NIEUWSOVERZICHT

Grote behoefte aan fotoregie 

Het grote huldigingsseizoen is bijna achter de rug. De scherven liggen wat de fotografen betreft na een roerige periode voor het oprapen. Steeds vaker voelen zij zich als een ondergeschoven kindje behandeld.  Erwin Spek stuurde me tijdens mijn vakantie een paar ernstige voorbeelden. Stewards die zonder aanleiding politieagent gaan spelen bij de aankomst van de kampioensschaal in Doetinchem.

Fotograaf Geert van Erven over commercieel misbruik foto’s

FOTOGRAAF GEERT VAN ERVEN OVER COMMERCIEEL MISBRUIK FOTO'S
Tot zijn verbazing moest fotograaf Geert van Erven onlangs toezien hoe een bakker in Tilburg goede zaken deed met Willem II-gebakjes, met daarop een afbeelding van een foto door hem gemaakt. ‘Gewoon gevonden op Google’, rechtvaardigde bakker het commerciële gebruik van de foto.

Ajax tart de deadlines

De ontknoping van Ajax tegen Tottenham Hotspur was niet alleen een schok voor fans, spelers en staf. De totale ommekeer in de laatste minuut vergde op de perstribune van de Johan Cruijff ArenA rigoureuze aanpassingen in de krantenverslagen die al gereed stonden om verzonden te worden. ,,Qua deadline was dit m’n moeilijkste wedstrijd ooit”, zei Willem Vissers op volkskrant.nl.

Een hug voor Louis van de Vuurst

De feestelijk afgesloten wedstrijd van Ajax tegen FC Utrecht was voor Louis van de Vuurst zijn laatste wedstrijd in de Johan Cruijff ArenA als huisfotograaf van Ajax. In december gaat hij officieel met pensioen. Vooraf aan de wedstrijd dankte Edwin van der Sar hem met een hug voor zijn inzet. Olaf Kraak legde dat moment vast.

Ajax scoort miljoenen views

Volgens onderzoek van marketingbureau Seeders is het zoekverkeer op Google naar Ajax-gerelateerde zoekwoorden de laatste maanden explosief gestegen. In april werd er bijna 12,5 miljoen keer gezocht op de Amsterdamse club via Google, bijna 9 keer zo veel als aan het begin van het seizoen. Frenkie de Jong is volgens Seeders de populairste speler.

Reclame op tv tijdens VAR-tijd

De VAR biedt nieuwe mogelijkheden voor reclame tijdens de voetbalwedstrijden. In de Financial Times berekent de Britse sportmarketing-expert Tim Crow dat de onderbrekingen honderden miljoenen kunnen opleveren als bedrijven in die tijd logo’s of reclame kunnen laten zien. Becijferd is dat alleen al tijdens het WK voetbal in 2018 circa 27 minuten zendtijd aangewend had kunnen worden hiervoor.

Hoe ‘Dit is een goed stel’ een begrip werd

Hoe ‘Dit is een goed stel’ een begrip werd
Ruim 50 jaar ervaring in de sportjournalistiek is de leidraad in het boek ‘Dit is een goed stel hoor’. Daarin beschrijft Theo Reitsma (1942) de herinneringen aan wat hij zoal beleefde; als 18-jarige leerling-journalist bij Dagblad Kennemerland, als jarenlang verslaggever voor de NOS en als commentator van voetbalwedstrijden tot 2015 voor FOX Sport.

Hidde van Warmerdam, presentator op ad.nl

HIDDE VAN WARMERDAM, PRESENTATOR OP AD.NL
Op ad.nl is Hidde van Warmerdam voor het AD het gezicht van de sportzomer. Momenteel presenteert hij vanuit de Giro het online-programma In het Wiel. Later volgen het WK voetbal voor vrouwen en de Tour de France. In een interview met Dennis Jansen in het AD schetst Van Warmerdam het verloop van zijn loopbaan.

Tussen romantiek en realiteit

‘Een stukje magie is verdwenen’, zei ervaringsdeskundige Marco van Basten in De Kuip over de laatste stappen van Robin van Persie als voetbalprof. Het was bijzonder dat nog tijdens de wedstrijd de spelers van Feyenoord en ADO Den Haag een erehaag voor hem vormden.

Er is nog wel wat te winnen

De schrijvende collega’s zullen het gevoel herkennen. Zo af en toe moet een stukje als dit uit de tenen komen. Niet vanwege een gebrek aan inspiratie, maar juist vanwege een overdaad aan columnwaardige onderwerpen die helaas al volledig zijn uitgemolken. Natuurlijk had ik hier een lofzang willen neerpennen over Mathijs de Ligt, de vroegvolwassen aanvoerder van Ajax. Het was van een zeldzame klasse hoe hij de pijn verbeet na die moeder aller nederlagen tegen Tottenham Hotspur.

Jaap de Groot sportcolumnist in Het Parool

Jaap de Groot (1955), voormalig chef van de sportredactie van De Telegraaf, is voortaan sportcolumnist voor de Amsterdamse krant Het Parool. Bij zijn eerste bijdrage kondigde Het Parool aan dat De Groot wekelijks over sport zal schrijven.

John Bannier stopt bij L1

Met de wedstrijd MVV – NEC eindigde vrijdagavond 4 mei voor John Bannier (73) de verslaggeving voor de Limburgse radiozender L1 Radio. Bannier deed 35 jaar lang verslag van sport op de radio.

