NIEUWSOVERZICHT

‘Op mijn plaat’ is de toepasselijke titel van een fotoboek van voormalig schaatskampioen marathon Christijn Groeneveld. Na een zware val tijdens een training in het najaar van 2014 is hij van een rolstoel afhankelijk geworden. Groeneveld (33) werkt nu als fotograaf.

Fotografen op afstand in Ziggo Dome

Bij de finale van de finale van de Korfbal League in de Ziggo Dome bleken na de discussies vooraf nog lang niet alle beperkingen voor professionele fotografen weggenomen. Slechts twee toonden er nog interesse, Koen van Weel (ANP) en Sander Chamid, maar ze stuitten op diverse handicaps.

Wijze vaders!

In de mooie reeks verhalen over hoe krijgen we het voetbal er weer bovenop stond vorige week een interview met Gerard Kemkers in de Volkskrant. Hoewel ik Gerard talloze malen heb gesproken, was alles wat er in stond nieuw voor mij. Ik sprak hem namelijk altijd over schaatsen.

Thijs Zonneveld, wielerverslaggever AD

Hoewel al meer dan drie uur vóór de finish van Parijs - Roubaix duidelijk was dat de situatie van de (later overleden) Belgische renner Michael Goolaerts ronduit ernstig was, kreeg zijn lot weinig aandacht op tv, radio en bij de meeste andere journalisten. Thijs Zonneveld, verslaggever voor AD en de regionale kranten van de Persgroep, verbaasde zich erover.

De sport en de dood

Een Vlaamse collega van me mocht er vroeger nog wel eens een foute grap over maken. ,,De coureurs van tegenwoordig”, smaalde hij dan quasi-serieus in de perszaal, ,,willen niet meer sterven.” Hij doelde niet op wielrenners, hij doelde op de sport met de hoogste mortaliteit in de jaren 60, 70 en 80: autosport.

Ernstig verlies

Iedere organisatie, hoog, laag, stijf, stijlvol, heeft een paar toffe gasten nodig. Mannen (soms vrouwen) met wie je gemakkelijk contact maakt. Van hee, hoe zit dat. NOC*NSF hàd Jeroen Bijl en Charles van Commenee. De een als het rustgevende type op de achtergrond, oud-volleybalinternational, geschikte peer. De ander is een Amsterdammer, veelweter, geen betweter, trainer van olympische atletiekkampioenen, tot bedaren gekomen in sportland Groot-Brittannië.

Op bezoek bij Buf!

Sinds een collega mij wees op het ietwat satirische onderdeel ‘van onze verslaggever Buf ten Napel’ in de Volkskrant is dit één van mijn favoriete rubrieken in de media geworden. Als je even bent weggeweest uit de sport en in een andere hoedanigheid naar de productie kijkt, zie je dat er nog steeds niet altijd wordt afgeweken van de platgetreden paden. Daar is niets aan te doen. Hoort er ook gewoon bij.

Beperkte belangstelling voor hockeytoernooi zonder winnaar

De Euro Hockey League (EHL) beoogt de Champions League van het hockey te zijn. Op kleine schaal vanzelfsprekend. De achtste- en kwartfinales van de elfde editie van dit toernooi, in jargon KO 16 en KO 8, werden tijdens het paasweekeinde in Rotterdam gehouden. In het pinksterweekeinde volgen in Bloemendaal de beslissende duels.

Dick Heuvelman, initiatiefnemer WK wielrennen 2020

Van oudsher bestaat er een hechte band tussen wielrennen en media. Veel klassieke wielerwedstrijden kwamen tot stand op initiatief van kranten en sportbladen. Dick Heuvelman (72), oud-sportjournalist van het Dagblad van het Noorden, houdt de band in stand als initiatiefnemer voor de organisatie van het WK wielrennen 2020 in de provincies Groningen en Drenthe.

De nieuwe regels rond Oranje

Nieuwe bondscoach, nieuwe regels. Vaarwel de losse perspolitiek die ooit door Kees Jansma werd geïntroduceerd. Rond de vriendschappelijke interland Nederland-Engeland werden de nieuwe mediaregels voor het eerst toegepast en de eerste ervaringen zijn met gemengde gevoelens ontvangen. De NSP werd daarin overigens niet gekend.

Alphense Girls!

Door omstandigheden heb ik de afgelopen zomer weinig meegekregen van het Europees kampioenschap voetbal voor vrouwen. Ik weet daarom nog steeds niet goed hoe ik het allemaal moet inschatten. En of al die media-aandacht wel terecht is. Laatst ben ik eens even gaan zitten voor de finale van de Algarve Cup, om met eigen ogen te zien of het wat voorstelde. Helaas voorkwam de stromende regen dat de wedstrijd doorging.

Louis Bovée, journalist en boekenschrijver

Ook als pensionado raakt Louis Bovée (67) niet uitgeschreven. Wekelijks verzorgt hij de sportpagina’s in Max Magazine, het programmablad van Omroep Max. Bovendien verscheen vorige week alweer zijn vijfde boek: ‘De Massasprint’, een bundeling van vijftig verhalen met en over de beste sprinters ooit.

De perskaart als heilige graal

Elke week vallen er wel enkele verzoeken om een NSP- of een AIPS-kaart bij ons in de elektronische brievenbus. Het zijn meestal would-be journalisten en fotografen die denken dat Marianne Verzijl en ondergetekende Gekke Gerritje zijn die het wereldje niet kennen. Een simpele wedervraag om ondersteunende verklaringen van twee opdrachtgevers plus het bewijs dat tenminste de helft van iemands inkomsten wordt behaald uit (sport)journalistieke werkzaamheden, is meestal voldoende om de bijklussende hobbyïsten af te schrikken.

