NIEUWSOVERZICHT

Aanbidding in de media

Tegenover de euforie rond de Formule 1-zege van Max Verstappen in Mexico stonden de bedenkingen bij columnisten na de Grand Prix in de VS in de week vooraf. ‘Het nadeel van de wereldwijde opmars van Max Verstappen in de autoracerij is dat je de autosportpers er bij krijgt. Die is nogal chauvinistisch’, schreef Paul Onkenhout in de Volkskrant-rubriek Top & Flop. Ook Thijs Zonneveld (AD) en Hugo Camps (NRC) lieten zich kritisch uit.

Overleden Kraay senior was eerste voetbalanalist

In alle media was het overlijden van Hans Kraay senior aanleiding voor necrologieën vol bewondering. Zijn verdiensten als speler bij DOS, Feyenoord en in Oranje werden ruim belicht. Hij kreeg de eer voor zijn werk als trainer en/of manager bij onder meer Ajax, Feyenoord en PSV.

IOC-regels onder de loep

In Duitsland is het ‘Bundeskartellamt’ - vergelijkbaar met de Nederlandse kartelwaakhond ACM - een procedure begonnen tegen de Duitse Olympische Sportbond (DOSB) en indirect het IOC.

House of Sports maakt excuses

Sportmarketingbureau House of Sports heeft zondagavond verontschuldigingen aangeboden voor de gebrekkige communicatie tijdens de KPN NK Afstanden in Thialf.

WK dammen twee keer genomineerd voor SponsorRing

De WK-match dammen in december 2016 is in twee verschillende categorieën genomineerd voor de jaarlijkse SponsorRing.

Uitschakeling Oranje kost Ster minimaal 3 miljoen

De afwezigheid van Oranje op het WK voetbal van 2018 kost de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) 3 tot 5 miljoen euro aan reclame-inkomsten bij de Stichting Ether Reclame (Ster). Dat heeft Ster-baas Frank Volmer verklaard op Spreekbuis.nl. De totale reclame-inkomsten van de Ster bedragen jaarlijks 180 tot 200 miljoen.

Drie sportboeken in race voor NS Publieksprijs

Voor de jaarlijkse NS Publieksprijs bestaat de helft van de zes genomineerde boeken uit sportboeken. Dat zijn ‘De wereld volgens Gijp’ van Michel van Egmond, ‘Mijn verhaal’ van Johan Cruijff en geschreven door Jaap de Groot (Telegraaf) en ‘Thomas Dekker’ van Thijs Zonneveld (AD).

Clay Ruperti, ex-sportjournalist, nu scheidsrechter betaald voetbal

Hij volgde de Rotterdam Marathon vanaf de motor voor RTV Rijnmond, deed jaarlijks verslag van het tennis in Ahoy en hanteerde de microfoon bij wedstrijden van Feyenoord, Sparta en Excelsior. Na zes jaar als freelance-sportverslaggever is Clay Ruperti (27), zoon van een Surinaamse vader, nu scheidsrechter betaald voetbal in combinatie met een baan bij de KNVB.

Tandenpoetsen

Wat sport zo mooi maakt, dat is vaak niet eens de sport zelf. Dat zijn de bijzondere verhalen in de kantlijn, dingen die buiten het veld, de baan of het parcours gebeuren maar wel veel zeggen over de soms zo wonderlijke sportwereld met al z’n bijzondere figuren. Het zijn verhalen om te lachen of om vol ongeloof het hoofd bij te schudden.

NSP op tournee langs de fotoposities

De NSP is begonnen aan een rondje langs de velden, althans langs díe stadions waar fotografen nogal eens terecht klagen over de werkomstandigheden.

Jan Modaal (34) uit Eindhoven op de perstribune

Onze wakkere collega’s van onze Belgische zusterorganisatie Sportspress.be waarschuwen voor nieuw misbruik van perskaarten. Een zekere Jan Modaal (34) uit Eindhoven zou daar weleens op de perstribune kunnen zitten, als we de website http://perskaart-aanvragen.com/ mogen geloven.

‘Geslachtsongelijkheid in verslaggeving’

In de sportverslaggeving worden vrouwelijke sporters vaak anders benaderd en beschreven dan hun mannelijke collega’s. Dat constateert de mediacommissie van het IOC, die zich onlangs heeft gebogen over geslachtsongelijkheid in de sportjournalistiek.