Bas den Breejen 1925-2019

Bas den Breejen, een begrip in de tafeltenniswereld van de vorige eeuw, is op 24 april op bijna 94-jarige leeftijd overleden. In de jaren zestig, zeventig en tachtig van de vorige eeuw was Bas den Breejen een van de vaste stemmen in het toenmalige sportprogramma van de NCRV op zaterdagmiddag.

Mediacentrum vernoemd naar journaliste

De organisatie van de marathon van Londen heeft journaliste Vikki Orvice vorige week geëerd door het mediacentrum naar haar te vernoemen. Orvice overleed in februari op 56-jarige leeftijd aan borstkanker. Sinds 2000 was zij atletiek-specialiste voor het dagblad The Sun.

Jack Middelburg ‘herleeft’ op TT-circuit

In een bocht van de oude noordlus van het TT-circuit bij Assen is een uitgestrekte toneelvloer neergelegd, omringd door drie tribunes. In een mengeling van toneel en muziek met motoren wordt hier van 9 tot en met 19 mei een voorstelling opgevoerd over de Nederlandse motorcoureur Jack Middelburg,

Bedreiging media in Londen ‘onacceptabel’ en ‘schandelijk’

Ajax heeft de bedreigingen van supporters tegen de media, vorige week in Londen, onacceptabel’ genoemd. ‘Wij keuren vanzelfsprekend elke vorm van geweld af. Dat geldt ook voor bedreigingen. De harde kern bedreigt journalisten die hun werk willen doen rond onze wedstrijden. Dat is onacceptabel”, reageerde Ajax in een verklaring na de gebeurtenissen

Amateuristisch

Als clubwatcher van de mannen van Oranje-Rood voor het Eindhovens Dagblad volg ik de hockeyers uit en thuis. Bij competitiewedstrijden op vrijdagavond is het altijd spannend: waar kan ik na afloop snel een verhaal tikken? Zoals bij veel kranten ligt de deadline bij het ED op vrijdagavond veel vroeger dan op andere dagen.

Van den Hoogenband vertelt over geldstromen in de sport

VAN DEN HOOGENBAND VERTELT OVER GELDSTROMEN IN DE SPORT Tijdens de tweede kennissessie van NSP en Toto stonden deze week nut en noodzaak van de sportfinanciering in Nederland op het programma. Topman Niels Onkenhout van de Nederlandse Loterij, sporthistoricus Jurryt van de Vooren en Pieter van den Hoogenband gingen in het bijzijn van diverse journalisten in op de manier waarop in ons land geld in top- en breedtesport wordt geïnvesteerd.

Yoeri van den Busken over het voltooide werk van Bert Nederlof

Yoeri van den Busken over het voltooide werk van Bert Nederlof
Bijna acht maanden na zijn overlijden verschijnt binnenkort alsnog een nieuw boek van Bert Nederlof (1946-2018). Hoofdpersoon daarin, met de titel Meesterlijk, is oud-voetballer/advocaat Keje Molenaar. Bijzonder is dat het boek is voltooid door Yoeri van den Busken die daarmee een nadrukkelijke wens van Bert Nederlof honoreerde.

Collega’s Telegraaf belaagd door supporter, dader opgepakt

Verslaggever Pim Sedee van De Telegraaf en zijn cameraman Thom Schelstraete zijn in Londen belaagd door een hooligan, toen zij rond de wedstrijd Tottenham Hotspur-Ajax reportages maakten.

Duits tv-sportprogramma eerst op internet, later pas op tv

De traditionele sportuitzending ‘Das Aktuelle Sportstudio’, op zaterdagavond laat op de Duitse zender ZDF (Duitsland-2), wordt op 11 mei eerst om 22.00 uur via internet en vanaf 23.30 uur via de tv uitgezonden. De noviteit wordt door ZDF een experiment genoemd.

Vice Sports lanceert podcast

Ook Vice Sports heeft een podcast gelanceerd. Hiermee wil het platform aandacht geven aan subculturen in de sport en nog onbekende verhalen. Voorbeelden zijn de carrière van Tijani Babangida (onder meer ex-VVV, ex-Roda JC en ex- Ajax) tot voetbalbobo, een hooligan met een stadionverbod van 30 jaar en de Nederlandse invloed op het voetbal op de Kaapverdische Eilanden.

Hommage aan huisfotograaf Ajax

Vooruitlopend op zijn afscheid als huisfotograaf van Ajax worden de allermooiste foto’s van Louis van de Vuurst geëxposeerd in de perszaal van de Johan Cruijff ArenA. In november volgt het boek LOUIS, geschreven door Jaap Visser, met zowel foto’s als smakelijke anekdotes uit 33 jaar met Ajax. Louis van de Vuurst werkt sinds 1985 als fotograaf.

Basketbal in oorlogstijd

BASKETBAL IN OORLOGSTIJD
Sporthistoricus Jurryt van der Vooren en Frits Barend (mede-hoofdredacteur van Helden Magazine) presenteren op zaterdag 4 mei in het Olympisch Stadion de jaarlijkse Nationale Sportherdenking. Centraal daarbij staat dit jaar basketbal tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Geniet van Ajax, nu het nog kan

Willem Vissers wijdde maandag, niet verbazingwekkend, zijn column in de Volkskrant aan Ajax en schreef: Heerlijk staat het voetbal in bloei. Het ruikt naar de lente. Doe als Ajax, dat maandag na München, Madrid, Turijn neerstrijkt in de volgende hoofdstad van het wereldvoetbal, Londen.