Willem in theater

Willem van Hanegem claimt dat het bekendste citaat van Johan Cruijff hem toebehoort. ‘Elk nadeel heeft zijn voordeel’, zoiets zou al door Van Hanegem in 1970 zijn gezegd toen Feyenoord bij de Europa Cup-halve finale tegen Legia Warschau in Polen met een zwaar bemodderd veld werd geconfronteerd. Van Hanegem onthulde dat maandagavond 19 maart bij de presentatie van een nieuw boek met verhalen van en over hem: ‘Willem van Hanegem – Buitenkant links’.

Spagaat

Er was afgelopen week een hoop gedoe rond twee bekende trainers die optraden als voetbalanalist op televisie. Twee mannen die de eigenschap delen dat ze altijd zichzelf zijn. Twee mannen die er doorgaans niet omheen draaien en zonder schroom zeggen wat ze vinden. Precies dus wat tv-omroepen zoeken in voetbalanalisten. Maar precies die openhartigheid was tegen Gertjan Verbeek en Frank de Boer, want over hen heb ik het, gaan werken. De Boer kreeg de hoon van José Mourinho over zich heen, terwijl Verbeek voor veel irritatie zorgde bij de aanhang van zijn club FC Twente.

Te oud!

Sinds de Winterspelen roepen veel prominenten in en rond het schaatsen sponsoren op om de sport te gaan steunen. Dat levert geweldige publiciteit op. Bij Justlease weet men daar alles van. Voor zover ik weet heeft het bedrijf afspraken gemaakt met Ireen Wüst, is die nagekomen en heeft vervolgens ruim op tijd aangegeven de contracten niet te zullen verlengen.

Koen van der Velden, freelancer in de VS

Vanuit New York schrijft Koen van der Velden als freelancer over zowel Nederlandse als Amerikaanse sport. Zijn verhalen verschijnen in onder meer de VARAgids, Runners World, Het Parool en Voetbal International. De afstand blijkt geen handicap voor hem.

Hup Heracles!

Oud-voorzitter van Heracles Jan Smit baarde vorige week opzien door uit te roepen dat hij er geen traan om zou laten als FC Twente degradeert. Dat leidde tot commotie. FC Twente-trainer Gertjan Verbeek deelde na afloop van de derby tussen de clubs, gewonnen door Heracles, zelfs even ‘een sneer uit’ naar zijn goede vriend, zo las ik. Gertjan was vroeger trainer van Heracles.

Schaatsmoe? Echt niet!

Eerlijk? De ISU pleegt inflatie op zijn eigen sport, op al die gouden plakken en vele wereldtitels. Althans, dat vond ik een week na die enerverende Winterspelen toen er alweer een WK sprint gepland stond, in China. Schaatsen dus, het kan zelfs een schaatskrant als de Leeuwarder Courant (LC) teveel worden. Wat is zo’n wereldtitel waard als je even eerder hebt moeten pieken?  In Pyeonchang dus, niet in Changchun. Na twee schitterende olympische weken was de LC amper geïnteresseerd in dat WK. We waren blijkbaar niet de enigen.

De reddingsboei is toegeworpen

Dit is een pleidooi voor meer avontuur in de sport. Een oproep om voorspelbaarheid zoveel mogelijk uit te bannen. Schaatsen in de buitenlucht, mag het alsjeblieft een onsje meer zijn? Het is ongetwijfeld ingegeven door nostalgie, dit hunkeren naar oude schaatstijden met Ard en Keessie, met Jan Bols, met Hilbert van der Duim. Maar ik kan er niets aan doen. Ik mocht me afgelopen weekend een avond onderdompelen in de unieke sfeer van het WK allroundschaatsen in Amsterdam, in wat we ooit de grauwe betonbak aan het Olympiaplein noemden. Het heeft me bij de strot gegrepen.

Bert Talens, uitgever Panenka

Het cult-voetbalmagazine Panenka, dat sinds 2013 vier keer per jaar verschijnt, krijgt onder dezelfde naam een editie in Japan. Eerst worden maandelijks de al verschenen uitgaven in een Japanse versie uitgegeven. Vanaf augustus 2019 moeten ze gelijk opgaan, zegt uitgever Bert Talens.

Home sweet home!

De Olympische Spelen zijn voorbij. Dat is altijd even slikken. Ze worden tenslotte niet elke week gehouden. Ik herinner mij dat zich toch altijd een bepaalde opwinding van je meester maakte als een evenement tegen het einde liep. Vooral als het een relatief langdurig evenement was. Je mocht weer naar huis.

Ruud Doevendans, uitgever/hoofdredacteur Tardelli

Op de Nederlandse tijdschriftenmarkt verschijnen naast Voetbal International, ELF en het inmiddels al twintig jaar bestaande Hard Gras ook gespecialiseerde voetbalbladen met kleinere oplages. Nieuw in dit schap met Staantribune, Panenka en Santos is Tardelli, genoemd naar Marco Tardelli (1954), wereldkampioen met Italië in 1982. Uitgever/hoofdredacteur van Tardelli is Ruud Doevendans, tevens hoofdredacteur van het trainersvakblad De Voetbaltrainer.

WK BAANWIELRENNEN

Het WK baanwielrennen in Apeldoorn voltrok zich uitermate succesvol voor de Nederlandse deelnemers: vijf gouden, vijf zilveren en twee bronzen medailles. Welgeteld 259 mediavertegenwoordigers uit 18 landen hadden ook weinig te klagen. ,,Het was relaxt werken”, vindt Ad Pertijs, die voor de Brabantse kranten van de Persgroep het WK volgde.

