NIEUWSOVERZICHT

Denise van der Net, mediaverantwoordelijke Libéma Open

07-06-2022

Denise van der Net, mediaverantwoordelijke Libéma Open

Vanaf een Franse berg naar Rosmalen

Voor het jaarlijkse tennistoernooi Libéma Open in Rosmalen is Denise van der Net deze week letterlijk van haar berg afgedaald.  Op de flanken van de Puy-de-Dôme, midden in Frankrijk, ligt haar thuishonk. In het perscentrum van Libéma Open runt ze de mediazaken. Veel  werk is al van te voren thuis in Frankrijk  gedaan. ,,Dit werk is zo leuk dat ik hiervoor graag overkom”, zegt Denise van der Net.

Leve het schakelkanaal

24-05-2022
De verspreiding van alle sportuitzendrechten over steeds meer tv-omroepen/streamingdiensten maakt het er voor de kijker niet overzichtelijker op.

Tijdens een bomvolle sportmiddag of -avond zappen we ons daarom tegenwoordig een ongeluk. Van Viaplay via Ziggo naar ESPN en dan binnen die aanbieders nog langs hun verschillende kanalen.

Wat bezielt supporters die het veld bestormen?

24-05-2022
Spaans benauwd kreeg ik het zondagavond toen ik zag hoe Kevin de Bruyne na het behalen van de Engelse landstitel op het veld werd bedolven onder supporters van Manchester City. Nadat hij was ontzet werd de kersverse kampioen - omringd door acht stewards - naar de catacomben begeleid.

’Wielrennen is echt aanraakbaar’

24-05-2022

’WIELRENNEN IS ECHT AANRAAKBAAR’

p>‘Wielrennen is echt een aanraakbare sport’, concludeert Jeroen Bijma na zijn eerste wielerwedstrijd als journalist. Voor De Gelderlander doet hij doorgaans verslag van het wel en wee bij voetbalclub NEC. Bij de wedstrijd Veenendaal – Veenendaal ontdekt Jeroen Bijma hoe anders het gaat bij een wielerkoers. .

Dennis Boxhoorn, ex-sportjournalist, nu correspondent België

24-05-2022

Dennis Boxhoorn, ex-sportjournalist, nu correspondent België

‘Soms voel ik nog fomo’

Zes jaar lang reisde Dennis Boxhoorn voor NRC de wereld over, hij volgde als sportjournalist alle grote wielerwedstrijden, de Olympische Spelen in Tokio en Beijing en kreeg tijd en ruimte voor mooie reportages. De corona-leegte in de sport zette hem aan het denken. Sinds 1 april is Dennis Boxhoorn (33) als freelancer correspondent in België met NRC als belangrijkste opdrachtgever.

Chagrijn

10-05-2022
Gelukkig voor Edgar Davids wordt een assistent van de bondscoach bijna nooit iets gevraagd door de media. Zeker nu Louis van Gaal de baas is, want die zorgt in zijn eentje voor genoeg stof om over te praten en te schrijven. Davids hield er in zijn tijd als voetballer niet van om met journalisten te praten. Hij behoorde tot een groepje topspelers dat onhebbelijk was voor het grootste deel van de pers.

Vrijheid

10-05-2022
Acht jaar lang sprak Evgeniy Levchenko zijn bezorgdheid uit. Sinds de Russische annexatie in 2014 van de Krim, het schiereiland dat van Oekraïne werd afgepikt, benadrukte de oud-voetballer dat er sprake was van een conflict dat wel eens verder zou kunnen escaleren. Hij werd nauwelijks gehoord. Na de Russische invasie in Oekraïne is dat veranderd.

Wat een chaos, wat een gekte

10-05-2022

Wat een chaos, wat een gekte

Overal in het stadion was er vuurwerk bij het duel tussen Olympique Marseille en Feyenoord. Ook buiten was het dreigend en naargeestig. ‘We hadden er als pers uiteindelijk niet al teveel last van. Maar dat was eigenlijk best wonderbaarlijk te noemen’, rapporteert Bart Vlietstra, verslaggever voor de Volkskrant en SANTOS.

Thomas Sijtsma, sportjournalist en auteur van boek ‘Verloren oorlogskind’

10-05-2022

Thomas Sijtsma, sportjournalist en auteur van boek ‘Verloren oorlogskind’ 

 ‘Een klein levenswerkje’

Hij schreef al boeken over de wielrenners Koen de Kort en Lieuwe Westra, maar met ‘Verloren oorlogskind’ dook freelance-journalist Thomas Sijtsma (36) in de geschiedenis van zijn eigen familie. ,,Het is een verhaal van een kind, Harry, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog in onze familie werd opgenomen en dat ik op elke verjaardag van mijn oma opnieuw hoorde. Dat prikkelde mijn belangstelling”, vertelt Sijtsma.

De ziel van Cruijff

26-04-2022
Susila Cruijff zat op een hoge kruk op het balkon van de Koninklijke Loge. Ze droeg donkere sneakers van het huismerk en een oranje trainingsjack: met twee strepen. Achter haar, langs het veld van de ArenA, liepen tientallen wandelaars tevreden in de zon naar het eindpunt van de zogeheten Cruyff Legacy 14K Run.

Niets om je voor te schamen

26-04-2022

Niets om je voor te schamen

‘De kopij trok letterlijk de hele dag aan je voorbij’, schrijft Edward Swier, die tijdens de Invictus Games in Den Haag deel uitmaakte van het mediateam. Hij kwam in aanraking met kwetsbare sporters, die bereid bleken openhartig over hun lot te praten. Ontroerende ervaringen leverde dat op.

Door Edward Swier

Michel Abbink, van VI naar NU.nl

26-04-2022

Michel Abbink, van VI naar NU.nl

‘Voetbal is eigenlijk te beperkend voor mij’

De specialist van de ‘coëfficiëntenpolonaise’ verruilt per 1 juni Voetbal International voor NU.nl. Michel Abbink (35)  keert terug naar NU.nl om er chef van de sportredactie te worden. Voetbal is dan niet langer een specialisme. ,,Ik merk aan mezelf dat ik voetbal weleens te beperkend vind”, zegt Abbink, die met zijn twitteraccount @sportzeloot ruim 41.000 volgers heeft en tot Sportjournalistiek Talent van het jaar 2015’ werd uitgeroepen.

