NIEUWSOVERZICHT

Press By Numbers Tokio afgerond

Dezer dagen wordt de laatste hand gelegd aan de zogenaamde Press By Numbers-procedure voor de Olympische Spelen in Tokio, die door NOC*NSF en NSP eendrachtig wordt uitgevoerd.

Supportersboek wint verkiezing Staantribune

Bij de publieksverkiezing van het voetbalmagazine Staantribune is het boek Elitepauper van schrijver Freek van Kraaikamp uit Sassenheim uitgeroepen tot voetbalboek van het jaar. De schrijver zei bij de prijsuitreiking dat hij actief campagne had gevoerd. Er werden circa 11.000 stemmen uitgebracht.

Excuses Roda JC na klacht van De Limburger en NSP (2)

Roda JC heeft het boetekleed aangetrokken na klachten van enkele fotografen over het optreden van een supporterscoördinator na het duel Roda JC-MVV. Vorige week trok de hoofdredactie van De Limburger aan de bel bij de directie van Roda, gevolgd door een klacht van de NSP.

‘Journalistje spelen is de beste oplossing’


Op het WK curling in Canada is geen enkele Nederlandse mediavertegenwoordiger aanwezig. Eurosport is voor de tv-uitzendingen afhankelijk van wat de wereldcurlingbond aanlevert. Daarom zorgen bestuursleden van de Nederlandse bond zelf maar voor de berichtgeving over de prestaties van het Nederlands team.

De onverstoorbare Mark van Bommel

Toen Mark van Bommel zondag na de 3-1 nederlaag tegen Ajax zei dat hij een ‘hartstikke goed’ PSV had gezien, viel hoongelach hem ten deel. Had PSV niet veel te weinig afgedwongen in de Johan Cruijff ArenA, zeker nadat het meer dan een half uur tegen tien man stond?

Jaap Stalenburg, sportjournalist én Statenlid

JAAP STALENBURG, SPORTJOURNALIST EN STATENLID ,
Jaap Stalenburg verlegt zijn politieke horizon. De freelance sportjournalist, voor onder meer Helden Magazine, is gekozen in de Provinciale Staten van Friesland. Eerder was hij, ook voor de PvdA, lid van de gemeenteraad van Heerenveen. Stond je op een verkiesbare plaats, Jaap? ,,Ik was nummer zes op de lijst. We hebben zes zetels gehaald, een minder dan bij de vorige verkiezingen. Ik had er wel vertrouwen in dat ik op een verkiesbare plaats stond.”

Women’s Sport nieuw en interessant onderdeel bij The Telegraph

Wie de website van The Telegraph onlangs geopend heeft zal het vast niet zijn ontgaan. Tussen de rubrieken Football, Rugby Union, Tennis en Formula 1 prijkt nu ook ‘Women’s Sport’. Een nieuw onderdeel waar verhalen over vrouwen in de sport worden gepubliceerd. Met Women’s Sport wil The Telegraph meer aandacht geven aan de sportvrouwen en hun verhalen. 

Prikkelende vraag in kennissessie: mogen sportjournalisten wedden?

Dat sportjournalisten een account hebben bij een wedkantoor en een gokje wagen op een wedstrijd die ze zelf beschrijven, is dat eigenlijk wel ethisch verantwoord? Op Wimbledon wordt namelijk meteen je accreditatie ingenomen als je daarop wordt betrapt. Met die prikkelende vraag confronteerde freelance sportjournalist Sander Collewijn (o.a. AD en Het Parool) maandag zijn vakbroeders die waren afgekomen op de eerste kennissessie georganiseerd door Toto en NSP, gepresenteerd door columniste en journaliste Diana Kuip (o.a. RTL, NPO Radio 1, VI, Helden, AD, JFK). Een vraag de komende tijd zeker actueel zal worden.

Excuses Roda JC na klacht van De Limburger en NSP

De hoofdredactie van De Limburger en de NSP hebben bij Roda JC klachten ingediend wegens het belemmeren van de fotografen Peter Schols en Bas Quaedvlieg, afgelopen zondag na de wedstrijd Roda JC-MVV.

Jerry Lampen, van fotograaf tot videojournalist

JERRY LAMPEN, VAN FOTOGRAAF TOT VIDEOJOURNALIST
Bijna veertig jaar was Jerry Lampen actief als fotograaf. Nu concentreert hij zich op videoproducties. ,,Ik heb het hele landschap zien veranderen.” Hoe ben je tot die switch gekomen, Jerry? ,,Ik was al een tijdje bezig om fotografie te combineren met video. Ik merkte dat het In de nieuwssector niet werkt om op beide terreinen het maximale eruit te halen. Dat kan alleen als je ergens helemaal in je eentje met een onderwerp bezig bent.”

Studio Sport 60 jaar

Op vrijdag 5 april viert NOS Studio Sport zijn 60ste verjaardag. Op die dag in 1959 was de eerste uitzending van Sport in Beeld dat later NTS Sport ging heten en vanaf 1969 uitzendt onder de naam waarmee het programma zou uitgroeien tot een icoon op tv. In het jubileumweekend wordt dat feit op tal van manieren luister bijgezet.

