NIEUWSOVERZICHT

Ik ben de bob!

Vorige week heb ik verteld dat het met de kou op de Winterspelen doorgaans nog wel losloopt. Voordat iedereen in Pyeongchang in gejuich losbarst, moet ik toch zeggen dat er wel een ander dingetje is dat mij zorgen baart. Er zijn geen Nederlandse bobsleeërs.

Merkwaardige annulering AIPS-congres

Het omstreden congres van onze internationale koepelorganisatie AIPS in Turkije is voorlopig afgezegd. De onduidelijke reden die is opgegeven: ‘technische gronden’. Het 81e AIPS-congres zou worden gehouden van 3 tot en met 7 april in de Turkse badplaats Belek bij Antalya.

Kreet van de dag

Op verzoek van de adverteerders heeft RTL de naam van VI gewijzigd in Voetbal Offside. Copyright: Joop Niezen

Pim Ras maakt beste Sportfoto Zilveren Camera

In de strijd om de Zilveren Camera 2017 is een foto van Pim Ras uitgeroepen tot winnende foto in de categorie Sport. Het betreft een moment waarop Klaas-Jan Huntelaar (Ajax) boven de grond zweeft met een omhaal, zij aan zij met Stijn Wuytens van AZ.

VANUIT GANGNEUNG

Ik loop door de eetzaal, langs de lange tafels met ontbijtende verslaggevers en tel zo tegen tienen de aanwezige vrouwen. Ik kom aan 25, o nee in die hoek nog 2. Is 27. Ik schat dat er bij het sluiten van deze zaal een mannetje (vrouwtje) of 200, 300 binnen is. Effe te veel om te tellen. Maar dan nog, over de duim komen we aan een procent of 10 van de vrouwelijke kunne.

Transfer Deadline Day

Duizelingwekkende bedragen en steeds schaamtelozer paniekvoetbal hebben er voor gezorgd dat Transfer Deadline Day is geworden wat het is: een gedrocht van een dag waarop veel, zo niet alles, tot uiting komt van wat (top)voetbal soms zo’n verpeste sport maakt.

Eline de Zeeuw, winnares Afstudeerprijs

Websites als ‘Voetbalprimeur’ en ‘Voetbalzone’ zijn een doorn in het oog van veel voetbaljournalisten, met name van de zogeheten ‘clubwatchers’. Dat signaleert Eline de Zeeuw (25) in haar masterscriptie aan de Universiteit van Groningen (Mediastudies). Met die scriptie (‘Clubwatchers, vooral niet te kritisch? Onafhankelijkheid in de voetbaljournalistiek’) won zij de Afstudeerprijs Villamedia.

Foto van het jaar 2017

Bekijk dit prachtige filmpje van René Bouwman van de tien genomineerden voor de NSP Sportfoto van het jaar 2017.

Voor Marina! Van ons! Dank!

Het bovenstaande is de prikkelende titel van het boek dat Pim Ras namens tal van (oud-) collega’s samenstelde voor Marina Witte. Het boek werd haar namens de fotografen aangeboden bij haar afscheid op het NSP Sport & Media Nieuwjaarsdiner op maandag 22 januari, op de Coolste Baan in Amsterdam.

Circa 150 mediavertegenwoordigers voor megaklus naar Korea

De komende dagen vertrekken in het kielzog van TeamNL circa 150 Nederlandse journalisten, fotografen, cameramensen, regisseurs en technici naar de Winterspelen in Pyeongchang. Het merendeel verblijft dicht in de buurt van de Gangneung Oval.

Henk Hoijtink, Journalist van het jaar 2017

In zijn wekelijkse rubriek ‘Brief van de hoofdredactie’ schrijft Cees van der Laan, hoofdredacteur van Trouw, deze week over Henk Hoijtink, chef sportredactie van Trouw. ’Henk Hoijtink gaat geheel zijn eigen gang’, schrijft Van der Laan over de ‘Sportjournalist van het Jaar’. Hieronder zijn betoog.

Koud?

Ik lees verontrustende berichten over de naderende Winterspelen van Pyeonchang. Het wordt koud, vooral bij de openingsceremonie. De organisatie gaat extra maatregelen treffen. Aan iedereen die de happening wil bijwonen wordt een soort van overlevingspakket uitgedeeld. Snowboots, wintermuts, cognac, niets is te dol.

Bevlekte sport

Ik stond erbij en keek ernaar. Niks vermoedend. De mooiste turnploeg van de wereld, het team van de Verenigde Staten, haalde de voorbije twintig jaar de ene na de andere grote titel. Onverslaanbaar waren ze, de Russinnen en Roemeensen voorbij. Amerikaanse journalisten, altijd in groten getale aanwezig bij de Olympische Zomerspelen (als een soort van incentive), applaudisseerden nog net niet. Maar gossie, wat waren hun girls goed. Yeahh.

Sjinkie, de fraaie foto van Vincent Riemersma

Zoals eerder op diverse platformen gemeld, was niet Dean Mouhtaropoulos maar Vincent Riemersma de maker van de prachtplaat van Sjinkie Knegt op het WK, een van de tien genomineerde foto’s voor de prijs van NSP Sportfoto van het Jaar 2017.

