NIEUWSOVERZICHT

Alibipraat

05-12-2017
Toen ik afgelopen vrijdag keek naar de loting van het ‘WK-waar-we-niet-bij-zijn’ zat ik me af te vragen welke van die landen de laatste vijf interlands op rij allemaal hebben gewonnen? En welke landen acht van de laatste negen wedstrijden in een overwinning konden omzetten?

Aan de bar in Milaan

05-12-2017
Ik zag pas afgelopen week de oproep van Maarten Bax, gericht aan mensen die ooit Johan Cruijff hebben ontmoet. Als daar leuke verhalen aan vast zitten, of ze die dan willen opsturen.

VoetbalTV

28-11-2017
Tijdens een ronkende Talpa-presentatie kondigde John de Mol afgelopen week aan dat hij samen met de KNVB een voetbalzender gaat beginnen. Hé, hadden we dat niet eerder gehoord? De gedachten gingen al snel terug naar 1996, toen John de Mol en de KNVB ‘iets nieuws’ gingen doen: een eigen voetbalzender starten. Sport7 werd een fiasco.

De sprintkampioen van Plymouth!

28-11-2017
Graag had ik mij op deze plaats even in de discussie over doping gemengd. Helaas zit dat er niet in. In de sporten die ik heb gevolgd is nooit doping gebruikt. Ik heb me er daarom nooit in hoeven te verdiepen. Goed, er is een keer een paard betrapt, dat ik net aan het volgen was. Er had gewoon iets verkeerds in het voer gezeten. Kon dat paard ook niks aan doen.

Een unieke beroepsgroep

21-11-2017
Bij de feestelijke presentatie van het opus magnum van Klaas Jan van der Weij (de salontafel thuis kreunt onder het gewicht van het boekwerk) was ik vooral verbaasd over de grote opkomst van vakgenoten, collega’s van het feestvarken. Concurrenten als je het goed beschouwt, want laten we eerlijk zijn, het is allerminst een vetpot in de beroepswereld van de fotografen.

Even Dick bellen!

21-11-2017
Ze bellen straks wel weer! Dat was de teneur van het verhaal met Dick Advocaat van Mikos Gouka  in AD Sportwereld, kort voordat hij definitief liet weten niet door te gaan als bondscoach.   Hij bedoelde maar: Er is altijd wel iemand die me nodig heeft.

Terug naar Wassenaar!

14-11-2017
Interessant om Rob Jansen de laatste weken weer overal te zien opduiken. Het begon in DWDD. Samen met Michel van Egmond vertelde hij over het boek dat Michel over hem schreef. Deal!

Aanrader

14-11-2017
Tien jaar geleden nam ik het vliegtuig naar IJsland, toen nog steenrijk visserseiland in het noorden van Europa, om deelnemend journalist te zijn aan Play the Game. Dat stond al bekend als invloedrijk congres voor sportjournalisten, bestuurders en ander sportvolk.

De voetbalfeiten van een hockeyvader

07-11-2017
Aardig verhaal laatst op de opiniepagina van de Volkskrant. Onder de titel ‘Voetbal moet op de schop naar Duits voorbeeld’ schreef wetenschapsjournalist Michiel van Nieuwstadt een inleiding over zijn onlangs verschenen boek ‘Succesvol sporten.’

China

07-11-2017
Ik heb aan – zeg maar – mijn bemoeienissen met de verkoop van ADO aan een Chinees bedrijf - een flink aantal Chinese vrienden en bekenden overgehouden. Het duurde dan ook niet lang voordat ik na de prachtige goal van Aron Meijers tegen Feyenoord ‘app-jes’ en ‘We Chat-jes’ vanuit China binnen kreeg.

Nog één keer dan: De Grote Vier!

31-10-2017
 Een paar weken geleden was Dik van der Meulen bij ons op bezoek. Dik geniet als schrijver de nodige bekendheid. Zo won hij bijvoorbeeld met zijn biografie over Multatuli ooit de AKO Literatuurprijs.

Het grote opleuken begint te jeuken

31-10-2017
Geen idee meer wanneer de gekte is begonnen. Waren het de handballers die van een internationaal titeltoernooi af wilden uit vrees voor een flinke strop? Of was het de schaatsbond die in het enige schaatsmaffe land ter wereld geen kans zag om zonder verlies een wereldbekerwedstrijd in Thialf te houden, en dus een World Cup teruggaf aan de ISU?

Tandenpoetsen

24-10-2017
Wat sport zo mooi maakt, dat is vaak niet eens de sport zelf. Dat zijn de bijzondere verhalen in de kantlijn, dingen die buiten het veld, de baan of het parcours gebeuren maar wel veel zeggen over de soms zo wonderlijke sportwereld met al z’n bijzondere figuren. Het zijn verhalen om te lachen of om vol ongeloof het hoofd bij te schudden.

‘Geslachtsongelijkheid in verslaggeving’

24-10-2017
In de sportverslaggeving worden vrouwelijke sporters vaak anders benaderd en beschreven dan hun mannelijke collega’s. Dat constateert de mediacommissie van het IOC, die zich onlangs heeft gebogen over geslachtsongelijkheid in de sportjournalistiek.

Oranje vier jaar op Veronica

17-10-2017
‘Beste koop 2017’, twitterde aankomend Feyenoord-directeur Jan de Jong na het EK voetbal voor vrouwen. De Jong was toen nog algemeen directeur van de NOS. Het succesvolle Nederlands vrouwenelftal trok zoveel kijkers dat het uitgroeide tot best bekeken zomerprogramma. Maar de kwalificatiewedstrijden voor het WK 2019 en het EK 2021 zullen niet te zien zijn bij de NOS, wel op Veronica.

