NIEUWSOVERZICHT

NSP vraagt actie van KNVB na vuurwerk bij bekerfinale

Fotografen naast het doel van AZ waanden zich bij de KNVB-bekerfinale in de vuurlinie. In een brief aan de KNVB schrijft de NSP ‘’dat een belangrijke grens is overschreden.” De NSP wijst in de brief op gevaarlijke situaties voor fotografen, cameramensen, ballenjongens en anderen met een taak rond het veld.

Kort geding machtsmiddel AD bij huldiging Feyenoord

Nog voordat de KNVB-beker was gewonnen door Feyenoord, werd al heftig discussie gevoerd over de huldiging. Het AD spande zelfs een kort geding aan, dat vrijdag 20 april pas op de valreep werd afgeblazen. I

RTL wil Voetbal Inside door laten draaien tijdens WK

Voordat hun contract met RTL per 1 augustus afloopt, wil de zender Wilfred Genee, Johan Derksen en René van der Gijp nog verplichten tot een dagelijkse talkshow Voetbal Inside tijdens het WK voetbal (14 juni – 15 juli). Met name Derksen en Van der Gijp zijn niet enthousiast over dat plan.

Open NK golf voor journalisten in Groesbeek

Op de golfbanen van Het Rijk van Nijmegen in Groesbeek wordt op maandag 4 juni het 4e Open NK golf voor journalisten gehouden. De wedstrijd wordt georganiseerd door de Nederlandse Vereniging van Golfspelende Journalisten (NVGJ).

Boycot nieuwsverslaggevers bij Ulster Rugby

De rugbyclub Ulster Rugby in Belfast heeft nieuwsverslaggevers de toegang ontzegd tot een persconferentie vooraf aan een wedstrijd. Alleen sportverslaggevers werden toegelaten. De club was in opspraak geraakt na het ontslag van twee sterspelers in het vervolg op hun vrijspraak na een rechtszaak waarin zij werden beschuldigd van verkrachting.

FC Twente!

In de dagen dat heel Nederland zich vergenoegd in de handen wrijft omdat FC Twente gaat degraderen neem ik jullie mee terug naar het echte FC Twente. Mijn FC Twente.

Media massaal naar Groningen

Basketbal in Nederland was ooit een randstedelijke aangelegenheid. Met Amsterdam - dank zij clubs als DED, AMVJ, Blue Stars, Landlust, Wolves en Herly - als primus interpares. Pas in 1978 doorbrak het Bossche EBBC deze hegemonie. Onder de naam Nashua Den Bosch kwam er nieuw basketbalbolwerk tot stand. Nog altijd is deze club, die nu New Heroes Basketball heet, recordhouder qua landstitels. Zestien keer werd het nationale titelfeest gevierd in de Brabantse hoofdstad.

Sfeer en cultuur rond de thuiswedstrijden van NAC op zaterdagavond inspireerden AD-journalist Sjoerd Mossou in 2012 tot het boek ‘Avondje NAC’. Met ruim 12.000 exemplaren groeide het boek uit tot een bestseller. Zes jaar later vormt het boek de inspiratiebron voor een film van 55 minuten die vanaf 11 mei bij FOX Sports te zien is.

Annemiek van Vleuten krijgt eindelijk haar prijs

Drie maanden nadat ze door de NSP-jury was uitverkozen tot Sportpersoonlijkheid van het Jaar kreeg Annemiek van Vleuten zondag 15 april eindelijk de bijbehorende trofee uit handen van voorzitter Gio Lippens. Dat gebeurde op de ochtend van de Amstel Gold Race, bij de ploegenpresentatie in hartje Maastricht.

Harry Hesseling (1944-2018)

In zijn laatste woonplaats Waren (Duitsland) is woensdag 11 april Harry Hesseling op 73-jarige leeftijd overleden. Hij was al enige tijd ziek. Hesseling was van 1968 tot 2002 als sportjournalist aan Nieuwsblad van het Noorden verbonden, waarvan geruime tijd als chef van de sportredactie

‘Oranjevrouwen op achterafzender’

In de dagelijkse rubriek Zap in NRC uit tv-recensent Arjen Fortuin stevige kritiek op de tv-uitzending van de vrouwenvoetbalinterland Ierland –Nederland (dinsdag 10 april). ‘De oranjevrouwen zijn veel te goed voor een achterafzender’, schrijft Fortuin over de keuze van Talpa TV voor SBS9.

‘Gerbrands soms de baas in Eindhoven’

Op vragen van het Eindhovens Dagblad (ED) over veiligheidsmaatregelen rond de huldiging van PSV heeft de gemeente Eindhoven vooraf geen antwoord willen geven. ‘In overleg met PSV is besloten pas te communiceren als het kampioenschap een feit is’, luidde het antwoord, schrijft redactiechef John Graat in de rubriek ‘Beste lezer’ van het ED.