Wilfred Robaard 1957 – 2018

Weinig sportverslaggevers waren in de eigen regio zo bekend als Wilfred Robaard uit Enschede. Dinsdag 23 januari overleed hij plotseling op 60-jarige leeftijd nadat hij wegens hartproblemen was opgenomen in het ziekenhuis. Wilfred Robaard was als freelancer en vrijwilliger op diverse terreinen actief.

Gewichtheffer inspiratiebron Duitse sportfoto 2017

In Duitsland is een bijzondere foto gekozen tot ’Sportfoto van het jaar 2017’. Het betreft een foto van Robert Michael (Sächsischen Zeitung, Dresden). Op de foto is te zien hoe gewichtheffer Steve Burkhardt (op de rug gezien) juicht na het signaal van de jury dat zijn poging geldig is verklaard.

Kees Jansma ziet af van zetel in RvC ADO

Kees Jansma (FOX Sports) neemt geen zitting in de nieuwe Raad van Commissarissen van ADO Den Haag. ,,Ik sluit het boek van de RvC nu definitief, anderen moeten de rommel bij de HFC maar opruimen', zei Jansma tegen Omroep West.

Over vrouwen en het nut van mediatraining

Het jaarlijkse NSP Sport & Media Nieuwjaarsdiner 2018 vond maandag 22 januari plaats naast de Coolste Baan van Nederland in het Olympisch Stadion maar kende een hot topic. In geen andere tak van de journalistiek zijn zo weinig vrouwen werkzaam. De door Marcel Maijer (RTL) gepresenteerde avond begon met een paneldiscussie. Barbara Barend (Helden Magazine) gaf aan dat vrouwen een extra dimensie toevoegen aan de sportjournalistiek en moedigde zowel sportjournalistieke organisaties als vrouwen zelf aan om verandering aan te brengen in de scheve verhoudingen.

Eigenlijk zijn we allemaal Annemiek van Vleuten

Dat de NSP Sportpersoonlijkheidsprijs naar de sportvrouw ging die Nederland de adem deed inhouden, voelt ook als een stukje genoegdoening. Van ons, voor haar. Annemiek van Vleuten (35) bezorgde ons allemaal intens angstige momenten, om in de periode die volgde met haar ontwapenende lach iedereen gerust te stellen. Keer op keer. In iedere microfoon.

Henk Hoijtink Sportjournalist 2017

Met de keuze voor voetbalspecialist Henk Hoijtink (Trouw) als sportjournalist van het jaar 2017 heeft de jury opnieuw een eigen statement verbonden aan de NSP-verkiezing. ,,Deze prijs is hiermee een soort gedachte waar het naar toe moet gaan in de sportjournalistiek. Henk Hoijtink gaat onafhankelijk te werk. Hij durft te schrijven wat hij ziet, weet en hoort.

Pieter Zwart Talent 2017

De jaarprijs voor het Talent van het Jaar is voor 2017 toegekend aan Pieter Zwart. Bij het weekblad Voetbal International geeft hij een nieuwe dimensie aan de journalistiek, zowel in print als digitaal. Pieter Zwart maakt uitvoerige statische analyses van voetbalwedstrijden, waarmee hij verrassende inzichten aan het licht brengt.

Nouri-foto van Stanley Gontha genomineerd voor Zilveren Camera

De foto van Stanley Gontha (Pro Shots) waarop de vader van Ajax-voetballer Abdelhak Nouri dank uitbrengt voor de steun aan zijn zoon, is genomineerd voor de Zilveren Camera in de categorie Nieuws Nationaal. Er zijn in elke categorie drie foto’s genomineerd. Deze foto werd niet ingezonden voor de NSP-fotojaarprijs 2017.

Willem!

In de jaren zeventig deed het verhaal de ronde dat als je waar dan ook ter wereld een kaartje op de bus deed en je schreef er alleen maar ‘aan Willem’ op, dat kaartje ook daadwerkelijk bij Willem terecht kwam. Waarschijnlijk hebben de afgelopen dagen veel mensen een kaartje op de bus gedaan met ‘aan Willem’. In het AD vertelde de Kromme dat hij leed aan een ernstige ziekte. In de voetbalwereld kwam dat aan als een mokerslag.

Jiri Büller, winnaar NSP-fotojaarprijs 2017

Opvallend: de winnende NSP-sportfoto van 2017, door Jiri Büller gemaakt voor de Volkskrant, werd destijds niet eens gepubliceerd in de krant. Jiri Büller (44) maakte zich niet kwaad er over, wél over de omstandigheden waaronder hij toen Epke Zonderland moest fotograferen tijdens het NK turnen in Ahoy’ Rotterdam. De NSP-jaarprijs verrijkt zijn oeuvre met al diverse Zilveren Camera-onderscheidingen.

Nepnieuws

Een paar weken geleden volgde ik op een rustig moment een Twitter-stormpje tussen aanhangers van Metro-columniste Ebru Umar (die ik niet lees) en de redactie van de website van LINDA (die ik eveneens niet lees). LINDA had blijkbaar de kop boven een column van Umar veranderd en haar - op basis van die verandering - beschuldigd van racisme ten opzichte van Sylvana Simons.