Zonder geschiedenis geen topverhaal

26-04-2022
Haar carrière was geëindigd, haar uitverkiezing tot sportpersoonlijkheid (lees sportpers-oonlijkheid) van het jaar een feit, maar Femke Heemskerk wenste bij de feestelijke felicitatie aan haar adres toch nog wat stichtelijke woorden aan de Nederlandse sportjournalistiek te moeten richten. Zij vond dat er te weinig oog was in Nederland voor ‘groei’ , voor ‘ontwikkeling’ , voor ‘vordering’.

Het weekend van Abdi, Nienke en Tiger

12-04-2022
Het was het weekend van Abdi, Nienke en Tiger. Voor het eerst in de geschiedenis van de marathon van Rotterdam ging een Nederlandse man met de titel aan de haal. En Abdi Nageeye verbrak ook nog eens zijn eigen nationaal record. Maar het mooiste moment van de race was zonder twijfel de hulp die hij kreeg van zijn Belgische vriend Bashir Abdi.

'De verbinding in de wijken spreekt me aan'

12-04-2022
Van sportjournalist tot buurtwerker – Rim Voorhaar (52) kan de stappen in zijn carrière goed verklaren. Als sportverslaggever werkte hij voor Dagblad Kennemerland, Het Parool, het voormalige tijdschrift Sportweek en hockey.nl. Daarna switchte Voorhaar naar voorlichting en pr. Vanaf 1 maart is hij buurtwerker in de Amsterdamse wijk Bos en Lommer.

Goede Vrijdag

12-04-2022
Hoe goed kan een Goede Vrijdag zijn? In Emmen zijn de verwachtingen dit jaar hooggespannen. Christenen herdenken de dood van Jezus aan het kruis op deze dag. Ook in Emmen zal er ongetwijfeld teruggedacht worden aan de zachte dood, die de club vorig jaar stierf, na degradatie uit de Eredivisie. 

Een jaar na zijn overlijden is het boek van Danny van den Broek voltooid

12-04-2022

Een jaar na zijn overlijden is het boek van Danny van den Broek voltooid

Een jaar na zijn overlijden is het boek verschenen dat journalist Danny van den Broek bijna compleet had achtergelaten. ‘Van kroonprijs tot kutkeeper’, is de titel van het boek over voetbaltrainer Eric Meijers, die landelijke bekendheid kreeg met uitspraken op tv over zijn doelman en De Gelderlander, een ‘kutkrant’ volgens hem.

Femke Heemskerk Sportpersoonlijkheid 2021

29-03-2022

Femke Heemskerk Sportpersoonlijkheid 2021

Bij de Sport & Media Borrel 2022 ging het op maandag 28 maart om méér dan de jaarprijzen van de NSP en een ontmoetingsmoment voor ruim honderd journalisten, fotografen en vertegenwoordigers van de sport. Naast een hapje en een drankje was er ook ruimte voor reflectie. Jos van Kuijeren, nestor in de zwemjournalistiek, deed dat bij de uitverkiezing van zwemster Femke Heemsterk tot Sportpersoonlijkheid 2021. NSP-voorzitter Marco Knippen benadrukte dat in het slotwoord na de prijsuitreiking.

Moreel kompas

29-03-2022
Het schoolvoetbaltoernooi stond op punt van beginnen en dat zorgde voor de nodige opwinding bij de kinderen op de basisschool waar ik werk. Hoewel, niet bij iedereen. Toen ik aan een jongen vroeg waarom hij niet meedeed, was zijn antwoord: ‘Voetbal is stom.’

Voortmodderen of doorpakken met die biergooiers?

29-03-2022
Dit ‘schot’ is meestal een herderlijk schrijven over de toestand in de sportwereld. Ik had eigenlijk de ergernis van mij af willen schrijven over de F1-verslaggeving op ViaPlay. Radiocommentaar op televisie, geen goede rolverdeling tussen de twee breedsprakige commentatoren, slechte regie wanneer Leclerc en Verstappen een bloedstollende strijd uitvechten en de kijkers worden getrakteerd op de nummers 7 en 8. Enfin, de kijker heeft altijd gelijk en ik vraag me af hoe lang dit in stand blijft.

Willem Vissers, Sportjournalist van het jaar 2021

29-03-2022

WILLEM VISSERS, SPORTJOURNALIST VAN HET JAAR 2021

‘Hij beschrijft sport als een kunstrecensent’’

,,Ja, je kunt het zien als een oeuvreprijs”, zegt Willem Vissers (de Volkskrant), de nieuwe Sportjournalist van het jaar. Zijn uitverkiezing door de NSP-jury is méér dan een reflectie van een jaar sportverslaggeving. Met hem worden vooral zijn schrijfstijl en zijn liefde voor de sport gedurende dertig jaar sportjournalistiek geëerd.

Blijven we koppig?

15-03-2022
Wie zelf voetbalt die weet dat er twee soorten spelers zijn als het om koppen gaat: zij die het heerlijk vinden om te koppen en zij die er een hekel aan hebben. Er zit eigenlijk niks tussenin.

Maar mensen die er een hekel aan hebben om te koppen - en dan spreek ik niet alleen voor mezelf, maar wel een beetje - kunnen wel genieten van de kopballen van anderen. Want koppen is een kunst. Een kopdoelpunt na een wegdraaiende voorzet vanaf de zijkant, waarbij de bal de bovenhoek in vliegt: wie smult daar niet van? Vol bewondering keek en kijk ik altijd naar kopwonders als Wim Kieft, Alan Shearer, Luuk de Jong en Cristiano Ronaldo. Het is ook zo verdomd moeilijk.

‘Een kletspraatje blijft belangrijk’

15-03-2022

‘Een kletspraatje blijft belangrijk’ 

Als erfenis van de coronamaatregelen, dreigt een beperking van de faciliteiten voor de media. ,,Terwijl het voor ons metier juist belangrijk is dat we zo nu en dan een kletspraatje kunnen houden in de mixed zone”, schrijft Erik van Lakerveld (de Volkskrant) in een terugblik op de schaatswinter.

Door Erik van Lakerveld

Mededogen

15-03-2022
Ook in de sportwereld worden heel mooie dingen gedaan om de Oekraïners te helpen en te ondersteunen. Aan de andere kant was en is er – ook in de media – weinig tot geen mededogen en aandacht voor de Russische sporters, die ineens nergens meer aan mogen meedoen.

Dean Mouhtaropoulos, Internationaal Sportfotograaf van het Jaar

15-03-2022

Dean Mouhtaropoulos, Internationaal Sportfotograaf van het Jaar

‘Variatie van sporten spreekt me het meest aan’

Voor de Internationaal Sportfotograaf van het Jaar 2021 ligt de uitvalsbasis in Midden-Brabant. Zijn huwelijk met een Nederlandse vrouw bracht de Australiër Dean Mouhtaropoulos (44), fotograaf voor Getty Images, naar Rijen. Een serie van 30 foto’s op diverse grote evenementen leverde hem de winst op bij Pictures of the Year.  

