NIEUWSOVERZICHT

De trainer van 2018!

In de donkere dagen voor kerst zat ik even naar ADO Den Haag - PEC Zwolle te kijken. Het was niet zo druk verder. Aan John van ‘t Schip werd door de mensen van Fox Sports de vraag gesteld wat hij vond van de situatie bij Ajax. Daar was Marcel Keizer net ontslagen en als we de (op dat moment) onbevestigde berichten mochten geloven was Erik ten Hag gevraagd zijn opvolger te worden.

Foto’s graag gratis inleveren bij A Touch of Gold!

Fotografen opgelet: wie ooit nog het plan heeft te fotograferen bij het turngala Univé A Touch of Gold, wordt geacht zijn/haar beeldmateriaal gratis ter beschikking te stellen ,,voor promotionele doeleinden”. Die eis blijkt bij navraag niet onderhandelbaar, stelt Stefaan Eskes van het marketingbureau AYBBP.

AIPS verkiest Lieke Martens boven Dafne Schippers

In de uitgebreide reeks verkiezingen van sporters en teams rond de jaarwisseling heeft ook de AIPS een duit in het zakje gedaan. Aan de poll van de mondiale organisatie van sportjournalisten deden 517 mediavertegenwoordigers uit 112 landen mee. Zowel Lieke Martens als het Nederlands vrouwenvoetbalteam werd in de top-10 gekozen.

Afscheid met fanfare voor Frank Woestenburg

Dweilorkest Kleintje Pils staat voor eeuwig op het netvlies van Frank Woestenburg gebeiteld. Niet dat de vertrokken sportverslaggever van De Telegraaf fan is van het repertoire, maar de outfit van de pretband hangt voortaan noodgedwongen op zijn nieuwe werkkamer bij TVM in Hoogeveen.

Oude Stempel

Het was in de catacomben van de Barclaycard Arena van Hamburg. Het Nederlands handbalteam had zojuist in een zinderende wedstrijd de bronzen medaille van het WK veroverd, ten koste van Zweden. Collega Henk Stouwdam (NRC) wilde het toernooi nabeschouwen met doelvrouw Tess Wester die een voor haar doen matig WK achter de rug had en gelukkig voor haar en haar team een sterke troostfinale achter de rug had.

Max van der Put over WK darts

Lallende, vreemd uitgedoste fans bepalen op RTL7 weer elke avond het beeld bij het WK darts in Londen. In de perszaal daarentegen zijn geen alcoholische dranken verkrijgbaar, aldus Max van der Put (Brabants Dagblad), die afwisselend met Pim Bijl (AD) verslag doet voor AD en de regionale kranten van de Persgroep.

‘MOMENTS’ VAN PIM RAS / BOEK

Laat Pim Ras zelf een ranglijst maken van zijn mooiste sportfoto's en nog altijd staat Dennis Bergkamp bovenaan, met die prachtig gestileerde treffer tegen Argentinië op het WK van 1998, bijna twintig jaar geleden. In het pas verschenen fotoboek 'Moments' staan naast de tien mooiste ook nog een kleine 150 foto's uit de laatste zeven jaar.

Sportvrouw van een tijdperk!

Eén van mijn eerste reportages in de sportjournalistiek was een bezoek aan het concours hippique van Lattrop. Voor de goede orde: ik kwam destijds uit Enschede. Een kilometer of dertig, veertig verderop. Ik had de middelbare school amper verlaten, zowaar nog met een diploma, en had een dag of drie mijn rijbewijs.

Op glad ijs tijdens NSP Sport & Media Nieuwjaarsdiner

Het belooft een enerverende avond te worden tijdens het NSP Sport & Media Nieuwjaarsdiner op maandag 22 januari 2018, ditmaal op de Coolste Baan in het Olympisch Stadion in Amsterdam.

Prijzenpot voor NSP Sportfoto 2017

Cameraland en Canon hebben ook voor de komende editie van het NSP Sport & Media Nieuwjaarsdiner (22 januari a.s.) hun medewerking toegezegd. De winnende foto van de vorige editie was een zweefduik van PSV-doelman Jeroen Zoet, gemaakt door Eric Verhoeven (Soccrates Images).

Animo niet groot voor WK zonder Oranje

De journalistieke belangstelling voor het WK voetbal in 2018 in Rusland blijkt niet groot door de afwezigheid van Oranje op het toernooi. Uit een eerste inventarisatie onder de media door NSP en KNVB komt naar voren dat slechts vijftien verslaggevers en zes fotografen voornemens zijn komende zomer in Rusland aan de slag te gaan.

NSP-kaarten 2018 grotendeels verzonden

De NSP-kaarten voor komend jaar zijn grotendeels aan de freelancers, fotografen en redacties verzonden. Ook de AIPS-kaarten zijn inmiddels in overgrote meerderheid bij de aanvragers terechtgekomen.