Sjirk Kuijper, hoofdredacteur Nederlands Dagblad

SJIRK KUIJPER, HOOFDREDACTEUR NEDERLANDS DAGBLAD
Ook het Nederlands Dagblad (ND) besteedt dit seizoen aandacht aan de prestaties van Ajax. Na de 4-1 zege bij Real Madrid haalde voetbal voor het eerst de voorpagina van de 75-jarige christelijke krant. Hoofdredacteur Sjirk Kuijper legde vorige week in de krant verantwoording af. ‘Preek in de kerk is niet minder nieuws dan wekelijkse voetbaluitslagen’.

NSP/TOTO Kennissessie 6 mei

Sportjournaliste Diana Kuip presenteert ook de tweede van drie kennissessies die de NSP samen met Toto organiseert over actuele sportonderwerpen.

Boekje open over de VAR

Een van de wijsheden die ik al snel in mijn journalistieke loopbaan op het hart kreeg gedrukt: ‘Noem veel namen in je verhalen. Dat verkoopt lekker’. Dus daar ga ik: Jansma, Van Gelder, Derksen, Grueter, Kraaij, Vissers, Mossou, Mulder, Snoeks, Van Gangelen, Perez, Van Hooijdonk, Driessen, De Hoog, Van der Gijp, Hoijtink, De Boer, Vermeulen, Zwart…

Een 'perfect ten' zonder perfect te willen zijn

In 2013 waren alle ogen op de Amerikaanse turnster Katelyn Ohashi gericht. Bij de prestigieuze American Cup deed ze wat onmogelijk werd geacht: ze versloeg titelfavoriete Simone Biles. Het Amerikaanse turnen leek een grote ster rijker, tot Ohashi na twee schouderoperaties en een slepende rugblessure tot nader inzicht kwam.

Wekelijkse talkshow Genee en Hendriks op zondagavond

De al eerder aangekondigde wekelijkse talkshow van Wilfred Genee en Hélène Hendriks gaat op zondag 2 juni van start, voorlopig voor de duur van zes weken. Veronica heeft een uur zendtijd geland voor het programma, dat Café Hendriks & Genee gaat heten.

Eric Korver, uitgever-journalist Hockey International

ERIC KORVER, UITGEVER-JOURNALIST HOCKEY INTERNATIONAL
In een tijd dat gedrukte media in het gedrang raken, komt Eric Korver met een nieuw hockeyblad. Samen met bladmanager Ingmar Kuper en fotograaf Frank Uijlenbroek geeft hij Hockey International uit, een variant op hun anderhalf jaar verschenen schaatsblad SkateNL.

Open houding

'Jullie zijn voor de sport enorm belangrijk. Punt.’ Zo benadrukte de nieuwe voorzitter van NOC*NSF, Anneke van Zanen, voorbije woensdag op het kantoor van de NSP te Den Haag het belang dat zij hecht aan de sportpers, van sportfotografen tot sportjournalisten, van tv-makers tot radioverslaggevers.

Gedrang aan de finish

GEDRANG AAN DE FINISH
Mathieu van der Poel was zondag nauwelijks als winnaar de finishlijn van de Amstel Gold Race gepasseerd of hij ging neer. Afgepeigerd, verbaasd en dolgelukkig. On hem heen werd hij ingesloten door enkele tientallen fotografen, cameramensen en verslaggevers van radio en tv. ,,Heel veel tv, heel veel camera’s”, signaleerde Marcel van Hoorn, die samen met Bas Czerzwinski als fotograaf voor het ANP in touw was.

Diana Kuip presenteert kennissessie over sportfinanciering op 6 mei

Sportjournaliste Diana Kuip presenteert ook de tweede van drie kennissessies die de NSP samen met Toto organiseert over actuele sportonderwerpen.

De man met de gele kaart zal het nooit meer doen

Zondag was een wat ouder heerschap pontificaal in beeld tijdens het duel PSV - De Graafschap. Een man die – gezien zijn voorkomen – tot redelijke welstand was gekomen. Bij een incident op het veld haalde hij een gele kaart uit het borstzakje van zijn moderne jack om zijn ongenoegen te etaleren over gebeurtenissen op het veld. Welke zestiger gaat naar een sportwedstrijd en neemt een gele kaart mee?

Finale Korfbal League ditmaal uitstekend geregeld

Op deze plek hebben we vorig jaar veel kritiek gehad op de organisatie van de finale van de Korfbal League, het jaarlijkse hoogtepunt van het korfbalseizoen in een kolkend Ziggo Dome.

Reconstructie WK 2014 bekroond als beste sportboek

Het boek ‘De hand van Van Gaal’ is bekroond met de Nico Scheepmaker Beker, de prijs voor het ‘beste sportboek van 2018’. Auteur van het boek is NRC-journalist Hugo Logtenberg, die bij het politiek discussieprogramma Buitenhof als een van de presentatoren de opvolger is van Paul Witteman.

Levchenko inspiratiebron SportFilm Award 2019

De sportdocumentaire Becoming LEV van JaJa Film Productions heeft tijdens het SportFilmFestival Rotterdam de SportFilm Award gewonnen, de prijs voor de beste sportfilm van Rotterdamse bodem gemaakt.  Jamillah van der Hulst, Thomas Roos en oud-schaatser Conrad Alleblas maakten de film.