Door Henk Mees

Eerbetoon

01-03-2022
Vanmorgen las ik in De Telegraaf dat Jordi Cruijff gepolst zou zijn door Ajax. Toevallig kreeg ik een paar dagen eerder net een mooi stukje tekst van hem onder ogen. Daarmee sloten wij – Noblesse Uitgevers en ik – een uniek boekproject over zijn vader af. Deze uitgave verschijnt eind volgende maand. Jordi leverde het voorwoord. ‘Hij vond het altijd belangrijk dat wij onze passies en dromen volgden’, schrijft hij onder meer.

Willem Vissers over gevolgen van vervroegde zaktijden

01-03-2022

WILLEM VISSERS OVER GEVOLGEN VAN VERVROEGDE ZAKTIJDEN

‘Verslag in de papieren krant is heilig voor mij’

Bij diverse dagbladen van uitgever DPG Media is een aanzienlijke vervroeging van de zaktijden voor de gedrukte krant op komst. Met name de actuele sportverslaggeving dreigt hierdoor geraakt te worden. Haalt de Champions League dan nog de krant, hoe moet dat met de Eerste Divisie op vrijdagavond? In boze mails aan de redactie en de leiding van DPG verzette Willem Vissers (de Volkskrant) zich ferm tegen de geplande maatregelen.

Sport & Mediaborrel op 28 maart in Rijswijk

01-03-2022

Sport & Mediaborrel op 28 maart in Rijswijk

De NSP-jaarprijzen worden op maandag 28 maart uitgereikt tijdens een Sport & Mediaborrel met hapjes en drankjes in het hoofdkantoor van onze partner TOTO/Nederlandse Loterij in Rijswijk. Samen met partners Arko Sports Media en TOTO is de NSP drukdoende met dit evenement, dat in het teken staat van het weerzien van journalisten en fotografen samen met andere relaties in de sportwereld.

Geveinsde daadkracht of niet?

01-03-2022
Rusland, de paria van de sportwereld. Sinds Rusland Oekraïne is binnengevallen, lijkt het antwoord uit bestuurlijke hoek steeds eensgezinder te worden.

Sportevenementen in Rusland worden geschrapt. Lucratieve sponsorcontracten met de Russische ‘staatsbedrijven’ Gazprom en Aeroflot opgezegd.

Transparantie

15-02-2022
Een rel hoort bij het olympisch schaatstoernooi, maar deze keer kwam hij wel uit een heel onverwachte hoek: de eigen website van de Koninklijke Nederlandse Schaatsenrijders Bond, de KNSB. Léon de Kort, nieuwsjager van voorheen AD en De Telegraaf, schreef op de eerste schaatsdag, 5 februari, een stuk over de invloed van de Nederlandse ijswetenschapper Sander van Ginkel op het maken van het olympisch ijs.

'De vlucht naar voren'

15-02-2022

'De vlucht naar voren'

Sinds november deden ze onderzoek. De NRC-journalisten Danielle Pinedo, Fabian van der Poll en Steven Verseput spraken met elf vrouwen. Ze bekeken apps met teksten en dickpics. Ook zij werden op zondagavond overvallen door een persbericht waarin Ajax het abrupte vertrek van Marc Overmars meldde. In de krant van zaterdag schetste NRC het verband tussen onderzoek en de bekendmaking door Ajax.

Nieuwe held

15-02-2022
Ik kijk er nu al tegenop. Over een dag of vijf val ik onvermijdelijk in een zwart gat. Geen vette tricks meer van Niek van der Velden bij het ontbijt, geen soevereine races meer van Irene Schouten bij de lunch, geen oerkreten meer van Kjeld Nuis, geen tranen meer van heersende shorttrackvrouwen, geen tranen meer van tegenvallende shorttrackmannen, geen historische prestaties meer van Ireen Wüst, geen gezichten op onweer meer van de achtervolgingsploeg, geen prikkelende én vermakelijke vragen meer van Bert Maalderink.

‘Eerst wist ik niet eens dat het Van der Poel was’

15-02-2022
Pas toen Mathieu van der Poel op de grond de pijn lag te verbijten, realiseerde ANP-fotograaf Robin van Lonkhuijsen (43) zich wie hij zo spectaculair in zijn lens had gevangen. Het beeld van de spraakmakende val in de olympische mountainbikerace werd verkozen tot de Sportfoto van het jaar.

Meesterbrein

01-02-2022
Wim Jansen droeg een retro-trainingspak van Adidas, zwart met witte strepen, en at rustig een sneetje krentenbrood. Het was nog geen drie maanden na de lancering van zijn biografie Meesterbrein dat ik in Rotterdam weer tegenover hem en zijn gezin zat. Alles voelde vertrouwd. Het enige verschil: ik wist dat we elkaar na deze middag nooit meer zouden zien.

André Hoogeboom

01-02-2022

ANDRE HOOGEBOOM

‘Mijn afstand tot Max is eerder een voordeel’

Het succes van Max Verstappen is ook terug te zien in vijf verschillende boeken die de schappen vullen. Van de (niet geautoriseerde) biografie MAX, geschreven door André Hoogeboom, zijn vanaf 2016 inmiddels 80.000 exemplaren verkocht; in twee verschillende bewerkingen. Zijn boek gaat nu ook de hele wereld over en zal in liefst acht verschillende landen verschijnen.

Door Henk Mees

Niemand mag de ‘bubbel’ verlaten

01-02-2022

Niemand mag de ‘bubbel’ verlaten

In de hotels en accommodaties van olympisch Beijing is de bewegingsvrijheid voor  mediavertegenwoordigers groter dan was gevreesd. Daarbuiten mag niemand van de geaccrediteerden zich begeven. De ‘bubbel’ verlaten is onmogelijk. ANP-verslaggever Thijs Smeenk rapporteert.

Door Thijs Smeenk

Berend Botje komt terug, sterker dan ooit

01-02-2022
Er was eens een jongen. Hij heet David. Hij is 17 jaar en hij woont in Zuidlaren. Hij is gek op fietsen. Het liefst door de modder. Hij wint dit seizoen zestien van de negentien wedstrijden en rijdt ongeslagen naar de Wereldbeker. Daarom mag hij naar het wereldkampioenschap. Helemaal in Amerika. Net als Berend Botje ooit. Daar is David nog nooit geweest. Spannend dus!