Taco van den Velde verkiest Emiraten boven VI

Taco van den Velde verlaat na 23 jaar de redactie van Voetbal International. Hij heeft gekozen voor een baan in de technische staf van Bert van Marwijk, die is aangesteld als bondscoach van de Verenigde Arabische Emiraten. Sinds eind 2017 maakte Van de Velde deel uit van de hoofdredactie.

John Drieskens 1942-2019

John Drieskens, voormalig sportjournalist bij De Stem en het Haarlems Dagblad, is op 3 maart overleden. Hij werd 77 jaar. Na zijn periode in de sportjournalistiek was Drieskens van 1981 tot 1988 hoofdredacteur van het weekblad Panorama.

Volop ruimte voor media in nieuw stadion Spurs

Op de plek van het oorspronkelijke White Hart Lane in Noord-Londen heeft Tottenham Hotspur een nieuw voetbalstadion gerealiseerd. In de mediaruimte zijn 200 zitplaatsen beschikbaar voor journalisten en fotografen.

Oliver Kahn 'beste tv analist' in Duitsland

De Duitse oud-voetbalinternational Oliver Kahn is in Hamburg verkozen tot de ‘beste sportanalist’ op de Duitse tv. Hij is werkzaam voor ZDF. Er waren twintig ‘’sportanalisten’ van zes verschillende omroeporganisaties genomineerd. Kahn is kandidaat om bij zijn vroegere club Bayern München een leidinggevende rol te gaan vervullen.

Slepende dopingkwestie

Het was pal voor het WK kortebaan eind december. Kira Toussaint stak in topvorm. Podiumklasseringen, en dus premies, lonkten voor de rijzende ster van het Nederlandse zwemmen. Maar de dochter van Jolanda de Rover, de olympisch rugslagkampioene van 1984 in Los Angeles van wie ze het talent had geërfd, trok zich onverwacht terug. ‘Ziek geworden’, luidde de officiële verklaring.

Pro Shots vindt onderdak bij NU.nl

Sportfotopersbureau Pro Shots wordt onderdeel van nieuwssite NU.nl. Voor Pro Shots zijn in Nederland 22 professionele fotografen actief. Onder de nieuwe holding ziet Stanley Gontha, eigenaar van Pro Shots, mogelijkheden om het bedrijf verder te laten groeien, ook naar onderwerpen als binnenland, entertainment en buitenland.

‘Voetbaljournalisten vinden diversiteit vaak onzin’

In de Nederlandse voetbaljournalistiek is diversiteit geen thema, stelt Jacco van Sterkenburg, onderzoeker aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. In het maandblad Sport&Strategie baseert hij zijn oordeel op een pilotstudie onder tien Nederlandse journalisten over commentaar en berichtgeving in relatie tot etniciteit.

PowNed maakt docu over Dumoulin

Bij omroep PowNed is een documentaire over Tom Dumoulin in de maak. Dominique Weesie volgt de wielrenner daarvoor op de voet richting Tour de France. Daags voor de Tourstart moet de docu worden uitgezonden op NPO2.

Sportfilmfestival met 33 films

Uitgesmeerd over vijf dagen worden tijdens de jubileumeditie van het Sportfilmfestival Rotterdam in totaal 33 sportfilms vertoond. Daarbij bevinden zich 17 premières. Het filmfestival loopt van woensdag 10 tot en met zondag 14 april. De films worden vertoond in theater LantarenVenster.

MASTERCLASS

Na een gedenkwaardige voetbalavond in Madrid kan Ajax best de finale van de Champions League halen. Ik beweer dat niet. Ik hoorde het enkele insiders zeggen. Het begon haast lachwekkend te worden, dat opportunisme, maar toen was er gelukkig de loting. Juventus is de volgende tegenstander. Zowaar kwam er een vleugje nederigheid terug. Natúúrlijk is de Oude Dame huizenhoog favoriet.

Michel van Egmond vraagt aandacht voor Braziliaanse straatkinderen

Michel van Egmond vraagt aandacht voor Braziliaanse straatkinderen
In de sloppenwijk Faz Quem Quer, een van de vele ‘favela’s in Rio de Janeiro, bestaat sinds kort een schooltje met de naam ‘Escolinha Feyenoord’. Het is een project van Robert Smits die zich al ruim dertig jaar inzet voor kansloze straatkinderen in Brazilië. Boekenschrijver en journalist Michel van Egmond draagt daaraan bij door voortdurend aandacht te vragen voor de financiële noodzaak om het werk in Brazilië te steunen.

Sportweddenschappen in het brandpunt van eerste kennissessie Toto en NSP

De wereld van de sportweddenschappen zal door de komst buitenlandse wedkantoren weldra ingrijpend veranderen. Er worden tientallen aanvragen verwacht voor een vergunning in de geliberaliseerde markt voor sportgokjes, een (Nederlandse) markt van zo'n 600 miljoen euro.

Romantiek

In een documentaire over de huidige bondscoach Ronald Koeman vertelde Jack van Gelder, maandagavond op NPO2, als getuige-deskundige van een nachtelijk avontuur met de voetballer Ronald Koeman. Het was op Euro92 in Zweden, waar het Nederlands elftal als de grote favoriet in de halve finale werd uitgeschakeld.