Nieuwe standaard

Met enige vertraging teruggekeerd uit Zuid-Korea denk ik met genoegen terug aan de olympische organisatiekracht van de Koreanen. Het zal in Nederland niet echt doorgedrongen zijn, want als zaken vlot verlopen dan hoor je er gemiddeld niets over, maar het werk als journalist bij de Olympische Winterspelen van Pyeongchang werd ten zeerste vergemakkelijkt door de uitgebreide service en accuratesse van de Koreanen.

Henry Schut, presentator Studio Sport

Televisie-recensente Angela de Jong (AD en de regionale kranten Persgroep) opende het vuur op NOS-presentator Henry Schut. Ze kreeg steun van Erik Dijkstra (Bureau Sport), die zei: 'Mart Smeets is een glas rode wijn. Met hem heb je elke dag wel een ándere rode wijn. Henry Schut is...meer een glaasje water.’ Op radio 10 reageerde Henry Schut.

Foto’s vroeger en nu

Een tijdje terug zag ik op het Twitter-account ‘NL voetbal in beeld’ een geweldige zwart wit foto van een volstrekt willekeurige Eerste Divisiewedstrijd RBC - Go Ahead uit het seizoen 1962/63. Heerlijk om naar te kijken. Nostalgisch ook. Het bijschrift luidde: ‘Prachtige foto gevonden uit het duel tussen #RBC en #GoAhead uit 1963. Alles klopt op de foto: vanuit de huizen kijken bewoners mee, Batavus met een reclamebord en een heerlijk beschaafd spandoek met Hup RBC.'

De hemel boven Gangneung

Eén van de hoogtepunten van de Winterspelen vond ik toch wel de manier waarop Bob de Jong in zijn enthousiasme over Zuid-Koreaanse medaillewinst hoog van de tribune sprong en bij Geert Kuiper en Arie Koops in de nek belandde. Schitterend!

ULTRASNELLE FOTO’S

Sneller nog dan één rondje op de olympische schaatsbaan van Gangneung verschenen de foto’s van het ANP op het net. ,,Als een schaatser voor de tweede keer langskwam, stond zijn eerste passage al op het net”, vertelt Vincent Jannink, een van de drie ANP-fotografen bij de Olympische Winterspelen. Hoe dat zo snel kon, legt Jannink uit. ,,Het begint bij een goede voorbereiding. Daar hebben we in de week voordat de Spelen begonnen veel energie ingestoken. We hebben een kabel laten aanleggen langs de baan, voor een stabielere en snelle verbinding, en om niet afhankelijk te zijn van wifi.

FC Bord op Schoot - Eurosport 10-0

Het is alsof de winnaar van een massasprint in de Tour juichend op de foto staat, terwijl de rest van het peloton op geen enkel pixeltje te zien is. Mijlenver is het gepaste woord niet, er gaapt een astronomisch gat tussen de kijkcijfers naar de Olympische uitzendingen bij de NOS en die van Eurosport. Na een ruime week Winterspelen tonen de rekenmeesters van de Stichting Kijkonderzoek (SKO) aan dat het aanbod van nieuwkomer Eurosport verbleekt bij de kracht en dadendrang van het eerste elftal van FC Bord op Schoot, gespecialiseerd in het afslaan van aanvallen op de leidende positie als sportzender.

Geweldenaar!

Ik volg de Winterspelen van huis uit. Dat is in de beleving onvergelijkbaar met als je er daadwerkelijk bij bent. Ik denk dat alle collega’s die beide hebben meegemaakt dat kunnen beamen. De emotie is anders. Thuis is die minder. Ter plekke schat je de zaken anders in. Ik ben geneigd de verhalen van de collega’s ter plekke te geloven. Die zijn er bij. Maar thuis vallen je andere dingen op.

Luiken dicht

Toch nog even over NOC*NSF, ons aller sportkoepel die op de Olympische Winterspelen wederom een faux pas maakte bij de berichtgeving over een affaire. Op Yurigate in Rio de Janeiro volgde Jillartgate in Zuid-Korea, een restant van de Spelen, vier jaar daarvoor in Sotsji. Schaatscoach Jillert Anema werd destijds op voorspraak van de toenmalige chef de mission Maurits Hendriks berispt voor iets wat NOC*NSF als matchfixing beschouwde. Anema had als coach van de Franse achtervolgingsploeg een dealtje willen sluiten met zijn collega Arie Koops van de Nederlandse ploeg.

Astrid Wisman, regisseur NOS bij Olympische Winterspelen

Vanuit een grote container buiten het olympische schaatsstadion in Gangneung krijgen de tv-beelden Nederlandse accenten. Regisseur Astrid Wisman kan daarvoor kiezen uit de shots van zeven eigen camera’s. In de VARAGIDS vertelde zij onlangs daarover. Liefst dertig camera’s in totaal worden ingezet om de Nederlandse tv-kijker geen detail vanaf de schaatsbaan te onthouden. NOS-regisseur Astrid Wisman mixt de ‘world feed’, bestemd voor alle geïnteresseerde landen, met de ‘additional feed’, het Nederlandse vleugje.

Stanley Gontha, maker beste nieuwsfoto Zilveren Camera

In de strijd om de Zilveren Camera werd de ‘Nouri-foto’ van Stanley Gontha uitgeroepen tot beste foto in de categorie Nieuws. Op de foto brengt de vader van Ajax-voetballer Abdelhak Nouri zijn dank uit voor de massale steun. Gontha moest genoegen nemen met een oorkonde als prijs. Had hij met zijn foto de Zilveren Camera gewonnen, dan zou dat 7.500 euro hebben opgeleverd.