(Niet) jaloers

18-01-2022
Toen ik in 2014 als verslaggever naar het WK voetbal in Brazilië ging om Oranje te volgen,   waren al mijn vrienden jaloers. Dat begreep ik goed, want er is weinig mooier dan het op locatie (en zeker díe locatie) coveren van een groot sportevenement waarnaar de hele wereld kijkt. 

Wouter Bouwman, radiomaker en finalist ‘Slimste mens’

18-01-2022

Wouter Bouwman, radiomaker en finalist ‘Slimste mens’

‘Ik heb laten zien wat ik kan’

Met het radiosportprogramma BVSC is ook Wouter Bouwman (tijdelijk?) uit de ether verdwenen, bij ‘De Slimste mens’ blijft hij deze week nog wel in beeld. Bouwman (31) drong door de finaleweek en dat bleek voor velen een verrassing. ,,Dat jij zóveel weet, dat je de finale haalt van zo’n programma, dat hadden ze niet verwacht van iemand uit de sportjournalistiek. Heel veel van dat soort reacties kreeg ik. Typisch hè, hoe er gedacht wordt”, vindt Bouwman. door Henk Mees

Arigato. Domo arigato

18-01-2022

Arigato. Domo arigato

Aan de honderdste editie van het tijdschrift Sport & Strategie is een bijzondere bijlage toegevoegd. Zestien pagina’s met herinneringen, ervaringen en beschouwingen van John Volkers en HansVandeweghe. Voor Volkers waren de Olympische Spelen in Tokio zijn laatste als journalist van de Volkskrant. Hij heeft de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Hieronder zijn terugblik op Tokyo 2020. door John Volkers

Gestuntel

18-01-2022
Leuk, die vrolijke verhalen over de Afrika Cup in onze praatprogramma’s en kranten, maar eigenlijk is het toernooi in Kameroen ronduit bedroevend. Het voetbal is niet om aan het gluren en ook in de 33e editie van het evenement worden er organisatorische blunders gemaakt waar elke Nederlandse club zich op zijn pupillentoernooi (vergeef me de ouderwetse benaming) voor zou schamen.

Voetbalcultuur

04-01-2022
Ik was vanmorgen wakker geworden met de Elfstedentocht, die precies 25 jaar geleden voor het laatst werd gereden. Je kon er ook niet omheen in de kranten, op tv en de sociale media. Herman van der Zandt had er speciaal een Mart Smeets-trui voor aangetrokken en we mochten ons lekker wentelen in weemoed.

Coronabom in Londen

04-01-2022

CORONABOM IN LONDEN 

Max van der Put (Brabants Dagblad) deed samen met camjo Pim Bruijnzeels verslag van het WK darts in Londen voor AD, de regiotitels van DPG Media en daartoe behorende HLN en VTM in België. Vooraf, tijdens en na de trip ging het vooral over corona.

door Max van der Put 

We zijn al twee dagen thuis na ons bezoek aan het WK darts in Londen als we een mailtje van de organisatie krijgen. Twee geaccrediteerde journalisten die in de periode van 27-30 december aanwezig waren bij het evenement, hebben op 1 januari een positieve coronatest-uitslag gekregen.

Een stukje over ‘een vervelend gesprek’

04-01-2022
,,Wat een vervelend gesprek zeg.’’ Tom Dumoulin zegt het eind december ergens halverwege het interview met AD-verslaggever Daan Hakkenberg en Thijs Zonneveld. De wielrenner wordt doorgezaagd over het wielerjaar 2021, het jaar waarin hij besloot te stoppen om vervolgens weer op de fiets te stappen en Olympisch zilver te winnen.

Olav Mol, commentator Formule 1-races

04-01-2022

OLAV MOL, COMMENTATOR FORMULE 1-RACES

‘Ik heb mijn outlets nog voor mijn commentaar’

Voor wie de stem van Olav Mol niet wil missen bij de beelden van de Formule 1-races in 2022, is een oplossing in de maak. ,,We zijn bezig met een app waarmee je mijn commentaar via Grand Prix Radio kunt synchroniseren met de beelden op tv of op de smartphone”, kondigt Olav Mol aan in De Telegraaf. Met Grand Prix Radio verzekerde Mol zich eerder al van de radiorechten op internet.

Kromowidjojo blijft ondoorgrondelijk

21-12-2021
Ze debuteerde 16 jaar geleden op een internationaal zwemtoernooi bij de senioren. Ze zwemt op de WK kortebaan met ploeggenoten die destijds nog in de luiers zaten. Ze heeft alles gewonnen wat er te winnen valt. En nog altijd brandt het vuurtje hevig, toch? Dat is de grote vraag.

Ranomi Kromowidjojo (31) heeft een besluit over haar zwemtoekomst uitgesteld tot na de kerstdagen. Tot die tijd houdt ze haar kaarten stevig tegen de borst. 

Weggestopt op pagina 36

21-12-2021

WEGGESTOPT OP PAGINA 36 

Handbal is een kleine sport. Dat is wel duidelijk geworden tijdens het wereldkampioenschap voor vrouwen, dat deze maand in vier kleine Spaanse steden werd gehouden.

door Herman Nijman

Een toernooi in coronatijd met horten en stoten, in de Spaanse sportkranten kreeg het WK handbal hooguit een stukje kreeg op pagina 36, boven de advertentie. In ieder geval pas na al het nieuws over FC Barcelona en Real Madrid.

Theo Reitsma, auteur boek 'Van hier tot Tokio - turnsport in verwarring’

21-12-2021

THEO REITSMA, AUTEUR BOEK 'VAN HIER TOT TOKIO - TURNSPORT IN VERWARRING'

‘Pure verbazing over turnaffaire’

Hij is al geruime tijd met pensioen, maar zijn journalistieke nieuwsgierigheid blijft Theo Reitsma (79) prikkelen. De berichtgeving over affaires in de Nederlandse turnwereld maakte de liefde voor schrijvende journalistiek los bij Reitsma, die vooral bekend werd als tv-commentator bij voetbal, atletiek en honkbal. Voor het boek ‘Van hier tot Tokio – turnsport in verwarring’ werkte Theo Reitsma samen met oud-turncoach Rietje Bijlholt.

door Henk Mees

Sportpandemie

21-12-2021
(De)missionair premier Mark Rutte feliciteerde de eerste Nederlandse wereldkampioen in de Formule 1 na de ‘fenomenale prestatie’ op een ‘historische dag’ van autocoureur Max Verstappen. Superlatieven, en de gebruikelijke koninklijke ontvangst op Paleis Noordeinde met de al even gangbare lintjesregen, waren er nadat Nederland op de Olympische Zomerspelen in Tokio voor een medaillerecord tekende: 36 plakken, waaronder 10 gouden. Sportief succes wakkert nu eenmaal chauvinisme aan en politici pikken dan maar wat graag een graantje mee.