Merel van Dongen, ambassadrice voetbalfilm

MEREL VAN DONGEN, AMBASSADRICE VOETBALFILM
Voetbalster en 24-voudig international Merel van Dongen werd vorige week door productiehuis JaJa Film aangekondigd als filmproducent. ‘Merel is als executive producer betrokken bij de voetbaldocumentaire Streetkids United3’, aldus het persbericht. ,,Ik heb me als ambassadeur aan de film verbonden, een dankbaar en mooi project”, geeft Merel van Dongen zelf aan.

Eerbetoon Go Ahead Eagles aan Richard Thannhauser

Op vrijdag 1 maart heeft Go Ahead Eagles de ernstig zieke Richard Thannhauser een indrukwekkend publiek afscheid in Deventer bezorgd. Thannhauser (57) was 23 jaar werkzaam in de sportjournalistiek, onder meer voor de Apeldoornsche Courant en de PZC waar hij chef van de sportredactie was.

Joop Niezen weer welkom op perstribune ADO

Sportpersicoon Joop Niezen (83), grondlegger van de huidige NSP, is weer welkom bij ADO Den Haag. Een stickertje met het opschrift ‘Niezen, invitation’ prijkt op het bureaublad van zijn vaste plek op de perstribune, de eerste stoel links vooraan.

Tentoonstelling sportfoto’s NSP/ZC tijdens Sportfilmfestival Rotterdam

De winnende en genomineerde foto’s van de NSP/Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar 2018 worden tentoongesteld op het Sportfilmfestival Rotterdam. Dat gebeurt van woensdag 10 tot en met zondag 14 april.

Vitesse-coach eert Hélène Hendriks

Speciaal presentje voor Hélène Hendriks. Haar recente uitverkiezing tot NSP Sportjournalist van het Jaar greep Vitesse-coach Leonid Slutsky aan voor een persoonlijke felicitatie. Voor het oog van de tv-camera verraste hij Hélène Hendriks met een cadeau, een shirt van Vitesse met nummer 1.

Gooi die deur toch vaker open, PSV

Zon, regen, hagelbuien en flinke windstoten wisselen elkaar deze maandagochtend in hoog tempo af in Eindhoven. Aan de zijlijn van trainingscomplex De Herdgang van PSV worstelen toeschouwers met hun omgeslagen paraplu’s. Ondanks de herfstachtige omstandigheden hebben zo’n honderd mensen de moeite genomen om naar de training van PSV te komen kijken.

Veel lege stoeltjes in Sofia

VEEL LEGE STOELTJES IN SOFIA
Shorttrack is spektakel, kabaal en een beetje show. Zo niet afgelopen weekeinde in de Arena Armeets. Dankzij een paar Bulgaarse bobo’s bij de ISU werd het WK 2019 aan Sofia toegewezen. In de hal van het enorme indoorstadion hingen foto’s van volle tribunes bij het volleybal, handbal en tennis. Maar voor shorttrack liepen de Bulgaren niet warm.

Stof tot nadenken

Een goeie week geleden werd ik bij de opening van het Vlaamse wielerseizoen aangesproken door de perschef aldaar. De in wielerkringen hooglijk gewaardeerde Guy Vermeiren, voormalig collega van de Gazet van Antwerpen. Of wij, als NSP, ons eens willen buigen over de toelating van fotografen bij de grotere koersen. Want het loopt de spuigaten uit, zei hij. Straks vallen er nog doden

Te weinig tribuneplekken voor pers

Er was afgelopen weekend veel te doen op sportgebied. De WK Allround schaatsen, de start van het wielerseizoen met de Omloop Het Nieuwsblad, de WK Baanwielrennen en natuurlijk het eredivisievoetbal mét de koorts richting de CL-wedstrijd Real Madrid-Ajax. Wellicht dat er daarom betrekkelijk weinig Nederlandse mediavertegenwoordigers present waren op het EK Indooratletiek in Glasgow.

Wedden op de komst van buitenlandse gokbedrijven

Als liefhebber van Match of the Day valt het mij steeds zwaarder naar de Premier League te kijken. Niet vanwege het hoge niveau en de grote amusementswaarde, maar meer door de storende boodschappen van allerhande goksites. Via de shirts en op almaar verschietende digitale reclameborden worden de kijkers allerhande prikkels toegezonden, in vele talen en tekens

Nieuwe boeken over topsporters

In de reeks biografieën van voetballers verschijnen er boeken over Gerard van der Lem, Jan Jongbloed en Robin van Persie. De auteurs zijn de freelancers Edwin Struis, Yoeri van den Busken en Harry Walstra. Daarnaast verscheen onlangs een nieuw tennisboek van Robèrt Misset (Volkskrant) over de tweestrijd tussen Roger Federer en Rafael Nadal.

Sportbiografieën onder de loep

Het almaar uitdijende aanbod aan sportbiografieën is voor Aad Haverkamp (1984) aanleiding geweest voor een promotieonderzoek aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Vorige week promoveerde hij. Het academisch onderzoek is ook verschenen in een boek met de titel Biografieën in beweging’.

Van Breukelen met managementboek op longlist

Het boek ‘Maak je comeback’, geschreven door Hans van Breukelen en Benno Diederiks, heeft een plaats gekregen op de longlist voor de verkiezing van het managementboek van het jaar. Liefst 53 boeken zijn hiervoor genomineerd. Op 26 maart worden hieruit de boeken geselecteerd voor de shortlist.

