerling-journalist bij Dagblad Kennemerland, als jarenlang verslaggever voor de NOS en als commentator van voetbalwedstrijden tot 2015 voor FOX Sport.

Hidde van Warmerdam, presentator op ad.nl

14-05-2019
HIDDE VAN WARMERDAM, PRESENTATOR OP AD.NL
Op ad.nl is Hidde van Warmerdam voor het AD het gezicht van de sportzomer. Momenteel presenteert hij vanuit de Giro het online-programma In het Wiel. Later volgen het WK voetbal voor vrouwen en de Tour de France. In een interview met Dennis Jansen in het AD schetst Van Warmerdam het verloop van zijn loopbaan.

Tussen romantiek en realiteit

14-05-2019
‘Een stukje magie is verdwenen’, zei ervaringsdeskundige Marco van Basten in De Kuip over de laatste stappen van Robin van Persie als voetbalprof. Het was bijzonder dat nog tijdens de wedstrijd de spelers van Feyenoord en ADO Den Haag een erehaag voor hem vormden.

Er is nog wel wat te winnen

14-05-2019
De schrijvende collega’s zullen het gevoel herkennen. Zo af en toe moet een stukje als dit uit de tenen komen. Niet vanwege een gebrek aan inspiratie, maar juist vanwege een overdaad aan columnwaardige onderwerpen die helaas al volledig zijn uitgemolken. Natuurlijk had ik hier een lofzang willen neerpennen over Mathijs de Ligt, de vroegvolwassen aanvoerder van Ajax. Het was van een zeldzame klasse hoe hij de pijn verbeet na die moeder aller nederlagen tegen Tottenham Hotspur.