올림픽 스케이트장 / EVENEMENT

Of het volgen van een olympisch schaatstoernooi geen saaie aangelegenheid is, wilde iemand laatst van me weten. Lang hoefde ik niet over het antwoord na te denken. Akkoord, ik moet ook in Pyeongchang (of beter: Gangneung) de eerste schaatser nog tegenkomen die aan het einde van het rechte stuk bij wijze van surprise rechts- in plaats van linksom gaat. Toch zou ik de eerste anderhalve week op deze Zuid-Koreaanse schaatsbaan uiterst verrassend willen noemen. Nee, luidde dus het antwoord.

Nieuwe buren!

en tijdje geleden beweerde ik op deze plek dat Gertjan Verbeek een standbeeld zou verdienen als hij FC Twente in de eredivisie zou houden. Sindsdien heeft hij geen wedstrijd meer gewonnen. Daarvoor overigens ook bijna niet. Epy Drost, Blaise NKufo, Sander Boschker, of hun standbeelden in de omgeving van de Veste binnenkort gezelschap krijgen valt te bezien. Want het gaat niet zo goed. Ik maak me grote zorgen.

Knorrigheid

Ik mag vooral niet zeuren. Iedere journalist die een evenement als de Olympische Spelen meemaakt kan maar beter in zijn handjes klappen. Op kosten van de baas drie weken de mooiste wintersporten van dichtbij bekijken. Er bovenop zitten wanneer Sven, Carlijn en al die anderen naar Olympisch goud snellen. In het stadion bovenin de bergen ondergedompeld worden in een weergaloze openingsshow met vele memorabele momenten. Nee, het leven lacht ons deze weken in Zuid-Korea toe.

Ik ben de bob!

Vorige week heb ik verteld dat het met de kou op de Winterspelen doorgaans nog wel losloopt. Voordat iedereen in Pyeongchang in gejuich losbarst, moet ik toch zeggen dat er wel een ander dingetje is dat mij zorgen baart. Er zijn geen Nederlandse bobsleeërs.

VANUIT GANGNEUNG

Ik loop door de eetzaal, langs de lange tafels met ontbijtende verslaggevers en tel zo tegen tienen de aanwezige vrouwen. Ik kom aan 25, o nee in die hoek nog 2. Is 27. Ik schat dat er bij het sluiten van deze zaal een mannetje (vrouwtje) of 200, 300 binnen is. Effe te veel om te tellen. Maar dan nog, over de duim komen we aan een procent of 10 van de vrouwelijke kunne.

Transfer Deadline Day

Duizelingwekkende bedragen en steeds schaamtelozer paniekvoetbal hebben er voor gezorgd dat Transfer Deadline Day is geworden wat het is: een gedrocht van een dag waarop veel, zo niet alles, tot uiting komt van wat (top)voetbal soms zo’n verpeste sport maakt.

Eline de Zeeuw, winnares Afstudeerprijs

Websites als ‘Voetbalprimeur’ en ‘Voetbalzone’ zijn een doorn in het oog van veel voetbaljournalisten, met name van de zogeheten ‘clubwatchers’. Dat signaleert Eline de Zeeuw (25) in haar masterscriptie aan de Universiteit van Groningen (Mediastudies). Met die scriptie (‘Clubwatchers, vooral niet te kritisch? Onafhankelijkheid in de voetbaljournalistiek’) won zij de Afstudeerprijs Villamedia.

Circa 150 mediavertegenwoordigers voor megaklus naar Korea

De komende dagen vertrekken in het kielzog van TeamNL circa 150 Nederlandse journalisten, fotografen, cameramensen, regisseurs en technici naar de Winterspelen in Pyeongchang. Het merendeel verblijft dicht in de buurt van de Gangneung Oval.

Henk Hoijtink, Journalist van het jaar 2017

In zijn wekelijkse rubriek ‘Brief van de hoofdredactie’ schrijft Cees van der Laan, hoofdredacteur van Trouw, deze week over Henk Hoijtink, chef sportredactie van Trouw. ’Henk Hoijtink gaat geheel zijn eigen gang’, schrijft Van der Laan over de ‘Sportjournalist van het Jaar’. Hieronder zijn betoog.

Koud?

Ik lees verontrustende berichten over de naderende Winterspelen van Pyeonchang. Het wordt koud, vooral bij de openingsceremonie. De organisatie gaat extra maatregelen treffen. Aan iedereen die de happening wil bijwonen wordt een soort van overlevingspakket uitgedeeld. Snowboots, wintermuts, cognac, niets is te dol.

Bevlekte sport

Ik stond erbij en keek ernaar. Niks vermoedend. De mooiste turnploeg van de wereld, het team van de Verenigde Staten, haalde de voorbije twintig jaar de ene na de andere grote titel. Onverslaanbaar waren ze, de Russinnen en Roemeensen voorbij. Amerikaanse journalisten, altijd in groten getale aanwezig bij de Olympische Zomerspelen (als een soort van incentive), applaudisseerden nog net niet. Maar gossie, wat waren hun girls goed. Yeahh.

Over vrouwen en het nut van mediatraining

Het jaarlijkse NSP Sport & Media Nieuwjaarsdiner 2018 vond maandag 22 januari plaats naast de Coolste Baan van Nederland in het Olympisch Stadion maar kende een hot topic. In geen andere tak van de journalistiek zijn zo weinig vrouwen werkzaam. De door Marcel Maijer (RTL) gepresenteerde avond begon met een paneldiscussie. Barbara Barend (Helden Magazine) gaf aan dat vrouwen een extra dimensie toevoegen aan de sportjournalistiek en moedigde zowel sportjournalistieke organisaties als vrouwen zelf aan om verandering aan te brengen in de scheve verhoudingen.