Pijnverzachtende zalf

17-10-2017
Alsof het afgesproken werk was brachten AD en de Volkskrant afgelopen zaterdag liefdevol pijnverzachtende zalf aan op de schrijnende wond die de nationale voetbalcrisis heeft geslagen bij de liefhebbers. Twee columns met min of meer dezelfde strekking: stop met doemdenken; we hebben een land met een geweldige infrastructuur als het om voetbal gaat; het komt ooit wel weer goed.

Epke-effect

10-10-2017
Het was best bijzonder. Het Nederlands voetbalelftal speelt een redelijk historische wedstrijd in Wit-Rusland, de inleiding tot de definitieve uitschakeling voor het WK voetbal van 2018. Maar de Volkskrant, mijn krant, opent deze maandag zijn sportkatern met een turnfoto. Niet zo maar een turnfoto. Het is de foto van ANP-fotograaf Robin van Lonkhuijsen van een iconisch moment uit de gelouterde carrière van Epke Zonderland.

WK shorttrack 9,1 miljoen euro waard

03-10-2017
Het WK Shorttrack in Rotterdam Ahoy van maart dit jaar vertegenwoordigde voor 9,1 miljoen euro aan mediawaarde. Dat meldt de KNSB in een persbericht over de revenuen van het schaatsevenement.

Hard Knocks

03-10-2017
Ik moest nogal lachen om de reacties na dat rare filmpje dat Ruud Gullit, direct na afloop van Nederland - Bulgarije op Instagram had gezet. Sommigen maakten zich druk om de woorden “fantastic game”, anderen omdat Gullit het had gewaagd de ‘privacy’ van de kleedkamer in beeld te brengen.

De politieke kracht van sport

26-09-2017
De ervaren ruziezoeker én president Donald J. Trump heeft maar weer eens een conservenblikje vol maden opengetrokken. Een dag zonder rel of heibel is een dag niet geleefd, luidt zijn variatie op de lachversie die vele levensblije mensen zo aanspreekt.

Vaker nader overleg TIG en NSP

26-09-2017
Sportmarketingbureau TIG Sports zal voortaan voorafgaande aan grote toernooien en belangrijke evenementen de NSP consulteren over het mediaplan en aangevraagde accreditaties. Dat hebben TIG en NSP afgesproken naar aanleiding van klachten van fotografen tijdens de WK Triatlon in Rotterdam, medio september.

KNVB wil minder mediadrukte

19-09-2017
De KNVB wil rond de wedstrijden van het Nederlands elftal het aantal (video)camera’s in de mixed zone beperken. Dat voornemen heeft de voetbalbond neergelegd bij de NSP.

Jupiler League als voorbeeld

19-09-2017
Soms is het goed om even in een andere werkomgeving te vertoeven, met andere wetmatigheden dan je gewend bent. Een omgeving die je doet inzien hoe het óók kan. Ik doel niet op een andere werkgever, maar op een andere sport of een andere competitie om als journalist te volgen.

Prijs voor beste werkplek

12-09-2017
De fotocommissie van de NSP roept dit najaar een nieuwe prijs in het leven: de Stadionfotoprijs, bedoeld voor de beste werkomstandigheden voor fotojournalisten bij clubs in de eredivisie.

Het vertrek van een boegbeeld

12-09-2017
Het was een bijeenkomst met een hoogst symbolisch karakter, vorige week in het vermaarde Rotterdamse etablissement Kaat Mossel. Onder het genot van een hapje en een drankje nam het bestuur van de NSP afscheid van haar boegbeeld, de onverwoestbare Marina Witte. Een tijdperk kwam daarmee ten einde.

In de kleedkamer

05-09-2017
Ruud Gullit, de assistent-bondscoach, als amateur-journalist. Hij nam met zijn iPhone een kort filmpje op in de kleedkamer van het Nederlands elftal, na afloop van het gewonnen WK-kwalificatieduel tegen Bulgarije, en kreeg als dank de hele wereld over zich heen. Gullit, man met een fijn Instagram-account, had een heilige code, die van het geheim van de kleedkamer, geschonden.

Minder journalisten naar Pyeongchang

05-09-2017
Precies 38 Nederlandse mediavertegenwoordigers zijn geaccrediteerd voorde Olympische Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang. NOS (sub-licentiehouder) vaardigt een groep van 107 mensen af (inclusief technici). 

WISSELING VAN DE WACHT

29-08-2017
Persbericht Met ingang van 1 september 2017 treedt Gerard den Elt (58) aan als algemeen secretaris van de stichting Nederlandse Sport Pers Service (NSP), belangenorganisatie namens bijna 700 Nederlandse sportjournalisten, sportfotografen en medewerkers van omroepen. Hij volgt - voorlopig tot de zomer van 2018 - Marina Witte (70) op.

REGEN & DRUP

29-08-2017
Bij mijn jaarlijkse rol van jury-lid van de Women's Player of the Year-competitie hoort niet alleen de gebruikelijke VIP-kaart; ook zorgt een lief meisje ervoor dat ik met mijn rollator tot in de krochten van het Forum wordt begeleid. Vanaf een ‘invalide-veilige hoek’ tussen de ‘TV-interview zone’ en een wachtkamer voor de sterspelers die door de UEFA speciaal geëerd worden, krijg ik een prachtig beeld van de entourage waarmee iedere topspeler zich tegenwoordig omringt.