Eerbetoon voor Wilfried de Jong

Tijdens het SportFilmFestival Rotterdam werd Wilfried de Jong gehonoreerd met de Award FICTS Guirlande d’Honneur. De onderscheiding is aan Wilfried de Jong toegekend omdat hij als ambassadeur van het evenement sport en cultuur bij elkaar brengt.

De Speld doet ook aan sport

De satirische website De Speld kent sinds kort een speciale sporteditie: De Speld Sport. Het nieuwe platform zegt ‘lucht te willen blazen in de sportwereld die zichzelf soms iets te serieus neemt’.

Aparte prijzen voor jongeren bij AIPS Sport Media Awards

De tweede editie van de AIPS Sport Media Awards kent enkele nieuwe categorieën. Vanaf 16 april kunnen maximaal twee inzendingen per persoon worden aangeleverd op voorwaarde dat ze zijn gemaakt tussen 18 september 2018 en 7 oktober 2019.

Rolmodel

Best veel mensen vinden Hirving Lozano een irritant ventje. Er zijn ook mensen die hem erg goed vinden. Het is maar voor wie je bent. Hypocrisie zit zo diepgeworteld in het voetbal dat het af en toe gewoon komisch is. Lozano komt bijvoorbeeld uit Mexico, waar ze sinds 2014 Arjen Robben en gelijk ook maar de rest van Nederland verketteren vanwege een handig uitgelokte penalty. En die stuurden ons dus een duikelaar van het ergste soort.

Langeleegte krijgt weer een podium

LANGELEEGTE KRIJGT WEER EEN PODIUM
De herinneringen aan de voormalige profvoetbalclub Veendam keren terug in een opera. Dick Heuvelman, voormalig sportjournalist bij het Nieuwsblad (dan wel Dagblad) van het Noorden, noemt zich de ‘geestelijke vader’ van de voetbalopera ‘Veendammer Wind’, die op vijf avonden van 28 juni tot en met 5 juli in het intact gebleven stadion De Langeleegte wordt opgevoerd.

Eline van Suchtelen, triatlon als hobby

Eline van Suchtelen, triatlon als hobby
‘Word ook triatleet’, riep Eline van Suchtelen (32), sportredacteur bij Trouw, onlangs de lezers van haar krant op. ‘Voor een heel fit lijf en sloten serotonine (gelukshormoon)’, voegde ze eraan toe. ,,Het blijft een hobby, het werk is belangrijker”, benadrukt Eline van Suchtelen, die volgens haar trainingsschema wekelijks 11,5 uur in de weer is.

Pieter van den Hoogenband bij kennissessie sportfinanciering

Chef de mission en Olympisch kampioen Pieter van den Hoogenband is een van de sprekers op de tweede kennissessie die de NSP in samenwerking met de Toto belegt. Dat gebeurt op maandagmiddag 6 mei (14.30-18.00 uur) in het hoofdkantoor van de Nederlandse Loterij in Rijswijk

Expositie mooiste sportfoto’s tijdens Sportfilmfestival Rotterdam

De winnende en genomineerde foto’s van de NSP/Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar 2018 worden vanaf woensdag 10 april tentoongesteld op het Sportfilmfestival Rotterdam. De officiële opening van de exposite gebeurt op donderdagavond 11 april om 18.30 uur.

Vijf boeken op shortlist Nico Scheepmaker Beker

Uit een aanbod van 49 inzendingen uit Nederland en Vlaanderen zijn vijf boeken genomineerd voor de Nico Scheepmaker Beker, de prijs voor het beste sportboek van het jaar, De verkiezing wordt dit jaar voor de vijftiende keer gehouden. De winnaar wordt op 13 april tijdens het Sportfilmfestival Rotterdam (SFFR) bekend gemaakt.

Johan Derksen rekent op snelle rentree

Johan Derksen verwacht vrijdag 12 april terug te keren bij Veronica Inside. Derksen, al jarenlang hét gezicht van het tv-programma, liep vorige week bij een val thuis botbreuken in het gezicht, een gebroken arm en een hersenschudding op.

Leo Verheul komt met thriller

Journalist Leo Verheul presenteert op 12 april bij boekhandel Donner in Rotterdam zijn boek Weekendbenen. Michel van Egmond neemt het eerste exemplaar in ontvangst en houdt een korte toespraak.

‘Dit bleef mij altijd al intrigeren’

'DIT BLEEF MIJ ALTIJD AL INTRIGEREN'
Als kind al hoorde Peter van der Meeren spannende verhalen over een voetbalwedstrijd in Sneek in 1944, in herinnering gebleven door een razzia van de Duitse bezetters waarbij 21 mannen werden opgepakt. Op 21 mei, precies 75 jaar na dato, presenteert de sportverslaggever van de Leeuwarder Courant een lijvig boek vol met getuigenissen van die gebeurtenis. ,,Het is wat uit de hand gelopen”, vertelt Peter van der Meeren over zijn zoektocht die in 2015 serieuze vormen aannam. ,,Het is een onderwerp dat mij altijd al intrigeerde, maar waar nauwelijks over geschreven is, terwijl de ooggetuigen en nabestaanden er wel steeds over zijn blijven vertellen.”