Max Verstappen vangt bot met bezwaar tegen biografie

Karakter Uitgevers hoeft aan autocoureur Max Verstappen niets af te dragen uit de opbrengst van de ongeautoriseerde biografie ‘Max’, geschreven door André Hoogeboom.

Engelse voetbaljournalisten eren Pelé

Voor de jaarlijkse Tribute Award van de Football Writers Assocation (FWA) in Engeland wordt op 21 januari afgeweken van een traditie. Ditmaal gaat de hulde niet naar iemand die een bijzondere bijdrage aan het Britse voetbal heeft geleverd, maar wordt de Braziliaanse ex-voetballer Pelé geëerd.

Een ramp voor het voetbal!

Inhoudelijk ga ik hier liever niet in op het dispuut tussen Gertjan Verbeek en Raymond Verheijen. Ze staan beiden bij mij in hoog aanzien. De ene omdat hij trainer van FC Twente is, de ander omdat hij mij een jaar of tien geleden dingen heeft verteld die allemaal bleken te kloppen.

Van de prins geen kwaad

De hobbyfotograaf die het vak van fotojournalist naar de verdommenis probeert te helpen, is zich van geen kwaad bewust. Na een bericht op deze site over zijn activiteiten in Calgary klaagde hij in een lange brief aan de NSP hij vorige week dat ,,ik voor mijn gevoel zelfs publiekelijk aan de schandpaal word genageld.”

Herhaalde oproep: inzendingen en aanbevelingen jaarprijzen welkom

Het is een vast stramien in de sportjournalistiek in de decembermaand: de eindejaarsbijlage, jaaroverzichten, het budget voor 2018, NSP-kaarten, voorbereidingen op de Winterspelen, kortom het is een gekkenhuis op de sportredacties.

Spetterend NSP-feest met afscheid Marina Witte

Samen met Arko Sports Media en House of Sports is de NSP drukdoende met de voorbereidingen op het NSP Sport en Media Nieuwjaarsdiner 2017, ditmaal op de Coolste Baan in het Olympisch Stadion. De datum is al bekend (maandag 22 januari 2018), de invulling van het programma en de andere details zoals kostprijs nog niet helemaal.

Jan van Halst mag weer analyseren bij Ziggo

Jan van Halst is bij tv-zender Ziggo terug als analist. Drie maanden geleden moest hij daarmee stoppen omdat FC Twente eiste dat hij zich concentreerde op zijn werkzaamheden als commercieel en technisch directeur bij de club.

Barbara Barend stijgt hard in Media100

Barbara Barend, mede-oprichter en directeur van Helden Magazine, behoort tot de sterkste stijgers in de jaarlijkse Media100 waarin de meest invloedrijke mensen in de Nederlandse media worden gerangschikt. Barbara Barend steeg van 99 naar 66. Johan Derksen zakte van 41 naar 61.

Glossy van golfspelende journalisten

De Nederlandse Vereniging van Golfspelende Journalisten (NVGJ) pakt in 2018 uit met een eigen glossy. In de glossy wil de NVGJ de vaderlandse golfwereld laten zien wat de NVGJ doet en wat ze kan betekenen voor de golfsport. Ook wil men hiermee meer bekendheid geven aan NVGJ-nieuws, onder over de eigen competitie.

Gratis studiebeurs journalistiek voor voetbalsters Derby

De universiteit van Derby en vrouwenvoetbalclub Derby County Ladies hebben de handen ineengeslagen voor het aantrekken van nieuwe speelsters. Voor studentes die zich aanmelden voor een nieuwe leergang voetbaljournalistiek en bij Derby County willen voetballen zijn drie gratis studiebeurzen à 9.250 pond beschikbaar.

Ton Bijkerk (1931-2017)

Ruim 2800 Nederlandse sporters zijn sinds 1900 uitgekomen op de Olympische Spelen. Wie hun verleden wil napluizen, stuit in menig geval op de erfenis van Ton Bijkerk. Donderdag 7 december overleed hij op 86-jarige leeftijd in Groningen.

Peter Winnen, columnist de Volkskrant

Gedurende zeventien jaar schreef oud-wielrenner Peter Winnen (60) columns voor NRC, voornamelijk over wielrennen. Vanaf 2018 laat hij zijn gedachten los in de Volkskrant. ,,Een minstens zo mooi podium”, vindt Peter Winnen, die zelf nog geen transfer had overwogen.

NSP Sportfeest op Coolste Baan Amsterdam

Zet alvast maar in de nieuwe agenda voor komend jaar: de NSP sportprijzen voor het jaar 2017 worden op 22 januari 2018 uitgereikt tijdens het jaarfeest op de Coolste Baan in Amsterdam, de tijdelijke ijsbaan in het Olympisch Stadion.