Verslaggever Franse tv geschorst na homofobe uitspraak

De Franse tv-zender W9 heeft sportverslaggever Denis Balbir geschorst wegens homofobe en beledigende uitspraken die hij deed na afloop van de Europa League-wedstrijd Olympique Marseille tegen Red Bull Leipzig. De uitspraken, buiten de uitzending, bleken opgenomen en verschenen een uur na afloop in een video op sociale media.

Werkgroep voor elke sport binnen AIPS

De AIPS, de koepel van verenigingen van sportjournalisten, gaat een reorganisatie doorvoeren. De AIPS gaat gedelegeerden aanwijzen die voortaan per sport contact onderhouden met de betreffende wereldsportbond. Voor elke sport zal de gedelegeerde zelf een eigen werkgroep formeren.

Kampioenen!

Voor de tweede keer stonden Siem en Luuk de Jong tegenover elkaar in een kampioenswedstrijd. Volgens mij is dit detail een beetje ondergesneeuwd rond PSV - Ajax.   Luuk is na een moeizaam begin weliswaar bezig aan een sterke opmars bij PSV, Siem is bij Ajax niet veel in beeld. Dat kwam hij zondag nog wel even, na de rode kaart die hij kreeg voor een overtreding op Santiago Arias.

Film over jonge amazone bekroond

Op het SportFilmFestival Rotterdam werd de film Tiffany’s Droom zaterdagavond 14 april bekroond met de SportFilm Award. Filmmaakster Wendelien Voogd ontving daarvoor een cheque van tweeduizend euro en uitzending naar internationale sportfilmfestival in Milaan.

Eerlijk zullen we alles delen

Ineens laaide de discussie weer op over gelijke beloning van mannen en vrouwen in de sport. De vrouwenkoers van de Amstel Gold Race had juist een klinkende overwinning opgeleverd voor wereldkampioene Chantal Blaak, de mannenrace zat nog in de plooi. Er was een kopgroep weg, vele minuten vooruit op een peddelend peloton. Wieleranalist Danny Nelissen maakte een terloopse opmerking op tv en mijn tijdlijn op twitter ontplofte.

‘Op mijn plaat’ is de toepasselijke titel van een fotoboek van voormalig schaatskampioen marathon Christijn Groeneveld. Na een zware val tijdens een training in het najaar van 2014 is hij van een rolstoel afhankelijk geworden. Groeneveld (33) werkt nu als fotograaf.

Fotografen op afstand in Ziggo Dome

Bij de finale van de finale van de Korfbal League in de Ziggo Dome bleken na de discussies vooraf nog lang niet alle beperkingen voor professionele fotografen weggenomen. Slechts twee toonden er nog interesse, Koen van Weel (ANP) en Sander Chamid, maar ze stuitten op diverse handicaps.

Oranjevrouwen wijken voor Champions League

Voor de returns in de kwartfinales van de Champions League heeft Talpa TV vastgehouden aan Veronica. De kwalificatie-interland vrouwenvoetbal tussen Ierland en Nederland (dinsdag 10 april) is daarom terechtgekomen op de weinig bekeken zender SBS9.

Docu over Ireen Wüst komt pas in najaar

De documentaire over Ireen Wüst, waarmee Annette Gerritsen sinds april 2017 bezig is, laat langer op zich wachten. ,,We hebben vastgesteld dat we nog niet klaar zijn. We mikken nu op oktober, als het nieuwe schaatsseizoen begint”, vertelde Annette Gerritsen op Omroep Brabant.

Wijze vaders!

In de mooie reeks verhalen over hoe krijgen we het voetbal er weer bovenop stond vorige week een interview met Gerard Kemkers in de Volkskrant. Hoewel ik Gerard talloze malen heb gesproken, was alles wat er in stond nieuw voor mij. Ik sprak hem namelijk altijd over schaatsen.

Thijs Zonneveld, wielerverslaggever AD

Hoewel al meer dan drie uur vóór de finish van Parijs - Roubaix duidelijk was dat de situatie van de (later overleden) Belgische renner Michael Goolaerts ronduit ernstig was, kreeg zijn lot weinig aandacht op tv, radio en bij de meeste andere journalisten. Thijs Zonneveld, verslaggever voor AD en de regionale kranten van de Persgroep, verbaasde zich erover.

De sport en de dood

Een Vlaamse collega van me mocht er vroeger nog wel eens een foute grap over maken. ,,De coureurs van tegenwoordig”, smaalde hij dan quasi-serieus in de perszaal, ,,willen niet meer sterven.” Hij doelde niet op wielrenners, hij doelde op de sport met de hoogste mortaliteit in de jaren 60, 70 en 80: autosport.

Fotografen tóch welkom bij korfbalfinale

Fotografen en andere vertegenwoordigers van de media zijn massaal in opstand gekomen tegen beperkingen die de korfbalbond (KNKV) aanvankelijk wilde invoeren voor fotografen bij de finale van de Korfbal League met als inzet de landstitel. Het duel heeft op zaterdag 7 april plaats in de Ziggo Dome.