Willem!

In de jaren zeventig deed het verhaal de ronde dat als je waar dan ook ter wereld een kaartje op de bus deed en je schreef er alleen maar ‘aan Willem’ op, dat kaartje ook daadwerkelijk bij Willem terecht kwam. Waarschijnlijk hebben de afgelopen dagen veel mensen een kaartje op de bus gedaan met ‘aan Willem’. In het AD vertelde de Kromme dat hij leed aan een ernstige ziekte. In de voetbalwereld kwam dat aan als een mokerslag.

Jiri Büller, winnaar NSP-fotojaarprijs 2017

Opvallend: de winnende NSP-sportfoto van 2017, door Jiri Büller gemaakt voor de Volkskrant, werd destijds niet eens gepubliceerd in de krant. Jiri Büller (44) maakte zich niet kwaad er over, wél over de omstandigheden waaronder hij toen Epke Zonderland moest fotograferen tijdens het NK turnen in Ahoy’ Rotterdam. De NSP-jaarprijs verrijkt zijn oeuvre met al diverse Zilveren Camera-onderscheidingen.

Nepnieuws

Een paar weken geleden volgde ik op een rustig moment een Twitter-stormpje tussen aanhangers van Metro-columniste Ebru Umar (die ik niet lees) en de redactie van de website van LINDA (die ik eveneens niet lees). LINDA had blijkbaar de kop boven een column van Umar veranderd en haar - op basis van die verandering - beschuldigd van racisme ten opzichte van Sylvana Simons.

Gemengde ervaringen

Journalisten en fotografen die de buitenlandse trainingsstages van de Nederlandse topclubs volgden, troffen werkomstandigheden die nogal varieerden. In zijn blog op ad.nl ergerde Mikos Gouka (AD) zich over de geringe toegankelijkheid bij Feyenoord. ,,Het wordt almaar gekker”, schreef Gouka vanuit Marbella. Daarentegen hadden Dick Sintenie (Het Parool) en Rik Elfrink (ED) weinig reden tot klagen over respectievelijk Ajax en PSV.

Het mediabeleid van een volksclub

Je zult maar de verslaggever zijn die de hartslag van een sportclub vrijwel dagelijks moet registreren. Speler één is geblesseerd, speler twee zit te mokken op de reservebank en wil een transfer, speler drie loopt na een lekkere wedstrijd naast zijn schoenen en speler vier ligt niet lekker in de groep.

Goed verhaal!

Ongeveer op deze plek hield collega Daan Smink vorige week een pleidooi voor sporters met een goed verhaal. Die dreigen namelijk te verdwijnen. Eigenlijk zouden we alleen nog sporters aan het woord moeten laten die een goed verhaal te vertellen hebben. Helaas is de tijd dat we ons dat konden veroorloven voorbij.

Hans Heus, fotograaf

Voordat Ajax het alleenrecht kreeg op betaald voetbal in Amsterdam, was er tot 1980 nog FC Amsterdam, voortgekomen uit DWS, Blauw-Wit en De Volewijckers. Als fotograaf bracht Hans Heus (71) de successen én de sfeer van deze kleurrijke club in beeld. Achttien bijzondere foto’s vormen nu drie maanden lang een expositie in café-restaurant Piet de Gruyter in Amsterdam.

Fotograaf Paul Raats over project ‘Tokyo2020’

De Olympische Winterspelen moeten nog komen, maar fotograaf Paul Raats (50) uit Eindhoven kijkt al verder; naar de Zomerspelen van 2020. Voor zijn project ‘Tokyo 2020’ heeft hij al zo’n twintig sporters in Japanse sferen geportretteerd.

Onafhankelijke geest

In de week waarin de recordinternational van Oranje verrassend overstapte naar de Qatarese competitie, keerde een andere voormalige Oranje-vedette al even verrassend terug in de Bundesliga. Net als Wesley Sneijder, die op zijn 33e kiest voor de Qatarese oliemiljoenen van Al Gharafa, heb ik ook Nigel de Jong, die tekende bij FSV Mainz, altijd een erg interessante persoonlijkheid gevonden. Een heel ander type dan Sneijder, maar wel iemand die net als zijn oud-teamgenoot bij Ajax en Oranje doorgaans een goed verhaal te vertellen heeft.

DELA Beach Open laat zon binnen schijnen

Het lijkt natuurlijk gekkenwerk, beachvolleyballen in de winter bij temperaturen rond het vriespunt en veel regen en wind. Maar zet er een dak overheen, hang lichten op, zet de muziek aan, stort de Haagse Sportcampus Zuiderpark vol met zand en zie hoe het spelletje ook in de winter zijn oude, vertrouwde en dynamische dimensie krijgt.

Anton!

Toen de affaire Camiel Eurlings losbarstte had ik mij even terug getrokken in de Lutte, voor een welverdiende vakantie. Althans ik vond dat ik het wel had verdiend. Dat het volk eiste dat het IOC-lid zijn excuses moest aanbieden ging daar langs me heen.

De rauwe kracht van het OKT

Ik was er eigenlijk wel een beetje klaar mee, met dat langebaanschaatsen. Teveel gedoe met cijfertjes achter de komma, weinig avontuur met al die wereldbekerwedstrijden in overkapte buitenlandse arena’s zonder publiek, een groot gebrek aan concurrenten uit serieuze sportlanden. Nee, folklore heb ik het nooit durven noemen, daarvoor ben ik te verkikkerd op het veldrijden, het equivalent van het schaatsen bij onze zuiderburen. Ik hoor de jij-bak al aankomen. Maar toen kwam het OKT. Het Olympisch Kwalificatie Toernooi.