Iedereen wordt gevolgd in Qatar

07-12-2021
IEDEREEN WORDT GEVOLGD IN QATAR

Qatar, over een jaar gastland van het WK voetbal, kent een covid-app waarmee iedereen de hele dag gevolgd kan worden. ,,Zo kunnen ze precies weten, op elk moment van de dag, waar je bent. Je bent verplicht je mobiele telefoon de hele dag aan te hebben staan. Bij elk gebouw, hotel, stadion of metro moet je die app laten zien”, vertelt de verslaggever van de Volkskrant. door Henk Mees

 

07-12-2021

GROSSIER IN PODCASTS

FC Afkicken afficheert zich als ‘Hét ‘voetbalkanaal van Nederland’. Internet live-shows, gevuld met praten over voetbal, vormden de start in 2015. Intussen zijn daar ook diverse podcasts. Een verdere uitbreiding en ontwikkeling van de huidige podcasts komt er in 2022 aan, kondigt oprichter/eigenaar Neal Petersen aan.

‘Persoonlijke redenen’

07-12-2021
Soms zijn er zaken in de sport waar je geen vinger achter krijgt. Of mag krijgen. Een van de drie keepsters van de nationale handbalploeg, Rinka Duijndam, stapt daags voor het begin van het WK in Spanje op en vertrekt ‘om persoonlijke redenen’ naar huis. Zoiets heet opmerkelijk en als er dan geen enkele tip van de sluier wordt opgetild, dan wakkert dat de journalistieke speurzin aan.

Halfdood

07-12-2021
Natuurlijk is het appels en peren vergelijken en meningen verschillen nu eenmaal, maar ik verbaas me toch hooglijk over de naam van Rico Verhoeven op de shortlist van de verkiezing van Sportman van het jaar. Niet eens omdat hij ‘wereldkampioen’ is van een besloten organisatie en niet van een officiële internationale federatie. En ook niet omdat hij in drie jaar tijd maar twee titelgevechten heeft gehad.

In de perszaal is de strijd minder verhit

23-11-2021

In de perszaal is de strijd minder verhit

Nu de wereldtitel Formule 1 voor Max Verstappen dichterbij komt, groeit het legertje Nederlandse mediavertegenwoordigers. In de perszaal gniffelen Nederlandse en Britse journalisten gezamenlijk om de beslissingen van de FIA, rapporteert Arjan Schouten van AD Sportwereld.

Door Arjan Schouten

Hup Jeffrey! 

23-11-2021
Als ik met een foto van Jeffrey Herlings zonder crossmotor de straat opga, hoeveel mensen zullen The Bullet uit Oploo dan herkennen? Nederland houdt niet zo van gemotoriseerde sporten... op Max na....

Toch heeft Herlings inmiddels zes wereldtitels in z'n kontzak. Eentje uit z'n jeugd in de 85cc klasse, drie in de MX2 en sinds twee weken is hij tweevoudig wereldkampioen in de koningsklasse: de MXGP

Afscheid

23-11-2021
Dit had een stukje kunnen worden over de WK-kwalificatie van het Nederlands elftal en het vooruitzicht op een jaar vol verhalen die niets met voetbal te maken hebben en alles met politiek, terwijl peperdure autootjes wekenlang door zandbakken scheuren en iedereen dat kennelijk wél oké vindt.

Ronald Kres over de programmabladen van Oranje

09-11-2021

Ronald Kres over de programmabladen van Oranje

‘Waarom krijgen wij dit niet, vroeg Wijnaldum’ 

Geen publiek, maar er verscheen wel een programmablad bij Nederland - Noorwegen. In 2016 maakte de KNVB een eind aan die traditie (vanaf 1909). Digitale informatie was voldoende, oordeelde de voetbalbond. Verstokte verzamelaars kwamen vervolgens zelf met een alternatief. Freelance-journalist Ronald Kres steekt daarbij een fors handje uit om er een professioneel product van te maken van liefst 60 pagina’s.

Veel goede wil op de VAM-berg

09-11-2021

Veel goede wil op de VAM-berg

Een trailer met twee verdiepingen plus een tent, aanvankelijk nog zonder verwarming. Ziedaar het perscentrum bij het EK veldrijden rond de VAM-berg, een 48 meter hoge asfaltbelt in het weidse land van Drenthe. Circa vijftig mediavertegenwoordigers maakten gebruik van de faciliteiten, het omvangrijke peloton NOS-medewerkers niet meegeteld.

Eén man stal de show tijdens de GP van Mexico

09-11-2021
Ik heb me zondagavond om één man kostelijk vermaakt tijdens de legendarische Formule 1-race in Mexico. Wat een ongelooflijke show gaf hij weg in het Autódromo Hermanos Rodriguez. Niet alleen 100.000 uitzinnige Mexicanen op de tribunes maar ook miljoenen tv-kijkers werden op hun wenken bediend.

Edward Jorna, auteur boek ‘Bravo Heerenveen’

09-11-2021

‘Clubhistorie, maar dan heel anders’

Clubwatcher wil hij niet genoemd worden, maar Edward Jorna (52) volgt sc Heerenveen al zo lang dat zijn persoonlijke herinneringen een alternatieve biografie van de Friese club opleverden. De journalist van het Friesch Dagblad bundelde 84 columns die hij rond het 100-jarig bestaan schreef in het boek Bravo Heerenveen.

door Henk Mees

Bullshitbingo

09-11-2021
Er is geen lol meer aan om dezer dagen de bingokaart met trefwoorden rond het supportersgeweld en het voetbalvandalisme te vullen. Je zult maar minister van Justitie en Veiligheid zijn. Wat moet-ie anders dan roepen wat al zijn voorgangers al deden?

‘Steviger aanpakken!’ Een variant op ‘Keihard’, maar we zien het door de vingers en kruisen hem aan. De politici schreeuwen om het hardst dat het nu ‘eindelijk eens afgelopen’ moet zijn, roepen ook om meer ‘stadionverboden’ en een ‘meldplicht’.