Boek over succes Feyenoord genomineerd voor Persprijs Rotterdam

Het boek ‘Kampioenen’ van AD-voetbalverslaggever Mikos Gouka is genomineerd voor de Persprijs Rotterdam. In het boek beschrijft Gouka de route van Feyenoord naar de landstitel.

De Kreet van Joop

Ronald Koeman weet inmiddels hoe verliezen voelt. Kortom de ideale bondscoach

Forum over ‘digitale sportjournalistiek’

De organisatie van Duitse sportjournalisten (VDS) werkt op 16 november mee aan een forum in Hannover met als thema ‘Sportjournalistiek in het digitale tijdperk’.

Joan Haanappel, Stichting Kunstrijden Nederland (SKN)

Wereldwijd trekt kunstrijden een veelvoud van de tv-kijkers die lange-afstand-schaatsen volgen. Maar op weg naar de Olympische Winterspelen van 2018 telt kunstrijden (nog) niet mee voor NOC*NSF. Voormalig topsporter Joan Haanappel (76), met drie keer brons op een EK, blijft zich met de stichting SKN inzetten voor de ontwikkeling van Nederlandse talenten.

Oranje vier jaar op Veronica

‘Beste koop 2017’, twitterde aankomend Feyenoord-directeur Jan de Jong na het EK voetbal voor vrouwen. De Jong was toen nog algemeen directeur van de NOS. Het succesvolle Nederlands vrouwenelftal trok zoveel kijkers dat het uitgroeide tot best bekeken zomerprogramma. Maar de kwalificatiewedstrijden voor het WK 2019 en het EK 2021 zullen niet te zien zijn bij de NOS, wel op Veronica.

Journalist Eric Korver lanceert gratis schaatsmagazine

Het olympische schaatsseizoen 2017-2018 wordt ingeluid met een nieuw schaatsmagazine: SchaatsNL. Dat lijkt een wat hachelijke onderneming in een tijd waarin de nadruk meer en meer lijkt te liggen op online nieuws. Misschien wordt juist daarom met de keuze voor een gedrukt magazine in een behoefte voorzien, denken de initiatiefnemers.

Pijnverzachtende zalf

Alsof het afgesproken werk was brachten AD en de Volkskrant afgelopen zaterdag liefdevol pijnverzachtende zalf aan op de schrijnende wond die de nationale voetbalcrisis heeft geslagen bij de liefhebbers. Twee columns met min of meer dezelfde strekking: stop met doemdenken; we hebben een land met een geweldige infrastructuur als het om voetbal gaat; het komt ooit wel weer goed.

Coach Jong Oranje in ‘bad van cynisme’

Art Langeler, coach van Jong Oranje, signaleert te veel cynisme en te veel ‘over-kritische’ vragen in de voetbaljournalistiek. ,,Ik zou het graag andersom zien, een positieve insteek”, zei Langeler zondag 15 oktober in het FOX-programma De Tafel van Kees. Hij noemde Ragnar Niemeijer (NOS) en Stef de Bont (Voetbal International) als ‘positieve’ voorbeelden.

Sportzender beIN Sports onder verdenking

De handel in tv-rechten voor het WK voetbal heeft een juridisch vervolg gekregen. De Zwitserse justitie onderzoekt de verdenkingen dat Nasser al-Khelaifi (Qatar) zich schuldig heeft gemaakt aan omkoping en corruptie.

Sports Illustrated krimpt in

De Amerikaanse mediagroep Time Inc. krimpt de oplagen van de gedrukt uitgaven fors in. Sportmagazine Sports Illustrated zal voortaan nog 27 keer per jaar verschijnen, tegenover 38 tot nu toe.

Kreet van de Dag

Buma (CDA) wil dat Nederlandse bondscoaches slechts spelers selecteren die bereid zijn het Wilhelmus mee te zingen Copyright: Joop Niezen

Nominatie Ziggo Sport voor Channel of the Year

Ziggo Sport dong afgelopen weekeinde mee in de strijd om de titel van Channel of the Year 2017, een jaarlijkse prijs die tijdens de mediabeurs MIPTV in Cannes werd uitgereikt aan de meest innovatieve zender van Europa.

Sport of showtime?

Het opzwepende riedeltje van AC/DC’s Thunderstruck klinkt luid over de ijsbaan aan de Sportboulevard als de shorttrackers aanzetten voor hun eerste rondjes. Het publiek zit meteen voorop de banken. En de journalisten op de perstribune knikken ritmisch mee als Sjinkie Knegt, Jorien ter Mors, Suzanne Schulting of een van de andere schaatstoppers aanzetten voor een van hun wedstrijden in Dordrecht.