KNWU belooft beterschap na uitglijder

Het was geen visitekaartje voor het wielrennen, dat NK Baanwielrennen in de dagen tussen Kerst en Oud en Nieuw in Alkmaar. Fotograaf Davy Rietbergen maakte een treffende foto van de “perskamer”, met daarop twee tafels en drie stoelen, geen internet, een gordijn, slechts drie stroompunten, geen deelnemerslijsten en geen aanspreekpunt voor de media.

Jeroen Huis in ’t Veld over website Formule 1

Circa anderhalf miljoen unieke bezoekers, alleen al in Nederland, doen volgens initiatiefnemer Jeroen Huis ín ’t Veld maandelijks de formule 1-website www.GPUpdate.net aan. Met de overname door het Amerikaanse Motorsport.com neemt Huis ín ’t Veld afscheid van zijn geesteskind. Met SportStadion.nl blijft hij nadrukkelijk bij de Formule 1 betrokken.

De trainer van 2018!

In de donkere dagen voor kerst zat ik even naar ADO Den Haag - PEC Zwolle te kijken. Het was niet zo druk verder. Aan John van ‘t Schip werd door de mensen van Fox Sports de vraag gesteld wat hij vond van de situatie bij Ajax. Daar was Marcel Keizer net ontslagen en als we de (op dat moment) onbevestigde berichten mochten geloven was Erik ten Hag gevraagd zijn opvolger te worden.

Oude Stempel

Het was in de catacomben van de Barclaycard Arena van Hamburg. Het Nederlands handbalteam had zojuist in een zinderende wedstrijd de bronzen medaille van het WK veroverd, ten koste van Zweden. Collega Henk Stouwdam (NRC) wilde het toernooi nabeschouwen met doelvrouw Tess Wester die een voor haar doen matig WK achter de rug had en gelukkig voor haar en haar team een sterke troostfinale achter de rug had.

Max van der Put over WK darts

Lallende, vreemd uitgedoste fans bepalen op RTL7 weer elke avond het beeld bij het WK darts in Londen. In de perszaal daarentegen zijn geen alcoholische dranken verkrijgbaar, aldus Max van der Put (Brabants Dagblad), die afwisselend met Pim Bijl (AD) verslag doet voor AD en de regionale kranten van de Persgroep.

Sportvrouw van een tijdperk!

Eén van mijn eerste reportages in de sportjournalistiek was een bezoek aan het concours hippique van Lattrop. Voor de goede orde: ik kwam destijds uit Enschede. Een kilometer of dertig, veertig verderop. Ik had de middelbare school amper verlaten, zowaar nog met een diploma, en had een dag of drie mijn rijbewijs.

Een ramp voor het voetbal!

Inhoudelijk ga ik hier liever niet in op het dispuut tussen Gertjan Verbeek en Raymond Verheijen. Ze staan beiden bij mij in hoog aanzien. De ene omdat hij trainer van FC Twente is, de ander omdat hij mij een jaar of tien geleden dingen heeft verteld die allemaal bleken te kloppen.

Van de prins geen kwaad

De hobbyfotograaf die het vak van fotojournalist naar de verdommenis probeert te helpen, is zich van geen kwaad bewust. Na een bericht op deze site over zijn activiteiten in Calgary klaagde hij in een lange brief aan de NSP hij vorige week dat ,,ik voor mijn gevoel zelfs publiekelijk aan de schandpaal word genageld.”

Spetterend NSP-feest met afscheid Marina Witte

Samen met Arko Sports Media en House of Sports is de NSP drukdoende met de voorbereidingen op het NSP Sport en Media Nieuwjaarsdiner 2017, ditmaal op de Coolste Baan in het Olympisch Stadion. De datum is al bekend (maandag 22 januari 2018), de invulling van het programma en de andere details zoals kostprijs nog niet helemaal.

Peter Winnen, columnist de Volkskrant

Gedurende zeventien jaar schreef oud-wielrenner Peter Winnen (60) columns voor NRC, voornamelijk over wielrennen. Vanaf 2018 laat hij zijn gedachten los in de Volkskrant. ,,Een minstens zo mooi podium”, vindt Peter Winnen, die zelf nog geen transfer had overwogen.

Henk Seppen, fotograaf in spoor handbalsters

Op het WK handbal voor vrouwen in Duitsland is Henk Seppen een van de (vooralsnog) slechts vier fotografen uit Nederland. Als trouw volger van het Nederlands team heeft Seppen circa 300 foto’s uit ruim acht jaar samengebracht in het boek ‘Van droom naar daad – Nederlandse handbalvrouwen op jacht naar goud’.

Alibipraat

Toen ik afgelopen vrijdag keek naar de loting van het ‘WK-waar-we-niet-bij-zijn’ zat ik me af te vragen welke van die landen de laatste vijf interlands op rij allemaal hebben gewonnen? En welke landen acht van de laatste negen wedstrijden in een overwinning konden omzetten?

Aan de bar in Milaan

Ik zag pas afgelopen week de oproep van Maarten Bax, gericht aan mensen die ooit Johan Cruijff hebben ontmoet. Als daar leuke verhalen aan vast zitten, of ze die dan willen opsturen.

Rik Elfrink, PSV-clubwatcher ED

Hij kan nog niet tippen aan de 91.000 van Sjoerd Mossou, maar met ruim 57.000 volgers op Twitter is PSV-specialist Rik Elfrink (ED, Eindhovens Dagblad) veruit de meest gevolgde specifieke clubwatcher in het Nederlandse voetbal. ,,Op Twitter is Rik Elfrink een ‘merk’. Zijn nog verse Facebook-pagina groeit als kool”, schreef redactie-chef Arjen Vos vorige week in het ED.