´´Ach, die paar krantjes´´

22-08-2017
De communicatiebaas van niet de minste club in het betaald voetbal liet het onlangs pardoes uit zijn mond vallen. De aanleiding doet er even niet toe, de naam evenmin. Het gaat om het dédain waarmee het gezegd werd, om het denken over schrijvende journalisten. ,,Ach, die paar krantjes…” Krantenjournalisten zijn het inmiddels gewend dat ze aan het einde van de sportjournalistieke voedselketen zijn aanbeland. Eerst komen de rechtenhouders, dan alle collega’s met een camera, microfoon of iPhone al dan niet met selfiestick en uiteindelijk achteraan de schrijvende journalisten. Niks mis mee, daar valt goed mee te leven, al is daar altijd de druk van de sluitende krant en het naderende moment waarop de persen gaan draaien.

Hoofdredacteur gelooft in aanpak met VI Pro

22-08-2017
Het weekblad Voetbal International is sinds 2013 bijna de helft van de abonnees kwijtgeraakt, van 130.000 naar 70.000. Vooral lezers onder de 45 jaar zijn afgehaakt. ,,Ook 70.000 is nog altijd een heel mooi aantal”, zegt hoofdredacteur Christiaan Ruesink in een interview met Het Parool. Op het online betaalmodel VI Pro (sinds mei actief, voor 5 euro per maand) hebben 3.000 mensen zich geabonneerd.

NIEUWS EN GERUCHTEN

15-08-2017
Het is een grappig ritueel in deze periode van transfergekte. Zodra een willekeurige voetbalclub een willekeurig niet-transfergerelateerd bericht op zijn social media post, reageren fans massaal met de eis om een bepaalde speler vast te leggen. Tottenham Hotspur dat via zijn sociale kanalen vrolijk wat fotootjes deelt van de afgelopen wedstrijd? Daar zitten Spurs-aanhangers nu helemaal niet op te wachten. ‘ANNOUNCE DAVINSON SANCHEZ’ reageren ze stuk voor stuk – vaak inderdaad in kapitalen om de eis nog wat kracht bij te zetten.

Toch Olympische Spelen bij ARD en ZDF

08-08-2017
Duitse tv-kijkers kunnen gerust zijn. ARD en ZDF hebben alsnog een sub-licentie kunnen kopen van de uitzendrechten voor de komende vier Olympische Spelen (Zomer en Winter). De eerste rechten blijven bij Discovery (Eurosport), dat vorig jaar 1,3 miljard euro betaalde voor alle uitzendrechten in Europa.

'KOOPJE'

08-08-2017
NOS met vrouwenvoetbal voor ‘koopje’ op eerste rang ‘Beste koop 2017’, twitterde NOS-directeur Jan de Jong vorige week, verwijzend naar de kijkcijfers van het EK voetbal voor vrouwen. Hoeveel de NOS voor de uitzendrechten heeft moeten betalen, zei De Jong er niet bij. Afgezet tegen de televisierechten voor mannenvoetbal, zal de NOS vermoedelijk per tv-aansluiting nooit goedkoper uit zijn geweest.

TOPSPORT IS HYPE

08-08-2017
Het is grappig dat die hele hype rond het afgelopen EK voetbal voor vrouwen precies samenviel met de maatschappelijke genderdiscussie. Op stations en in de trein mogen we niet meer worden aangesproken op ons geslacht, zijn we geen dames en heren meer. Maar de media in ons genderneutrale land werden de afgelopen weken gedomineerd door het vraagstuk of vrouwenvoetbal wel moet worden gezien als een volwaardige equivalent van het spelletje bij de mannen.

Aandacht afhankelijk van medaillekansen

01-08-2017
Zomaar een vraag die we elkaar toespeelden aan de perstafels bij de WK in Boedapest die zeventien dagen duurden. Met hoeveel Nederlandse journalisten zullen we nog afreizen naar Gwangju in Zuid-Korea, als daar in 2019 de wereldkampioenschappen zwemmen (en waterpolo en aanverwante aquatische sporten) worden gehouden?

Boze fan FC Utrecht valt duo RTV Utrecht aan

01-08-2017
Vooraf aan de voetbalwedstrijd voor de Europa League tussen FC Utrecht en Lech Poznan zijn donderdag 27 juli een verslaggever en cameraman van RTV Utrecht aangevallen door een supporter van FC Utrecht. De supporter is opgepakt. RTV Utrecht heeft aangifte gedaan.

Een vak als oudedagsvoorziening

25-07-2017
Zeven jaar had ik ze niet gezien, de vaste volgers van de Formule 1. En eerlijk is eerlijk, het weerzien met sommige collega’s op Silverstone was hartverwarmend. Zoals met de altijd vrolijke Belgen, de Brazilianen, de Portugese allesweter, de hartelijke Brit David Tremayne en natuurlijk de vertrouwde en nieuwe Nederlandse autosportjournalisten. Formule 1 is een sport die neigt naar verslaving. Het reizen naar de mooiste bestemmingen ter wereld, de opwinding in en naast de sport, de intriges, de aanwezigheid van sterren en VIP’s, de strijd om macht en de daarbij behorende bedrijfspolitiek van multinationals maken dit tot een walhalla voor journalisten.

Bep van Houdt overleden

24-07-2017
Oud-sportjournalist Bep van Houdt is woensdag 19 juli op 77-jarige leeftijd overleden. Hij was ruim 55 jaar actief in de journalistiek, bijna drie decennia lang werkzaam voor Langs de Lijn en hij schreef vijftig jaar lang over tennis. Bep van Houdt publiceerde nog regelmatig over de historie van Sparta en behandelde juridische thema’s in het magazine Sport FM. Ook was Bep van Houdt nog actief voor de Sociëteit Olympisch Stadion.