AZ trapt af in tweede serie Teamgenoten op Fox

In de nieuwe serie ‘Teamgenoten’ haalt Fox Sports vanaf woensdag 6 maart (20.00 uur) wekelijks herinneringen op aan eredivisie-belevenissen in het verleden. In de eerste aflevering kijken Danny Koevermans, Simon Cziommer en Khalid Sinouh terug op het seizoen 2006-2007.

Paul Hayward Brits sportjournalist van het jaar

Paul Hayward (54) is voor de vijfde keer uitgeroepen tot Brits sportjournalist van het jaar. Hayward is Chief Sports Writer bij de Daily Telegraph. De fotograaf Mark Thompson (Getty Inages) werd verkozen tot sportfotograaf van het jaar. De Daily Mail mag zich de Sports Newspaper of the Year 2018 noemen.

Ghostwriter 

De rol van ghostwriter is een ondankbaar aspect van ons journalistieke bestaan. Ik vervulde die taak in mijn tijd bij het AD zo´n drieënhalf jaar voor Willem van Hanegem en zijn veelgelezen column. Weinig eer aan te behalen, kun je denken, maar voor mij was het toch een van de hoogtepunten in mijn lange carrière als sportjournalist.

Mart Smeets, NBA-verslaggever voor Ziggo

Mart Smeets, NBA-verslaggever voor Ziggo
Na veertig jaar bij de NOS te hebben gewerkt, doet Mart Smeets op Ziggo verslag van het Amerikaans basketbal (NBA). Sinds de herfst van 2012 versloeg hij al meer dan tweehonderd basketbalwedstrijden. Vanwege het tijdsverschil is dat nachtwerk, waarvoor Smeets (72) enkele keren per week vanuit Haarlem naar Hilversum reist.

De gehate en geliefde mixed zone

Waar lezers of tv-kijkers sportwedstrijden doorgaans nabeschouwen door het over de sport zelf te hebben, daar worden sportwedstrijden door sportjournalisten onderling vaak nabesproken aan de hand van één onderwerp: de mixed zone. Welke spelers kwamen er naar de mixed zone? Had je een fatsoenlijke plek in de mixed zone? Had sporter X goeie quotes in de mixed zone? Liep speler Y alle journalisten weer straal voorbij in de mixed zone? Stond journalist Z weer mee te luisteren in de mixed zone?

BONKJE strikes again! 

Het is voor de vaste journalistieke volgers van de schaatskaravaan vaste prik, alweer sinds 2002: BONKJE, oftewel het Bowling Open Nederlands Kampioenschap voor Journalisten En anderen.  Schaatsverslaggevers uit de hele wereld, van Japan tot Duitsland en Noorwegen weten dan hoe laat het is: een avondvullend programma vol sportdrank, bitter- en bowlingballen.

Fotograaf Ewoud Broeksma overleden

Met het overlijden van fotograaf Ewoud Broeksma is plotseling een einde gekomen aan de portrettenreeks ‘Hemd van het lijf’ in het Dagblad van het Noorden. Wekelijks fotografeerde Broeksma (top)sporters die geheel of gedeeltelijk naakt poseerden.

Soundtracks Eredivisie op Radio Veronica

Op Radio Veronica klinkt vanaf 1 maart iedere vrijdagmiddag rond 17.15 uur de stadionsoundtrack van één van de achttien voetbalclubs uit de Eredivisie. In de nieuwe wekelijkse rubriek ’Eredivisie Soundtrack’ gaat het om tracks die gedraaid worden aan het begin van een wedstrijd of die worden ingezet na een doelpunt.

Ook trainingen Formule 1 live op Ziggo Sport

Ziggo gaat naast de races dit seizoen ook de trainingen van de Formule 1 op vrijdag live uitzenden op Ziggo Sport. Vanaf 17 maart gaat het nieuwe raceseizoen van start in Melbourne. In het nieuwe Formule 1-seizoen zal Giedo van der Garde niet langer aanschuiven als co-commentator naast bij de Formule 1-races op Ziggo Sport. 

Voetbalvideo Panenka wekelijks goed voor 40.000 à 50.000 kijkers

De voetbalvideo Panenka op ad.nl trekt wekelijks 40.000 à 50.000 volgers. In de weken erna komen er in de uitloop nog enkele tienduizenden kijkers bij. Erik van Gruijthuijsen, directeur Journalistiek van ADR Nieuwsmedia, noemt die getallen in een interview op sportnext.nl.

Met het trucje van Epke naar goud

De Special Olympics World Games komen eraan. Van 14 tot 21 maart strijden ruim 7500 sporters met een verstandelijke beperking om de medailles in Abu Dhabi. Een van de Nederlandse deelnemers is turner Erik van Loenen, bij menigeen wellicht bekend door de Play Unified challenge met regerend wereldkampioen Epke Zonderland.

Japanse belangstelling

JAPANSE BELANGSTELLING
Wie niets vermoedend zondag de perszaal van de Haagse ijshal De Uithof betrad, moet zich verbaasd hebben over de hoeveelheid Japanners. Wie even later Japanse kunstrijders alle prijzen zag pakken bij de Challlenge Cup, een grote internationale wedstrijd, zal het iets begrijpelijker hebben gevonden.

Michel Doodeman, freelancer en aandeelhouder van Real Murcia

Michel Doodeman, freelancer en aandeelhouder van Real Murcia
Michel Doodeman (22) combineert een Masterstudie Schrijven en Vertalen aan de VU Amsterdam met werk voor de website Vice Sports. En dan is hij ook nog aandeelhouder in de Spaanse derde-divisieclub Real Murcia.