VoetbalTV

Tijdens een ronkende Talpa-presentatie kondigde John de Mol afgelopen week aan dat hij samen met de KNVB een voetbalzender gaat beginnen. Hé, hadden we dat niet eerder gehoord? De gedachten gingen al snel terug naar 1996, toen John de Mol en de KNVB ‘iets nieuws’ gingen doen: een eigen voetbalzender starten. Sport7 werd een fiasco.

De sprintkampioen van Plymouth!

Graag had ik mij op deze plaats even in de discussie over doping gemengd. Helaas zit dat er niet in. In de sporten die ik heb gevolgd is nooit doping gebruikt. Ik heb me er daarom nooit in hoeven te verdiepen. Goed, er is een keer een paard betrapt, dat ik net aan het volgen was. Er had gewoon iets verkeerds in het voer gezeten. Kon dat paard ook niks aan doen.

Een unieke beroepsgroep

Bij de feestelijke presentatie van het opus magnum van Klaas Jan van der Weij (de salontafel thuis kreunt onder het gewicht van het boekwerk) was ik vooral verbaasd over de grote opkomst van vakgenoten, collega’s van het feestvarken. Concurrenten als je het goed beschouwt, want laten we eerlijk zijn, het is allerminst een vetpot in de beroepswereld van de fotografen.

Even Dick bellen!

Ze bellen straks wel weer! Dat was de teneur van het verhaal met Dick Advocaat van Mikos Gouka  in AD Sportwereld, kort voordat hij definitief liet weten niet door te gaan als bondscoach.   Hij bedoelde maar: Er is altijd wel iemand die me nodig heeft.

Koen Suyk, fotograaf

Méér dan veertig jaar al fotografeert Koen Suyk (63) hockeywedstrijden, naast veel andere sporten en wat zich verder aandient. ‘Een ware ambassadeur van de hockeysport’, noemde Rogier van ’t Hek, voorzitter van De Batavieren, hem onlangs toen de fotograaf door deze vereniging werd geëerd met de Eisenhower Trofee. Een nieuwe prijs, na onder meer drie hoofdprijzen bij de Zilveren Camera plus de NSP-Fotojaarprijs 2015.

Klaas Jan van der Weij, sportfotograaf

Uitgesmeerd over 384 pagina’s telt het boek Sportret van fotograaf Klaas Jan van der Weij circa 250 foto’s. Het is een oeuvre van 30 jaar sportfotografie. ,,De selectie maken voor dit boek, dat was één groot proces van ‘kill your darlings’, een bloedbad vond ik het. Dan kan het gebeuren dat die spraakmakende foto van Cancellara nu ontbreekt”, vertelt Klaas Jan van der Weij (65).

Terug naar Wassenaar!

Interessant om Rob Jansen de laatste weken weer overal te zien opduiken. Het begon in DWDD. Samen met Michel van Egmond vertelde hij over het boek dat Michel over hem schreef. Deal!

Aanrader

Tien jaar geleden nam ik het vliegtuig naar IJsland, toen nog steenrijk visserseiland in het noorden van Europa, om deelnemend journalist te zijn aan Play the Game. Dat stond al bekend als invloedrijk congres voor sportjournalisten, bestuurders en ander sportvolk.

Joop Holthausen, auteur Kampioen Wilskracht Hennie Kuiper

Met veel loftuitingen is vorige week het boek ‘Hennie Kuiper Kampioen Wilskracht’ ontvangen, een imposant (foto)boek gemaakt door onder anderen voormalig (wieler)verslaggever Joop Holthausen (72). De breed georiënteerde journalist, die onder meer werkte voor Het Parool, Trouw en De Tijd, zegt verbaasd te zijn over de vele positieve reacties.

De voetbalfeiten van een hockeyvader

Aardig verhaal laatst op de opiniepagina van de Volkskrant. Onder de titel ‘Voetbal moet op de schop naar Duits voorbeeld’ schreef wetenschapsjournalist Michiel van Nieuwstadt een inleiding over zijn onlangs verschenen boek ‘Succesvol sporten.’

China

Ik heb aan – zeg maar – mijn bemoeienissen met de verkoop van ADO aan een Chinees bedrijf - een flink aantal Chinese vrienden en bekenden overgehouden. Het duurde dan ook niet lang voordat ik na de prachtige goal van Aron Meijers tegen Feyenoord ‘app-jes’ en ‘We Chat-jes’ vanuit China binnen kreeg.

Nog één keer dan: De Grote Vier!

 Een paar weken geleden was Dik van der Meulen bij ons op bezoek. Dik geniet als schrijver de nodige bekendheid. Zo won hij bijvoorbeeld met zijn biografie over Multatuli ooit de AKO Literatuurprijs.

Diana Bogaards, Dutch Media Manager Volvo Ocean Race

De eerste etappe zit er al op voor de Volvo Ocean Race 2017-2018, de zeilrace langs elf plaatsen op zes verschillende continenten. Diana Bogaards, de media-manager voor Nederland, was bij de start in Alicante. Acht maanden lang, tot de finish eind juni in Scheveningen, regelt zij de media-contacten vanuit Nederland.

Het grote opleuken begint te jeuken

Geen idee meer wanneer de gekte is begonnen. Waren het de handballers die van een internationaal titeltoernooi af wilden uit vrees voor een flinke strop? Of was het de schaatsbond die in het enige schaatsmaffe land ter wereld geen kans zag om zonder verlies een wereldbekerwedstrijd in Thialf te houden, en dus een World Cup teruggaf aan de ISU?