We gaan van hype naar hype

18-07-2017
Omdat ik vanaf 1963 in het vak zit, heb ik nogal wat ontwikkelingen meegemaakt waar de jongste generatie geen weet van heeft. Vooral de positie van de schrijvende pers veranderde enorm. Kopij werd ooit doorgebeld naar de steno, de telex was een ander hulpmiddel en voor de fax was er eerst nog de telecopier. En de gelayoute kopij van mijn blad Voetbal International werd jarenlang per treinbrief van Rotterdam CS naar NS-station Doetinchem gebracht waar drukkerij Misset resideerde. Daarna kwam de computer met z’n tempoverhoging en intussen bepaalt de mobiele telefoon met zijn tekst-, beeld-, blog- en vlog-informatie het sociale media-klimaat.

KNVB slaat terug

17-07-2017
Drie pagina’s vulde de Volkskrant vrijdag 14 juli met de top van de KNVB. De gekozen bondsvoorzitter Michael van Praag, een vrijwilligersfunctie, en de twee directeuren in vaste dienst van betaald- en amateurvoetbal vonden het tijd voor een openhartig weerwoord op de kritiek in de media op het beleid van de voetbalbond waarin ook het boetekleed werd aangetrokken. In de reacties op de media-kritiek richtte Van Praag zijn pijlen vooral op de Telegraaf.

De compensatie komt later wel

10-07-2017
Het is lekker doorwerken in de Tour de France. Net zoals het stevig aanpoten is op de Olympische Spelen, bij grote voetbaltoernooien, bij alle sportevenementen, waar ook ter wereld. Daar is niks mis mee trouwens. We hebben ooit voor dit leven gekozen, we weten wat de gevolgen zijn. Drie weken van huis, drie weken raggen van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat. Kriskras door Frankrijk rijden, zonder tachograaf in de auto. En als het even niet anders kan, onderweg een snelle hap eten in een Buffalo Grill of een tankstation langs de autoroute.

Vrouwensport

04-07-2017
De beste Nederlander werd in de maandagse Touretappe naar Longwy 85ste, kortom een non-prestatie van ‘onze’ wielrenners, maar mijn Volkskrant publiceert gerust twee pagina’s over het mannenwielrennen in Frankrijk. Andere kranten doen het nog royaler.

Honderd uur Tour in drie weken

27-06-2017
Traditioneel pakt de NOS weer flink uit met de Tour de France. Honderd uur op tv, honderd uur op de radio en dagelijks 24 uur online gedurende drie weken. Voor de omroeporganisatie zullen vijftig mensen actief zijn in Frankrijk. Bij Radio Tour de France maakt Gert van ’t Hof zijn debuut als presentator naast Robbert Meeder.

Zorgen over Qatar

27-06-2017
Twee keer was ik er. In Qatar. Eén keer in verband met de jaarvergadering van de AIPS en één keer met de gehele AIPS-voetbalcommissie. En laat ik er meteen bij zeggen, dat laatste bezoek was op uitnodiging van het organisatiecomité van het WK 2022.

Verwachtingsjournalistiek

20-06-2017
Sportjournalistiek is aan doorlopende verandering onderhevig en dat is maar goed ook. De wereld wijzigt in rap tempo en radio, tv, websites en kranten moeten mee in die maalstroom van zich voortdurend wijzigende omstandigheden.

Fotografen moeten wijken voor vloggers bij NK turnen

20-06-2017
Bij het NK turnen in Rotterdam Ahoy waren beroepsfotografen veroordeeld tot een plaats aan de rand van de vloer, vlak voor de tribunes. Vanaf het middenterrein hadden een vijftal zogeheten crew-fotografen, vlogger Enzo Knol met cameraman en nog een vlogger wel de beschikking over ideale posities ten opzichte van de diverse toestellen.

Geen weg terug

13-06-2017
Het voetbalseizoen zit erop en ik heb ervan genoten. Niet alleen van het spel zelf, maar haast net zozeer van het feit dat dit spel éíndelijk een belangrijke stap richting vernieuwing heeft gezet. Want dat is misschien wel de voornaamste conclusie van het voetbalseizoen 2016-2017: de sport heeft gekozen voor de toekomst. Doellijntechnologie en de videoscheidsrechter deden hun definitieve intrede. Er is geen weg terug meer.

Klacht bij Europees Parlement over mediabeperkingen

13-06-2017
Namens de mondiale organisatie van sportjournalisten AIPS is bij het Europees Parlement in Brussel een petitie ingediend met het verzoek om een onderzoek naar beperkingen voor de media. Het betreft twee evenementen, het EK voetbal in 2016 en het WK handbal in januari 2017. Beide evenementen waren in Frankrijk.

Een subtiel verschil

06-06-2017
Hou u vast. Sportjournalisten hebben een taak. Die taak bestaat uit het promoten van de sport. De voornaamste reden: wij als journalisten zijn erbij gebaat dat het de sport goed gaat, we eten er immers allemaal van.

Daphne Koster wil gelijke behandeling

06-06-2017
Voormalig voetbalinternational Daphne Koster dringt aan op meer gelijke behandeling voor mannen en vrouwen in de sportverslaggeving. ,,Mannenvoetbal is de norm. Waarom wordt wel steeds over het Nederlands elftal gesproken als het de mannen betreft en is het bij de vrouwen expliciet Nederlands vrouwenelftal?”, zei Koster in het radioprogramma De Perstribune. Hoe het wel kan of moet, kon ook zij niet meteen zeggen.