Diana Kuip presenteert 1e kennissessie matchfixing

Sportjournaliste Diana Kuip presenteert op maandag 25 maart de eerste van drie kennissessies die de NSP samen met Toto organiseert over actuele sportonderwerpen.

De charme van voetbal

Er kwamen flitsen van Augsburg - Bayern München op mijn tv-scherm voorbij, ik zag dat een kordate dame de wedstrijd leidde en ik dacht: Duitsland is een stuk verder dan Nederland. In onze zeurcultuur van betweters en bekrompenheid zou zoiets ondenkbaar zijn. Het acceptatievermogen is hier lager gezakt dan de ondergrens van Feyenoord.

Iraanse tv boycot voetbal met vrouwelijke scheidsrechter

In Iran heeft staatsomroep IRIB vrijdag 15 februari de geplande tv-uitzending van de Bundesliga-voetbalwedstrijd FC Augsburg – Bayern geschrapt omdat Bibiana Steinhaus als scheidsrechter was aangewezen. In Iran mogen geen tv-beelden worden vertoond van vrouwen bij wie een deel van het lichaam zichtbaar is.

Ziyech houdt vast aan boycot Hélène Hendriks

Nog altijd weigert voetballer Hakim Ziyech zich te laten interviewen door tv-verslaggeefster Hélène Hendriks. De boycot kwam woensdag 13 februari weer aan het licht na de wedstrijd Ajax – Real Madrid (1-2) in de Champions League.

Hans de Bruijn weg bij boksbond

Oud-sportjournalist Hans de Bruijn (ex-AD) is gestopt met zijn bestuurswerkzaamheden en pr-activiteiten voor de Nederlandse Boksbond. Hij was tevens event-manager voor de Boksbond en organiseerde onlangs nog de Nederlandse kampioenschappen.

Deens boek over Denen-club Ajax

In Denemarken is een boek verschenen over alle 27 Deense spelers die voor Ajax zijn uitgekomen. Auteur is de Deense sportjournalist Niels Idskov. Het boek draagt de titel ‘Ajax Amsterdam – Danskernes Klub’ (Ajax – Denen-club). Op de cover staat Christian Eriksen, die vier jaar (2009-2013) bij Ajax speelde.

IJshockeyfoto beste sportbeeld in Duitsland

In Duitsland is een foto van juichende ijshockeyers gekozen tot sportfoto van het jaar 2018. Het was de 49e editie van de verkiezing, georganiseerd door magazine Kicker en het Verband Deutscher Sportjournalisten (VDS). De foto is gemaakt door Sascha Fromm, die zijn foto de naam ‘Wintermärchen’ (Wintersprookje) meegaf.

Een etmaal onderweg voor roadtrip

EEN ETMAAL ONDERWEG VOOR ROADTRIP
Eerst 125 kilometer van IJmuiden naar Oldebroek, vervolgens 160 kilometer naar Tilburg en dan 659 kilometer achter de bus aan van Tilburg Trappers, op weg naar Rostock. Na de terugreis was fotograaf Olaf Kraak bijna 24 uur op pad geweest. Een etmaal vol voor een reportage over de wekelijkse expedities van de ijshockeyers van Tilburg Trappers in de Duitse Oberliga.

Verandering van spijs doet niet altijd eten

Geregeld doet verandering van spijs eten. Althans, als de juiste ingrediënten worden gebruikt. Het nieuwe gerecht verwent dan de smaakpupillen. Maar wat als de juiste verhoudingen in het eten ontbreken? Dan blijkt terugvallen op het oude recept veelal de remedie.

Jaap de Groot, ex-chef sport De Telegraaf

Jaap de Groot, ex-chef sport De Telegraaf
Ruim anderhalve maand na zijn vertrek bij De Telegraaf is Jaap de Groot in Het Parool dieper ingegaan op de achtergronden van de scheiding. De Groot (63) zei daarin momenteel nieuwe aanbiedingen af te wegen. ,,Stoppen is geen optie.” De Groot vertrok vrij geruisloos bij de krant waarvoor hij 43 jaar werkte. Zijn afscheid beperkte hij tot twee zinnen onder zijn laatste column: ‘Na 27 jaar is dit mijn laatste column in Telesport. Het was buitengewoon leerzaam en inspirerend om mijn mening met u te delen.' 

Blij met Hélène Hendriks

Het was maandag 28 januari best een gedenkwaardige dag, zo memoreerde ik een week geleden nog eens aan tafel bij het Sportforum van Langs de Lijn & Omstreken (van NOS en EO). Want de Nederlandse Sport Pers (NSP) had op die door mij tot historisch uitgeroepen maandag de prijs van Sportjournalist van het Jaar (2018) aan een vrouw gegund.

Eerste kennissessie NSP & TOTO: matchfixing

Zoals eerder aangekondigd, onder meer door Niels Onkenhout, ceo van de Nederlandse Loterij op ons Nieuwjaarsdiner, organiseren we dit jaar drie kennissessies in samenwerking met Toto.