Topzwemmers veel te lang onder water

Eindelijk kwamen de Nederlandse topzwemmers afgelopen week weer eens in een wedstrijd in actie. Ranomi Kromowidjojo stond tijdens de Swim Cup in Den Haag voor het eerst in 2019 in haar wedstrijdpak op het startblok. Haar laatste race dateerde van 16 december 2018 op de wereldkampioenschappen kortebaan in China.

Daan Germans, hoofdredacteur Ajax Media

DAAN GERMANS, HOOFDREDACTEUR AJAX MEDIA
Op een totaal van 356 fte’s (71 spelers en 285 overige personeelsleden) zijn bij Ajax 30 mensen werkzaam binnen Ajax Media. Hoofdredacteur Daan Germans vertelde maandag 8 april op NPO Radio 1 dat zijn afdeling vooral gericht is op social media. Facebook, YouTube, Instagram en Twitter zijn de belangrijkste communicatiekanalen geworden voor Ajax. ,,Twee derde van onze volgers op Facebook komt uit het buitenland. Op Instagram en Twitter is dat meer dan de helft.

Een dooie vis

Als er al een prijs bestond voor het weggeven van het mooiste sportinterview, dan zou ik het wel weten. Dan zou de Deense wielrenster Cecilie Uttrup Ludwig mijn nominatie alvast ontvangen voor de onderscheiding van dit jaar. En meteen ook die van volgend jaar, en van alle komende jaren. Vooruit, ook die van vorig jaar, maar daarover straks meer.

Slaapmutsje

Wat hebben we toch een prachtig beroep. In de sport is het nooit saai. Spannende wedstrijden, grote kampioenen en bijzondere verhalen achter de sportmensen, van wie we vaak niet eens weet hebben. Gelukkig is er Andere Tijden Sport, wat mij betreft in een veel te lage frequentie, maar ook in het buitenland maken ze af en toe ware pareltjes.

VTBL bepaalt gezicht van FourFourTo

De Nederlandse editie van het Britse voetbalmagazine FourFourTwo verschijnt voortaan onder de titel VTBL – powered by FourFour Two. Daarmee geeft de wekelijkse voetbaltalkshow VTBL (op RTL7) gestalte aan de nauwe samenwerking met FourFourTwo.

Transfer Jan Mulder naar commerciële omroep VTM

Jan Mulder verhuist als tv-voetbalanalist binnen België van de Vlaamse publieke omroep VRT naar de commerciële zender VTM. Ook Marc Degryse (oud-voetballer van onder andere PSV) verruilt de VRT voor VTM. Drie jaar geleden verliet Jan Mulder NOS om in België aan de slag te kunnen gaan.

Richard Thannhauser overleden

Na een lang ziekbed is vrijdag 29 maart Richard Thannhauser op 57-jarige leeftijd overleden. Thannhauser was 23 jaar werkzaam in de sportjournalistiek, onder meer voor de Apeldoornsche Courant en de PZC waar hij chef van de sportredactie was. Daarna was hij van 2002 tot 2013 werkzaam voor Go Ahead Eagles als perschef en coördinator algemene zaken en media.

Press By Numbers Tokio afgerond

Dezer dagen wordt de laatste hand gelegd aan de zogenaamde Press By Numbers-procedure voor de Olympische Spelen in Tokio, die door NOC*NSF en NSP eendrachtig wordt uitgevoerd.

Supportersboek wint verkiezing Staantribune

Bij de publieksverkiezing van het voetbalmagazine Staantribune is het boek Elitepauper van schrijver Freek van Kraaikamp uit Sassenheim uitgeroepen tot voetbalboek van het jaar. De schrijver zei bij de prijsuitreiking dat hij actief campagne had gevoerd. Er werden circa 11.000 stemmen uitgebracht.

Excuses Roda JC na klacht van De Limburger en NSP (2)

Roda JC heeft het boetekleed aangetrokken na klachten van enkele fotografen over het optreden van een supporterscoördinator na het duel Roda JC-MVV. Vorige week trok de hoofdredactie van De Limburger aan de bel bij de directie van Roda, gevolgd door een klacht van de NSP.

‘Journalistje spelen is de beste oplossing’


Op het WK curling in Canada is geen enkele Nederlandse mediavertegenwoordiger aanwezig. Eurosport is voor de tv-uitzendingen afhankelijk van wat de wereldcurlingbond aanlevert. Daarom zorgen bestuursleden van de Nederlandse bond zelf maar voor de berichtgeving over de prestaties van het Nederlands team.

De onverstoorbare Mark van Bommel

Toen Mark van Bommel zondag na de 3-1 nederlaag tegen Ajax zei dat hij een ‘hartstikke goed’ PSV had gezien, viel hoongelach hem ten deel. Had PSV niet veel te weinig afgedwongen in de Johan Cruijff ArenA, zeker nadat het meer dan een half uur tegen tien man stond?

Jaap Stalenburg, sportjournalist én Statenlid

JAAP STALENBURG, SPORTJOURNALIST EN STATENLID ,
Jaap Stalenburg verlegt zijn politieke horizon. De freelance sportjournalist, voor onder meer Helden Magazine, is gekozen in de Provinciale Staten van Friesland. Eerder was hij, ook voor de PvdA, lid van de gemeenteraad van Heerenveen. Stond je op een verkiesbare plaats, Jaap? ,,Ik was nummer zes op de lijst. We hebben zes zetels gehaald, een minder dan bij de vorige verkiezingen. Ik had er wel vertrouwen in dat ik op een verkiesbare plaats stond.”