Clay Ruperti, ex-sportjournalist, nu scheidsrechter betaald voetbal

Hij volgde de Rotterdam Marathon vanaf de motor voor RTV Rijnmond, deed jaarlijks verslag van het tennis in Ahoy en hanteerde de microfoon bij wedstrijden van Feyenoord, Sparta en Excelsior. Na zes jaar als freelance-sportverslaggever is Clay Ruperti (27), zoon van een Surinaamse vader, nu scheidsrechter betaald voetbal in combinatie met een baan bij de KNVB.

Tandenpoetsen

Wat sport zo mooi maakt, dat is vaak niet eens de sport zelf. Dat zijn de bijzondere verhalen in de kantlijn, dingen die buiten het veld, de baan of het parcours gebeuren maar wel veel zeggen over de soms zo wonderlijke sportwereld met al z’n bijzondere figuren. Het zijn verhalen om te lachen of om vol ongeloof het hoofd bij te schudden.

‘Geslachtsongelijkheid in verslaggeving’

In de sportverslaggeving worden vrouwelijke sporters vaak anders benaderd en beschreven dan hun mannelijke collega’s. Dat constateert de mediacommissie van het IOC, die zich onlangs heeft gebogen over geslachtsongelijkheid in de sportjournalistiek.

Joan Haanappel, Stichting Kunstrijden Nederland (SKN)

Wereldwijd trekt kunstrijden een veelvoud van de tv-kijkers die lange-afstand-schaatsen volgen. Maar op weg naar de Olympische Winterspelen van 2018 telt kunstrijden (nog) niet mee voor NOC*NSF. Voormalig topsporter Joan Haanappel (76), met drie keer brons op een EK, blijft zich met de stichting SKN inzetten voor de ontwikkeling van Nederlandse talenten.

Oranje vier jaar op Veronica

‘Beste koop 2017’, twitterde aankomend Feyenoord-directeur Jan de Jong na het EK voetbal voor vrouwen. De Jong was toen nog algemeen directeur van de NOS. Het succesvolle Nederlands vrouwenelftal trok zoveel kijkers dat het uitgroeide tot best bekeken zomerprogramma. Maar de kwalificatiewedstrijden voor het WK 2019 en het EK 2021 zullen niet te zien zijn bij de NOS, wel op Veronica.

Pijnverzachtende zalf

Alsof het afgesproken werk was brachten AD en de Volkskrant afgelopen zaterdag liefdevol pijnverzachtende zalf aan op de schrijnende wond die de nationale voetbalcrisis heeft geslagen bij de liefhebbers. Twee columns met min of meer dezelfde strekking: stop met doemdenken; we hebben een land met een geweldige infrastructuur als het om voetbal gaat; het komt ooit wel weer goed.

Jurryt van de Vooren over olympische film 1928

Twee gerestaureerde versies van de officiële film van de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam komen binnenkort in roulatie. De langste versie duurt twee keer drie kwartier, de kortste 45 minuten. Het is een stille film met de stem van sporthistoricus Jurryt van de Vooren (sportgeschiedenis.nl) als gids. De oorspronkelijke film, van een Italiaanse producent, werd nooit in Nederland vertoond.

Epke-effect

Het was best bijzonder. Het Nederlands voetbalelftal speelt een redelijk historische wedstrijd in Wit-Rusland, de inleiding tot de definitieve uitschakeling voor het WK voetbal van 2018. Maar de Volkskrant, mijn krant, opent deze maandag zijn sportkatern met een turnfoto. Niet zo maar een turnfoto. Het is de foto van ANP-fotograaf Robin van Lonkhuijsen van een iconisch moment uit de gelouterde carrière van Epke Zonderland.

WK shorttrack 9,1 miljoen euro waard

Het WK Shorttrack in Rotterdam Ahoy van maart dit jaar vertegenwoordigde voor 9,1 miljoen euro aan mediawaarde. Dat meldt de KNSB in een persbericht over de revenuen van het schaatsevenement.

Hard Knocks

Ik moest nogal lachen om de reacties na dat rare filmpje dat Ruud Gullit, direct na afloop van Nederland - Bulgarije op Instagram had gezet. Sommigen maakten zich druk om de woorden “fantastic game”, anderen omdat Gullit het had gewaagd de ‘privacy’ van de kleedkamer in beeld te brengen.

Hansje Bunschoten (1958-2017)

Als mede-presentator naast Kees Jansma van het nieuwe programma Sport op Vrijdag dook Hansje Bunschoten in 1987 op de tv op. Dertien jaar eerder was ze al gestopt met zwemmen. Haar tv-carrière eindigde vorig jaar door de ziekte waaraan zij zondag 1 oktober op 59-jarige leeftijd overleed.

In de kleedkamer tijdens de rust, live op FOX-Sports

De tv-camera rukt steeds verder op in de voetbalstadions. Tijdens de pauze van het KNVB-bekerduel tussen de amateurs van Hercules (Utrecht) en eredivisieclub FC Groningen drong FOX-verslaggeefster Hélène Hendriks door tot de kleedkamer van Hercules en sprak zij daar live met doelpuntenmaker Fouad Belarbi.

De politieke kracht van sport

De ervaren ruziezoeker én president Donald J. Trump heeft maar weer eens een conservenblikje vol maden opengetrokken. Een dag zonder rel of heibel is een dag niet geleefd, luidt zijn variatie op de lachversie die vele levensblije mensen zo aanspreekt.

Vaker nader overleg TIG en NSP

Sportmarketingbureau TIG Sports zal voortaan voorafgaande aan grote toernooien en belangrijke evenementen de NSP consulteren over het mediaplan en aangevraagde accreditaties. Dat hebben TIG en NSP afgesproken naar aanleiding van klachten van fotografen tijdens de WK Triatlon in Rotterdam, medio september.