‘Stem van de paardensport’ overleden

Liefst 52 jaar lang deed Hans Eijsvogel verslag op radio en tv. Zijn specialisme was de paardensport in alle disciplines. Een legende was hij, vooral door zijn markante stemgeluid. Op maandag 4 februari overleed Eijsvogel op 91-jarige leeftijd. ,,Sinds hij is gestopt, missen we hem in de paardensportverslaggeving.

Journalist/Europa Cup-pionier overleden

Jacques Ferran, een van de grondleggers van het hedendaagse Europa Cup-voetbal, is donderdag 7 februari op 98-jarige leeftijd overleden. Als journalist van het Franse sportdagblad L’Équipe schreef Ferran onder meer het eerste reglement voor de toernooien in de jaren vijftig van de vorige eeuw.

Weg vrij voor meer sport op Nederland.TV

TV-portal Nederland.tv heeft duidelijkheid gekregen van het Commissariaat van de Media voor het live uitzenden op internet van evenementen op de in de Mediawet genoemde Evenementenlijst.

Humberto Tan met VBTL in de min

De kijkcijfers van VTBL, de voetbaltalkshow van Humberto Tan op RTL7, zitten flink in de lift naar beneden. Dat blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek. Zondagavond 10 februari keken er 107.000 mensen naar de uitzending (vanaf 20.00 uur) met VVV-coach Maurice Steijn als belangrijkste gast.

Tot 4 april accrediteren voor WK vrouwen

Journalisten en fotografen kunnen tot donderdag 4 april een toernooi-accreditatie aanvragen voor het WK vrouwenvoetbal in Frankrijk (7 juni – 7 juli). Dit geldt ook voor de zogenaamde non-rights holders (NRH’s; media die niet de uitzendrechten van het evenement hebben verworven).

Furore maken onder de naam van je (ex-)man: Zonde

Lindsey Vonn. Topskiester, topvrouw, topcarrière en een topnaam. Lindsey Vonn; een korte en krachtige naam voor een van de grootste sportvrouwen van deze eeuw. Een sterk merk, zullen veel marketingmensen zeggen.

‘Op z’n Inzells, ouderwets schaatsen’

'Op z'n Inzells, ouderwets schaatsen'
Internet haperde nogal eens, maar de gastvrijheid van Inzell maakte veel goed voor de media-vertegenwoordigers op de ‘World Single Distances Championships’, ofwel de WK Afstanden schaatsen. ,,Het was op z’n Inzells. Vriendelijk, hoffelijk. Iedereen wilde je helpen”, vertelt freelance-fotograaf Stephan Tellier over de werkomstandigheden in Zuid-Duitsland.

Ester Bal, hoofdrolspeler in boek over Theo Janssen

Ester Bal, hoofdrolspeler in boek over Theo Janssen
In het veelbesproken boek over voetballer Theo Janssen is Ester Bal (46) een van de drie hoofdrolspelers. Op vrijwel elke pagina duikt ze op als tussenpersoon tussen Janssen en auteur Marcel van Roosmalen. Een opmerkelijke rol voor de voormalige communicatieadviseur van Vitesse en FC Dordrecht, die dat werk nu doet bij FC Den Bosch.

De mores in de perszalen van de Premier League

Als Pep Guardiola zondagavond na afloop van het duel met Arsenal (3-1) gaat zitten in de perszaal van het Etihad Stadium, wacht de trainer van Manchester City geduldig tot journalisten hun bandrecorders en telefoons in de opnamestand voor hem hebben neergelegd. Ruim zeven minuten lang zal hij uitgebreid ingaan op vragen. Zonder pauze of korte dienstmededelingen van clubvoorlichter Simon Heggie.

Fotografen, een beroepsgroep in verdrukking

We hebben zojuist twee vrolijke bijeenkomsten achter de rug en dan lijkt het werkzame leven er óók voor fotografen weer leuker uit te zien. Een mooie highlight reel met tien genomineerden voor de NSP Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar, tien nominaties prachtig afgedrukt op dibondplaten (dank, Soenar!), 4000 euro aan prijzengeld (dank, Cameraland!), het leven van een professioneel sportfotograaf lijkt er in zo’n entourage op Papendal best nog wel goed uit te zien.

METAMORFOSE

Ik vond Robin van Persie, op zijn Haags gezegd, een ongelooflijke oetlul. Wat gedroeg hij zich onhebbelijk tijdens het EK voetbal van 2012. Hij wenste in die weken in Oekraïne geen woord met de pers te wisselen en misschien ook wel niet met zijn ploeggenoten, want je zag hem voortdurend afgezonderd staan of zitten met zijn vriendje Afellay.

De koning draait de rollen om

De fotografen Pim Ras en Vincent Riemersma zijn vrijdag 1 februari in Hotel Gooiland voor de verandering eens zelf op de foto gezet. Door de koning nog wel. Zij werden als categoriewinnaars in de strijd om de Canon Zilveren Camera koninklijk vereeuwigd, in het bijzijn van honderden genodigden. 

Sport Noord Café op tv

De NDC mediagroep (Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden) heeft op Ziggo-kanaal 35 de wekelijkse sporttalkshow Sport Noord Café gelanceerd, ook te volgen op de websites van beide kranten. In Sport Noord Café verwelkomt Marijn de Vries, columniste bij Trouw, elke maandag vanaf 17.00 uur trainers en coaches, maar ook bestuurders en journalisten.