Nut van persconferentie wordt betwijfeld

30-05-2017
Het nut van een persconferentie met beide trainers na afloop van voetbalwedstrijden, wordt steeds meer in twijfel getrokken. Dat kwam naar voren bij een bijeenkomst in Eindhoven van de NSP met persvoorlichters van eredivisieclubs. In de eerste divisie hebben sommige clubs de persconferentie al geschrapt. Van de eredivisieclubs heeft Vitesse er onlangs ook van afgezien en heeft Ajax bij bekerwedstrijden dit onderdeel ook al laten vallen.

Euforie

30-05-2017
Nederland heeft er een groot sportman bij en de voorpagina’s van de kranten kleurden daarom op de laatste maandag van mei grotendeels roze. Er waren ook foto’s van Girowinnaar Tom Dumoulin in zijn roodwitblauwe tijdritpak, de momentopname toen hij zich welgeteld een halve tel zeker wist van de overwinning in de Ronde van Italië.

Giro kijkcijferhit

22-05-2017
Met de exclusieve uitzendrechten van de Giro d’Italia trekt Eurosport honderdduizenden tv-kijkers meer dan tot nu toe. De tijdrit die door Tom Dumoulin werd gewonnen, trok in Nederland 435.000 kijkers. Zondagmiddag zijn 397.000 kijkers geregistreerd. De etappe die Dumoulin zaterdag in de slotklim won, werd door 297.000 mensen live bekeken. Het zijn ongewoon hoge getallen voor Eurosport.

Meer vrouwen, beter voetbal

22-05-2017
Een paar weken geleden kreeg ik een interview in handen dat drie voormalige (vrouwelijke) persvoorlichters hadden gegeven aan journalist Jeroen Siebelink die het publiceerde op Communicatie.nl.

FIFA-voorzitter hekelt media

16-05-2017
In de stijl van Donald Trump heeft ook FIFA-voorzitter Gianni Infantino zijn pijlen gericht op de media. ,,Er circuleren veel alternatieve feiten en ‘fake-nieuws’ over de FIFA in de media. FIFA-bashing is in verscheidene landen een nationale sport geworden”, zei Infantino tijdens het FIFA-congres in Bahrein.

Bruggen bouwen bij de bonden

16-05-2017
Daar stonden ze dan, het complementaire ‘koppeltje’ van de Nederlandse sportpers. Vicevoorzitter John Volkers en ondergetekende mochten maandag als heilsoldaten op tournee langs de Nederlandse sportbonden, op uitnodiging van NOC*NSF. Met een PowerPointpresentatie die - ingeleid door NSP-voorzitter Gio Lippens - ongetwijfeld tot kritische opmerkingen van KNVB’s td Hans van Breukelen zou hebben geleid.

Onder een vergrootglas

09-05-2017
Dankzij de sociale media kom je als sportverdwaasde nog eens ergens. De afgelopen week bevond ik me vanaf een zonnig vakantieadres virtueel ineens in Groesbeek, meer in het bijzonder in de mixed zone van voetbalclub Achiles ’29. Daar was ik getuige van een tenenkrommend tafereel. Een trainer die schuimbekkend een tv-interview verstoorde omdat hij het nodig vond een regionale sportverslaggever onder uit de zak te geven.

Drie winnaars, 32 nominaties

09-05-2017
Twee verkiezingen, twee verschillende ‘sportboeken van het jaar’. Inclusief de eerder gehouden verkiezing van het ‘voetbalboek 2016’ werden er 32 boeken genomineerd voor drie verschillende verkiezingen.

SPEK EN BONEN

02-05-2017
In de schaduw van de aanstaande titel van Feyenoord in de Eredivisie, komt ook het Jupiler League-seizoen bijna ten einde. VVV-Venlo verzekerde zich al van het kampioenschap en dus promotie, maar het meest opvallende zijn de hoge klasseringen van Jong Ajax en Jong PSV. De Amsterdammers gaan vrijdag in een onderling duel met SC Cambuur uitmaken wie van hen dit seizoen als nummer twee eindigt en Jong PSV weet voorafgaand aan de laatste speelronde al dat het vierde zal blijven.

Persvrijheid bij Confederations Cup ter discussie

01-05-2017
In Duitsland is discussie ontstaan over de persvrijheid voor journalisten die naar Rusland gaan voor de FIFA Confederations Cup (17 juni -2 juli 2017). Twistpunt is de interpretatie van voorschriften in de accreditatiepapieren.

KONINGSDRAMA

25-04-2017
Maurits Hendriks is een kanjer qua kennis van sport, in het organiseren van een topsportstructuur, met oreren over mondiale top-10 ambities, in het schrijven van meerjarenplannen, in de logistieke planning van een operatie, in het overijverig op koers houden van het olympische schip van Nederland. Hij is immers niet voor niets zoon van de kapitein van een mammoettanker.

Fotografen bij AZ in een loge achter het doel

24-04-2017
Fotografen verkeren in het AFAS Stadion van AZ voortaan in een ‘luxe’ positie. Achter een van de twee doelen is een aparte, afgerasterde zone gecreëerd waardoor fotografen niet langer ‘op de huid gezeten’ worden door de harde supporterskern van de Noord-Hollandse club. ,,Dit is de mooiste oplossing binnen de eredivisie”, vindt Ed van de Pol, ‘huisfotograaf’ bij AZ.

PUSKAS

18-04-2017
,,Wacht even, ik heb nog een pakje voor u” zei de vriendelijke dame van het postkantoor en waggelde naar achteren. ,,Voelt zacht aan, het zal dus wel iets van stof zijn. Misschien wel iets voor uw kleinzoon”, merkte ze even later op, toen ze mij de grote enveloppe overhandigde.