In het zicht van de finish mag Pim Bijl genieten

26-10-2021

In het zicht van de finish mag Pim Bijl genieten

De Marathon Rotterdam beheerste de voorbije periode het leven van AD-sportverslaggever Pim Bijl. Gisteren slaagde hij in een persoonlijke opdracht om onder de 2 uur en 30 minuten te finishen. In het AD deed hij daarvan verslag.

door Pim Bijl

Waanzin

26-10-2021
Ik heb vorige week een nacht wakker gelegen. Mijn zoon van 19 was met drie vrienden vier dagen in Lissabon en appte me dat ze kaarten voor Benfica - Bayern hadden kunnen kopen. ‘Wat leuk!’, stuurde ik terug.

‘Wim Jansen wilde nooit een boegbeeld zijn’ 

26-10-2021
In de reeks voetbalbiografieën ontbrak tot nu toe een boek over Wim Jansen, de stille kracht van Oranje en Feyenoord in de gloriejaren zeventig. Met als titel ‘Meesterbrein’ beschrijft Yoeri van den Busken nu het levensverhaal, de carrière én de voetbalvisie van Jansen, die donderdag 28 oktober 75 jaar wordt. Het schrijfproces kreeg een wending toen bij Jansen dementie werd geconstateerd.     

Onderzoeksjournalistiek in de sport scoort

12-10-2021
Onderzoeksjournalistiek in de sport is aan een opmars bezig: een niet geheel toevallige ontwikkeling, gezien de behoefte van vele consumenten aan verdieping in tijden van nepnieuws. Aangezien ook de sportwereld niet verschoond blijft van doping, corruptie, matchfixing, (seksueel) grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik, dient het ook in prioritering een doel.

Persoonlijkheid

12-10-2021
Op een hobbelige toendra in Peru zag ik hem voor het eerst voetballen. Het was februari 2000, de jonge linkermiddenvelder van Ajax zou die week zeventien worden. Hij sprak netjes met twee woorden en kreeg tijdens een jeugdtoernooi een ridicule rode kaart. ‘Goed leermoment’, zei zijn trainer John van ’t Schip. Uiteraard ging het over de ‘wetten van het internationale voetbal’. Twee maanden later debuteerde Rafael van der Vaart in het eerste.

‘Impertinente vragen’

12-10-2021

‘Impertinente vragen’

Wat was er eigenlijk onbeschoft of onbeleefd aan de ‘impertinente vragen’ die Louis van Gaal kreeg op de persconferentie op 7 oktober in Riga? Van Gaal klaagde daarover; hij vond het ‘ímpertinent’, die vragen over de individuele kwaliteiten van zijn spelers. De bondscoach vergat dat hij het zelf was die daar in zijn antwoorden over uitweidde. Áls de woordenwisseling al ‘impertinente’ trekjes kreeg, dan gold dat eerder zijn antwoorden dan de vragen.

Mark van Rijswijk, voetbalcommentator ESPN

12-10-2021

Mark van Rijswijk, voetbalcommentator ESPN

Feitjes als strooigoed in voetbalverslag

Een uitgebreid archief met ruim 6.500 voetbalboeken vormt de basis van veel voetbalfeitjes die voetbalcommentator Mark van Rijswijk (42) als strooigoed opneemt in zijn verslaggeving voor ESPN. ‘Enigszins obsessief’, noemt hij in een interview met de Volkskrant zijn voorbereiding; soms wel zes uur per wedstrijd.

Honden en hockey; een wonderbaarlijke combinatie

28-09-2021
Daar zijn ze weer. Niet een handjevol, maar in groten getale. Eerlijk gezegd had ik ze niet gemist, maar er is geen ontkomen meer aan. Nu het publiek weer welkom is op het hockeyveld zijn ook de vele honden terug langs de lijn. Wel bijna altijd netjes áán de lijn, dat dan weer wel.

‘Cijfers bewijzen publieke waarde van sport’

28-09-2021

‘Cijfers bewijzen publieke waarde van sport’

Met een bereik van 14,1 miljoen kijkers was het EK voetbal het meest bekeken sportevenement in het tv-aanbod van de NOS tijdens de afgelopen ‘sportzomer’. NOS-directeur Gerard Timmer zegt dat op de website www.sportenstrategie.nl.

De NOS volgde de grote sportevenementen op diverse kanalen; op tv, radio en op de social media. Vooral online was er sprake van groei: 500 miljoen keer werd een sportpagina op NOS.nl of in de app geopend.

Pieter Zwart, mede-hoofdredacteur Voetbal International

28-09-2021

Pieter Zwart, mede-hoofdredacteur Voetbal International

Op voordracht van Cruijff naar VI 

Op zijn 25ste belandde Pieter Zwart in de hoofdredactie van Voetbal International. De twee jaar daarvoor was hij betrokken bij de oprichting van het online abonnementsmodel VI Pro. Begin 2018 werd Zwart (1992) door de NSP uitgeroepen tot Sportjournalistiek Talent van het Jaar.

Baken van rust

28-09-2021
Een baken van rust, dat mogen we Herman Ram noemen. In zeldzame kalmte gaf hij als directeur en later voorzitter van de Nederlandse Dopingautoriteit zestien jaar lang antwoord op vragen over doping, al was hij natuurlijk van de antidoping. In 2006 begon hij als directeur van de Stichting Anti-Doping Autoriteit Nederland, destijds het fusieproduct van NeCeDo en DoCoNed.

Grens

14-09-2021
In de beginperiode van de televisie spraken verslaggevers tijdens interviews sporters met meneer en mevrouw aan. Tijden veranderen. Na de overwinning van Max Verstappen op Zandvoort maakten de presentator en analisten van Ziggo Sport voor de camera een gezamenlijk vreugdedansje, werd de champagne ontkurkt en biggelden bij minstens twee van hen de tranen over de wangen.

‘Zandvoort perfect, naar wat er mogelijk was’

14-09-2021

‘Zandvoort perfect, naar wat er mogelijk was’

Bij de terugkeer van de Grand Prix op het circuit van Zandvoort klopten de organisatoren zich vol trots op de borst, opgetogen vooral over de complimenten die ze van buitenlandse mediavertegenwoordigers ontvingen. Tot dat koor behoort ook Georges De Coster, een 59-jarige Belg die al 39 jaar als freelancer Formule 1-races fotografeert.

'Ik voel me een dinosaurus...'

14-09-2021
,,Generatie Z, de groep mensen geboren tussen eind jaren 90 en halverwege de jaren 2010, heeft nu meer interesse in E-sport dan in traditionele sport. Dat blijkt uit een onderzoek van de Formule 1 in samenwerking met The Insights Family."