Women’s Sport nieuw en interessant onderdeel bij The Telegraph

Wie de website van The Telegraph onlangs geopend heeft zal het vast niet zijn ontgaan. Tussen de rubrieken Football, Rugby Union, Tennis en Formula 1 prijkt nu ook ‘Women’s Sport’. Een nieuw onderdeel waar verhalen over vrouwen in de sport worden gepubliceerd. Met Women’s Sport wil The Telegraph meer aandacht geven aan de sportvrouwen en hun verhalen. 

Prikkelende vraag in kennissessie: mogen sportjournalisten wedden?

Dat sportjournalisten een account hebben bij een wedkantoor en een gokje wagen op een wedstrijd die ze zelf beschrijven, is dat eigenlijk wel ethisch verantwoord? Op Wimbledon wordt namelijk meteen je accreditatie ingenomen als je daarop wordt betrapt. Met die prikkelende vraag confronteerde freelance sportjournalist Sander Collewijn (o.a. AD en Het Parool) maandag zijn vakbroeders die waren afgekomen op de eerste kennissessie georganiseerd door Toto en NSP, gepresenteerd door columniste en journaliste Diana Kuip (o.a. RTL, NPO Radio 1, VI, Helden, AD, JFK). Een vraag de komende tijd zeker actueel zal worden.

Excuses Roda JC na klacht van De Limburger en NSP

De hoofdredactie van De Limburger en de NSP hebben bij Roda JC klachten ingediend wegens het belemmeren van de fotografen Peter Schols en Bas Quaedvlieg, afgelopen zondag na de wedstrijd Roda JC-MVV.

Jerry Lampen, van fotograaf tot videojournalist

JERRY LAMPEN, VAN FOTOGRAAF TOT VIDEOJOURNALIST
Bijna veertig jaar was Jerry Lampen actief als fotograaf. Nu concentreert hij zich op videoproducties. ,,Ik heb het hele landschap zien veranderen.” Hoe ben je tot die switch gekomen, Jerry? ,,Ik was al een tijdje bezig om fotografie te combineren met video. Ik merkte dat het In de nieuwssector niet werkt om op beide terreinen het maximale eruit te halen. Dat kan alleen als je ergens helemaal in je eentje met een onderwerp bezig bent.”

Studio Sport 60 jaar

Op vrijdag 5 april viert NOS Studio Sport zijn 60ste verjaardag. Op die dag in 1959 was de eerste uitzending van Sport in Beeld dat later NTS Sport ging heten en vanaf 1969 uitzendt onder de naam waarmee het programma zou uitgroeien tot een icoon op tv. In het jubileumweekend wordt dat feit op tal van manieren luister bijgezet.

Taco van den Velde verkiest Emiraten boven VI

Taco van den Velde verlaat na 23 jaar de redactie van Voetbal International. Hij heeft gekozen voor een baan in de technische staf van Bert van Marwijk, die is aangesteld als bondscoach van de Verenigde Arabische Emiraten. Sinds eind 2017 maakte Van de Velde deel uit van de hoofdredactie.

John Drieskens 1942-2019

John Drieskens, voormalig sportjournalist bij De Stem en het Haarlems Dagblad, is op 3 maart overleden. Hij werd 77 jaar. Na zijn periode in de sportjournalistiek was Drieskens van 1981 tot 1988 hoofdredacteur van het weekblad Panorama.

Volop ruimte voor media in nieuw stadion Spurs

Op de plek van het oorspronkelijke White Hart Lane in Noord-Londen heeft Tottenham Hotspur een nieuw voetbalstadion gerealiseerd. In de mediaruimte zijn 200 zitplaatsen beschikbaar voor journalisten en fotografen.

Oliver Kahn 'beste tv analist' in Duitsland

De Duitse oud-voetbalinternational Oliver Kahn is in Hamburg verkozen tot de ‘beste sportanalist’ op de Duitse tv. Hij is werkzaam voor ZDF. Er waren twintig ‘’sportanalisten’ van zes verschillende omroeporganisaties genomineerd. Kahn is kandidaat om bij zijn vroegere club Bayern München een leidinggevende rol te gaan vervullen.

Slepende dopingkwestie

Het was pal voor het WK kortebaan eind december. Kira Toussaint stak in topvorm. Podiumklasseringen, en dus premies, lonkten voor de rijzende ster van het Nederlandse zwemmen. Maar de dochter van Jolanda de Rover, de olympisch rugslagkampioene van 1984 in Los Angeles van wie ze het talent had geërfd, trok zich onverwacht terug. ‘Ziek geworden’, luidde de officiële verklaring.

Pro Shots vindt onderdak bij NU.nl

Sportfotopersbureau Pro Shots wordt onderdeel van nieuwssite NU.nl. Voor Pro Shots zijn in Nederland 22 professionele fotografen actief. Onder de nieuwe holding ziet Stanley Gontha, eigenaar van Pro Shots, mogelijkheden om het bedrijf verder te laten groeien, ook naar onderwerpen als binnenland, entertainment en buitenland.

‘Voetbaljournalisten vinden diversiteit vaak onzin’

In de Nederlandse voetbaljournalistiek is diversiteit geen thema, stelt Jacco van Sterkenburg, onderzoeker aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. In het maandblad Sport&Strategie baseert hij zijn oordeel op een pilotstudie onder tien Nederlandse journalisten over commentaar en berichtgeving in relatie tot etniciteit.

