NIEUWSOVERZICHT

Het ‘landsbelang’ volgens Louis van Gaal

Vier jaar na dato gaan de gordijnen open die verhulden wat zich zoal afspeelde binnen en rond Oranje bij het WK van 2014. In het boek De Hand van Van Gaal schetst NRC-journalist Hugo Logtenberg vooral de eer die Louis van Gaal toekomt voor de derde plaats. ‘Dit monumentje in boekvorm heeft Louis van Gaal wel verdiend’, stelt recensent Paul Onkenhout in De Volkskrant.

Red de persconferenties!

De persconferenties in het voetbal dreigen in de revisie te gaan. Niets is nog in beton gegoten, maar soms hoor je in de aanloop van de jaarlijkse ontmoeting tussen NSP en communicatiemanagers van eredivisieclubs (op 27 juni) wel eens wat. Zo is er een club die overweegt te stoppen met twee trainers achter de tafel na afloop van een eredivisieduel.

Televisieverslaggever Ron de Rijk

Televisieverslaggever Ron de Rijk (66) is sinds kort met pensioen, maar zijn stem verdwijnt niet bij voetbalwedstrijden op FOX Sports. Onverdroten gaat hij door, ook al gaat het dan niet om topduels met Ajax, Feyenoord of PSV.

Nieuwe bestuursleden bij de NSP

Marco Knippen en Paul van den Bosch zijn toegetreden tot het bestuur van de stichting Nederlandse Sport Pers Service. Knippen volgt Jan Hermen de Bruijn op als penningmeester. Van den Bosch neemt de taken over Christiaan Ruesink, die eerder namens het Genootschap van Hoofdredacteuren zitting had in het NSP-bestuur.

Jaap de Groot gaat Telegraaf verlaten

Jaap de Groot (62), chef van sportkatern Telesport, heeft zijn vertrek bij de Telegraaf aangekondigd. In de Volkskrant werd melding gemaakt van zijn afscheid, maar De Groot en hoofdredacteur Paul Jansen wilden geen toelichting geven omdat er nog gesprekken lopen.

Duitse onderscheiding voor ‘dopingonderzoeker’ Seppelt

De Duitse sportjournalist Hajo Seppelt (ARD) wordt op 7 juni in Berlijn onderscheiden met het Bundesverdienstkreuz, een Duits eerbetoon voor bijzondere verdiensten in divers sectoren. Seppelt wordt geëerd voor zijn onderzoek naar doping en illegale dopingpraktijken in Rusland.

‘VI Oranje Blijft Thuis’ dagelijks vanaf 21.50 uur op RTL4

Het WK-programma ‘VI Oranje Blijft Thuis’ op RTL4 zal elke avond om 21.50 uur beginnen. In Rusland lopen de laatste wedstrijden rond dat tijdstip af. De aftrap voor de laatste serie dagelijkse wedstrijden heeft doorgaans om 20.00 uur plaats. ‘VI Oranje Blijft Thuis’ zal doorlopen tot circa 23.00 uur.

Jan Kees van der Velden stopt als hoofdredacteur Golfers Magazine

Jan Kees van der Velden draagt per 1 juni het hoofdredacteurschap van Golfers Magazine over aan Martijn Paehlig. In december vorig jaar ontving Van der Velden op het gala van de Nederlandse Golf Federatie de jaarlijkse golfpersprijs, in dit geval als oeuvreprijs voor een kwart eeuw golfverslaggeving.

Drama in Kiev!

Een wedstrijd vol dramatiek. Daar waren de analisten het wel over eens, na de finale tussen Real Madrid en Liverpool in Kiev. Wat was nu doorslaggevend, dacht ik in de laatste minuten. Het uitvallen van Salah, het invallen van Bale, de blunders van Karius?

‘NBA live is voor de freaks’

Het eind komt in zicht voor de NBA. In de nacht van donderdag op vrijdag (31 mei/1 juni) beginnen de ‘Finals’ tussen de Cleveland Cavaliers en de Golden State Warriors. Het nachtwerk voor de Ziggo-verslaggevers Mart Smeets, Ronald van Dam en Frank Vischschraper zit er bijna op.

Hassan Bahara, WK-verslaggever De Volkskrant

Tijdens het WK voetbal krijgt Marokko speciale aandacht van Volkskrant-journalist Hassan Bahara. Hij verblijft in Rusland zelfs in het spelershotel van de Marokkanen. ,,Ik heb simpelweg opgezocht wat hun uitvalsbasis is tijdens het WK en in dat hotel een kamer geboekt. Dat ging heel vlot”, vertelt Bahara, geboren in 1978 in Marokko, opgegroeid in Amsterdam.

Het hete hangijzer

En uiteindelijk ging het dan tóch weer over Chris Froome…! In de aanloop naar de Giro stond de Britse wielrenner reeds in het middelpunt van de belangstelling. Zijn missie om na de vorig jaar gewonnen Rondes van Frankrijk en Spanje aansluitend ook die van Italië aan zijn palmares toe te voegen, ontlokte felle kritiek.