Biografie 'De Kist' bekroond met prijs

18-04-2017
Twee biografieën behoorden tot beste drie boeken bij de verkiezing van het Voetbalboek van het Jaar. Winnaar werd het boek ‘De Kist’, de biografie van voetbaltrainer Simon Kistemaker, geschreven door Yoeri van den Busken, adjunct-hoofdredacteur van Voetbal International.

Geridderde leeuwin en moederkloek

10-04-2017
Er zijn overtreffende trappen van trots en niemand liep zondag met een grotere glimlach door het stadhuis van Rotterdam dan Marina Witte. Ook marathonwinnaar Marius Kimutai niet, ook al had de Keniaan een vette cheque in de kontzak van zijn loopbroekje. Nee, dan Marina. Die paradeerde met het ridderkruis op haar linkerborst op het zonovergoten VIP-terras voor het stadhuis, zojuist van burgemeester Ahmed Aboutaleb opgespeld gekregen. En, zei ze gevat tegen de burgemeester, ,,ze zijn echt’’.

Geen namen in beroepszaak Vilhena

04-04-2017
Journalisten die op woensdag 29 maart verslag deden van de beroepszaak van Feyenoord-voetballer Tonny Vilhena kregen daarbij van de KNVB het verzoek geen namen te noemen van de aanklager en de leden van de commissie van beroep. ,,Wij willen hierin terughoudend zijn”, aldus KNVB-woordvoerder Koen Adriaanse.

Verbod op opnamen vanaf perstribune in Frankrijk

27-03-2017
Journalisten in Frankrijk die vanaf de perstribune in voetbalstadions met mobiele telefoons wedstrijdbeelden opnemen en verspreiden moeten daarvoor voortaan toestemming vragen. In principe wordt dat alleen nog toegestaan aan vertegenwoordigers van de rechtenhouders Canal + en beIN.

Wachten bij de paaltjes

27-03-2017
Ik had met ze te doen. Met de arme mannen en vrouwen die zondagmiddag live op radio en tv verslag moesten doen van het groeiende gras bij het Hilton Hotel in Amsterdam Zuid. Op veilige afstand gehouden door ingehuurde beveiligers die de privacy van het Nederlands Elftal manhaftig beschermden.

Sportgeschiedenis

21-03-2017
Woensdag is het zo ver, dan gaan we met een aantal journalisten, historici, NOC’ers en hardwerkend volk proberen de Nederlandse (olympische) sporthistorie van de ondergang te redden. Dat zit zo: de geschiedenis van de Olympische Spelen vanuit Nederlands perspectief is geboekstaafd door Ton Bijkerk, de eminente ex-secretaris van de ISOH, de International Club van Olympische Sporthistorici.

Van de NSP redactie

14-03-2017
De faciliteiten in de stadions en bij evenementen krijgen binnenkort een puntenwaardering. Op basis daarvan wordt een klassement samengesteld. Het wordt ook een van de activiteiten van de nieuwe fotocommissie van de NSP.

Spelregel

14-03-2017
Als voorbereiding op een artikel in ELF Voetbal bekeek ik de afgelopen week een aantal filmpjes van de legendarische doelman Lev Yashin op YouTube. Het aanbod is helaas beperkt, maar één filmpje viel me speciaal op. Yashin nam daarin een doeltrap. Hij speelde de bal naar de rand van het strafschopgebied, kreeg ‘m terug en liep – al stuiterend met de bal – naar de rand van het 16-meter gebied om iedereen met een hele verre trap naar voren te jagen.

Fotografen in het nauw

07-03-2017
De werkomstandigheden voor fotografen in diverse eredivisie-stadions zijn de NSP een doorn in het oog. Op korte termijn volgt daarover overleg met de KNVB. Ook FOX Sports en producent Endemol worden daarbij betrokken. Na de gebeurtenissen bij de bekerwedstrijd AZ – Cambuur heeft de Noordhollandse club excuses gemaakt en vergoeding van schade aan de apparatuur toegezegd aan drie fotografen.

Korfbal in Noord-Korea

07-03-2017
Noem het voor mijn part een afwijking, maar zodra het woord korfbal ergens valt dan borrelt de weerzin in mij op. Korfbal is het CDA onder de sporten, korfbal is meneer en mevrouw Buma in het aanvalsvak die om beurten zesjes mogen maken. Een hoeksteensport. Niks mis mee, maar val mij er niet mee lastig, ook niet op tv.

Doellijntechnologie is óók voor de sportjournalistiek een zegen

28-02-2017
Journalisten zijn niet op de waarheid uit, maar op alles wat verkoopt of zogenoemde pageviews oplevert. Er zijn mensen die overtuigd zijn van deze stelling. Sportjournalisten zijn daarin niet anders, menen diezelfde mensen. Sportjournalisten houden niet van de sport, maar veel meer van de relletjes en randzaken die spannende nieuwskoppen opleveren.

Strengere regels voor volgers wielerpeloton

27-02-2017
In het nieuwe wielerseizoen gelden nieuwe, strengere regels voor alle volgers in auto’s en op motoren bij alle wedstrijden in de World Tour. Wie daarvoor in aanmerking wil komen, moet naast een UCI-licentie voor sommige wedstrijden zoals de Tour de France nu ook over een speciaal rijvaardigheidsbewijs beschikken.

Cursus live-verslaggeving

21-02-2017
Nog dit voorjaar hoopt Fontys Hogescholen te starten met een cursus live-verslaggeving radio geven bij sportwedstrijden. Daarvoor wordt samengewerkt met de lokale omroep N1 in Nijmegen. Fontys verschuift het accent naar live-verslaggeving omdat een zevende cursus Voetbaljournalistiek dit jaar niet kon doorgaan wegens een tekort aan aanmeldingen.