PowNed maakt docu over Dumoulin

Bij omroep PowNed is een documentaire over Tom Dumoulin in de maak. Dominique Weesie volgt de wielrenner daarvoor op de voet richting Tour de France. Daags voor de Tourstart moet de docu worden uitgezonden op NPO2.

Sportfilmfestival met 33 films

Uitgesmeerd over vijf dagen worden tijdens de jubileumeditie van het Sportfilmfestival Rotterdam in totaal 33 sportfilms vertoond. Daarbij bevinden zich 17 premières. Het filmfestival loopt van woensdag 10 tot en met zondag 14 april. De films worden vertoond in theater LantarenVenster.

MASTERCLASS

Na een gedenkwaardige voetbalavond in Madrid kan Ajax best de finale van de Champions League halen. Ik beweer dat niet. Ik hoorde het enkele insiders zeggen. Het begon haast lachwekkend te worden, dat opportunisme, maar toen was er gelukkig de loting. Juventus is de volgende tegenstander. Zowaar kwam er een vleugje nederigheid terug. Natúúrlijk is de Oude Dame huizenhoog favoriet.

Michel van Egmond vraagt aandacht voor Braziliaanse straatkinderen

Michel van Egmond vraagt aandacht voor Braziliaanse straatkinderen
In de sloppenwijk Faz Quem Quer, een van de vele ‘favela’s in Rio de Janeiro, bestaat sinds kort een schooltje met de naam ‘Escolinha Feyenoord’. Het is een project van Robert Smits die zich al ruim dertig jaar inzet voor kansloze straatkinderen in Brazilië. Boekenschrijver en journalist Michel van Egmond draagt daaraan bij door voortdurend aandacht te vragen voor de financiële noodzaak om het werk in Brazilië te steunen.

Sportweddenschappen in het brandpunt van eerste kennissessie Toto en NSP

De wereld van de sportweddenschappen zal door de komst buitenlandse wedkantoren weldra ingrijpend veranderen. Er worden tientallen aanvragen verwacht voor een vergunning in de geliberaliseerde markt voor sportgokjes, een (Nederlandse) markt van zo'n 600 miljoen euro.

Romantiek

In een documentaire over de huidige bondscoach Ronald Koeman vertelde Jack van Gelder, maandagavond op NPO2, als getuige-deskundige van een nachtelijk avontuur met de voetballer Ronald Koeman. Het was op Euro92 in Zweden, waar het Nederlands elftal als de grote favoriet in de halve finale werd uitgeschakeld.

Merel van Dongen, ambassadrice voetbalfilm

MEREL VAN DONGEN, AMBASSADRICE VOETBALFILM
Voetbalster en 24-voudig international Merel van Dongen werd vorige week door productiehuis JaJa Film aangekondigd als filmproducent. ‘Merel is als executive producer betrokken bij de voetbaldocumentaire Streetkids United3’, aldus het persbericht. ,,Ik heb me als ambassadeur aan de film verbonden, een dankbaar en mooi project”, geeft Merel van Dongen zelf aan.

Eerbetoon Go Ahead Eagles aan Richard Thannhauser

Op vrijdag 1 maart heeft Go Ahead Eagles de ernstig zieke Richard Thannhauser een indrukwekkend publiek afscheid in Deventer bezorgd. Thannhauser (57) was 23 jaar werkzaam in de sportjournalistiek, onder meer voor de Apeldoornsche Courant en de PZC waar hij chef van de sportredactie was.

Joop Niezen weer welkom op perstribune ADO

Sportpersicoon Joop Niezen (83), grondlegger van de huidige NSP, is weer welkom bij ADO Den Haag. Een stickertje met het opschrift ‘Niezen, invitation’ prijkt op het bureaublad van zijn vaste plek op de perstribune, de eerste stoel links vooraan.

Tentoonstelling sportfoto’s NSP/ZC tijdens Sportfilmfestival Rotterdam

De winnende en genomineerde foto’s van de NSP/Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar 2018 worden tentoongesteld op het Sportfilmfestival Rotterdam. Dat gebeurt van woensdag 10 tot en met zondag 14 april.

Vitesse-coach eert Hélène Hendriks

Speciaal presentje voor Hélène Hendriks. Haar recente uitverkiezing tot NSP Sportjournalist van het Jaar greep Vitesse-coach Leonid Slutsky aan voor een persoonlijke felicitatie. Voor het oog van de tv-camera verraste hij Hélène Hendriks met een cadeau, een shirt van Vitesse met nummer 1.

Gooi die deur toch vaker open, PSV

Zon, regen, hagelbuien en flinke windstoten wisselen elkaar deze maandagochtend in hoog tempo af in Eindhoven. Aan de zijlijn van trainingscomplex De Herdgang van PSV worstelen toeschouwers met hun omgeslagen paraplu’s. Ondanks de herfstachtige omstandigheden hebben zo’n honderd mensen de moeite genomen om naar de training van PSV te komen kijken.

Veel lege stoeltjes in Sofia

VEEL LEGE STOELTJES IN SOFIA
Shorttrack is spektakel, kabaal en een beetje show. Zo niet afgelopen weekeinde in de Arena Armeets. Dankzij een paar Bulgaarse bobo’s bij de ISU werd het WK 2019 aan Sofia toegewezen. In de hal van het enorme indoorstadion hingen foto’s van volle tribunes bij het volleybal, handbal en tennis. Maar voor shorttrack liepen de Bulgaren niet warm.