Peter Smulders, fotograaf

14-09-2021

Peter Smulders, fotograaf

Bruidsfotograaf bij huwelijk Romário

Fotograferen in voetbalstadions trekt Peter Smulders niet langer. Een nieuwe NSP-kaart hoeft voor hem niet meer. ,,Ik blijf wel fotograferen, voor Story onder meer, maar bij voetbalwedstrijden zien ze me niet meer.

Voordracht

31-08-2021

Hè?
John Volkers had zijn lange loopbaan bij de Volkskrant toch bij de Olympische Spelen in Tokio afgesloten? Oud-verslaggever Volkskrant staat er duidelijk in zijn cv-tje van zijn Twitter-account en collega Willem Vissers heeft hem op mooie wijze uitgezwaaid in zijn column.

‘Wat een voorrecht hier verslag te doen’

31-08-2021

‘Wat een voorrecht hier verslag te doen’

Na twee Olympische  Spelen (2008, 2012) doet Peter van der Meeren (Leeuwarder Courant) in Tokio voor de tweede keer verslag van de Paralympics. ‘De Leeuwarder Courant beschouwt paralympische sport als topsport. We ontvangen veel positieve reacties op onze aanwezigheid’, rapporteert hij.

Door Peter van der Meeren

Met de deadline in zicht (de 7 uren voorsprong kwamen goed van pas), tik ik op verzoek van Henk Mees dit stuk. Na een nachtje van 3,5 uur – laat tennis en om 5.30 uur in de taxi naar wegwielrennen – kop ik hier zijn voorzetjes in.

Wie wordt de Wesley Sneijder van het WK 2022?

31-08-2021
Het zal niemand ontgaan zijn dat Louis van Gaal sinds deze week weer met zijn noppen in het Zeister gras staat om zijn derde hoofdstuk te schrijven als bondscoach van Oranje. Journalistiek gezien is zijn rentree een feest natuurlijk. En sportief gezien vermoedelijk ook.

Want de Oranje-selectie is (zeker met Virgil van Dijk er weer bij) echt wel sterker dan het tegenvallende optreden op het afgelopen EK doet vermoeden. En met Van Gaal weet je: Oranje kan als team weer boven zichzelf uitstijgen. Zoals hij op het WK 2014 nadrukkelijk bewees.

Chris Korsten als freelancer voor achtste keer op groot sportevenement

31-08-2021

Chris Korsten als freelancer voor achtste keer op groot sportevenement  

‘De Houdini van de journalistiek’

Zodra zich een groot sportevenement aandient, komt Chris Korsten (57) in actie. Dan schuift hij zijn dagelijkse journalistieke werk als freelancer opzij en begint de zoektocht naar opdrachtgevers. Tijdens de Paralympics schrijft Korsten op de website van de Rijksoverheid in opdracht van VWS elke dag een verhaal over Nederlandse sporters en hun prestaties in Tokio.

door Henk Mees

Anja van Ginhoven

18-08-2021

ANJA VAN GINHOVEN, PERSVOORLICHTER PARALYMPICS

'Hier moeten de paralympische sporters de harten veroveren'

Anja van Ginhoven (45) is terug in Japan. Drie weken na de uitschakeling van het vrouwenvoetbalteam op de Olympische Spelen is ze nu in Tokio actief als persvoorlichter van Team NL op de Paralympics. Daarna wacht een nieuwe stap, naar Engeland waar ze in het spoor van Sarina Wiegman ‘general manager’ wordt van het Engelse vrouwenvoetbalelftal.

Bericht uit de machinekamer

18-08-2021
Het was/is het sportzomertje wel, dit wisselvallige jaargetijde van 2021. Amper bekomen van de Spelen rolt de bal in de Eredivisie en in Europa alweer en maken we ons op voor de Paralympics in Tokio en de terugkeer van de Formule 1 op Nederlandse bodem.

Echt goeie gasten, die fotomanagers’

18-08-2021

Echt goeie gasten, die fotomanagers’

Op dag 11 van de Olympische Spelen in Tokio troffen acht Nederlandse fotografen elkaar bij de atletiek in het Olympisch stadion. Alleen Soenar Chamid, Koen van Weel en Olaf Kraak waren op dat moment elders actief. Ronald Hoogendoorn zette zijn zeven collega’s in het stadion op de foto.

Liefhebbers

18-08-2021
Ik wilde net een stukje gaan tikken over Steven Berghuis en sneue toetsenbordhooligans toen ik een bericht op de AD-site onder ogen kreeg. De 77-jarige Evert ten Napel gaat aan de slag bij een radioprogramma van Omroep MAX. Ik moest glimlachen. Die dekselse Evert, dacht ik. Was die er niet mee opgehouden?

Gerrit den Ambtman: meer dan een sportjournalist

03-08-2021
Op 29 juli is Gerrit den Ambtman op 72-jarige leeftijd overleden. In het overlijdensbericht van de familie werd hij ‘sportliefhebber, gevatte humorist, kritische journalist, liefdevolle echtgenoot en een bourgondiër’ genoemd. Zijn oud-collega Lex Muller haalt herinneringen op.

Konnichiwa! (こんにちわ hallo!)

03-08-2021
#TeamANP in Tokio Het ANP doet met vier verslaggevers en drie fotografen verslag van de Olympische Spelen in Tokio. Dat vergt veel discipline en geduld. ,,Het zijn niet alleen de Corona Games, maar ook de Waiting Games“, rapporteert Jaco Kaijen, chef van TeamANP.

Ik ben een Japanner

03-08-2021
Een heuglijke dag vandaag, maandag 2 augustus. Ik ben een Japanner. Althans zo word ik na een verblijf van veertien dagen gezien door de Japanse overheid. Ik heb me (zo goed mogelijk) aan de regels gehouden en een heleboel negatieve speekseltests afgelegd waardoor ik nu als beloning vrij mag bewegen in Tokio.

Kijk verder dan de dagkoers

03-08-2021
Succes in de topsport laat zich lang niet altijd regisseren, zeker niet in olympisch verband. Juist dát aspect maakt de Spelen zo intrigerend. Want winst gedijt bij verlies. En andersom.  

‘Geen man’, geweigerd in vliegtuig naar Tokio

20-07-2021

 ‘Geen man’, geweigerd in vliegtuig naar Tokio

Op weg naar de Olympische Spelen in Tokio strandde Roel Wiche, verslaggever van De Limburger,  in Helsinki. Op zijn testbewijs was het geslacht niet vermeld en hóe de PCR-test was uitgevoerd. Verplichte formaliteiten! Pas een dag later mocht hij na een nieuwe, geldige PCR-test zijn reis hervatten.

 door Roel Wiche

ICON, Written Pledge, OCHA, Activity Plan, Questionnaire, COCOA: maandenlang moesten alle Olympia-gangers door een schier ondoordringbaar bureaucratisch woud van formulieren, voorschriften en apps dolen, op zoek naar QR-codes die de toegangspoort naar Japan moesten openen, een land dat een paar jaar geleden nog heel trots het grootste evenement op aarde binnensleepte, maar in coronatijd plots een hermetisch gesloten oester werd.