Sport zonder parkeerkaart

21-02-2017
Bij het radioprogramma Langs de Lijn was het vroeger een gevleugelde uitdrukking: het sportevenement zonder parkeerkaart. Het was een vondst van toenmalig chef Ferry de Groot, de droogkomiek die daarmee fijntjes duidelijk maakte dat er behalve A-sporten en B-sporten ook nog een categorie evenementen was die eigenlijk niks voorstelde.

In de Gangneung Oval

14-02-2017

Daar waren ze, de routiniers. In de catacomben van de Gangneung Oval, de olympische kunstijsbaan waar afgelopen weekeinde de WK afstanden werden geschaatst, troffen wij Peter Charles, de fotochef van Sotsji 2014, Richard Palfreymour, de persman van Londen 2012 en Romelu da Silva, hoofd van de persdienst in het olympische zwembad van Rio 2016.

Zij kwamen kijken, aantekeningen maken, voorzichtig snuffelen of de Koreanen hun zaakjes aardig voor elkaar hebben voor het volgende jaar, als de stad, met zijn 200duizend inwoners, en het bergdorp, met zijn 5duizend dorpelingen, overlopen zullen worden door het olympische sportvolk en hun trouwe volgers, de media. Gangneung en Pyeongchang zullen heel wat te verduren krijgen, dat is zeker.

‘Toen we met Piet moesten stoppen, belde Cruijff’

13-02-2017
De mixed zone bestond nog niet toen Piet Keizer als topvoetballer glorieerde. In de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw werden de spelers nog niet opgewacht door camera’s en smartphones, en slechts sporadisch door een microfoon. Herinneringen aan de media-ervaringen met Piet Keizer.

‘Vonnis is overwinning voor de journalistiek’

06-02-2017
,,Een overwinning voor de journalistiek”, noemt Thijs Zonneveld de uitspraak van de rechter in de rechtszaak, die was aangespannen door Jacques Hanegraaf, de voormalige manager van oud-wielrenner Thomas Dekker. De beschuldigingen in het boek ‘Mijn gevecht’ van Thomas Dekker aan het adres van Hanegraaf hoeven niet te worden gerectificeerd.

Feyenoord-fans gijzelen verkiezingen op tv

31-01-2017
Fans van Feyenoord maken er een gewoonte van om publiekspolls op tv te gijzelen. Voor de verkiezing van de beste eredivisiespeler van de week in het RTL-programma Voetbal Insite gaat de voorkeur vaak uit naar een speler van Feyenoord. Eenzelfde trend tekende zich snel af bij de verkiezing van de elf beste spelers in zestig jaar eredivisie op abonneezender FOX Sports.

De sport moet oppassen

31-01-2017
Terugbladerend in al die bijzondere bijdragen aan ons voorbije feest van (foto)journalistiek en sport, valt mijn oog op de kop boven de toespraak van sportmarketeer Erik Ruts. Tijdens het NSP Sport en Nieuwjaarsdiner 2017 waren veel collega’s niet zo te spreken over zijn bijdrage.

Jaarprijzen 2016

17-01-2017
De stichting Nederlandse Sport Pers heeft maandag 16 januari in Ahoy Rotterdam de laureaten voor het jaar 2016 gekroond. De prijzen gingen tijdens het Nieuwjaarsdiner naar schaatser Sven Kramer, fotograaf Eric Verhoeven en de journalisten Thijs Zonneveld en Fabian van der Poll.

Steeds meer aandacht en erkenning voor jaarlijkse prijzen van NSP

17-01-2017
De jaarprijzen van de stichting Nederlandse Sport Pers (NSP) krijgen steeds meer erkenning. ,,Prachtige avond. En ook blij met de aandacht voor de verkiezingen”, reageerde NSP-voorzitter Gio Lippens op het Nieuwjaarsdiner in Ahoy Rotterdam. Veel media gaven aandacht aan de prijzen, voor met name Sven Kramer en Thijs Zonneveld.

Handbal op tv

10-01-2017
Het zal de Nederlandse kijker niet veel uitmaken, maar in het handbal zijn rare dingen aan de hand. De tv-rechten van de sport, althans op het niveau van WK en van de nationale mannenteams, zijn tegenwoordig in handen van de winstbeluste Arabieren.
De beIN Media Group, een afdeling voortgekomen uit het kapitaalkrachtige Al Jazeera, wil de rechten van het vrijdag beginnende WK in Frankrijk niet verkopen aan nationale, publieke zenders met een totaalbereik. Zoals de NOS in Nederland en de ARD/ZDF in Duitsland.

Gevarieerd programma bij Nieuwjaarsdiner

10-01-2017
Vanuit verschillende invalshoeken zal tijdens het Nieuwjaarsdiner van de stichting Nederlandse Sport Pers (NSP) en sportmarketingorganisatie SPORTNEXTi het thema ’Transparantie in de sport’ worden besproken. De tweede editie van dit evenement is maandag 16 januari in Ahoy Roterdam.

NSP zet 2017 in met Nieuwjaarsdiner in Ahoy

03-01-2017
De stichting Nederlandse Sport Pers (NSP) wenst iedereen bij deze het allerbeste voor 2017. Nog persoonlijker, nog hartelijker kan dat op maandag 16 januari bij het Sport & Media Nieuwsjaardiner in Rotterdam Ahoy. Het belooft een succesvolle, veelbezochte tweede editie te worden waarvoor NSP en SPORTNEXT de handen ineen hebben geslagen.