‘Congres over míjn toekomst’

Brussel, de politieke hoofdstad van Europa, was deze maand het toneel voor het 81ste AIPS Congres. Op het moment dat ik als AIPS Young Reporter voor de Rugby Sevens in het Hong Kong Stadium stond, werd ik gebeld door AIPS-president Gianni Merlo of ik dit congres wilde coveren. Mijn Young Reporters-hart sloeg een paar keer over toen ik hiervoor werd uitgenodigd.

Keerzijde van de voetbalsuccessen

Voetbaltragiek in de Lage Landen, het is de subtitel van het nieuwe boek van Yoeri van den Busken, dat dinsdag bij Just Publishers is verschenen. In het boek De andere kant van succes beschrijft Van den Busken de kwetsbaarheid van voetballers die getroffen zijn door misfortuin en ziekte.

AIPS introduceert Sport Media Awards

De internationale koepel van sportjournalisten, de AIPS, introduceert in januari 2019 een reeks lucratieve prijzen voor uitzonderlijke prestaties. Columnisten, sportfotografen, radiomakers, bloggers, makers van documentaires en tv-portretten kunnen allemaal dingen naar de nieuwe AIPS Media Awards, die worden uitgereikt in Qatar.

Uw privacy bij de NSP

Ook de NSP moet voldoen aan de nieuwe privacywet, de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) die op 25 mei 2018 van kracht wordt. Om die reden passen we ons privacystatement aan als volgt: 

Meeste FOX-kijkers op late zondagmiddag

De eredivisiewedstrijden die op zondag om 16.45 uur beginnen, trokken dit seizoen op FOX Sports de meeste tv-kijkers. In een overzicht van Voetbal International staan de zondagse namiddagwedstrijden genoteerd voor gemiddeld 347.000 kijkers. Op de tweede plaats volgen de wedstrijden die op zondagmiddag om 12.30 uur beginnen, met 278.000.

Sportsites onderin op ranglijst online-nieuwsmerken

Met iets meer dan 7 miljoen unieke bezoekers per maand is nu.nl het online Nederlandse nieuwsmerk met het grootste bereik. Op de tweede plaats volgt nos.nl met 6,8 miljoen. Op de ranglijst met 39 nieuwsmerken staan vi.nl en Telesport op de 28e en 33e plaats met respectievelijk 700.000 en 450.000 bezoekers.

‘Wispelturige groei’ bij VI PRO

Met het nieuwe online abonnementsmodel VI PRO heeft Voetbal International na een jaar ruim 5.000 abonnees gestrikt. ,,Een mooie basis waarop we verder kunnen bouwen”, vindt ‘aanvoerder’ Pieter Zwart van VI PRO op de site van het Stimuleringsfonds voor de journalistiek. Volgens hem is er sprake van ‘wispelturige groei’.

Vicente Calderón!

Bij het bekijken van de finale van de Europa League kwamen de nodige herinneringen bij mij boven. Dat kwam omdat Atlético Madrid meedeed. Mijn eerste Europese wedstrijd in het buitenland (als verslaggever, maar ook als mens, zeg maar), was bij Atlético Madrid. Dat zijn dingen die je bijblijven.

René Bouwman, fotograaf

Fotografen en cameramensen hoeven zich bij sportwedstrijden geen zorgen te maken over de nieuwe privacywetgeving. Dat stelt René Bouwman (De Telegraaf), bestuurslid van de NSP namens de fotosectie. René, mag je foto’s blijven maken waarop toeschouwers herkenbaar en identificeerbaar zijn? ,,Niemand hoeft zich zorgen te maken. De stelregel is dat de situatie werkbaar moet blijven. In de wet is specifiek vastgelegd dat er voor het maken van beelden voor journalistieke doeleinden niets verandert.”

Mediageniek

Dinsdagmorgen zag ik op Instagram een lollig (bedoeld) reclamefilmpje voorbijkomen van het officiële account van Zlatan Ibrahimovic. Het zoveelste. De excentrieke Zweed doet er alles aan om zijn populariteit en vooral zijn imago van coole-jongen-van-de-straat-die-niet-met-zich-laat-sollen uit te melken. Geef hem ongelijk. Toch begint het mij een beetje triest te stemmen.

Gemeente Sittard-Geleen en Fortuna duiken weg

Zowel Fortuna Sittard als de gemeente Sittard-Geleen hebben de klachten van de NSP namens Jeroen Putmans en Marcel van Hoorn van de hand gewezen. De NSP had namens genoemde fotografen protest aangetekend

‘Nederlandse Giro-delegatie groter dan de Britse’

Pim Bijl (25), AD’s jeune premier onder de sportverslaggevers, staat er zelf ook een beetje versteld van. Niet het Britse medialeger dat Tourwinnaar Chris Froome en roze truidrager Simon Yates volgt heeft van de buitenlandse media de overhand, maar het Nederlandse contingent dat in het kielzog van Tom Dumoulin en Sam Oomen meereist door de laars van Italië.

Jaap de Groot: ‘Lees het hele verhaal, niet de oneliners’

Chef Telesport Jaap de Groot verwerpt in gesprek met het Radio 1-programma De Spraakmakers (https://www.nporadio1.nl/achtergrond/9568-emotioneel-heeft-dirk-kuijt-zich-helemaal-uitgehold) de kritiek op zijn boek Het geloof in succes, de afgelopen maandag verschenen autobiografie van voetballer Dirk Kuijt.