Stof tot nadenken

Een goeie week geleden werd ik bij de opening van het Vlaamse wielerseizoen aangesproken door de perschef aldaar. De in wielerkringen hooglijk gewaardeerde Guy Vermeiren, voormalig collega van de Gazet van Antwerpen. Of wij, als NSP, ons eens willen buigen over de toelating van fotografen bij de grotere koersen. Want het loopt de spuigaten uit, zei hij. Straks vallen er nog doden

Te weinig tribuneplekken voor pers

Er was afgelopen weekend veel te doen op sportgebied. De WK Allround schaatsen, de start van het wielerseizoen met de Omloop Het Nieuwsblad, de WK Baanwielrennen en natuurlijk het eredivisievoetbal mét de koorts richting de CL-wedstrijd Real Madrid-Ajax. Wellicht dat er daarom betrekkelijk weinig Nederlandse mediavertegenwoordigers present waren op het EK Indooratletiek in Glasgow.

Wedden op de komst van buitenlandse gokbedrijven

Als liefhebber van Match of the Day valt het mij steeds zwaarder naar de Premier League te kijken. Niet vanwege het hoge niveau en de grote amusementswaarde, maar meer door de storende boodschappen van allerhande goksites. Via de shirts en op almaar verschietende digitale reclameborden worden de kijkers allerhande prikkels toegezonden, in vele talen en tekens

Nieuwe boeken over topsporters

In de reeks biografieën van voetballers verschijnen er boeken over Gerard van der Lem, Jan Jongbloed en Robin van Persie. De auteurs zijn de freelancers Edwin Struis, Yoeri van den Busken en Harry Walstra. Daarnaast verscheen onlangs een nieuw tennisboek van Robèrt Misset (Volkskrant) over de tweestrijd tussen Roger Federer en Rafael Nadal.

Sportbiografieën onder de loep

Het almaar uitdijende aanbod aan sportbiografieën is voor Aad Haverkamp (1984) aanleiding geweest voor een promotieonderzoek aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Vorige week promoveerde hij. Het academisch onderzoek is ook verschenen in een boek met de titel Biografieën in beweging’.

Van Breukelen met managementboek op longlist

Het boek ‘Maak je comeback’, geschreven door Hans van Breukelen en Benno Diederiks, heeft een plaats gekregen op de longlist voor de verkiezing van het managementboek van het jaar. Liefst 53 boeken zijn hiervoor genomineerd. Op 26 maart worden hieruit de boeken geselecteerd voor de shortlist.

AZ trapt af in tweede serie Teamgenoten op Fox

In de nieuwe serie ‘Teamgenoten’ haalt Fox Sports vanaf woensdag 6 maart (20.00 uur) wekelijks herinneringen op aan eredivisie-belevenissen in het verleden. In de eerste aflevering kijken Danny Koevermans, Simon Cziommer en Khalid Sinouh terug op het seizoen 2006-2007.

Paul Hayward Brits sportjournalist van het jaar

Paul Hayward (54) is voor de vijfde keer uitgeroepen tot Brits sportjournalist van het jaar. Hayward is Chief Sports Writer bij de Daily Telegraph. De fotograaf Mark Thompson (Getty Inages) werd verkozen tot sportfotograaf van het jaar. De Daily Mail mag zich de Sports Newspaper of the Year 2018 noemen.

Ghostwriter 

De rol van ghostwriter is een ondankbaar aspect van ons journalistieke bestaan. Ik vervulde die taak in mijn tijd bij het AD zo´n drieënhalf jaar voor Willem van Hanegem en zijn veelgelezen column. Weinig eer aan te behalen, kun je denken, maar voor mij was het toch een van de hoogtepunten in mijn lange carrière als sportjournalist.

Mart Smeets, NBA-verslaggever voor Ziggo

Mart Smeets, NBA-verslaggever voor Ziggo
Na veertig jaar bij de NOS te hebben gewerkt, doet Mart Smeets op Ziggo verslag van het Amerikaans basketbal (NBA). Sinds de herfst van 2012 versloeg hij al meer dan tweehonderd basketbalwedstrijden. Vanwege het tijdsverschil is dat nachtwerk, waarvoor Smeets (72) enkele keren per week vanuit Haarlem naar Hilversum reist.

De gehate en geliefde mixed zone

Waar lezers of tv-kijkers sportwedstrijden doorgaans nabeschouwen door het over de sport zelf te hebben, daar worden sportwedstrijden door sportjournalisten onderling vaak nabesproken aan de hand van één onderwerp: de mixed zone. Welke spelers kwamen er naar de mixed zone? Had je een fatsoenlijke plek in de mixed zone? Had sporter X goeie quotes in de mixed zone? Liep speler Y alle journalisten weer straal voorbij in de mixed zone? Stond journalist Z weer mee te luisteren in de mixed zone?

BONKJE strikes again! 

Het is voor de vaste journalistieke volgers van de schaatskaravaan vaste prik, alweer sinds 2002: BONKJE, oftewel het Bowling Open Nederlands Kampioenschap voor Journalisten En anderen.  Schaatsverslaggevers uit de hele wereld, van Japan tot Duitsland en Noorwegen weten dan hoe laat het is: een avondvullend programma vol sportdrank, bitter- en bowlingballen.