Nostalgie

03-01-2017
Al vanaf de dag dat ik, ruim 40 jaar geleden, kort na de loting van de kwartfinales van de Europa Cup voor Bekerwinnaars, als assistent manager van FC Den Haag op scoutingreis naar West Ham United werd gestuurd, ben ik verliefd op het Engelse voetbal. Het was een tijd dat Vujadin Boskov nog de technische scepter zwaaide in Het Zuiderpark en Studio Sport op voetballoze zondagen af en toe een samenvatting liet zien van een Engelse wedstrijd.

Optelsom van mooie momenten

27-12-2016
Het sportjaar 2016 is in een vloek en een zucht voorbij gevlogen. Een zeldzaam sportjaar. Dat kon iedereen die het nog niet wist vorige week woensdagavond in een tijdsbestek van anderhalf uur alsnog tot zich laten doordringen.

Vier sprekers in Ahoy over transparantie in de sport

19-12-2016
Bij het Sport & Media Nieuwsjaardiner op maandag 16 januari belichten vier sprekers, ieder vanuit een eigen invalshoek, het thema Transparantie in de sport. Charles van Commenée (NOC*NSF), Marjan Olfers (VU Amsterdam), Fardau Wagenaar (TC Tubantie) en Raymond Salomon (Feyenoord) .

‘Vijftig jaar Sociëteit, ontstaan uit Amsterdamse Sportpers’

19-12-2016
Bep van Houdt,
druk doende als 76-jarige

Hij is al 55 jaar actief in de journalistiek, schrijft inmiddels vijftig jaar over tennis, publiceert nog regelmatig over de historie van Sparta en behandelt juridische thema’s in het magazine Sport FM, maar Bep van Houdt (76) wil nog lang niet ophouden. Druk doende is hij daarom ook met de Sociëteit Olympisch Stadion.

Een Oscar voor de sportjournalistiek

19-12-2016
Journalisten en fotografen zijn niet zo gewend om in het schilderij te stappen, maar bekijken het tafereel liever van een afstand. Achteraf beschouwen, een vlammend verhaal schrijven of een monumentale kiek rond het sportveld maken, het is leuk als de buitenwereld het opmerkt, maar we stappen liever weer over naar de volgende klus.

‘Met de laptop op schoot, behelpen bij het kickboksen’

12-12-2016
Jurriaan Nolles, verslaggever de Volkskrant
  Wat opgeklopt was als ‘het gevecht van de eeuw’ pakte uit als een afknapper. Niet alleen voor Badr Hari die geblesseerd moest afhaken, ook wel voor Rico Verhoeven die zijn wereldtitel kickboksen bij de zwaargewichten behield zonder triomfgevoel. En evenzeer voor de Nederlandse mediavertegenwoordigers die maar moesten uitzoeken hoe ze hun werk moesten doen. Jurriaan Nolles was er als verslaggever voor de Volkskrant bij in de König Pilsener Arena in Oberhausen.

Transparantie in sport thema op NSP-bijeenkomst

12-12-2016
Het Sport & Media Nieuwjaarsdiner staat op maandag 16 januari in het teken van de NSP-jaarprijzen en het thema ‘Transparantie’. Aan de hand van  het thema wordt teruggeblikt op 2016, het jaar van Sepp Blatter, FC Twente, matchfixing, doping en good governance. Onder anderen Vlaams journalist Hans Vandeweghe, hoogleraar Marjan Olfers (VU Amsterdam) en Hans den Oudendammer (Rotterdam Topsport) geven hun visie op de transparantie in de sport.

Video als toverwoord

12-12-2016
Midden op de redactievloer van NU.nl ligt een verslaggever op de grond. Iemand die even moet bijslapen? Of is hij flauwgevallen na het zien van een paar bloedige nieuwsfoto’s? Allebei onjuist. Hij ligt plat op zijn buik, maar zijn handen zijn in bedrijf. De telefoon wordt stevig vastgeklemd en de blik is gefocust op het beeldscherm.

Voor NSP-jaarprijzen naar Ahoy, nominaties zijn al welkom

06-12-2016
Rotterdam Ahoy is op maandag 16 januari 2017 de locatie voor het Sport & Media Nieuwjaarsdiner. De NSP werkt hiervoor samen met Arko Sports Media. Mede dankzij Rotterdam Topsport is in 2017 Ahoy beschikbaar. Vorig jaar was hiervoor Brasserie Waalhaven bij vliegveld Zestienhoven (‘Rotterdam The Hague Airport’) beschikbaar.

Football Leaks

06-12-2016
Met rode oortjes en stijgende verbazing heb ik op zaterdag 3 december in NRC al die bizarre details gelezen die zijn opgenomen in de contracten van onze voetbalsterren. Volstrekt onverantwoorde bedragen, crimineel aandoende belastingconstructies, ongehoorde randvoorwaarden.

‘Als de Elfstedentocht komt, ben ik er klaar voor’

06-12-2016
Carl Mureau, schrijvend en fotograferend zzp’er
Wat gaat een journalist doen die op zijn vijftigste gebruik maakt van een vrijwillige vertrekregeling? Carl Mureau (nu 51) heeft als zzp’er een gevarieerde invulling gevonden met fotografie als extraatje. In de schrijvende sportjournalistiek ligt het accent bij hem op schaatsen, met name op het marathonschaatsen. ,,Als er een Elfstedentocht komt, ben ik er klaar voor.”

Aandacht voor sporthistorie svp

29-11-2016
Vorige week maandag zat ik in Nationaal Sportcentrum Papendal aan tafel met een blinde man van 85 jaren oud, de naam: Ton Bijkerk. Hij is grondlegger en ontwikkelaar van de olympische geschiedschrijving in Nederland.