Accreditatieproces Minsk loopt t/m 28 februari

Belangstellende journalisten kunnen zich tot en met 28 februari 2019 aanmelden voor de Europese Spelen, die van 21 tot en met 30 juni worden gehouden in de Wit-Russische hoofdstad Minsk.

Veel lof bij overlijden van Hugh McIlvanney

In vrijwel alle Britse kranten is vorige week uitgebreid stilgestaan bij het overlijden op 84-jarige leeftijd van Hugh McIlvanney. Hij werd alom beschouwd als een van de meest legendarische sportschrijvers in Groot-Brittannië.

Young Reporters gevraagd voor EK

De internationale organisatie van sportjournalisten AIPS en de Europese voetbalunie UEFA roepen jonge journalisten op zich te melden als Young Reporter voor de eindronde van het EK-voetbal tot 21 jaar. Het EK heeft van 16 tot en met 30 juni plaats in Italië en San Marino. Reis- en verblijfkosten zijn voor rekening van de UEFA.

Voorzitter NOC&NSF pleit voor minder meningen

,,Een gesproken column”, noemde André Bolhuis het. Aan het eind van de nieuwjaarsbijeenkomst van de NSP mocht de voorzitter van NOC*NSF, ‘thuis’ op Papendal, een slotwoord houden waarin hij nadrukkelijk pleitte voor minder meningen, analyses en columns in de sportjournalistiek. Bolhuis maakte het zo lang, bijna 26 minuten, dat presentator Marcel Maijer afzag van reacties met een weerwoord.

Media World Golf Masters in Spanje

Aan het WK voor amateursporters is dit jaar een golftoernooi voor journalisten verbonden, de eerste Media World Golf Masters voor actieve en voormalige journalisten. Het WK wordt georganiseerd door CSIT (Confédération Sportive Internationale Travailliste et Amateur International), dat is aangesloten bij het IOC.

Vincent Riemersma wint opnieuw

De drone-foto van Vincent Riemersma, die vorige week al met de mondiale AIPS Award werd bekroond, is ook verkozen tot de NSP/ZILVEREN CAMERA Sportfoto van het Jaar 2018. Hij ontving daarvoor een waardecheque van 2500 euro, uitgereikt door Remco Huitema van Cameraland.

Robin van Persie NSP Sportpersoonlijkheid 2018

Feyenoord-voetballer Robin van Persie was maandagavond op Papendal persoonlijk aanwezig waar hij werd uitgeroepen tot NSP Sportpersoonlijkheid van het jaar. Van Persie werd verkozen boven andere gegadigden als Tom Dumoulin, Virgil van Dijk en Epke Zonderland.

Talentenprijs voor Pim Bijl

Met Pim Bijl (1992) ging de talentenprijs naar een journalist die in diverse vormen verslag doet. ,,Wij hebben in ons oordeel meegenomen op hoeveel platformen een journalist actief is”, zei juryvoorzitter Diana Kuip bij de uitreiking van de SPORTNEXT Prijs voor het Sportjournalistieke Talent.

Scoop van het jaar met urinestaaltjes

De verdwenen urinestaaltjes na een dopingcontrole bij het EK schaatsen in 1985 leidden bijna 34 jaar tot publicaties die maandag tot ‘Scoop van het Jaar’ werden uitgeroepen. Met deze prijs werden de gezamenlijke inspanningen van De Volkskrant en Andere Tijden Sport/NOS bekroond. Maud Effting, Mark Misérus en Willem Feenstra (alle drie De Volkskrant) en Kees Jongkind (NOS) waren verantwoordelijk voor de productie.

Campagnebeeld WK shorttrack genomineerd

Het campagnebeeld van het WK shorttrack, in 2017 in Rotterdam Ahoy, is genomineerd voor de Best of Nations Award van de World Photographic Cup (categorie commercieel). Het beeld van fotograaf Mark Engelen uit Rotterdam, met de volle focus op Sjinkie Knegt, was eerder al aangewezen als Nederlandse inzending.

Hélène Hendriks, NSP sportjournalist 2018

Hélène Hendriks, NSP sportjournalist 2018
Hélène Hendriks (38), werkzaam voor Veronica en FOX Sports, werd maandag verkozen tot NSP Sportjournalist van 2018. De uitverkiezing was een grote verrassing voor haar. ,,Ik ben er ingeluisd. Toen Robin van Persie mij naar het podium riep, dacht ik dat hij mij wilde terugpakken.” Niets vermoedend nam Hélène Hendriks kennis van haar opdracht, ook al omdat zij doorgaans geen interviews maakt voor Veronica Inside.

Een verpletterende indruk

Het blijft een merkwaardig fenomeen. Sportjournalisten uit alle landen die zich eens per jaar melden voor het congres van de AIPS, de internationale organisatie voor sportjournalisten en -fotografen. Voor collega’s uit de minderbedeelde gebieden op aarde is het een ideale gelegenheid om eens gesponsord de halve wereld over te reizen naar een reünie met vakgenoten en drie dagen lang te genieten van een vijfsterrenbehandeling.

De ‘baas’ en Keizer in Portugal

26 januari 2019. Langzaam maar zeker druppelen de eerste berichtjes vanuit Portugal binnen. Het begint natuurlijk met het nieuws: Marcel Keizer heeft met Sporting Clube de Portugal, in de volksmond ‘Sporting’, zijn eerste prijs gepakt. Zijn ploeg versloeg FC Porto in de Taça da Liga, het tweede bekertoernooi in Portugal.