Snoepwinkel met zuurtjes

20-07-2021
Het worden de eerste Olympische Spelen (zomer) sinds Barcelona 1992 waar ik niet bij ben. Vind ik dat jammer? Natuurlijk. De Spelen zijn een snoepwinkel voor een fanatieke verslaggever én sportliefhebber. Maar als je dan toch een keer moet afhaken dan zijn de Spelen van Tokio daarvoor uitermate geschikt.

Stay in your room

20-07-2021
We hebben geen enkelband gekregen. Dat is de meevaller schertsen we, als we in de lobby van ons hotel, Best Western Nishikasai in Edogawa-ku, zitten te schetsen hoe streng beveiligd deze Olympische Spelen van Tokio wel niet zijn.

Het is, na alle voorzorgsmaatregelen bij vertrek en na aankomst op Narita, drie dagen op je kamer blijven. Isolatie, zelftesten, oppassen met contacten. Stay in your room, sprak mevrouw Shuto van de Japanse organisatie me deze morgen nog eens streng toe.

Frank Snoeks, voetbalcommentator NOS

20-07-2021

Frank Snoeks, voetbalcommentator NOS

Nog één seizoen en dan met pensioen

Voor NOS-commentator Frank Snoeks (65) was de EK-finale tussen Italië en Engeland zijn laatste wedstrijd als NOS-commentator op een EK of WK. Hij gaat nog wel een seizoen door met de verslaggeving van voetbalwedstrijden van Oranje en in de eredivisie. Snoeks bereikt in september 2022 de pensioengerechtigde leeftijd, twee maanden later begint het WK voetbal in Qatar.

Hoi Den Haag, hier Assen!

06-07-2021

Het TT Circuit is een plek waar Drenten trots op zijn. En het bestuur van het TT Circuit is een trots bestuur. Jarenlang hadden ze ‘vet op de botten’ en konden ze hun eigen beslissingen nemen over investeringen. Maar corona heeft al dat vet weggevreten.

,,We zijn ineens tien jaar teruggeworpen in de tijd”, liet TT-voorzitter Arjan Bos optekenen. En daarom ligt er inmiddels een brief voor coronasteun in Den Haag. En dat is best een ‘dingetje’ voor de trotse Drentse bestuurders.

Sarina bedankt

06-07-2021
Het was een mooi beeld in Zeist, afgelopen zaterdag. Louis van Gaal die na de uitzwaaitraining van de Oranjevrouwen richting de Olympische Spelen de FIFA Award voor beste trainer ter wereld uitreikte aan Sarina Wiegman. De verkiezing was in het najaar geweest, maar Wiegman en Vivianne Miedema – de spits van Arsenal was gekozen in het beste elftal – hadden de trofeeën nog te goed.

‘Privacy is absoluut weg’

06-07-2021

‘Privacy is absoluut weg’

De AIPS maakt zich zorgen over de werkomstandigheden voor de mediavertegenwoordigers op de Olympische Spelen in Tokio (23 juli – 8 augustus). Ongekend fel sprak AIPS-voorzitter Gianni Merlo zich daarover uit in een online-speech voor 700 mediavertegenwoordigers uit 100 landen.

,,Wij, de pers, wij zijn niet de vijand van Japan”, zei Gianni Merlo in zijn pleidooi voor een soepeler regime waaraan de media zich tijdens de Olympische Spelen moeten onderwerpen. Zijn kritiek richt zich op de richtlijnen vastgelegd in het zogeheten Playbook voor de media.

Maarten Ducrot, wielercommentator NOS

06-07-2021

Maarten Ducrot, wielercommentator NOS

‘Sponsors willen Tour urenlang op tv’

Voor het tweede jaar op rij geeft de NOS vanuit de studio in Hilversum commentaar bij de beelden van de Tour de France. Ook de Belgische VRT heeft daarvoor gekozen. Oud-renner Maarten Ducrot (63) doet de verslaggeving vanuit Nederland samen met Joris van den Berg. In een interview met De Volkskrant vertelt Ducrot, wielercommentator bij de NOS sinds 2004, dat de tv-uitzendingen urenlang duren omdat de sponsors dat willen.

Regenboog

22-06-2021
In de wirwar van EK-meuk kwam ik in mijn Twitter-tijdlijn opeens zijn gezicht tegen. Zijn Foundation bestond 12,5 jaar, er was een nieuw logo ontworpen. Even later stak de discussie over de Hongaarse premier en diens anti-homowet de kop op, dat kon geen toeval zijn. En ik dacht: wat zou John Blankenstein hier allemaal van hebben gevonden?

Fotografen op de tribune

22-06-2021

Fotografen op de tribune

Behelpen is het voor veel fotografen bij het EK voetbal. Het aantal veldposities in de Johan Cruijff ArenA is beperkt tot circa 20, volgens de UEFA een corona-voorzorgsmaatregel. ,,Ook met anderhalve meter afstand is er ruimte genoeg voor wel tachtig fotografen”, vindt Soenar Chamid. ,,Fotografen worden door de grote sportbonden gezien als een vervelende bijzaak in de journalistiek”, stelt Guus Dubbelman.

door Henk Mees

Ard Boer, productmanager sport bij NDC over robotjournalistiek amateurvoetbal

22-06-2021

Ard Boer, productmanager sport bij NDC over robotjournalistiek amateurvoetbal

Elke wedstrijd is ‘nieuws’, van hoog tot laag

Alle amateurvoetbalwedstrijden in Noord-Nederland, jong en oud, hoog en laag, kunnen aandacht krijgen op de websites van het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant. Dat moet  gebeuren met ‘robotjournalistiek’, gebaseerd op informatie van de KNVB en de coaches.  Ard Boer, productmanager sport van de NDC mediagroep, is de initiatiefnemer.

door Henk Mees

De sportieve broer van de MacBook Pro tikt tegen de deadline

22-06-2021
Jaren geleden raakte ik op een feestje in gesprek met een collega die het later tot hoofdredacteur van een regionaal dagblad zou schoppen. In een geanimeerd gesprek zei ze er vast van overtuigd te zijn dat we rond dit tijdsgewricht te maken zouden krijgen met de robotisering van de journalistiek.