NSP betreurt besluit De Telegraaf

Bestuur en directie van de NSP hebben met teleurstelling kennisgenomen van het besluit van de sportredactie van De Telegraaf om de samenwerking met onze stichting per 1 januari 2019 te beëindigen.

Het trieste verhaal van Hakan Sükür

Het leek me een goed idee om voor deze plek een stukje te tikken over de nog steeds veelbesproken VAR, maar toen moest ik ineens aan Hakan Sükür denken, de topscorer aller tijden van het Turkse voetbalelftal en voormalig spits van Galatasaray en Internazionale. Dat kwam doordat ik afgelopen dagen nieuwsberichten las over Enes Kanter, de Turkse topbasketballer die al jaren actief is in de NBA. Kanter en Sükür hebben namelijk naast hun nationaliteit nog iets gemeen: ze zijn beiden geen vrienden van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

IJSCH heeft het goed in de vingers

IJSCH heeft het goed in de vingers
Binnen een dag of wat een marathon op natuurijs organiseren, bij de schaatsverenging IJSCH in Haaksbergen draaien ze er hun hand niet meer voor om. Als een geoliede machine zorgden bestuur en vrijwilligers ervoor dat de Eerste Marathon Op Natuurijs (EMON) maandagavond, net als vorig jaar trouwens, na een paar nachtvorsten alweer kon worden uitgeschreven.

WILLEM is ook als documentaire fenomenaal

Gewone fans, journalisten, Gerard Cox en notabelen dromden maandagavond in het Rotterdamse theater LantarenVenster samen voor de première van de documentaire WILLEM, gemaakt ter gelegenheid van de 75e verjaardag van Willem van Hanegem op 20 februari.

Andy Murray heeft zich, in tegenstelling tot Sven Kramer, wél met het noodlot verzoend

Het woord ‘stoppen’ viel in de aanloop. Althans, in de gebiedende wijs. Uit vrije wil dacht de ‘aangesprokene’ niet aan een afscheid. Sven Kramer was nog niet klaar met het schaatsen. En hij onderstreepte zijn gelijk, afgelopen weekeinde.

Vincent Riemersma, winnaar Media Award AIPS

VINCENT RIEMERSMA, winnaar Media Award AIPS
De eerste Media Award van de AIPS in de categorie sportfoto’s in actie is gewonnen door Vincent Riemersma (36). De prijs is goed voor 8.000 dollar. Zijn foto vanuit de lucht van schaatsende schaduwen op de Weissensee, gemaakt met een drone, werd in Lausanne verkozen boven een Russische foto van de Franse biatlon-topper Martin Fourcade en een beeld van Duitse rugbyers bij een moddergevecht in een park in Keulen.

Tarievenoproer bij fotograaf leidt tot protestactie

Ruim 400 fotografen hebben zich gemeld voor de protestactie op vrijdag 25 januari tegen de tarieven en de beperkingen op het auteursrecht. Voor het eerst wordt voor freelancers de stakingskas van NVJ/NVF aangesproken. De één-dag-stakers krijgen eenmalig een bedrag van 95 euro uitgekeerd ter compensatie van gederfde inkomsten.

NOC*NSF peilt interesse voor persreis Tokio

Geert Slot, gewaardeerd medewerker van NOC*NSF, vraagt zich af of er belangstelling is voor een persreis naar de olympische gaststad van volgend jaar, Tokio. Bij voldoende interesse organiseert de Nederlandse sportkoepel dit jaar zo'n trip, net zoals in de aanloop voor Londen 2012, Sochi 2014, Rio 2016 en Pyeongchang 2018 werd gedaan.

Kees Jansma doet stapje terug in de zomer

Kees Jansma (71) is bezig aan zijn laatste seizoen in een rol als televisiepresentator. Tot de zomer blijft hij bij FOX Sports de programma's 'De Tafel van Kees’ en 'Natafelen' maken. Daarna zal hij nog wel regelmatig als gast aanschuiven bij diverse programma’s op verschillende zenders.

Sportcolumns thema in Rode Hoed

In debatcentrum Rode Hoed in Amsterdam verzorgt Volkskrant-columnist Bert Wagendorp woensdag 13 februari de vijfde Kees Fens-lezing. Centraal daarin staan de sportcolumns. Inspiratie voor het thema zijn de columns van literatuurcriticus en essayist Kees Fens die in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw werden gepubliceerd op de sportpagina’s van De Volkskrant.

De ziel van een club

Dat voetbal en theater heel goed samen kunnen gaan, bewees de aanhang van De Graafschap begin januari met de voorstelling Veur Altied: een prijzenkast vol verhalen. Twee dagen lang puilde het Amphion in Doetinchem uit. Met veel gevoel voor nostalgie, traditie en zelfspot oogstte het amateurgezelschap zowel bewondering als ontroering.

Andy Murray heeft zich, in tegenstelling tot Sven Kramer, wél met het noodlot verzoend

Het woord ‘stoppen’ viel in de aanloop. Althans, in de gebiedende wijs. Uit vrije wil dacht de ‘aangesprokene’ niet aan een afscheid. Sven Kramer was nog niet klaar met het schaatsen. En hij onderstreepte zijn gelijk, afgelopen weekeinde.